TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 paź 2019, 22:59

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
Post: 10 cze 2019, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Mam rozstrzygnąć? To rozstrzygam
Omen pisze:
do rozłączania prądu ze światełkiem.
to Seta ma rację.

Nie chodziło mi o wyłączanie całej hali, tylko o odłączenie od zasilania samego kompresora, ewentualnie innych maszyn które mogą się samoczynnie uruchamiać jak nastąpi jakaś awaria. Ale po za kompresorem i instalacją powietrzną na warsztacie takich maszyn nie ma. Więc chodzi mi tu o odłączenie prądu tylko od kompresora.

Oczywiście można tu zastosować wyłącznik czasowy, który będzie przepuszczał prąd wtedy kiedy ludzie pracują na warsztacie. Powiedzmy, że ustawienie będzie z tolerancją 0,5h. Ale one działają kiedy jest prąd w sieci. Co będzie kiedy jakiś elektryk na słupie zacznie się bawić i będzie włączał i wyłączał prąd. Wtedy pewnie ustawienia będą wariowały. Albo trzeba będzie zostać dłużej niż te pół godziny tolerancji?

Dlatego takie proste fizyczne odłączenie jest chyba najlepszym rozwiązaniem tego problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 20:33 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
Dlatego chcę zgrać wyłącznik główny z alarmem. Jak wychodzę, załączam alarm z pilota. Odłącza napięcie.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A jak odłącza napięcie to nie razem z napięciem od alarmu? Na akumulator wtedy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 20:58 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
Może trochę umieściłem. Trzeba rozdzielić elektrykę na dwa obwody. Właśnie alarm, oświetlenie zewnętrzne, brama i kilka innych powinno zostać. Siła z maszyn, światło (na wypadek, gdyby gdzieś zostalo) powinno być odłączone.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Naszła mnie jeszcze jedna myśl i inny pomysł dla tych co światła nie świecą lol zamontować na warsztacie czujniki ruchu z ustawionym dość długim czasem działania jak ktoś się kręci po warsztacie kompresor ma napięcie.

Ja będę przenosił kompresor do magazynu i wtedy na pewno zostanie zsynchronizowany ze światłem poprowadzę jeden przewód od najbliższej lampy ku kompresorze i tam zamontuje małą skrzynkę ze stycznikiem.

Jak to zrobię to wrzucę fotki jak to u mnie wygląda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lip 2019, 08:40 
Offline

Rejestracja: 04 lip 2019, 11:03
Posty: 3
Pół roku temu zamówiłem w Arbatech sprężarkę śrubową DMD z osuszaczem i na chwilę obecną bardzo dobrze ją oceniam a użytkuję ją codziennie po ok 10h (wg producenta przystosowana jest do pracy przez 24h). Żadnych usterek, łatwa obsługa, ma sterowniki które monitorują ciśnienie i temperaturę. Sprężarka ma też funkcję wykrywania błędów i przypominania o serwisach. Zobaczymy, jak w kolejnych latach będzie się sprawować, ale póki co jest dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2019, 11:55 
Offline

Rejestracja: 18 cze 2019, 12:13
Posty: 14
jakiej firmy kompresory polecacie z własnego doświadczenia ? szukam czegoś w granicach 3k , myslalem o stanley ale poczytałem opinie i są nie za ciekawe , podobne opinie czytałem o walter ... A może Polski Kupczyk daje rade ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2019, 12:53 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 380
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
każdy da radę jak policzysz zapotrzebowanie - to początek poszukiwań. Dla Ciebie /ponieważ zaczynasz i warsztat raczej z tych mniejszych / polecam sprężarki tłokowe- wprawdzie głośne ale relatywnie oszczędne - chyba forumowicz Andrzej w jakimś wątku to tak ładnie opisał ( pogrzebiesz -znajdziesz )
Poszukaj np używanego Waltera z linii HD , wystrzegał bym się na twoim miejscu produktów z dalekiego wschodu, ale jak dobrze trafisz ....

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2019, 13:49 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
Ja bym szukał włoskiego abac, fiac,..

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2019, 16:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Przez kilka lat miałem Aerotec'a. Zero problemów. Np tu masz praktycznie za tą kwotę którą chcesz wydać https://kompresor24.pl/kompresor-aero-6 ... id853.html

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group