TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 paź 2019, 22:17

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 cze 2019, 19:17 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Muszę powiedzieć że kompresor śrubowy zaskoczył mnie .....brakiem hałasu.
Różnica pomiędzy starym fiacem jest kosmiczna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 cze 2019, 19:23 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 380
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
ja choruję na łopatkę... ale to musi poczekać

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 cze 2019, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Ja też wymieniłem bo stary mnie wnerwiał...

Obrazek

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 cze 2019, 21:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2024
Lokalizacja: Swaj
Na wakacje, do pompowania materaca jak znalazł.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 05:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Do 10bar dobija dość szybko. Do sztyfciarki powinien wystarczyć, chociaż jeszcze nie próbowałem.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 06:19 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 380
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
a ja myślałem, że Stanley puścił skrzyżowanie defibrylatora z kompresorem dla stolarzy o słabym sercu ;-)

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 09:31 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
Mam podobnego Stanleya do bicia pleców na montaże. 29 zszywek na jednym nabyciu, ale jak chciałem wydmuchać pakę w busie, to nie wyłączał się wcale.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
My mamy taker makity elektryczny też daje rade :-) choć paki też nie przedmuchasz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 18:47 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
A już myślałem że to ciśnieniomierz :)
Swoją drogą kończąc opis zdecydowałem się na Waltera z osuszaczem i jak na razie jestem zadowolony.
Zarówno z tego że jest cichy jak i jakości powietrza. Dochodzi wszędzie bez kropli wody co ostatnio było zmorą w firmie.
Upuszczanie wody ze zbiornika i z osuszacza jest automatyczne wtedy gdy się nazbiera, czyli można zapomnieć o obsłudze. Poprzedni trzeba było codziennie obsługiwać niestety.
Zastanawiam się jak z włączaniem i wyłączaniem kompresora, czy ma ktoś zamontowany jakiś wyłącznik czasowy ? Bo chyba bym się skusił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 686
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
U mnie przy wyjściu z zakładu wyłączam główny "hebel" i kompresor odpoczywa.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 18:55 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
My mamy na ścianie przełącznik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 19:13 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 380
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
ja zamykam zawór kulowy przy bańce .. i jest spokój. czyli jakby wyłącznik ;-)

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 19:59 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
No niestety przy wyjściu nie mam bezpieczników. A czy przełącznik czy zaworek to trzeba pamietać.
Myślałem o wyłączniku czasowym tylko musiałby być jakiś dokładny.
Mam czasówki w skrzynkach bezpiecznikowych do różnych rzeczy ale one nie są dokładne.
Może jakiś inny pomysł.......


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 20:45 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
U mnie od dwóch lat gościu od alarmu robi stycznik, który po załączeniu alarmu dołącza napięcie na warsztacie.
I jakoś nie może dojechać.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Jeśli masz wifi w firmie to możesz zakupić moduł wifi i sterować telefonem z każdego miejsca za pomocą np. supli i będziesz mógł ustawić dość konkretne harmonogramy pracy ;) Mam tak zrobioną bramę ,światło i podglądy temperatur polecam


Dlaczego potrzebujesz bardzo dokładny czasowy 1min w tą czy w tamtą to chyba nie robi różnicy dla kompresora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 cze 2019, 22:45 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Moje czasówki trzeba co jakiś czas ustawiać dlatego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2019, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Może podłączyć pod oświetlenie które się świeci podczas pracy na warsztacie przez styczniki dopasowany do mocy silnika w kompresorze

Światło raczej gasicie po opuszczeniu warsztatu chyba że zostawiasz coby Cię nie okradli lol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2019, 14:02 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
No jest to myśl :) Zero regulacji czujnikami, kompresor działa tylko jak ktoś jest w firmie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2019, 14:15 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
U mnie ostatnio wieczorem spadł wąż od wiertarki do zawiasów i kompresor chodził dłuższą chwilę. Dobrze że było ciepło i okno w sypialni miałem otwarte.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2019, 14:20 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
No i dlatego myślę o samowyłączniku.
Ale miałem lepszy przypadek jak kiedyś warsztacik był przy domu a kompresor metabo w garażu. Normalnie w dzień to hałasował dziad jak diabli. Kiedyś się włączył w nocy i pół wsi pobudził :)
No właśnie, teraz bym nie usłyszał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2019, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Widzę że nie tylko ja miałem przejścia z kompresorem mój kiedyś chodził cały weekend zepsuł się zaworek w głowicy i nie mógł osiągnąć ciśnienia dobrze że sąsiada zdziwił chodzący kompresor od kilku godzin w niedziele i zadzwonił. Już nie było co naprawiać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2019, 17:16 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 380
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
podobnie miałem. metabo lt50 taka popierducha do pompowania kółek w taczce. pewnego razu zimą jak się włączył to jak popracował to tak się zmęczył, że stanął. silnik do wymiany.

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2019, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A ja mam inne rozwiązanie. Jeśli jest tylko jedno wyjście z warsztatu to obok drzwi wyłącznik do rozłączania prądu ze światełkiem. Kiedy prąd płynie to światełko się świeci, a jak wyłączone to światełko gaśnie. Sprawa powinna być załatwiona. Jeśli wyjścia z warsztatu są dwa lub więcej to wtedy schodowe.

PS Przed napisaniem postu pierwsza rzecz to przeczytanie tematu nawet pobieżne dużo jednak daje :glaszcze:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2019, 13:44 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
Tylko że u nas latem nie włączamy światła...

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2019, 17:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2024
Lokalizacja: Swaj
Nie osłabiaj mnie. :oops:

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2019, 17:21 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 380
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
no j a mam podobnie - mam przeszklenia na ścianach i światła to raczej sporadycznie

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2019, 22:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2024
Lokalizacja: Swaj
Drugi gigant.
Przecież Omen pisał o wyłączniku z diodą informującą o napięciu, czy jego braku, a nie o oświetleniu na suficie.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 06:22 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1832
Napisał światło....

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 07:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2024
Lokalizacja: Swaj
Może. Niech Omen rozstrzygnie.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2019, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 207
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Ja mam zrobiony główny wyłącznik prądu
mam czerwony "Hebel" i jak wychodzimy z warsztatu to po wyłączeniu go nigdzie nie ma prądu na warsztacie
tylko biuro i kotłownia ma oddzielne zasilanie
dodatkowo mam podłączony czujnik zaniku fazy i spadku napięcia
jak zabarkuje fazy albo spadnie napięcie na jednej fazie to wszystko się wyłącza

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group