TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 22 lip 2019, 23:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: 24 lut 2018, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 199
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Taka mała uwaga dla wszystkich
nie kupujcie byle jakich gówien chińskich
u znajomego 5 letni kompresor pieprznął
rozerwało zbiornik 400L , belka z kołami śmignęła obok głowy pracownika
ze ściany wywaliło cały pustak od uderzenia
mało brakowało a byłaby tragedia
całe szczęście że był trochę zastawiony gratami
to trochę zamortyzowało uderzenie
jak walnął zbiornik to 300 metrów dalej było czuć wstrząs

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 15:11 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1757
Ciekaw jestem, kto ma aktualny, obowiązkowy przegląd zbiornika?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 20:09 
Offline

Rejestracja: 26 lis 2017, 18:57
Posty: 15
No to może http://allegro.pl/kompresor-200l-spreza ... 22317.html,
zawsze to Polska firma


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
Polski to on z nazwy jest. Pompa w gratisie daje olejem....

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 20:11 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1757
Jaka?
To tak jak dziedzic Pruski.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 20:29 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1133
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
żadnej chińszczyzny w kompresorach .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 20:35 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 119
Koledzy wybrać Airpress czy Abac ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2018, 20:42 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1757
Abac.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 09:51 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2013, 16:34
Posty: 52
Ja mam Gudepol i ogólnie jestem zadowolony. To duża „śruba” bo potrzebuje sporo powietrza. Uważajcie jednak na warunki gwarancji. Ja chciałem skorzystaj z wydłużonej do 5 lat. Niestety miałem zakurzony kompresor i mimo ze wykonuje cyklicznie przeglądy to ja straciłem. W warunkach gwarancji jest napisane ze musi mieć „ niemal sterylne” warunki. Pytanie w której stolarni tak jest. Chyba ze ktoś buduje osobne pomieszczenie - kompresoeownie. Ja znam tylko jeden taki przypadek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2011
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Ja też mam oddzielne pomieszczenie. Co prawda 2x2m, ale wszystko się mieści - kompresor, zbiornik i osuszacz. Ze względu na to że to łopatka musiałem też dodać czujnik temperatury wewnątrz podłączony do wentylatora. W tej chwili temperatura w tym pomieszczeniu waha się między +12 a 22stC.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 677
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
ABAC

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 536
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Sprężarki w świetle przepisów powinny być w osobnych pomieszczeniach. Dodatkowo powinien być wyznaczony, odpowiednio przeszkolony pracownik do obsługi sprężarki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 12:37 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1757
I podlega dozorowi technicznemu. Ponawiam pytanie, macie naklejkę UDT?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwie 2019, 08:54 
Offline

Rejestracja: 20 mar 2018, 12:08
Posty: 1
a może tak by dopasować kompresor do indywidualnych potrzeb u jakiegoś dystrybutora? Jednemu może zależeć na cenie, ktoś inny za priorytet stawia cichą pracę a inny możliwość ciągłej eksploatacji. Zerknij na stronę www.... Wysyłam Ci dlatego ich bo mają duży wybór i serwis na terenie całego Kraju.

Jeszcze jedna taka dobra rada i się żegnamy.
Admin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 kwie 2019, 09:30 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 271
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
ja używam tłoka 2 stopniowego - czeski orlik - gęste żebra dobrze odprowadzają ciepło, zbiornik Renner ok 400 l, osuszacz Beko - wszystko w komplecie działa sprawnie. teraz do zainstalowania filtry : cyklonowy z automatycznym spustem kondensatu ( pomiędzy zbiornikiem i osuszaczem ) oraz za osuszaczem wstępny i końcowy
powiem tak - teraz wybrałbym łopatkę ze względu na hałas

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2019, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2019, 12:42
Posty: 27
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Barman
Zdecydowanie abac

_________________
Niech się dzieje wola nieba...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2019, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2011
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
A ja teraz używam 24-litrowego eurotec'a podpiętego pod zbiornik 1000L :D
Pomimo tego, że ta sprężareczka ma dobre 15 lat i służy jako wyjazdowy sprzęt do podpinania pistoletu to teraz doskonale sprawdza się jako sprzęt awaryjny. Chociaż w sumie "doskonale" to złe słowo - jeszcze się nie zjarała a było sporo lakierowania.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2019, 18:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 1947
Lokalizacja: Swaj
Mój kompresor ma około 60 lat i śmiga.
Kurczę, teraz sobie pomyślałem, czy ma jeszcze jakiś olej. :wall:

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2019, 10:02 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
No i chyba nadszedł czas wymienić łopatki na śrubę. Myślę o zestawie z osuszaczem.
Ma ktoś jakiś pomysł na coś co ma niekończącą się wydajność ?

Pewnie jakbym spytał o to co jest w Leura to ktoś by coś doradził.......


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2019, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2011
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Raczej tak. Co się stało z łopatką?

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2019, 13:39 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Potrzebuję coś bardziej wydajnego cichego i osuszacz do tego :)
I potrzebuję zapas mocy !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2019, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 893
Lokalizacja: K/ Krakowa
My mamy od 3 lat ALUPA z silnikiem 11kw do tego zbiornik 1200l oraz osuszacz. Daje radę ale szlifierki potrafi go rozgrzać. Przy zakupie zwróć uwagę na softstart lub lepiej falownik.
Osuszacz mamy dość długo raz był wymieniany agregat kosztowało to 200zl bo element z zwykłej lodówki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 19:39 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Nie znam tej firmy ale właśnie oglądam stronę. Co masz na myśli że szlifierka potrafi go rozgrzać ? To duży kompresor na szerokotaśmówkę za mały ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 19:48 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 271
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
raczej szlifierki pneumatyczne / oscylacyjne - one maja duży apetyt na powietrze

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 893
Lokalizacja: K/ Krakowa
Szlifierka ma przedmuch taśmy i trzewik pneumatyczny który ma spory przepływ i jak wszystko działa to ta szlifierki wszystko dobija i zdarza się że urządzenie się przegrzewa i wyłącza. Inna sprawa że kompresor jest w małym pomieszczeniu a na drzwiach jest tylko wentylator o średnicy 20cm.
Powietrze z chłodnicy ogrzewa nam suszarnie i zdarza się że temperatura zima sięga tam 30stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 20:30 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Czy to jest kompresor śrubowy ? Bo jak się tak grzeje to chyba nie. Osuszacz daje radę jeden ? natrysk też ogarnia ?
Co byś zmienił jak byś miał kupić nowy ? Może większe pomieszczenie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 893
Lokalizacja: K/ Krakowa
Tak to śrub. Wydajność na styk na naszym warsztacie. Pomieszczenie małe w lecie zwyczajnie otwieramy drzwi na zewnątrz by miał niższe temperatur.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 21:23 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
A jak oceniasz firmę ? Serwis części ?
Teraz byś kupił mocniejszy ? Czy zwiększył zbiornik ?
Mój to fiac 270 litrów 7,5 KW . Za często chodzi. No i jest głośny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 893
Lokalizacja: K/ Krakowa
Śruby z reguły są ciche.
Zbiornik mamy spory ale kompresor kręci się myślę 90% czasu podczas dnia. Dzieje się tak bo po osiągnięciu 10bar na zbiorniku długo się nie zatrzymuje (taki biek jałowe) i zazwyczaj zapas powietrza spada do stanu w którym potrzebne jest następne sprężania. I tu wybrałbym taki z falownikiem bo te sporo zwalniają i prądu pewnie mniej ciągną.
Jeśli chodzi o serwis to na początku robiła firma teraz zwyczajnie zamawiam filtr separator i olej i robię sam.
Wymieniłem też wszystkie przewody cisnieniowe przez które płynie olej. Zbiornik mamy spory 1200l to naprawdę wiele. Inna sprawa że dobierałem go bo był akurat dostępny. W zapasie mamy tłokowy z zbiornikiem 270l który wpinam szybko w instalacje na szybko zlaczach i praca trwa ale już bez szlifierki...
Oprócz tego urządzenie działa jak powinno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 21:51 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 940
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Nie wiedziałem że szerokotaśmówka ma taki pobór. Toś mnie zmartwił.
PBstol też ma szlifierkę ciekawe jak u niego. Chociaż jak go znam to pewnie nie podłączył powietrza :)
Czy w tym kompresorze też jest przelicznik wydajności litrów na minutę ? Możesz podać jaki ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group