TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 24 sty 2019, 11:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 12 lis 2018, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 831
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Aha


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 831
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Ostatnie odkrycie w "ukrytych" ustawieniach programu.
Kiedy robi się meble z pomocą programu w wersji z ułamkami należy unikać jak ognia elementów wchodzących w konflikt ze sobą nawet kiedy są zgrupowane w całość. Taka grupa elementów dużo łatwiej wchodzi w konflikty z innymi grupami nawet kiedy są zgrupowane razem w jedną całość. Ten sam błąd dotyczy też tej wersji z pełnymi wymiarami. Tylko wtedy ich nie widać ale nadal przeszkadzają w pracy przy robieniu projektów.

Przykład: konflikt pomiędzy "nutowanym" bokiem szafki a plecami z HDF-ki. Kiedy takie coś zgrupowane w całość będziemy ciągnęli z ręki lub wpiszemy wymiar we "Właściwościach" wtedy powstają wymiary z ułamkami dla poszczególnych elementów. I już ich nie anulujemy żadnym sposobem. Można to poprawić dopiero kiedy rozbebeszymy taką szafkę na elementy pierwsze i ponownie wpiszemy wymiary każdego składnika szafki. Ale to tylko do pierwszej zmiany wymiaru. Potem wszystko psuje się od nowa.

Jak nie ma elementów wchodzących w konflikty ze sobą wtedy taki "wyrób" np. szafka rozciąga się co 1 mm. Ułamki pojawić się mogą tylko w chwili kiedy taką szafkę ściśniemy maksymalnie. U mnie tworzy się wtedy wymiar z dokładnością do 0,1 mm. Ale jak rozciągnę taką szafkę ponownie to wymiar zmienia się już co 1 mm. A ten 0,1 zostaje zrównany na pełny milimetr.

Tu jest moja najnowsza szafka jaką wymyśliłem. https://onedrive.live.com/embed?cid=7965D51063FA392F&resid=7965D51063FA392F%2131180&authkey=AEyPwwBWg20w_Gk. Ma ona trochę dziwaczny wygląd ale to z powodu "Cennika". Muszę mieć do niej dostęp nie tylko z zewnątrz szafki ale też od wewnątrz w celu zmiany materiałów do wyceny kiedy jedna szafka znajduje się obok drugiej w projekcie. Po kliknięciu na link otworzy się okno z ikoną w lewym górnym rogu. Po kliknięci na nią otwiera się kolejne skąd można sobie pobrać plik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 16:40 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1734
Omen wydaje mi się że się mylisz. Może elementy masz bez ułamków ale w przestrzeni są ułożone w ułamkowych wymiarach. Np hdf w szafce 600 zrobisz 598 i ułożysz na środku to po rozciagnięciu szafki o 1 mm hdfka znajdzie sie w przestrzeni w ulamkowym wymiarze gdyż będzie chciala się ułożyć na środku szafki wiec aby tak się nie działo trzeba by zrobić elementy ustalające. Jeśli masz rację to przydało by sie by Ecru coś naprawiło bo mi też sie zdążają że elementy same wchodzą w konflikt a puki co jeśli konflikt jest przy rozciąganiu szafki w prawo to przeważnie pomaga przesunięcie szafki w prawo a rozciąganie w lewo. I jeszcze pomaga rozciąganie z wciśniętym altem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 16:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1734
Ta twoja szafka jest tak skomplikowana jak mój cały projekt kuchni :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 831
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio pisze:
[…]Np hdf w szafce 600 zrobisz 598 i ułożysz na środku to po rozciagnięciu szafki o 1 mm hdfka znajdzie sie w przestrzeni w ulamkowym wymiarze gdyż będzie chciala się ułożyć na środku szafki[…]
No właśnie nie i to jest w tym najlepsze. W tej szafce z linku powyżej nie ma takiej sytuacji jak konflikty pomiędzy elementami składowymi. Wszystkie elementy są tak poustawiane, że jeden przylega do drugiego. A nie ma tam takich, które wchodzą jeden w drugi. Dlatego np. lewy bok w tej mojej szafce składa się (po odrzuceniu tych potrzebnych do wyceny) tylko z trzech "elementów". Bok właściwy, za nutowaniem i przed nutowaniem na plecy. A plecy wchodzą w konkretne miejsce i podczas rozciągania mają konkretny ustalony wymiar (różnica pomiędzy szerokością szafki a szerokością pleców jest stała i niezmienna.

Danio rozciągnij ją "z ręki" kilka razy i sprawdź w wersji programu z ułamkami. Nie będzie w rozpisce elementów z takimi wymiarami jak jakieś miejsce po przecinku. Po zmianie wymiaru jedynie lokalizacja półek ma wymiar z ułamkiem. Tu wystarczy tylko, że dać takie półki na dole w szafce i już problem znika. Ale trzeba więcej gadać pokazując projekt klientowi, że tu w tej szafce jest jedna półka, w tamtej trzy, a w tej nie ma ich wcale.

Jedno w czym przyznaję Ci rację to to, że budowa tej szafki jest skomplikowana i przekombinowana (Cennik). Normalnie taka szafka składa się z 8 elementów, a moja z 74. Czyli ponad 9x tyle. Ale dla Kraya mam wersję złożoną z dwóch lub trzech elementów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 20:36 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1734
Omen ja pisałem o szafce z hdfką która przylega do boków (bez nutowania). A może próbowałeś zrobić szafke w której elementy mają kolizję ale nie ma w całej szafce elementów które po rozciąganiu nie pokazują sie w ułamkowych wymiarach ani w ułamkowym położeniu w przestrzeni, i czy takie szafki może też nie wchodzą w konflikty tak samo jak ta twoja nowa szafka ? Bo z tego co ja rozumuje to konflikty pojawiają się tylko wtedy gdy pojawią się ułamki w elemencie lub w przestrzeni a że kolizja nie ma tu znaczenia ale może się mylę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sty 2019, 00:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 831
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Szafka z HDF-ką pomiędzy tylko bokami odpada z powodu, że HDF nie ma takiego wymiaru jaki powinien być w rzeczywistości aby móc z takiego elementu zrobić szafkę w realu.

Element składający się z kilku elementów będących w konflikcie, wcześniej czy później (przeważnie wcześniej) zaczyna podczas rozciągania powodować problemy. Elementy względem siebie przesuwają się o ułamki wymiarów. I to właśnie to powoduje, że meble podczas rozciągania z ręki łatwo wchodzą w konflikty między sobą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sty 2019, 16:25 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1734
.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group