TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 gru 2018, 18:49

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 paź 2018, 14:38 
Offline

Rejestracja: 05 lip 2018, 13:35
Posty: 2
Panowie mam od paru tygodni spory problem z kd max a mianowicie, po zrobieniu formatowania dysku i wgraniu na nowo programu, nie mogę przeciągnąć tekstury z katalogu na projekt. Czy ktoś wie jak problem rozwiązać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 paź 2018, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 568
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
To napisz do dostawcy KD Max, napewno ci odpowiedzą co i jak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 paź 2018, 19:10 
Offline

Rejestracja: 05 lip 2018, 13:35
Posty: 2
Pisałem. Nie chcą pomóc bo program był zarejestrowany na znajomego od którego odkupilem program. Więc twierdzą, że nie zakupiłem programu u nich. Koszt jakiegoś pakietu pomocy z kd max 1500zl jakaś paranoja. Mam licencje, oryginalny program i klucz a pomocy udzielić nie chcą. Kiedyś miałem podobny problem rozwiązanie zagadki trwało jakieś 30 sekund ale nie pamiętam jak się to robiło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 paź 2018, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Trzeba zmienić uprawnienia konta w trybie administratora. W WIN 7 było coś takiego że pasek przesuwało się żeby można było instalować z nieznanych źródeł czy coś takiego... A co do pomocy to tak to niestety działa. Nie masz zarejestrowanego na siebie to nie udzielą pomocy...Z tego co się orientuję tak w wielu licencjach jest to w ten sposób ujęte.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 paź 2018, 19:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4155
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zadaj to pytanie na facebooku. Jak nie pomoże, to napisz, jak wygląda sytuacja, żeby inni wiedzieli. Nikt nie lubi smrodu na fejsie, a ten program jest tam czasami reklamowany. Nie prosisz ich o jakiś darmowy pakiet szkoleń, tylko małą pierdołę.

Galmat. Nie rozumiem. Czyli jego program jest nielegalny? Czy jest legalny? Bo to zmienia postać rzeczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 paź 2018, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Ja też nie rozumiem, ale tak to działa...Program legalny ale bez dostępu do suportu i pewnie aktualizacji, ale biblioteki są cały czas za darmo :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 568
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Może być nielegalny , ogólnie programów nie można sobie tak od poprostu sprzedawać, jeżelu stanowi to licecncja ( trzeba poczytać ) to program należy przelicencjonować na nowego właściciela. Jeżeli się tego nie zrobi i odwiedzi nas policja to nie pomoże żadna faktura zakupu, żadne okazanie klucze itd, jeżeli licencja jest wystawiona na kogoś innego.

To że nie chcą udzielić pomocy też jest zrozumiałe i bardzo logicze. To tak jak by zadzwoniła do WAS klient i poprosił o naprawę szafek za darmo, bo odkupił sobie je od kogoś i wy je kiedyś tam robiliście. Kupiłeś program taniej chcesz mieć wspracie to musisz zapłacić - ucziciwe prote i logiczne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 10:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4155
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jeżeli program jest legalny, to nie widzę problemu, żeby mu odpowiedzieć na pytanie. Jakby od mego klienta odkupił ktoś meble i ta osoba do mnie zadzwoniła z pytaniem, jak wyregulować np zawias. To bym odpowiedział.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 12:06 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Legalność programu to posiadanie licencji.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 16:02 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4155
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak sprzedałem pro100, to nabywca przepisał licencję na siebie (za opłatą) i teraz jest normalnym właścicielem. Tzn ma program legalnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 17:46 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 45
Lignumsoft rozumiem twoje podejście bo sam piszesz i sprzedajesz oprogrmowania. OK.
Ale nie trawię podejścia sprzedażowego tych firm a raczej ich pazerności na kasę. Jeśli ktoś kupił program z licencją i jest mu zbyteczny nie wiem dlaczego nie można go odsprzedać (tzn można ale trzeba zapłacić ''haracz'') i następny użytkownik ma prawo do wsparcia. Tylko po co? niech
program leży i się kurzy a my sprzedamy następny -to jest logika tych firm.
Jak pisał BWS mam licencje mam program legalny -to jest logiczne i uczciwe. A porównanie do naprawy szafek nie trafione- jak kupisz auto kilku miesięczne z drugiej ręki to gwarancje tracisz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 568
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Lukand to nie dokładnie jest tak jak piszesz, bo zależy to od bardzo konkretnego przypadku i warunków licencji oraz warunków zakupu danego oprogramowania. Każdy producent ma swoją politykę handlową. Najczęściej jest tak że licencja jest wystawiana na daną firmę i nie można jej ot tak po prostu sprzedać- bez dodatkowych kosztów po stronie kupującego. Tak ma 99% firm i nikt nic na to nie poradzi. W programach CAD/CAM Corpus jest wyjątkiem od tej reguły, licencja jest przypisana do klucza a nie do firmy i można go legalnie sprzedać. Ale dochodzimy do wsparcia - tu także każdy inaczej liczy - jeżeli klient pierwotny powiedzmy A otrzymał szkolenie po zakupie programu - do tego ileś godzin wsparcia u mnie np. w Corpus 4 otrzymuje się ich 8h w cenie programu. Jeżeli je wykorzystał to potem za kolejne szkolenia wsparcie musi zapłacić. Jeżeli teraz sprzeda klientowi B - to klient B nie ma po prostu wsparcia jeżeli poprzedni klient wykorzystał cały czas. Natomiast inną rzeczą są dobre praktyki firmy. Miałem już parę przypadków gdzie klienci zmieniali branżę , zamykali firmy i sprzedawali mój program. Bardzo często wtedy taki klient kontaktuje się mimo wszystko z nami, nie robię nigdy problemów i daję dostęp do Portalu klienta gdzie może klient oglądać materiały filmowe , ma dostęp do opisów aktualizacji itd. Tak jak by od początku był klientem. Na proste szybkie pytania także odpowiadamy ALE jeżeli klient chce się kompleksowo przeszkolić i przyjechać do naszego centrum szkoleniowego na szkolenie to niestety musi zapłacić.

lukand pisze:
Jak pisał BWS mam licencje mam program legalny -to jest logiczne i uczciwe


Jak masz licencję wystawioną na kogoś innego - to nie jest twoja licencja - przychodzi policja i jesteś piratem. Oni się nie pytają od kogo i dlaczego nabyłeś. Znam parę historii. Dwa masz nawet ostatnio głośno na allegro sprzedawali Office i Windows które okazały się piratami.

Kupując używane oprogramowanie - zawsze przezytajcie EULA i warunki licencji i dopytajcie się od producenta czy możecie korzystać. Jeden telefon z pytaniem nikogo nie zbawi, a potrafi oszczędzić wielu kłopotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 20:00 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 45
Lignumsoft to wszystko co napisałeś to prawda i ja doskonale o tym wiem.
Tylko nie podoba mi się że '' Tak ma 99% firm i nikt nic na to nie poradzi.'' -może nie powinniśmy się godzić na pewne zapiski w umowach.Ale to temat rzeka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 20:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4155
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Kupujesz program i nie jesteś jego właścicielem. Jesteś właścicielem licencji na ten program. Masz program + licencja, to używasz go legalnie. Wykonasz dodatkową kopię, to jesteś piratem. Tu rozumiem, bo po skopiowaniu programów zrobiło się ich więcej. Jednak, jak zamykasz firmę i odsprzedajesz komuś program, to już go nie używasz. Używa, go osoba, która odkupiła. No i okazuje się, że ta osoba jest piratem, do momentu, aż nie zapłaci haraczu producentowi oprogramowania. Ten producent, już na tej kopi (oryginalnej) raz zarobił. Teraz chce zarobić drugi raz. Tak sobie wymyśliły korporacje, które rąbią kasę.

Teraz z innej branży. Budujesz dom. Architekt projektuje, majster buduje, kolejny wykańcza. Po drodze, hydraulik, elektryk i masa innych ludzi. Dom Ci po iluś tam latach się znudził i go sprzedajesz. No i co, każdy kto ten dom budował ma wyciągnąć łapę o haracz do nowego właściciela? Może architekci zaczną pobierać opłaty licencyjne za swoje pomysły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2018, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 568
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
PBStol to jest jeszcze nic - zaraz Windows będzie w abonamencie miesięcznym :-) wtedy to będzie płacz i zgrzytanie zębów :-) AutoCAD już jest inaczej go nie kupisz i co każde studio kupuje i płaci. A zanim powstaną programy na Linux to minie dużo czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 paź 2018, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 740
Lokalizacja: K/ Krakowa
Windows chce być jak Android czytałem czyli darmowy dla użytkownika a zysk czerpać konwentu.
Polscy jeszcze nie gotowi na abonament myślę, wolą zapłacić raz więcej niż częściej mniej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 808
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
MarekMitonski pisze:
wolą zapłacić raz więcej niż częściej mniej
Bo wtedy okazuje się, że to niby mniej wyszło jednak dużo dużo więcej. Dlatego Ci co sprzedają coś w abonamencie nic u nie nie zyskają. A domyślam się, że takich jak ja jest wielu. Bo abonament to jest interes dla sprzedawcy, nie dla kupującego. I abonament to jest interes w kontaktach firma/firma gdzie odpisuje się duże koszty. Kiedy ma się zapłacić 1000 zł i zwrotu podatku z tego jest 30% to lepiej chyba zapłacić 40 zł i mieć to wpisane w koszty w 100%. Chociaż jak to jest to nie rozeznaję się. Wydaje mi się tylko, że działa to na podobnej zasadzie jak leasing. A ja leasingu i kredytu nie mam, bo tylko za gotówkę. No ewentualnie kartą, bo przecież Polska płatnościami zbliżeniowymi stoi ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group