TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 22 wrz 2018, 17:26

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 05 wrz 2018, 09:50 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1573
Jak ogarniać mikrofale do zabudowy kiedy to nie podają w instrukcjach ile ramka nachodzi na wieniec dolny, a regulacji nie ma tam w ogóle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 12:02 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1658
Pomierzyc z natury, albo jakąś blendę zrobić.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 14:26 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1573
Może jakieś lepsze pomysły ktoś ma ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 15:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2068
Lokalizacja: Swaj
Przymierzyć z natury.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 15:36 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
Jakiej to mikrofali nie umiesz zabudować. Przecież mają instrukcje na stronie.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 16:01 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1573
Ta nie ma ile nachodzi na dolną krawędź. http://docs.whirlpool.eu/_doc/PR858714001490pl.pdf
Przeważnie wychodzi ok jak nad piekarnikiem w słupku daje mikrofale ale ostatnio ramka mikrofali leżała na piekarniku i trzeba było dźwignąć 3mm a następnym razem była dziura 10mm między piekarnikiem a mikrofalą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 17:26 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3931
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wieniec pod mikro montować, jak już się ją ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 17:41 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
Whirpola nie sprzedaje. To ikea. Jak nie wiesz ile to półkę jak najniżej i ewentualna korekta przez podłożenie czegoś. Ale jak nad piekarnikiem to inna bajka bo w niektóre sprzęty mają mało miejsca. Czasem dajemy nawet same metalowe kątowniki bo nie ma miejsca na płytę 18 mm.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 19:14 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3931
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio, są różni producenci mikrofal. Pomyśl czasem :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 19:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2068
Lokalizacja: Swaj
My nie zaczynamy kuchni, jeżeli sprzęt do zabudowy nie stoi w warsztacie. Dzięki temu unikamy niespodzianek montażowych. Jak rysunek montażowy jest niejasny, to bierzemy sprzęt i mierzymy.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 19:26 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3931
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie mam miejsca na trzymanie sprzętów:) Biorę tylko okap:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1506
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Weź od klienta piekarnik i mikrofale. Zmierz i sprawdź razem sprzęty. Zawsze mam sprzęt na miejscu przed montażem i jest ok.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 20:38 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1573
Nie chcę się bawić w wożenie, składowanie i noszenie sprzętów :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 20:49 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
To nie raz będziesz przerabiał kuchnię, a i front od czasu do czasu przytniesz.
Bywają firmy które na stronie mają błędnie podane wymiary i front wtedy jest zły. Dobrym przykładem była kiedyś lodówka art whirpola źle zwymiarowana w katalogu. Od parunastu lat nie wprawiliśmy żadnego sprzętu na montażu. Lodówka , piekarniki Kawiarka winiarka okap jak jest do zabudowy to wszystko na warsztacie. Wprawiałeś lodówkę boscha z otworem w dnie . Kiedyś była lidówka z agregatem w cokole. Już sobie wyobrażam pochłaniacz blatowy wprawiany u klienta z:)

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 21:15 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1573
Tych pochlaniaczy blatowych to robisz duzo ?
Z standardowymi agd to nie ma aż tak źle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 21:17 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
Nie, tylko parę w roku.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1506
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Jak najwiecej na warsztacie. AGD lepiej nosić niż później zrobić karpia na montazu
BWS , czyli rozumiem ze nie wyprawiacie AGD u klienta tylko od razu lodówka , piekarnik jest zamontowany w meblu i od razu do klienta ?

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 21:57 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
Nie zawsze od razu. Trzeba poczekać aż zapłaci za meble a potem jechać .
Ale tak. Chociaż czasem czuję że źle robię bo niektórzy to nawet fronty mocują u klienta

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 wrz 2018, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 755
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jak dla mnie to sprzęt ma być w miejscu montażu kiedy przyjadę na pomiar. Wtedy wymierzam co i jak i niczego nigdzie nie noszę.

Na początku swojej kariery tylko raz tego nie dopatrzyłem. Ale to było nietypowe zlecenie bo klient się uparł, że sam sobie zamówi fronty foliowane (bardzo dawno to było). I okazało się podczas montażu, że w instrukcji popisali głupoty. Pamiętam, że była to średniej wysokości lodówka do zabudowy z zamrażalnikiem u góry. To wyszło tak, że aby otworzyć zamrażalnik musiał otwierać też lodówkę bo front od dołu zachodził na górne drzwiczki od zamrażalnika. Skończyło się na tym, że najpierw otwierał sobie szafkę, a potem te drzwiczki od lodówki które chciał.

Od tamtej pory sprzętu nie ma to i pomiaru nie ma. A jak nie ma pomiaru to i projektu i wyceny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 04:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1506
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Siemens i bosch dają pewniaki w instrukcji. Jeśli chodzi o otwory i wymiary małego agd.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 05:22 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3931
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Pewnie lodówka jedzie do klienta wstawiona już w szafkę i zakutymi frontami ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 05:35 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1573
Myślę że na warsztacie też montuje do blatu zlew z baterią i syfonami a nawet od razu podpina hydraulike, ale coś mu nie gra i wtedy czuje że źle robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 05:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1506
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Jeśli chodzi o zlew to jeśli ma łapki to zawsze montuje go na warsztacie i wiozę na montaż. Kładę na korpusy i łącze śrubami. Trzeba tylko zrobić szablon , plus jest taki ze otwory są wycinane na warsztacie na cyflexie

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 08:26 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
PBstol tak. Zawsze !!! Danio do granitów nie da rady.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 08:29 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3931
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zdradź dla Danio, czym to nosisz na 4 piętro :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 08:32 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 162
PBstol pisze:
Pewnie lodówka jedzie do klienta wstawiona już w szafkę i zakutymi frontami ;)

I z zimnym piwem w środku. :) :piwko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 17:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2068
Lokalizacja: Swaj
U nas wszystko jedzie zamontowane na gotowo. Lodówka, zlew, płyta, okap, ledy i cała reszta. Nie ma opcji robienia mebli u klienta.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 18:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3931
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
SikMac pisze:
I z zimnym piwem w środku. :) :piwko:


A piekarnik z ciepłą pizzą lol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 19:24 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1698
Nie wiem o co chodzi z tymi piętrami. Więc nie odpowiem. W życiu nie wyszedłem na piechotę tak wysoko.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2018, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 630
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Ja swoje kuchnie teleportuje do klienta. Myk myk i gotowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group