TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2018, 20:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 12 paź 2018, 21:08 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Chochej pisze:
Bezprzewodowy dobry jest ale musi zostać tam gdzie maszyna bo go możesz szukać po całym warsztacie

A Ty, jaki masz model?

Formatkę kładę w maszynie i skanuję. W sumie, to nie wiem, czy jest sens dopłacać, za bezprzewodowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 paź 2018, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
To że bezprzewodowy to całkiem fajna sprawa. Formatki mamy na wózkach i czasami skanuje kolejno po kilka sztuk a potem wkładam do maszyny i nie trzyma mnie kabel jeśli element dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 paź 2018, 21:36 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W moim przypadku czytnik może pracować, jak klawiatura. Czyli wybieram folder i dopiero skanuję kod, aby wybrać odpowiedni plik. Zamiast wpisywania nazwy z klawiatury. Maszyna wierci i drugi tak samo.

Jest jeszcze opcja zakupu skanera zintegrowanego z maszyną. Jednak cena jest zaporowa. Tzn cena czytnika razy 10 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 paź 2018, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
Mnie czasem się staje jak skanuje to dobrze kod nie wczyta,to zawsze patrzę na monitor co tam barcode wpisze bo możesz zeskanować 5 formatek jedną po drugiej a druga ci nie wczyta to problem murowany,i tu pytanie dla tych co mają skaner z tym zielonym światełkiem czy to tak działa jak świeci na zielono to jest poprawnie wczytane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 06:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Punkt zielony potwierdza tylko poprawność odczytanie kodu jeśli kod jest uszkodzony wtedy lampka nie świeci. Jednak jeśli kod jest np z formacji której nie mam na liście elementów (np inny komplet mebli) to wszystko piknie i zaświeci jak było by Oki. Dopiero program wyświetla że jest problem i niecwczytuje kolejnych plików.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 07:50 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja i tak nie wczytam kilku formatek na raz :( Muszę zadowolić się jedną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Czyli będziesz otwierać okno otwierania pliku i skanować by tekst się pojawił i klik na otwieranie pliku...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 11:56 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Tak. Zamiast wpisywać ręcznie, to skanować kod. Tak, czy siak najpierw kładę formatkę na maszynie, później skanuję. Ta bezprzewodowość się chyba nie przyda. Czytnik taki kosztuje 4x więcej.

Można kupić czytnik w SCM i zintegrować. Ale cena nieporównywalnie wyższa. Tyle co bezprzewodowy, tylko cena w euro:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ja jak będę miał chwile to będę szukał jakiegoś programisty by zrobił mi program który by przeszukiwał pdf w poszukiwaniu nazw plików i wyświetlał je a chodzi mi o to by wypluć z Corpusa pdf z szafkami i w ten sposób po czytaniu jednego elementu automatycznie pojawiała się szafka do której jest element. Wszystko to zrobić w przeglądarce i nawet na tablecie można by to przy stanowisku monterskim uruchomić.

Jak myślisz?

Jeśli chodzi o ten czytnik kodów kreskowych działający jak klawiatura to poszukaj czegoś takiego by można było dodać coś przed i po czytaniu kodu ... chodzi mi o możliwość dodania np skrótu otwierania okna Otwórz w CNCi a potem symulacji kliknięcia guzika Enter. Gdzieś coś takiego czytałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 12:56 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Na etykiecie nie ma nazwy szafki?

Piszesz o programie, który w środowisku windows wykona kilka czynności automatycznie? Do programu dodam nazwy plików. A on wykona kliknięcie w panelmac, wybór folderu i nazwa z listy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 13:21 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 87
Czytnik kodów kreskowych z zasady działa jako emulator klawiatury, w POSach podłącza się go zamiast niej, każdy z nich można zaprogramować czy po sczytaniu kodu ma być enter czy nie. Ustawień jest dość sporo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 580
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Marek tylko po co ci to ? Co ci wyświetlenie tej szafki da ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 13:58 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dla mnie nie musi być tak, że musze zeskanować np 5 formatek. Jak będę robił, to po jednej, to i tak będzie ta sama prędkość.

Jak się nazywa format kodu generowany przez Corpus?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
Ja jak robię na wiertarce to staram się mieć więcej formatek zeskanowanych przygotowanych na włożenie do maszyny a w międzyczasie wiercę na ww wieńce,listwy, praktycznie wszystkie formatki które mają wireenie tylko do kantów żeby maszynę nie zaciążać wiertaniem które szybciej powierci ww.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 18:43 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4102
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak mam powiercić jeden element szafki, bo mi się np obił, to odpalam Cyflexa.

Wiercenia zaczynam od boków. Jak się powiercą, to wrzucam wieniec i łączniki. W tym czasie w bokach wbijam kołki i przykręcam okucia. Jak wiercę kolejną szafkę, to poprzednią składam. Właściwie, to dwie osoby składają, bo maszyna i tak szybciej wierci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 paź 2018, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 653
Lokalizacja: K/ Krakowa
lignumsoft pisze:
Marek tylko po co ci to ? Co ci wyświetlenie tej szafki da ?


By przy stanowisku do składania nie było papieru a ktoś wiedział co robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group