TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 24 sty 2019, 11:52

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: 07 cze 2017, 20:47 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
Dzisiaj byłem w pobliskiej fabryczce i co się dowiedziałem, mają cztery stanowiska imosa i są bardzo zadowoleni.Produkcję mają konkretną . Imosa zakupili bo współdziałał z grupą homaga a większość maszyn mają tej firmy.
Programy typu top solid i imos mają możliwość zamawiania przez klienta przez internet gotowych szafek. Jest to zwłaszcza w imosie rozbudowane. Pytanie czy w standarcie czy w opcji nie wiem. Ja w Topsolidzie tego jeszcze nie rozgryzałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2017, 06:30 
Offline

Rejestracja: 28 paź 2015, 19:17
Posty: 123
W Topsolidzie z tego co wiem jest to opcja dodatkowa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2017, 07:17 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 238
Lokalizacja: Rzeszów
Imosa mają ponoć w www.meble.pl. Zamawiasz swój mebel ze strony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2017, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 579
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
W Imos nazywa się to IMOS.NET , W TopSolidzie nie pamiętam. W meble.pl Imosa mają tylko do backgroundu czyli produkcji, ale cały portal internetowy to nie jest IMOS.NET , tylko ich własna konstrukcja. Rozwiązania obu producentów zdecydowanie jest to opcja poza podstawowy pakietem i płatna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 cze 2017, 08:17 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 106
Jest sporo takich rozwiązań. Nie koniecznie powiązanych bezpośrednio z producentami Cad.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lis 2017, 12:30 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Witam wszystkich,

jeśli mają Państwo jakieś pytania odnośnie TopSolid/Top Solid Wood serdecznie zachęcam do kontaktu z przedstawicielami TopSolution. :d
http://www.tsintegracje.com/kontakt/"

Rozwiązanie pozwalające zamawiać konfigurowalne szafki i nie tylko? Internetowy konfigurator mebli stworzony przez naszą firmę :) Przesyłam link do demo: http://demo.konfigurator.tsintegracje.c ... tegoria/26"

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lis 2017, 22:04 
Offline

Rejestracja: 28 paź 2015, 19:17
Posty: 123
Jaki jest koszt takiego konfiguratora do szafek i z czym się wiąże? Czy jest to tylko sklep czy też pełne powiązanie z dokumentacją 2D 3D programami na CNC?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2017, 08:47 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Konfigurator posiada pełne powiązanie z dokumentacją i programami na CNC :D Najlepiej jest zintegrowany z oprogramowaniem TopSolid Wood.

Cena konfiguratora to około 20 000 - 30 000 PLN w zależności od konfiguracji. Dokładne informacje można otrzymać, pisząc na: info@topsolution.pl

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2017, 18:23 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
Ale możesz w skrócie opisać działanie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2017, 09:28 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Działanie konfiguratora jest opisane na stronie http://www.tsintegracje.com/rozwiazania ... /#sprzedaz Zapraszam do przejrzenia. Szczegółowe działanie konfiguratora możecie poznać wchodząc w ikonkę czytaj więcej, nie mogę wstawić pliku, bo jest niestety za duży ;) Krótki film dostępny również na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=F4zMhT_LMic

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2017, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 579
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Na tle wiele rozwizań jakie widziałem, zrobiliście kawał dobrej roboty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2018, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 776
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oglądałem na targach. Działa świetnie.
Jeśli chodzi o sklep niestety musi być mocny pc inaczej albo nic nie zobaczysz albo zirytuje Cie i wyłączysz stronę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2018, 07:23 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4202
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
TOPSOLUTION pisze:
Konfigurator posiada pełne powiązanie z dokumentacją i programami na CNC :D

To jest dodatek do topsolid, czy działa niezależnie? W tej cenie jest posprocesor?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2018, 08:44 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Konfigurator może działać zarówno z TopSolid, jak i bez. W zależności od naszych potrzeb. jupi
Postprocesor nie jest w cenie konfiguratora. :(

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2018, 18:44 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
Taka dodatkowa funkcja Topsolida którą jakiś czas temu wprowadziliśmy w życie to możliwość przesyłu projektów do np programu 3Dpdf pobrałem go z apstore za darmo na telefon.
W Topsolidzie generuje się plik i wysyła mailem np na telefon klienta, ten pobiera i wrzuca go do pobranej aplikacji 3Dpdf
Tam otwiera i ma możliwość obrotu całym projektem we wszystkich kierunkach.
Dodatkowo jest parę płaszczyzn przekroju które dowolnie możemy przesuwać i podglądać wnętrze mebla.
Oczywiście aplikacja działa też w komputerze.
Całość służy do szybkiej komunikacji bo jest dość prosta w obsłudze.
Komunikacji z klientem, montażystami biurem i warsztatem.
Wystarczy telefon.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2018, 18:54 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4202
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Doładuj telefon. Zaraz Ci padnie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2018, 19:13 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
No właśnie siedzę na kablu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2018, 21:11 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 238
Lokalizacja: Rzeszów
Na byle jaki się widzę nie wysyła... 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lut 2018, 19:32 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
W zasadzie każdą szafkę można rozbić na składowe.
Fajna sprawa jeśli się tworzy dokumentację techniczną.
Takie rozbite rysunki można tworzyć dla każdej szafki i w telefonie obracać o 360 stopni.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 17:48 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
Lignumsoft.
Brawo fajna robota. Torus pytam poważnie bez żadnych aluzji i podtekstów i proszę jak to możliwe o szczerą odpowiedz. Fajnie projekt zrobiłeś w Topsolidzie , pytanie co i ile udało się przenieść na produkcję, czy możesz wrzucić jakąś dokumentację techniczną z której powstało to owo dzieło ( jeżeli nie chcesz publicznie poproszę na priv).

Pytania dodatkowe:
- czy robiłeś nawierty elementów w Topsolid i potem przenisiłeś je na konstrukcję
- czy robiłeś programy dla blatów , łuków na cnc - jeżeli nie czy drukowałeś jakiś szablon w skali 1:1
- jak wygląda zwymiarowany rysunek elementów giętych
- na ile pomógł ci rysunek technologiczny przy wykonywaniu owej szafki
- czego ci zabrakło do pełni szczęścia przy przenoszeniu z TS na produkcję. Oczywiście jeżeli było coś takiego
- czy wyliczałeś długości elementów giętych w TS czy po prostu zrobiłeś dłuższe

Ogólnie chciałybym wiedzieć na ile taki kombain jak TS usprawnił ci proces produkcji.

A mogę odpowiedzieć tylko na część pytań ?:)
Kiedyś rysunki powstawały w cad kuchniach i tam powstawały rysunki łuków przesyłaliśmy je na hurtownię na cnc i dostawaliśmy gotowy element. nie trzeba było go specjalnie opisywać i wymiarować wystarczył odpowiedni plik.
Teraz mamy Top solid i Cyflexa i gdzie możemy to dajemy radę sami. Jak jest element który się mieści u nas to robimy u siebie a jak nie to bez kompleksów zamawiam w hurtowni.
Pytasz o nawierty, w ladzie akurat nie ale na ogół tak , nawierty i frezowania powstają w Top solidzie.
Większość blatów w kuchni robimy z granitu albo materiałów nie obrabialnych na Cyflexie to żadnych programów na blaty nie robiłem.
O co konkretnie pytasz z tymi łukami, cyflex frezuje jakieś szablony na to co się dzieje na warsztacie, ale w solidzie rysujemy bardziej skomplikowane rzeczy jak ramki szprosy ostatnio choinkę :)
Nic nie drukujemy w skali 1-1 bo nawet nie wiem jak bo i po co ? Jak mam wydrukować rysunek na 2 metry ?
To do schodów chyba tak ?
Top solid ma taką opcję że może obliczyć pole powierzchni elementów krzywoliniowych pomaga ona w wyliczeniu elementów nawierzchniowych.
Okleiny, laminaty, lustra , wielowarstwowość elementów może być ustawiona parametrycznie, to służy do zamówien materiału lub do wyceny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 579
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Dziękuję za odpowiedź chodziło mi o przykład tej lady konkretnie.

Z twojej wypowiedzi zrosumiałem.

- Dla blatów ( łuków) wygenrowałeś DXF i hurtownia ci to wycieła.
- mniejsze łukowe elementy które wlazły ci w Cyflexa wygenrowałeś i wyciołeś u siebie. Jakim plikiem PGMX czy DXF?
- Dla czego w ladzie nie rozbiłeś nawietów - blat można było fajnie zakołkować , szafkę połączyć z ladą, elementy konstrukcyjne ze sobą połączyć. Widziałem tam łączenie na konfirmat. Dlaczego nie wwierciłeś tego programami z TS ?
- Nie pytałem się czy TS ma taką opcję wyliczania długości łuku :-) bo wiem że ma - musi mieć - Ale czy z niej skorzystałeś

Dlaczego o to pytam bo sam w TS nigdy nie pracowałem i wiem że można narysować wszystko, ale jak przychodzi już do produkcji to okazuje się że kolorowo już nie jest. W Corpusie taką ladę mogę zrobić w około 45 min do 1h. Będę miał w dokumentacji wszystkie kształy z wymiarami, dodatkowo wszystkie nawierty połączeniowe gdzie się da je zrobić. ( połączenie blat górny, połączenie elementów lady, nawiety szafki ) , następnie programy na nestingowe maszyny do wycięcia kształów razem z nawiertami. Czyli teoretycznie 80% wiedzy jaką potrzebuję aby wykonać tą ladę. Ale pewni klienci twierdzą że to jest i tak za mało, jak się pytam co więcej to nie potrafią mi powiedzieć - pada odpowiedz więcej. Jedynie czego nie mogę zrobić teraz to przekrójów. Dlatego interesuje mnie jaką dokumentację wydrukowałeś, wygenerowałeś do produkcji. Bo mam takie uczucie że czasami klienci chcą nie widomo czego ( nie odbierz tego jako przytyk do ciebie i programu bo nie o to mi chodzi ) nie widomo jakich raportów, szkiców , rysunków itd. A potem się okazuje że do produkcji leci 1 rysunek 3D z wyglądem, lista ręcznie wypisanych i narysowanych formatek, i wszystko jest programowane ręcznie tak czy siak. Ostanio spotkałem się z takim podejściem w 2 fabrykach gdzie mają naprawdę poważny soft i robią to ręcznie. Patrzą na rozwój mojego programu zbieram inforamcje co jest naprawdę potrzebne aby np. taką ladę wyprodukować , a co jest tylko mrzonką lub marketingowym podejściem, żeby na siłę nie tracić miesięcy na rozówj czegoś co i tak nie będzie używane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 20:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4202
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja bym np chciał mieć takie coś zwymiarowane, aby można było łatwo wykonać szablon.

Lignumsoft. Jak tak dociekasz co jest potrzebne do ułatwienia produkcji, to mogę taką listę przygotować devil
Zapewniam, że zrealizowanie jej w połowie postawi Corpus na 1 miejscu rotfl Nawet przed tymi programami 10 razy droższymi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 776
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jeśli mogę się wtracić mimo tego że jestm na poziomie wybierania oprogramowania to powiem czego ja oczekuje na produkcji.

Listy formatek wraz z oklejaniem i wierceniem. Tak by te podstawowe elementy mógł bezmyślnie wykonać każdy. Oczywiście pliki automatycznie przesłane do cnc i piły... Potem kody kreskowe i jak najmniej wymuszonych działań na pracowniku a jak najwięcej załatwione na maszynach. To chyba dość jasne. Ale też takie pomoce jak fronty ze słoja lub np formatki przygotowane do fornirowania powiększone o 10mm a potem ponowne po oklejaniu wymiary do przyciecia.

Co do blatów to potrzebne rysunki pojedynczych kawałków tak by można zrobić maszynowo lub ręcznie. Blat... Płaszczyzna z otworami i tak dalej.

Co do montowania mebli. Myślę że przekroje są zbędne ale rysunek trzech rzutów i bryły obowiązkowe. Dodatkowo bryły z wymiarami które sam zaznaczę lub same się wygeneruje. Potrzebne są jeszcze rysunki siatki elementów... Taki rysunek tylko krawędzi formatek tak by było wiadomo czy jest półka wewnątrz czy nie.

Podobna sprawa z pojedynczymi elementami czyli rysunki które są jasne dla laików. Prawda jest taka rzecz na produkcji nie każdy widzi co jest na rysunku i potrafi go poprawnie odczytać.

Co do przekrój to przydatne przy pojedynczych formatekach by określić głębokość odwierty czy kształt frez krawędzi np frontu meblowego.

Ja chyba tyle oczekuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 20:18 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4202
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mało. Ja mam znacznie wyższe i cały czas rosną:) Po prostu, jak dostałem program w swoje łapki, to chcę go wycisnąć, jak cytrynkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 776
Lokalizacja: K/ Krakowa
:) apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Inna sprawa że teraz zwyczajnie nie widzę jeszcze wszystkich potrzeb a ogólnikowe zarysy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 21:21 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
Jak hurtownia wycina blat to znaczy że jest za duży na obróbkę u mnie więc i nawierty w nim też nie wchodzą w grę.
Można oczywiście podzielić na części wyfrezować a potem potraktować jako wzory i zrobić ręczną fgw samemu cały blat. Jak kto woli tak se robi.
Program wyliczył jedynie że arkusz laminatu wystarczy na ladę i posłużył do zamówienia, wymiar sobie ustalił sam ten co naklejał wg siebie.

Trzeba pamiętać że program obsługuje jedna osoba Cyflexa druga a ladę składa trzecia.
Tak samo z meblami np kuchennymi i innymi.W tym przypadku powstały dość proste rysunki i lista formatek z uwzględnieniem klejenia frezowania dna pod prowadnice ale pewne nawierty nie zostały zrobione. Tu bardziej się skupiliśmy na łukach a reszta została potraktowana może trochę po macoszemu.
Marku każdy z tych programów będzie miał to co chcesz. ja nie mam problemu z generowaniem listy formatek, podziałem ich na materiały.Do każdej z nich mogę wygenerować kod albo go wydrukować. Zarówno wiercenie jak i frezowanie.
Rysunki można wykonywać na mnóstwo sposobów a wymiarujesz jak chcesz. Chcesz plik do centrum wysyłasz do centrum chcesz wydruk papierowy masz wydruk papierowy,chcesz tak jak powyżej widzisz zrzuty z ekranu z telefonu gdzie obracasz sobie i oglądasz na produkcji to masz. równie dobrze możesz to przesłać montażystom.
To nie wszystko, bo to tak na szybko do przeglądania, a do przesłania na komputer jest inny darmowy program który możesz zainstalować na tablecie przy stanowisku składania i każdy może sobie sprawdzić wymiar każdego elementu a jak chcesz to jego nawierty.
Kody kreskowe naklejone na element pozwalają na cnc odczytać co to za element i maszyna go obrabia.
Taki sam czytnik może mieć składacz żeby sprawdzić co to za element.
Generalnie dokumentacja u mnie się po prostu zmienia, przechodzi z płaskiej w rzuty.
Najchętniej bym z niej w ogóle zrezygnował ale przyzwyczajenia zmieniam stopniowo.
Powiem tak jakikolwiek program zakupisz zmieni on Twój sposób postrzegania zarówno dokumentacji jak i pracy.

Ps Pbstol zamiast pisać po raz setny że Topsolid jest droższy ileś tam i postprocesor kosztuje tyle co corpus pokaż jakiś projekt czegoś bardziej skomplikowanego niż szufladka bo tak słyszę i słyszę że szybko że łatwo a efektów nie widać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 21:46 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4202
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
TORUS pisze:
Jak hurtownia wycina blat to znaczy że jest za duży na obróbkę u mnie więc i nawierty w nim też nie wchodzą w grę

Nie mogłeś pliku dxf wysłać do hurtowni z zaznaczonymi wierceniami?

Robię tylko szufladki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lut 2018, 21:51 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 762
Lokalizacja: Tychy
;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 gru 2018, 12:25 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Koniec roku zbliża się wielkimi krokami i z tego powodu przygotowaliśmy dla naszych obecnych i nowych klientów promocję :) - rabaty na moduły TS Wood oraz każda osoba, która do końca tego roku zakupi nową licencję otrzyma aktualizację oprogramowania do kolejnej wersji oraz roczne wsparcie zupełnie za darmo. Po więcej informacji zapraszamy na priv

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 gru 2018, 14:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4202
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
TORUS rok się kończy trzeba będzie znowu płacić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group