TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 20 sie 2019, 18:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 sty 2019, 00:36 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Omen pisze:
Wladko ale to o czym powyżej piszesz już jest. Wystarczy tylko, że we właściwościach formatki, tej która ma być dawana do rozpiski elementów zaznaczysz opcję "Lista Formatek" i sprawa załatwiona. A jak nie chcesz aby formatka była uwzględniana w wyliczeniach to odznaczasz te wszystkie opcje jakie tam w zakładce są, czyli: "Lista Formatek", "Lista Elementów" i "Zużycie Materiałów


Kurcze faktycznie, nie pomyślałem o tym. Dzięki : )
Jedyny defekt to tylko że w rozpisce będzie widniało jako inna grubość.

Mam ten program dopiero od dwóch tygodni, i jeszcze nie ogarnąłem wielu trików.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 01:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Grubość nie będzie miała tu żadnego znaczenia jeśli wszystkie te elementy z tego samego materiału będziesz miał o tej samej grubości. A nawet kiedy będą różnej grubości piony a poprzeczne to i tak nie będzie to miało wpływu na nic. Ten wymiar "jednym okiem wlatuje, drugim zaraz wylatuje"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 01:13 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Ma to tylko znaczenie przy współpracy z Nowym rozkrojem, gdyż nie policzy na arkuszu tej formatki, tylko na innej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 16:08 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Wladko a może przed wysłaniem do rozkroju można w pliku edytować grubość ?
Wadą elementu zrobionego z kilku elementów jest to że gdy pipetą zmienisz kolor takiego elementu to trzeba wiedzieć że kolor zmieni tylko jedna część.
Przydało by się by można było z kilku elementów zrobić jako jeden scalony, i przydało by sie jeszcze w elemencie zablokowac kolor tak by nie działało na niego zmienianie koloru.
Ja zaś np od zawsze hdf wsuwam w bok robiąc kolizję i tak się dobrze pracuje praktycznie nie widzę wady w działaniu a jesli chodzi o trzymanie wymiarów jednych elementów względem drugich np by hdf był zawsze niższy i węższy od szafki w tych samych wymiarach oraz zawsze na głębokości np 20mm od tylnej krawedzi korpusu to zacznij używać elementy ustalające zwykłe oraz jesli nie masz mogę posłać Ci element null który oryginalnie nie znajduje się w programie jest to element taki nie widoczny. Takimi elementami ustalającymi można wiele zdziałać zależy od wyobraźni. W bibliotece masz system szafek kuchennych alfa zobacz w nich w strukturze jak w szafki, fronty, akcesoria i inne elementy są wbudowane takie elementy ustalające przylegające do innych elementów lub wsunięte do środka. We froncie w rogu na początku nie wiedziałem na jakiej zasadzie działa ten element ustalający ale teraz już wiem że on powodował by front od krawędzi boku był zawsze odsunięty o 2mm. Ja akurat mam do okoła fronta elementy null służące jako ustalanie szczelin fronta względem korpusu.
Oczywiscie pierwsze musisz sie dowiedzieć na czym polega owe ustalanie, podpowiem że dziala wtedy gdy krawędź jednego elementu zlicujesz z krawędzią innego nawet jeśli te elementy się nie stykają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 16:32 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Spoczko, rozumiem, widziałem takie rozwiązania w korpusach z Corwin'a.
Problem tylko w stosowaniu takich elementów, że są bardzo malutkie i łatwo je zgubić, np przy rozgrupowaniu.

Ciekawy jestem jak wygląda korpus z wręgami importowany z Dynaloga, i jak jest w rozpiskach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 16:46 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Z doświadczenia mam wrażenie że robiąc projekty trudno będziesz miał zgubić te malutkie elementy.

Też jestem ciekaw, jeśli masz dynaloga to sprawdź, ja nie mam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Wladko wygląda normalnie tak jak szafka zrobiona w najprostszy sposób z najprostszych elementów w PRO100. Nie ma wręgów, nie ma nawierceń, nie ma niczego. Mało tego, kiedy rozciągniesz taką szafkę w PRO100 to wymiary w rozpisce pozostaną takie jakie miała wersja oryginalna pomimo tego, że jej wygląd w programie się zmienił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sty 2019, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Tak informacyjnie ...nowa baza agd Electroluxa do ściągnięcia...

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Pochwalę się że dostałem wersję próbną rozwojową PRO100 CNC :)
Postaram się wrzucić jakieś zrzuty ekranu dla ciekawskich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 13:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4118
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Kiedy sprzedajesz Corpusa? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Doprowadzenie Pro100 do handlowej wersji jeszcze potrwa więc jeszcze jakiś czas będę miał oba :D
Koncepcja jest fajna można na tym etapie już sporo zrobić jednak jeszcze sporo pracy przed nimi.
Dodawanie nawiertaków jest zasadzie prostych formul i można np zmienić ilość zawiasów zależnie od długości elementu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 14:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Ja jeszcze nie dostałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 197
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Dziś też dostałem do testów Pro100 CNC :dance:
jeszcze nie zdążyłem aktywować klucza
ale obejrzałem trochę instrukcji video
ciekawie to wygląda
tak jak w Xylog Maestro są też funkcje logiczne (prawda , fałsz)
będziemy testować z CX100

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Ostatnio zmieniony 22 sty 2019, 21:32 przez darecki, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 21:31 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4118
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zapodajcie, jak wygląda import.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 21:42 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Widziałem dziś pro100 które wyjdzie dopiero za rok albo i później.
Wiele nie widziałem bo nie było czasu ale były tam jeszcze bardziej fotorealistyczne wizualizacje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
a gdzie te filmiki wideo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 197
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Instrukcje video są dostarczane razem z dodatkiem CNC

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A przesłał byś taki jeden filmik co by zobaczyć jaki kierunek rozwoju programu na przyszłe lata będzie? I nie chodzi o to co należy zrobić aby zadziałało. Albo np. sam zrzut ekranu okna programu z podstawowymi ustawieniami (nie CNC).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 23:06 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Omen napisz do Ecru to chyba ci prześlą to cnc. Mówią że ten dodatek przyda się też osobie która nie ma maszyny cnc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sty 2019, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jak czytają to forum to chyba mi nie przyślą, bo wyjawiłem tajemnicę ułamków i jak ją usprawnić :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sty 2019, 05:44 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Ułamki i tak chcieli dać ludziom. Dzięki Tobie mamy je szybciej i ja to chwalę bo wcześniej nie wiedziałem skąd się bierze bajzel w wymiarach i głupi żyłem, robiłem buble, a teraz wiem o co kaman, dzięki Tobie mam lepszą wiedzę czyli lepszą kontrole nad programem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sty 2019, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Samo główne okno się nie zmieniło. Doszły dwa guziki eksport i edytuj dla cnc reszta to ten edytor.
Nie ma sensu ich jeszcze prosić o coś bo pracy mają. Wrzucę przez dzień jakieś ekrany jak będę miał chwilkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sty 2019, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Czyli to jest coś takiego jak Kray?
A w funkcjonalności samego programu, czyli bryły np. koła to są koła, czy nadal jeszcze kwadraty. Wiadomo, że trzy koła zajmują mniej miejsca niż trzy kwadraty, z których te koła można wycinać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sty 2019, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Kilka ekranów z programu.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sty 2019, 05:41 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
To tylko tak trudno wygląda czy takie trudne jest ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sty 2019, 06:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jak na takie rozwiązanie to jest bardzo proste :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sty 2019, 07:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 103
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
mozna juz na tym etapie wykorzystac to do produkcji na konkretnej maszynie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sty 2019, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Tak
Pliki DXF są wypluwane i mają strukturę która pozwala pracować z TPA (sprawdziłem plik) i oprogramowaniem z homaga (wierze na słowo) . nie wiem jak inne maszyny radzą sobie z DXF


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 sty 2019, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
I nadal po anglińsku, czyli w języku nie zrozumiałym dla normalnych ludzi ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 sty 2019, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 262
Lokalizacja: Szczecin
MarekMitonski pisze:
Pliki DXF są wypluwane i mają strukturę która pozwala pracować z TPA (sprawdziłem plik) i oprogramowaniem z homaga (wierze na słowo)
Marek podeślij taki "wypluty" plik, sprawdzę w wolnej chwili na oprogramowaniu Homaga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group