TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 cze 2019, 08:19

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna
Autor Wiadomość
Post: 29 gru 2018, 23:30 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W Maestro też można zaimportować dxf. Ale, żeby odpalić na maszynie, to trzeba zapisać do pgmx. Trzeba byłoby tak z każdym plikiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 gru 2018, 00:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 865
Lokalizacja: K/ Krakowa
TPA może to zrobić masowo dla katalogu całego wg ustalonych stałych kryteriów...
Tak czy inaczej jeśli chcą wojować to z czasem postprocesory musza powstać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 gru 2018, 04:35 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W Maestro jest coś takiego jak xconverter. Pliki .xcs można przerobić na pgmx. Xcs, to plik podobny do txt. Są tam zapisane linie z np wierceniami. Napisanie postprocesora, to nie jest jakaś filozofia. Kwestia czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 gru 2018, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 865
Lokalizacja: K/ Krakowa
No tak ale najlepiej wyjść z czymś najbardziej uniwersalnym czyli dxf. Od czegoś trzeba zacząć :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 gru 2018, 13:31 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Racja. Jak to ruszy, to reszta pójdzie z górki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 gru 2018, 15:31 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1800
Adam pisał że postprocesory to długa i kręta droga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 gru 2018, 17:58 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja się nie znam. Jestem Mietek Podnietek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 01:04 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Jeszcze z 10 lat i maszyny CNC mogą okazać się przeżytkiem, które wyprzedzą drukarki 3D, i formatki będą się drukowały od razu z wybraną teksturą, nawiertami, wręgami i okleiną. Już teraz płyta laminowana, czy MDF z litym drewnem ma nie wiele wspólnego.

A tak przy okazji, to czemu w Pro100 nie ma w bibliotek Kronospanu? Przyznam że po ostatniej prezentacji w siedzibie Kronospan w Warszawie byłem pod wrażeniem jakości produktów, duży przeskok z tego co było, wydaje mi się że Kronopol został daleko w tyle. Podobno park maszynowy w końcu w Szczecinku zmienili na najnowszy w Europie, no i w mielcu już chyba też.
Można gdzieś sciągnąć te biblioteki? (w tym linku w postach wcześniejszych to same certyfikaty)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 13:58 
Offline

Rejestracja: 11 lip 2015, 07:16
Posty: 2
Na stronie Pro100 zmień język na czeski zakładka -ke stazeni- następnie -knihovny- i masz KRONOSPAN Global Collection 2018.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 17:07 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Później zmień język na ruski i będziesz miał moduł cnc:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 131
Czy nadal aktualna wersja to 6.15 czy coś się zmieniło...?Zapomniałam jaki jest link do pro100 z kreyem..:D

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 20:47 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 931
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
PBstol dobre :) Ciekawe co się stanie jak w corpusie podmienisz na chorwacki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 20:54 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wtedy wyświetla się napis Topsolid rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 20:57 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1800
Ylona. Dalej jest 6.15 ale jak nic sie nie wydarzy to w kilka dni powinno coś być, a jak sie wydarzy to wiadomo że się przeciągnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 21:17 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 931
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
PBstol Ty to masz marzenia :) Ja Ci powiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 22:51 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
TORUS wtedy muszę szybko wrócić do wersji polskiej, bo inaczej nic nie działa lol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 22:54 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 931
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
I fantazję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 23:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4186
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
I pieniądze synku 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2019, 23:10 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 931
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Jak na ojca to do mnie Ci brakuje ze czterdziestu :)
A o kasie dżentelmeni nie rozmawiają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 10:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2040
Lokalizacja: Swaj
Czyli my o kasie możemy rozmawiać do woli.
A wiecie, że spamujecie najważniejszy temat na forum?

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 596
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
No Danio się wścieknie za ten Spam rotfl dobrze że nie jest adminem bo by pobanował rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 17:03 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1800
Mietkowi Podnietkowi wybaczam ale Dżonemu Nawalonemu nie bardzo. Zaś sędziemu nic nie powiem ze względu na wiek i szacunek :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 22:31 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Tak sobie myślę o wręgach i wpustach, które są obecnie podstawowym trendem w budowie mebli. Można je robić w Dynalogu, z którym podobno Pro100 współpracuje. Ciekawi mnie jak po imporcie taka formatka wygląda w Pro100, czy wręgi są uwzglednione?

Mam prosty pomysł jak w Pro100 można by takie wręgi czy wpusty z powodzeniem tworzyć, mianowicie:
-wystarczy wprowadzić funkcje "połącz w jedno", a dokładnie tak: jedną formatkę 18 zrobić cieńszą, czyli 6mm, a drugą 12mm (tak jak wręg) ale krótszą o 3mm na wręg. Całość można przyłożyć do siebie i scalić w jedną formatkę, która widoczna będzie na rozpisce materiałów jako ten wymiar większy, aby do pocięcia poszło jak należy, no i aby można było zaznaczyć która strona z okleiną.

Tak samo można zrobić wpust, tylko przyłożyć najpierw dwie formatki np: 300mm o grubości 8mm, a drugą 282mm o grubości 10mm (tak jak robi się wpusty), a następnie do tego dostawić formatkę o szerokości 15mm, o grubości też 10mm na drugim końcu, i scalić wszystko w jeden element, czyli mamy formatkę o grubości znów 18mm, tylko z wpustem na płytę HDF który jest odsunięty o 15mm od brzegu : )
Też ważne aby program w rozpisce i do zaznaczenia okleiny widział tą formatkę po największym z rozmiarów które były użyte w elementach scalanych.
No i mielibyśmy wręg i wpust w Pro100, i płyty HDF były by na projekcie o takich rozmiarach jak powinny do cięcia, nic nie trzeba by było dodawać, i plecy 3mm były by na swoim miejscu i bez problemów powiększały by się o tyle co trzeba, przy rozciąganiu korpusu mebla.
Co wy na to?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 22:49 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 931
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Świetny pomysł jesteś na dobrej drodze żeby wymyśleć Top Solida.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 885
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Wladko ale to o czym powyżej piszesz już jest. Wystarczy tylko, że we właściwościach formatki, tej która ma być dawana do rozpiski elementów zaznaczysz opcję "Lista Formatek" i sprawa załatwiona. A jak nie chcesz aby formatka była uwzględniana w wyliczeniach to odznaczasz te wszystkie opcje jakie tam w zakładce są, czyli: "Lista Formatek", "Lista Elementów" i "Zużycie Materiałów".

A co do sposobu tworzenia elementów o jakim piszesz, to tak własnie zrób. Ważne jest tylko aby łączone elementy nie wchodziły ze sobą w konflikt. A wymiary wpisuj z "klawiatury", a nie rozciągaj elementy "z ręki". Bo wtedy będziesz miał groch z kapustą o czym Ci już pisałem wcześniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2019, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 865
Lokalizacja: K/ Krakowa
To tak półśrodek i ecru tego nie zrobi :) bo wola nie zrobić czegoś co nie zadziała w każdej sytuacji, ALE...
Z tego co rozmawiałem na targach przy wprowadzaniu cnc grupowanie wielu części i traktowanie go potem jako jeden element (jedna formatka) powstanie ale nie znam szczegółów. (jeśli mają być wiercenia w drzwiach to funkcja jest niezbędna bo często drzwi składały się z mniejszych elementów by zrobić rowki frezy i inne ozdoby)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 00:36 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Omen pisze:
Wladko ale to o czym powyżej piszesz już jest. Wystarczy tylko, że we właściwościach formatki, tej która ma być dawana do rozpiski elementów zaznaczysz opcję "Lista Formatek" i sprawa załatwiona. A jak nie chcesz aby formatka była uwzględniana w wyliczeniach to odznaczasz te wszystkie opcje jakie tam w zakładce są, czyli: "Lista Formatek", "Lista Elementów" i "Zużycie Materiałów


Kurcze faktycznie, nie pomyślałem o tym. Dzięki : )
Jedyny defekt to tylko że w rozpisce będzie widniało jako inna grubość.

Mam ten program dopiero od dwóch tygodni, i jeszcze nie ogarnąłem wielu trików.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 01:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 885
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Grubość nie będzie miała tu żadnego znaczenia jeśli wszystkie te elementy z tego samego materiału będziesz miał o tej samej grubości. A nawet kiedy będą różnej grubości piony a poprzeczne to i tak nie będzie to miało wpływu na nic. Ten wymiar "jednym okiem wlatuje, drugim zaraz wylatuje"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 01:13 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Ma to tylko znaczenie przy współpracy z Nowym rozkrojem, gdyż nie policzy na arkuszu tej formatki, tylko na innej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2019, 16:08 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1800
Wladko a może przed wysłaniem do rozkroju można w pliku edytować grubość ?
Wadą elementu zrobionego z kilku elementów jest to że gdy pipetą zmienisz kolor takiego elementu to trzeba wiedzieć że kolor zmieni tylko jedna część.
Przydało by się by można było z kilku elementów zrobić jako jeden scalony, i przydało by sie jeszcze w elemencie zablokowac kolor tak by nie działało na niego zmienianie koloru.
Ja zaś np od zawsze hdf wsuwam w bok robiąc kolizję i tak się dobrze pracuje praktycznie nie widzę wady w działaniu a jesli chodzi o trzymanie wymiarów jednych elementów względem drugich np by hdf był zawsze niższy i węższy od szafki w tych samych wymiarach oraz zawsze na głębokości np 20mm od tylnej krawedzi korpusu to zacznij używać elementy ustalające zwykłe oraz jesli nie masz mogę posłać Ci element null który oryginalnie nie znajduje się w programie jest to element taki nie widoczny. Takimi elementami ustalającymi można wiele zdziałać zależy od wyobraźni. W bibliotece masz system szafek kuchennych alfa zobacz w nich w strukturze jak w szafki, fronty, akcesoria i inne elementy są wbudowane takie elementy ustalające przylegające do innych elementów lub wsunięte do środka. We froncie w rogu na początku nie wiedziałem na jakiej zasadzie działa ten element ustalający ale teraz już wiem że on powodował by front od krawędzi boku był zawsze odsunięty o 2mm. Ja akurat mam do okoła fronta elementy null służące jako ustalanie szczelin fronta względem korpusu.
Oczywiscie pierwsze musisz sie dowiedzieć na czym polega owe ustalanie, podpowiem że dziala wtedy gdy krawędź jednego elementu zlicujesz z krawędzią innego nawet jeśli te elementy się nie stykają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group