TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 paź 2019, 21:20

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
Post: 10 wrz 2019, 10:36 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
witam,
mam problem z włączeniem pilarki.
tutaj filmik
https://1drv.ms/v/s!Aoi994IxjdptgW8lzs4 ... m?e=P28Glg" onclick="window.open(this.href);return false;
dzwoniąc do feldera dostałem info żeby ominąć hamulec, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
inny serwisant (ma być za tydzień dopiero) mówi że to będzie problem z włącznikiem piły
włącznik znalazłem za 270zł ale pytanie czy to pomoże ktoś się spotkał z tym?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 10:41 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1829
Jak dla mnie na silniku nie masz jednej fazy.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 10:51 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
dzięki za odpowiedź
wcześniej przez jeden dzień czasem się włączała a czasem się działo jak na filmie.
na filmie słychać taki charakterystyczny dźwięk taki sam jak kiedy po wyłączeniu piły włączał się hamulec kiedy normalnie pracowała
mógłbyś rozwinąć bo z elektryki słaby jestem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 10:56 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1829
Wydaje mi się, ze nie masz jednej fazy. Może kabel we wtyczce wyszedł, może jakiś bezpiecznik?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 11:01 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
bezpieczniki chyba ok tam jest jeszcze odciąg podłączony i on działa
oba sprzęty na 400v
mówisz żeby wtyczkę rozkręcić od piły?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 13:54 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1829
Albo weź probówkę i w środku w maszynie zobacz, czy na kablu zasilającym są 3 fazy.
Od tego bym zaczął.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Mi też to wygląda na brak fazy przyczyn może być kilka zaczął bym od sprawdzenia wtyczki czy wszystkie przewody są ok i czy któryś nie wypadł tak jak pisze piotr-gka. Włącznik raczej odpada bo włączniki w pilarkach są w 90% jednofazowe i silnik sterowany jest przez stycznik chyba że to jest wyłącznik główny pilarki.
Usterka dość łatwa do zlokalizowania ale wymaga podstawowej wiedzy elektrycznej.
Trzeba sprawdzić po kolei od wtyczki do silnika czy są wszystkie 3 fazy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 wrz 2019, 21:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2020
Lokalizacja: Swaj
Mi to wygląda na brak fazy, ale nie będę się wymądrzał.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 wrz 2019, 06:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1829
Udało się rozwiązać problem?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 wrz 2019, 17:19 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
dzięki za zainteresowanie
elektryk był stwierdził że tam gdzie jest w stanie sprawdzić są 3 fazy
we włączniku jest płytka drukowana która odpowiada za hamowanie piły, jest na niej pokrętło +- po przekręceniu max w jedną stronę pilarka uruchomiła się raz, ale słychać było że hamulec dalej ją trzyma tyle że mniej. Przy następnej próbie znowu nie ruszyła więcej prób nie robiłem.
Zamówiłem całą płytkę hamulca za 300zł (http://www.elektro-czesci.com.pl/elektroniczny-hamulec-klingerborn-typ-306-400v-(40830600).html) zobaczymy co będzie ma przyjść na dniach, bo z niemiec idzie.
Jeśli się okaże że to nie to wtedy spróbuje ominąć cały ten układ hamujący.
Dam znać co i jak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 wrz 2019, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
Daj znać jak ci poszło. Zastanawiałem się kiedyś czy by nie zamontować tego w mojej pilarce. Nie mam w niej fabrycznego hamulca a nie ukrywam że przydałby się. czy jest możliwość zamontowania tej elektroniki jeśli nie było w ogóle hamulca?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 wrz 2019, 19:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2020
Lokalizacja: Swaj
Można wszędzie zamontować hamulec. Zakładałem nawet na maszynach przedwojennych.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 wrz 2019, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
To byłoby super. Trzeba mieć jakiegoś dobrego skila żeby to zamontować czy zwykły elektryk ogarnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2019, 06:21 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ale to włącznik ogarnia całe hamowanie? Bo w naszej jaromie jest mechaniczny który cały czas słabnie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2019, 12:13 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
u nas jest to zlokalizowane w puszce z włączniku, masz link wyżej do samej płytki hamulca.
Niestety dzwoniłem do tej firmy ale się dowiedziałem że poczekam jeszcze tydzień albo 2.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 wrz 2019, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
A piła Ci się obraca luźno po odłączeniu zasilania pilarki ?
ile przewodów jest podłączonych do silnika ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 17:14 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
Tak obraca się luźno bez prądu
Z tego wlacznika gdzie jest tez hamulec idzie jeden kabel do silnika i jeden do krańcowki (jak zmieniam piłę żeby kolega jak wcisnie wlacznik nie obcięło mi palców )
Jutro dodam zdjęcia będzie jasniej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 19:17 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1829
A czy ten hamulec nie zamienia czasami kierunku obrotów przy wyłączaniu?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 19:20 
Offline

Rejestracja: 21 wrz 2017, 10:22
Posty: 10
wydaje mi się że nie ale niech się mądrzejsi wypowiedzą
tłumaczył mi to elektryk ale to nie moja bajka nie zrozumiałem za wiele :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2019, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2017, 22:55
Posty: 90
Lokalizacja: Okolice Żywca
Zawód: Technik Technologi Drewna :)
Wszystko wskazuje na to że silnik nie posiada hamulca, hamulec prawdopodobnie działa przez podanie dwóch faz na silnik o stosunkowo niskim prądzie i zamienionych fazach o tym mogą świadczyć znajdujące się na tej płytce dwa triaki albo jakieś tranzystory igbt. Przez płytkę przechodzą max dwie fazy bo są tylko dwa triaki. @piotr-gka nagła zmiana kierunku obrotów powodowała by zadziałanie zabezpieczeń w pilarce lub warsztacie.
Jak dla mnie to nie hamulec trzyma piłę tylko brak fazy który przez płytkę nie przechodzi
Masz może schemat elektryczny tej pilarki? to by rozwiało wątpliwości
Daj zdjęcie płytki z podpiętymi przewodami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 wrz 2019, 12:29 
Offline

Rejestracja: 11 mar 2015, 08:08
Posty: 72
Lokalizacja: Kartuzy
Zawód: Stolarz
Rozruch gwiazda- trójkąt jest automatyczny? Jeżeli tak to tam bym szukał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group