TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 15 paź 2018, 16:10

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
A gdzie ja powiedziałem że Adam powiedział????
Zauważyłem że obracając front w poziom i wybierając zawiasy równoległe da one błędnie wystawiane
Adam napisał że będą marka nowe też do zawiasów to pytam czy już nie będzie tego problemu
Ot wszystko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 09:50 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Problem dalej będzie bo tej opcji nie przewidziałem i nie przewiduje - kto takie meble robi ( do jakiego rodzaju mebla to potrzebne )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 11:13 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Pewnie do mebli montowanych na suficie. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Do tak zwanej skrzyni skarbów
Wieko podnoszone do góry po zamknięciu w poziomie a montaż na równoległych by zdystansować od ściany
Ok ok ja już mam a inni niech św zrobią jak ja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oj zdarza się robić klapy na zawiasie równoległym :) zresztą wszystko się zdarza :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Mitku w pionie czyli klapa działa
Tylko jako wieki czyli w poziomie nie działa znaczy wstawia zawiasy z błędem który oczywiscie da się poprawić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 15:58 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Niedługo MarekMitonski zatrudni się w Lignumsoft na pół etatu i będziemy mieli wszystko dopieszczone:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
:) najpierw to muszę dla siebie ogarnąć...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 11 lip 2018, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 101
Lokalizacja: Śląsk
A to przecież nie problem z tym zawiasem,idzie front obrócic o 90 stopni i gotowe, dla mnie raczej był problem z brakiem zawiasów tip-on lub do szklannego frontu i dodawanie zawiasów według długosci frontu też przyśpiesza pracę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 11 lip 2018, 17:49 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Ale chyba z równoległymi przy obracaniu cos sie dziwnego dzieje. Tez to kiedyś robiłem, da sie to obejść, ale nie pamiętam już jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 11 lip 2018, 17:55 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Przy równoległym brak regulacji przesunięcia prowadnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 12 lip 2018, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dziś chciałem sobie dodać kilka okuć które stosujemy. I tak rozetka dla rur fi 25 poszla... Ale jakoś nie mam koncepcji na przelotke na kable montowana na blat... Sam otwór chciałbym wykonać frezem. I kolejna sprawa, jak dodać rowek na profil ledowy. I jak to jest później by po zmianie freza z 12mm na 11.5mm rower się korygowal... Czy to maszyna ogarnie czy muszę takie zmiany w programie robić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 12 lip 2018, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
To co frezem wycinane to mnie się wydaje że najlepiej przez makro dodać a nie przez okucie 3 d
Co do Led to jeśli frez na maszynie np 10mm to da sie napisać żeby nut był szerokości np 13 ale jak to podpiąć pod okucie to jeszcze nie wiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 12 lip 2018, 21:29 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Przelotka na kable najlepiej makrem z pocketem ( będzie sterowane i parametrycznie). Na listwę na led jest kilka sposóbów - Makrem, Krzywymi i tajna opcja dla TPA wywołanie podprogramu napisanego w TPA. Do ledów masz nawet makro gotowe :-) nazwywa się "Frezowanie wpustów". Aby nie było pytań - to makro jest nowe i starsi klienci jeszcze nie mają :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 12 lip 2018, 21:33 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja mam, bo sobie napisałem. 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 12 lip 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oki a czy krzywe mogę dodać otwarte? Chce wykonać w blacie wycięcie tylko na monitor ale nie chce całego blatu w koło frezować? (ma powstać takie "C") musi być też makro?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 07:55 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Możesz otworzyć krzywą w liście krzywych taki kwadracik trzeba kliknąć i się krzywa otworzy :-) zostaw pytania na jakiesz szkolenie. Z całą pewnoświą mogę stwierdzić że forumowicze to dziwna grupa klientów z jednym wyjątkiem nikt nie był na szkoleniu :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 09:40 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Ja frezowania pod LEDy dodaje w nawiertach i na BHX-ie mi to ogarniają.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 16:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Bo forumowicze siedzą nawet po nocach i pytają i pytają bo czasu nie ma.
SikMac ale masz ładne tło :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 17:03 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wczoraj byli u mnie panowie z Feldera. Podobno Corpus, to 30% możliwości ich oprogramowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 17:07 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
No do rzeźbionych mebli stylowych, to on sie nie nadaje.
Meble z płyty to pewnie faktycznie tylko 30 %.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 17:24 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Hmmm... ciekawe te 30% .... ciekaw jestem na jakiej podstawie to stwierdzili skoro wogólnie nie znają Corpusa. Chętnie zobacze te ich 70% , bo jak na razie to mam klientów którzy migrowali z CAD-T na Corpusa a nie odwrotnie. Dwa jak na razie to pół filmu o tym ich cudownym programie nie ma, nie wspominając o jakieś ofercie i cenach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 13 lip 2018, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mi tam ten program ich się podobał to że zdecydowałem się na inny program nie było do końca spowodowane jego słabymi stronami a raczej polityka cenową i tym że jak czegoś nie będę wiedział to 20:00 napisze tu posta i ktoś podpowie mi. Jeśli miał jakieś braki to wycen tam nie widziałem oraz wyniki miał napewno mniej rozbudowane niż corpus wraz z edytorem raportów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 14 lip 2018, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jak już tak powiedziałem to ...

W jednym z filmów szkoleniowych widziałem że można zapisać zmienne makr tak bym za każdym razem nie musiał zmieniać że chce kołek konfirmat a nie sam kolek... ale nie pamiętam i nie mogę znaleźć gdzie się to robi... jakaś podpowiedz po nocy :) (próbowałem zapisywać w makrze ale bez rezultatu oraz próbowałem w EDYTOR POŁĄCZEŃ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Edytować makro zapisać pod inną nazwą
Potem dodać do tych "wyciagnietych" na pasek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mmm no tak też robiłem a mimo to czasami się coś nie zapisał... Coś ten zapis tam dziwnie działa czasami mam wrażenie że giną fragmenty pliko.
Dodałem sobie do nawiertow uniwersalnych kolek wurth pad. Wybieram z rozwijane listy kółek (dodałem nazwę oraz odpowiedni nowy index oraz w samym makrze pozycje 14... Dodałem też do warunków IF...14 ale coś mi się nowe odwierty nie wyświetlają :/ chyba będę musiał jutro prosić o pomóc góru na otwartym pliku :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
A w samym makro dodałeś ten kołek???
Dla okucia 3 d oprócz parametrów do wiercenia trzeba dodać same okucie żeby makro wiedziało do czego ma się odnieść
To się nazywa jakoś "potration" czy jakoś
Tam muszą być wygrane wszystkie okucia jakich makro używa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 11:47 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 571
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Zadzwon w poniedziałek ogarniemy. Albo nie wprowadzasz okucia do makra, albo źle wywołujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 639
Lokalizacja: K/ Krakowa
Okucie ładnie mi działa i rozdaje parametry bo stworzyłem oddzielne makro które pobiera dane z okucia.
Chciałem jednak rozbudować makro uniwersalne o złacza Wurth Pad no i już tam nie jest tak kolorowo :)
W poniedziałek będę dzwonił jeśli mi się nie uda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
A to chodzi Ci o to by dodać następną możliwość połączenia tak jak masz na pasku wybór kołek rafix czy coś tak???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group