TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 cze 2018, 16:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 887 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: 16 paź 2015, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
Hejka

Czy moze sie ktos podzielic wrazeniami z targów meblowych. Na FB czytalem ze zostala zaprezentowana nowa wersja programu. Ponoc rendery odjechane bedą. Ktos nawet napisal ze "najlepsze biorąc pod uwage programy tego typu" Pisalem do Ecru zeby cos zdradzili, moze jakis mały render jak to bedzie wygladac. No niestety nie udalo sie. Dostalem takie info ze jedynie ze na przelomie roku mozemy spodziewac sie jakis nowosci :) Moze udalo sie komus "pstryknac" jakas fote z prezentacji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 paź 2015, 16:09 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mam nadzieję, że chodziło o ten rok.
Jak czegoś nie zmienią, to sprzedaż spadnie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lis 2015, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 433
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jak mówią że w tym roku to minimum trzy poczekasz :) no może trzy i trzy miesiące.

Pierwszy raz wymiarowanie nowe widziałem na stoisku targowym przynajmniej trzy lata wcześniej no w innej wersji ale ale jednak ...

Podejście do nowości w Ecru jest co najmniej dziwne bo powolne to już niema co wspominać.

Render to będzie dobry jak zrobią możliwość zapisu w innych formatach i będziesz mógł zrobić Render w innych nawet darmowych programach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2015, 07:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 294
Lokalizacja: Szczecin
Odpowiedź jaką otrzymałem jakiś czas temu z Ecru ;
"Rzeczywiście pracujemy nad jakością wizualizacji w PRO100 i nad eksportem do zewnętrznego rendera. Wygląda bardzo obiecująco. Nowa wersja powinna się pojawić na rynku w pierwszym kwartale przyszłego roku. "


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2015, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 433
Lokalizacja: K/ Krakowa
O czyżby zmiana terminu ... żałosne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 06:22 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2015, 13:52
Posty: 61
Skąd te narzekania na program, który w porównaniu do innych kosztuje nie wiele. Co za problem kupić auto cada czy jakiś inny za 10 tysięcy i cieszyć się profesjonalnym renderingiem.
Pro100 jest najprostszym programem i najlepszym dla samego wykonawcy. Nie jest to program dla architektów.
Już parę lat czyta się ciągłe narzekania na Pro100, nie da się już czytać tego gdzie każdy jest mądrzejszy od speców z pro100.
To jest tak jak ktoś kupuje opla a po paru miesiącach narzeka, że daleko mu do BMW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 07:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 294
Lokalizacja: Szczecin
Nie nazwałbym tego narzekaniem, ale rozgoryczeniem po niespełnionych obietnicach
bartesso złe porównanie. Samochód kupujesz i z takim zostajesz. No chyba że jesteś tunerem.....
Program kupujesz i oczekujesz że będzie się rozwijał, ale to Ecru mówi i obiecuje kiedy co wprowadzi..... I nie wprowadza. A jeśli już wprowadza to z bardzo dużym opóźnieniem.
Owszem, użytkownicy wymagają od Pro100 renederingu na poziomie fotorealistycznym, ale to Ecru czuje na plecach oddech konkurencji... Zobacz jaką wizualizację można zrobić na KdMax. Cena niewiele wyższa ( ok 4000zł netto w pakiecie z programem do rozkroju).
Na Pro100 pracuje już kilka lat i bardzo go sobie chwaliłem i chwale. Ale dzisiaj wszystko idzie szybko do przodu, a w przypadku Ecru...." różnie to jest "
Bądźmy dobrej myśli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 433
Lokalizacja: K/ Krakowa
andre7725
Niestety masz racje ale z ta dobra myślą... to chyba naiwnie jest tak myśleć :)

Sam render uważam nie tak konieczny jak masa innych rzeczy ... Wymiarowanie poprawiono ale brak możliwości opisywania czy nawet brak możliwości przygotowania porządnego wydruku np z rzutem czy powiększeniem. To proste rzeczy wymagające chęci i nic więcej. Braki typu podmiana frontów z magazynu lub automat do pozycjonowania uchwytów na szafce...

Sam program chyba dobrze się sprzedaje bo biorąc pod uwagę ile się o nim pisze np w Rosji to u nas nawet 10% licencji niema.

Inna sprawa że gro darmowych programów czy nawet samych silników renderujących jest dostępna za darmo a kod jest otwarty i można się nim posiłkować.

Pro100 gdyby pozwalała wypluwać pliki np w OBJ (do renderowania) zostało by zaraz bardzo dobrze spiracone i rozwój wtedy by już zupełnie staną.

Sam program do rysowania jest bardo prosty i przez to przyjemny ale to co wypluwa dla otoczenia jest zwyczajnie słabe...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 13:51 
Offline

Rejestracja: 14 paź 2015, 13:52
Posty: 61
Przez dwa lata pracowałem na KdMax i wróciłem do Pro100. Nie ze względu na cenę ale na wygodę, prostotę i szybkość wykonania projektu.
Wiedziałem co kupuję, znałem możliwości pro100 i dlatego kupiłem i nie oczekiwałem, że w ciągu paru lat mają mi coś zmienić na lepsze.
Oddech konkurencji, to już nie moja sprawa, tak samo jak ilość sprzedanych programów.

Fajnie, jak rendering będzie lepszy ale nie uważam, że sam zakup programu zobligował ich do wydania mi lepszej wersji w przyszłości.
Ale powtórzę jeszcze raz, pro100 nie jest programem dla architektów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
MarekMitonski pisze:
Pro100 gdyby pozwalała wypluwać pliki np w OBJ (do renderowania) zostało by zaraz bardzo dobrze spiracone i rozwój wtedy by już zupełnie staną.

Do tego już od dawna istnieją konwertery i narzędzia OpenGL extracting
przykład: https://www.sendspace.com/file/e2pk3p" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek Obrazek

Będziemy czekać na nową wersję (ciekawe zobacz DEMO)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
MarekMitonski pisze:
Braki typu podmiana frontów z magazynu

Znajdują się dodatkowe opcje dla tego
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 16:49 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mi wystarczyła by możliwość wygenerowania rozpiski z podziałem na szafki.
Tzn tak jak jest w strukturze, a nie ciurkiem jedno pod drugim.
Można odpowiednio ponazywać szafki.formatki, ale jak się robi coś nowego, to jest to upierdliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 17:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
PBstol pisze:
Mi wystarczyła by możliwość wygenerowania rozpiski z podziałem na szafki.

To też jest oddzielną funkcją
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lis 2015, 19:45 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak tą funkcję dodać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2015, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 433
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oki

Ale to dodatki które jeden znajdzie a inny nie ... dlaczego tego niema w podstawowej wersji? Zapytany pan na stoisku o takie rzeczy tłumaczy mi że pobieranie takich rzeczy ociera się o piractwo... To co i jak w końcu kto to zrobił i dla kogo są lepsi i gorsi posiadacze pro100?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2015, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
MarekMitonski pisze:
dlaczego tego niema w podstawowej wersji?
W pełni się zgadzam.
Takie funkcje muszą zawierać podstawowe możliwości programu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2015, 14:16 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
To mogę to jakoś dodać, czy nie mogę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2015, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
PBstol pisze:
o mogę to jakoś dodać
szukać tych Plugins
(zrzuty ekranu nie są moje, mojego przyjaciela)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
Zapewne nie wszyscy to widzieli. Tworcy PRO100 w koncu pochwalili sie nowym renderem. Napisali rowniez ze w przyszlosci ma byc duzo lepiej :)
Info zamiescili na swoim profilu na FB. Co Wy na to ?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 13:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 294
Lokalizacja: Szczecin
Wygląda obiecująco..... ale to słowo " w przyszłości ".....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 207
Żeby chociaż napisali że w niedalekiej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 18:08 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zrobili wizkę w vray'u i napisali, że kiedyś tak będzie w pro100?:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 mar 2016, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
no renderer ma byc/moze byc zewnetrzny niekoniecznie vray moze bedzie mozna uzyc nox'a ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2016, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 104
Lokalizacja: Wałcz
jeszcze moment jeszcze chwila i zaczniemy 4 kwartał roku....z tego co mówili nowa wersja miała być w 1 kwartale roku ......pytanie czy oby na pewno 2016 roku ? Sporo się spodziewam po nowej wersji ciekawa jestem czy zaskoczą pozytywnie....

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2016, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
mi sie juz nie chce do nich pisac. Nowa wersja miala byc na przelomie roku. Dobrze napisales...pytanie ktorego ? ECRU prosimy o wiekszy szacunek do nas bo czujemy sie lekko oszukani ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2016, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
PBstol pisze:
Zrobili wizkę w vray'u i napisali, że kiedyś tak będzie w pro100?:)


do VR troche daleko :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2016, 14:07 
Offline

Rejestracja: 02 sie 2015, 17:30
Posty: 16
"Ecru aktualności"
Jak co roku, mamy przyjemność zaprosić Państwa do odwiedzenia naszego stoiska na Międzynarodowych Targach Komponentów do Produkcji Mebli FURNICA, które odbędą się w dniach 13-16 padziernika w Poznaniu. Czekamy na Państwa na stoisku 43 w pawilonie 3A.
Z przyjemnością odpowiemy na wszystkie pytania i z dumą zaprezentujemy nowości.

Bezpłatne bilety na Targi dostepne są tutaj

------------------------------------------------------------------------------
???
Ecru aktualności -> FURNICA 13-16. października 2016.
Furnica aktualności -> FURNICA 13-16. września 2016.
??? :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2016, 17:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W tym roku tam nie dojadę, ale jakby ktoś tam zaszedł i później mógł się podzielić tymi nowościami, to będę wdzięczny.
Ja bym zadał jedno pytanie:
1. Czy planują dodać funkcję rozpiski formatek z podziałem na szafki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2016, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
PBstol pisze:
1. Czy planują dodać funkcję rozpiski formatek z podziałem na szafki?

Już dawno zrobione - dwa różne plugins

viewtopic.php?p=18902#p18902"

Jest jeszcze bardziej potężny plugin z ustawieniem szablonu wydruku raportu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2016, 17:49 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3687
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Posiadam wersję 5.45. Pójdzie ten plugin?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 887 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group