TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 06:20

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 maja 2019, 20:43 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Sprawdź ile jest litrów w metrze sześciennym i minut w godzinie...

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2019, 21:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2025
Lokalizacja: Swaj
Przecież to nie forum dla olimpijczyków matematycznych. Lepiej kupić większy kompresor i głowa spokojna.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2019, 21:08 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
664m3/h? Niemożliwe. To by wychodziło 11m3/min. Chyba 64m3/h. Chociaż to też nie bardzo bo Twoja obecna sprężarka nie ma takiej wydajności. Wydajność wydajnością ale jeszcze trzeba sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka. Do nas teraz przyszly nowa panelowka, okleiniarka i cnc i jest problem bo potrzebują stałego ciśnienia 8bar. Jak tylko spadnie na chwilę to zaraz błąd wywala i wyłącza. Dlatego zwróć uwagę do ilu będzie nabiał kompresor i czy jest szeroki zakres ustawienia ciśnienia przy jakim się włącza i wyłącza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2019, 22:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Działał przez 1,5 roku i już nie działa? A wodę spuściłeś?:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2019, 22:28 
Offline

Rejestracja: 15 sty 2017, 12:13
Posty: 28
Lokalizacja: mazowieckie
Zawód: samouk
metabo działa od 5 lat, ale od od ok 1,5 roku dorzuciłem do niego pointa K2, wcześniej tylko ciągnął okleiniarkę , przedmuchiwanie i belkę dociskową. teraz od ok 2 tyg okleiniarka i cnc stają . Wodę spuszczam regularnie, osuszacz działa. W necie znalałze info, że K2 potrzebuje Maximum air consumption: 700 nlt/min chyba,że koledzy co mają zweryfikują te dane, a okleiniarka zużycie powietrza 110 nl/m. Na chłopski rozum skoro mój metabo z 320L/m dawał radę przez 1,5 roku co prawda naprzemiennnie , to np walter z 880 l/m powinien dać radę okleiniarkę i K2? Dodam, że kiepsko z prądem bo mam tylko 16KW i zabezpieczenie 25A więc nie mogę szaleć z kompresorem
do tej pory ma kompresorze miałem 8 bar i poza olejem i spuszczaniem wody nic przy nim nigdy nie robiłem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 05:44 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
Ten Walter o którym piszesz ma 740l/min. Patrz na wydmuch, nie na ssanie. Co do przyłącza, 16kw to ja mam do domu :d Na Twoim miejscu zwiększył bym moc przyłącza i kupił jakąś używana śrubę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 05:48 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
czyli wiadomo : najlepsza duża, droga i nowa ;)
a tak zupełnie serio - może wystarczyłby zbiornik wyrównawczy ? tak między bogiem i prawdą w dużych zakładach sprężarki działają albo w tandemie albo jest jeden na zapas- może wystarczyło by coś wpiąć extra do systemu który masz na styku wydajności ?

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 06:16 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
Nie duża, nowa i droga tylko jak coś robić to robić już na lata. A nie kombinowanie i cudownie po troszeczku. Jak kolega nie myśli o zamykaniu firmy tylko planuje jej rozwój to niech myśli do przodu a nie za 2lata coś jeszcze dokupi i znowu będzie kombinował z powietrzem bo będzie mu mało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 06:20 
Offline

Rejestracja: 15 sty 2017, 12:13
Posty: 28
Lokalizacja: mazowieckie
Zawód: samouk
16 KW też mam w domu:) a na zakładzie traki stan zastałem i trwa na razie , zwiększenie mocy - skoro na razie nic nie wywala nie miałem potrzeby jej zwiększania i chęci "walki" z energetykiem . Choć może orientujecie się ile się czeka i ile za KW się dopłaca? M.premium co masz na myśli coś wpiąć extra do systemu który masz na styku wydajności - ten zbiornik wyrównawczy? Bardziej bym się nastawiał na kompresor gdyż biorąc pod uwagę częstotliwość jego załączania ten obecny może się szybko skończyć. Tylko jaki??? Obecny metabo zostawiłbym jako zapasowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 07:59 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Poczekaj Torus kupi i zda relqcję:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Z energetyka jest słabo. Zwiekszalismy dwa razy i o ile za pierwszym razem było szybko (2mc max) to za drugim razem już tak nie było. Chcieli zmieniać linie a u sąsiada jest za ciekibkabel i jeszcze kupa innych historii i na umowie zapis zmiana do 3 lat bo projektant to i tamto...
Na szczęście trwało to tylko z 6...8mc ale linia jest nie zmieniona i następnym razem będzie słabo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
SETA pisze:
Przecież to nie forum dla olimpijczyków matematycznych.


"Gimnastyka to bzdura. Zdrowi jej nie potrzebują, a dla chorych jest niewskazana." :)

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 12:16 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
pablob6 : najbardziej ekonomicznie wychodzą tłoki względem kosztów utrzymania ( serwisu, prądu ), najciszej chodzą łopatki i śruby - w twoim przypadku z falownikiem byłoby super ale to z kolei duży wydatek. może popatrzysz na używki ? hydrovane hv07 ( używka ok 8 tys ) - chyba ktoś ma z użytkowników forum - zapytaj. koniecznie jak masz mały zapas prądu zbiornik ze spustem kondensatu , masz 1 osuszacz - postaw drugi przy maszynie - malutki . małymi krokami do przodu

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 15:27 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
M. Premium, mówiąc o osuszaczu zapewne mowa o ziebniczym a Ty chyba myślisz o filtrach. Myślę, że spust kondensatu to jest standardowe wyposażenie większych sprężarek więc nie trzeba się o to martwić. Ja dalej obstawiam za używana śruba. Wyjdzie tyle co nowy Walter.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 15:47 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1006
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Już prawie wybrałem, jeszcze chwila. Na początku chciałem jak największą śrubę z wydajnością na zapas. Ale zmieniłem zdanie i potrzebuję jak najbardziej ekonomicznie dobrać parametry z możliwością ewentualnej rozbudowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Torus, ja ci powiem kupiłem lokalnie śrubową i to była bardzo dobra decyzja. Polecam ci firmę TOMET z zielonki. Mają i sprzęt znany i własną produkcję. Ja wybrałem ich produkcji człowiek doradził mi postaw zbiornik z 500 l do tego śrubową z lekkim zapasem mocy za tym miałem osuszać i działało to mega dobrze. O ile dobrze pamiętam całość kosztowała około 15 000 netto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 18:22 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Romeo : żadna sprężarka nie ma spustu kondensatu - tam nie ma gdzie się zbierać kondensat :)
oczywiście , mowa o osuszaczu ziębniczym


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 20:42 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1006
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Lignumsoft dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 976
Lokalizacja: K/ Krakowa
Osuszacz ma doprowadzenie kondensatu u mnie jest to w formie rurki która co kilka minut uratuje powietrze i woda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2019, 21:20 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1006
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Ten rodzaj spustu kondensatu czasowy to strata powietrza, są takie które działają tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 06:22 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
MarekM : ta rurka to ci raczej nie "uratuje" woda. to właśnie kondensat. powinien być odprowadzany np do owomatu, ale wiadomo jak jest
spust automatyczny liczony jest w mikrosekundach - więc strat jako takich nie ma, a działają faktycznie jak wyłapią odpowiednią ilość tego rdzawego płynu

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 11:29 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
M premium, dla mnie kondensatu to woda z olejem 8 innymi śmieciami. I każda sprężarka jaka mam i widziałem ma reczny spust do spuszczania wody. Co do osuszacza ziebniczego to daje się go zawsze zaraz za sprężarka a nie na końcu przy maszynie jak pisałeś. Dlatego myślałem że mówisz o zwykłym odolejaczu. Robicie duże kombinacje z niczego panowie. Podłączacie sprezarke, za nią mam filtr wstępny, potem osuszacz ziebniczym, i potem co 100m odolejaczu z automatycznym spustem a na końcu przy kabinie filtr końcowy. To wystarcza żeby Powietrze nadawało się do oddychania. Jak czytam te wasze wypowiedzi o stracie powietrza przez spust automatyczny to nie wiem czy mam płakać czy się śmiać na te wasze oszczędności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 12:10 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 386
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Romeo - no racja jak by nie patrzył
przecież mówię, że tak jest
:)

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 14:01 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Romeo -Zuchu Ty będziesz coś czuję przez ten miesiąc zastępował Danio.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Przemula a co z Danio ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 18:04 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 530
Danio - ban


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 21:10 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
Przemula pisze:
Romeo -Zuchu Ty będziesz coś czuję przez ten miesiąc zastępował Danio.

To on też wam prawdę mówił? Robicie z prostych rzeczy problemy. A już pisanie o stratach powietrza przez automatyczny spust kondensatu rozwala system. Rozumiem, że można oszczędzać ale bez przesady. To jest biznes. Kto nie inwestuje albo chce wszystko robić jak najtaniej ten się cofa. No ale wasza sprawa, trwajcie dalej w tym marazmie a ja zrobię sobie przerwe jak ten Danio ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2019, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 572
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Przemula pisze:
Romeo -Zuchu Ty będziesz coś czuję przez ten miesiąc zastępował Danio.

Nieco przesadziłeś. Ja na ten przykład z zainteresowaniem czytam to co kolega Romeo pisze. Trzyma się tematu, prezentuje swoją wiedzę, nie widzę tutaj żadnego związku z kolegą Danio.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2019, 06:58 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
Romeo pisze:
Przemula pisze:
Romeo -Zuchu Ty będziesz coś czuję przez ten miesiąc zastępował Danio.

To on też wam prawdę mówił? Robicie z prostych rzeczy problemy. A już pisanie o stratach powietrza przez automatyczny spust kondensatu rozwala system. ;)

"Romeo" nie przejmuj się Mi też wydawało się że Forum służy pomocą i rozwijaniu wiedzy z tym związanej. Sory ale szybko zreflektowałem się tu raczej tylko szuka się dziury w całym a nie służy pomocą , ba są nawet prześmiewcze wpisy ,nie wiem może niektórzy mają kompleks małego członka i w ten sposób chcą zabłysnąć? Owszem jest pare ciekawych osób ale to tylko nieliczni którzy wypowiadają się w temacie i są w miarę normalni bo większość to milionerzy z maszynami za milijony , zakłady po 2000 m2 a wiedza że hoho , tylko czy teoretyczna czy praktyczna to tylko klawiatura w kompie wie i widziała.Pozdrawiam normalnych ,a pozostali nie napinajcie sie bo żyłka pęknie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2019, 07:08 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 123
Pozdrowionka dla Ciebie Mark. :kawa:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group