TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 paź 2019, 11:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: 14 kwie 2019, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Torus pisałeś że masz łopatkę a masz tłokowy. Łopatkowy to coś innego. Też mam 7.5kW ale wydajność to 1.2m2/min. Swobodnie nią piaskuję. Osuszacz mam oddzielny, sporej wielkości dopasowany do wydajności sprężarki. Daje radę. Tyle że jakbyś chciał taką nową to kosztuje prawie 30tys + zbiornik + osuszacz.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 kwie 2019, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Nie pamiętam dokładnie ale chyba było 1400 l/min
Mamy szlifierke z pasem poprzecznym i ilość powietrza spadała na tyle że pas poprzeczny opadał i zerwaliśmy kilka razy szlifujac następnymi pasami.
Szlifierka ma trzewik z stałym ciśnieniem i to działa tak że nadmiar cały czas jest upustrzany gdy opada stopka. No a do tego przedmuch.

Osuszacz kupiliśmy wcześniej w emi w Kalwarii za coś około 3tys. Wiem że ma nadmiar wydajności do Kompresor no i te rurki calowe pomiędzy sprzętami a niestety instalacja już chyba z 18mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 kwie 2019, 05:21 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 383
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
MarekM : też jestem zaskoczony poborem - toż to chyba jakiś potwór nie maszyna

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 kwie 2019, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oklejarka ma pobory średnio na poziomie 800l/mm do tego piła, cnc i wiertarka cnc no i lakiernia, no i jak wszystko działa to zdarza się sporadycznie problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 kwie 2019, 21:16 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1005
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Miał ktoś do czynienia z firmą Walter ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 13:38 
Offline

Rejestracja: 01 lut 2014, 19:20
Posty: 335
Lokalizacja: kujawsko pomorskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Drzwi,Schody
Ja mam Waltera tłokowego,nic złego nie mogę powiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 15:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2025
Lokalizacja: Swaj
Mój dziadek miał pistolet Walter w Powstaniu Warszawskim. Bardzo go chwalił.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 16:21 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1005
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Czyli firma dobra i z tradycjami :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 17:30 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 383
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Waltery z serii HD niby przeznaczone są do pracy ciągłej ale to chyba i tak w tłokach liczy się ~65 % pracy i 35 przerwy czy jakoś tak. Ogólnie opinie o Walrterach jak szukałem sprężarki do siebie były bardzo dobre

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 19:52 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1005
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Stopień wyżej (swoją drogą długa nazwa-masz jakiś skrót ? ) jakiej firmy masz kompresor ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Tak, Pan Wódz Mistrz i Władca. Możesz tak się do mnie odnosić :D

Ja mam Hydrovane HV07 i osuszacz OMI ED 72

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
TORUS pisze:
długa nazwa-masz
Długa tj nazwa miasta:
"Miasto aniołów, wielkie miasto [i] rezydencja świętego klejnotu Indry [Szmaragdowego Buddy], niezdobyte miasto Boga, wielka stolica świata, ozdobiona dziewięcioma bezcennymi kamieniami szlachetnymi, pełne ogromnych pałaców królewskich, równającym niebiańskiemu domowi odrodzonego Boga; miasto, podarowane przez Indrę i zbudowane przez Wiszwakarmana." ;-D
Czyli Bangkok :D

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 20:54 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Stopień Wyżej co Ty tam piaskujesz wydajnie kompresorem 7,5kw ? Tak się składa że na piaskowaniu to ja się znam i nawet mam takiej lichej wydajności 36kw śrubę.

Tym swoim komresorkiem to Ty możesz odmuchiwać parapety,bez obrazy.Tłokowiec nie jest maszyną do ciągłej pracy.

Śrubę warto kupić kwestia z jakim stopniem śrubowym żeby to pochodziło chociaż 20 tyś moto godzin.Remont nie jest tan.

Marek dobrze mówi z falownikiem warto kupić coś mocniejszego.Dla zastosowan małych zakładów takim ABAC jest wystarczający w tłoku.
Hałas jest,ale formatówka czy okliniarka nie jest głosna?
Kompresor powinie stać w osobnym pomieszczeniu.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Kilka kompletów schodów zostało wypiaskowanych. Poza tym to nie sprężarka tłokowa.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 20:59 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Rozumiem mimo wszystko sensowne piaskowanie jakieś zaczyna się przynamniej od 18 kw.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 kwie 2019, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
SETA pisze:
Mój dziadek miał pistolet Walter


Walterek jest dobry, ale FN jest lepszy ;)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 kwie 2019, 21:58 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1005
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Na tą chwilę zastanawiam się pomiędzy śrubą 7,5 KW Walter , Gudepol albo Fiac. 10 barowe śruby na zbiorniku 500 litrów plus osuszacz i filtry. Wydajność ok 800 - 900 l
Na Gudepol dają najdłuższe gwarancje. Walter po dopłacie 5 lat Fiac bez rewelacji.
Cena Waltera korzystna. Gudepol wyszedł drożej.
Miał ktoś styczność z tymi markami ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2019, 11:47 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
A czemu nie śrubowy Airpol ? http://airpol.com.pl/kategoria/3-kw-do- ... szaczem/93

Mam już czwarty rok,tyko taką i chwalę sobie http://airpol.com.pl/produkt/airpol-37/3399

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2019, 15:07 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 121
Przemula pisze:
Rozumiem mimo wszystko sensowne piaskowanie jakieś zaczyna się przynamniej od 18 kw.

Heh :) A co tu maja kw do rzeczy? Jak bede mial sprezarke ktora ma 5kw i 5m3 wydajnosci to sie nie nada bo ma tylko 5kw? (Wiem ze takie polaczenie jest nierealne ale to tylko przyklad). Liczy sie wydajnosc sprezarki (oczywiscie praktyczna i na wydmuchu a nie na ssaniu jak podaje wiele firm)a nie moc silnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2019, 15:59 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Romeo chciałeś zabłysnąć czy lekko zapajocowac ;) ?

Otóż moc silnika jest ściśle powiązane z wydajnością kompresora.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2019, 16:48 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 121
Chcialem pomc koledze i powiedziec na co ma zwracac uwage wybierajac kompresor. Nie wiem jak mozna doradzac zeby patrzyl na kw. To tak samo jakby ktos szukal mocnego samochodu a Wy byscie doradzali zeby kupil ten o duzej pojemnisci i nie patrzyl na KM bo jest zwiazana z moca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Przemula pisze:
Otóż moc silnika jest ściśle powiązane z wydajnością kompresora.


Rzeczywistą wydajność kompresora można sprawdzić przeprowadzając prosty test za pomocą stopera. Czas pompowania zbiornika od zera. Przykładowe dane: kompresor nabił zbiornik 100 litrowy do 8 bar w równe 3 minuty.
8 bar x 100 litrów (zbiornik)=800
800: 180 sekund (3 minuty)=4,44 litry na sekundę
4,44 L x 60 sekund=ok. 266 L/min. I ten wynik nas interesuje!!
Teraz przeprowadzamy drugi pomiar- ważniejszy, czas dobijania zbiornika, czyli normalna praca kompresora.
Po nabiciu zbiornika i wyłączeniu kompresora , spuszczamy powoli powietrze obserwując wskazówkę manometru, przy ciśnieniu 6-7 bar kompresor ponownie się włączy, przestajemy upuszczać powietrze, zapamiętujemy ciśnienie i włączamy stoper.czekamy aż kompresor ponownie dobije i się wyłączy, zatrzymujemy stoper i sprawdzamy czas. Przykładowe dane: kompresor włączył się przy ciśnieniu 6 bar i dopompował 100 litrowy zbiornik do 8 bar w czasie 40 sekund.
2 bar (różnica 6-8 bar)x 100 litrów (zbiornik)=200
200 : 40 sekund=5 litrów na sekundę
5 L x 60 sekund = 300 L/minutę. Ten wynik nas interesuje!! Ten wynik powinien być lepszy od pierwszego pomiaru.
Teraz bierzemy do porównania dwa podobne kompresory:

Walter GK 420-2.2/100 (100L, 2Tłoki V, 3KM, 230/400V)
Dane techniczne producenta / sprzedawcy:
• pojemność zbiornika 100 litrów
• ilość obrotów na minutę 1040
• liczba cylindrów 2
• ilość stopni sprężania 1
• typ pompy GK 420
• wydajność efektywna 340 l/min
• ciśnienie 10 bar
• silnik 2.2 kW
• napięcie 230 V , 400 V (wybrać model przy zakupie)
• waga 86 kg
• wymiary 1150x490x850mm
Wyniki testu: 100 L (230 V)
0-8 bar = 2:40 = 300 L/min
6-8 bar = 0:30 = 400 L/min


Maktek SKY100 (100L, 2Tłoki, 4KM, 230V)
• Dane techniczne producenta / sprzedawcy:
• Zbiornik: 100 litrów
• Napięcie zasilania: 230 V 50 Hz
• Maksymalne ciśnienie zbiornika: 10 bar
• Moc silnika: 3,0 kW = 4 KM
• Wydajność teoretyczna: 320 l/min
• Wydajność efektywna: 225 l/min
• Obroty silnika: 1050 rpm
• Waga: 82 kg
• Poziom mocy akustycznej: 97 dB
Wyniki testu: 100 L
0-10 bar = 3:52 = 258 L/min
6,8-10 bar = 1:16 = 252 L/min


I teraz moje pytanie, dlaczego mocniejszy Maktek ma niższą wydajność?

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 07:40 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Bo to chinczyk?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 07:57 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 383
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
napięcie zasilające, pojemność ( średnica tłoka - skok )

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 10:12 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 121
Andrzej to ladnie wyjasnil. Nikt kto ma jakiekolwiek pojecie nie bedzie wybieral kompresora patrzac na moc silnika. No chyba ze ma ograniczenia w poborze pradu. Zastanowcie sie dwa razy zanim komus cis doradzicie bo wyda kasa a potem bedzie zalowal.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 11:20 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Andrzej gościu tu podaje za przykład 5m3 dla silnika o mocy 5kw :)

On nie ma zielonego pojecia o czym pisze.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 11:24 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018, 09:35
Posty: 121
Wyrazie dopisalem, ze takie polaczenie jest nierealne i to tylko przyklad. Widac nie doczytales. Pojecia to nie ma ten, kto doradza zakup kompresora patrzac na moc silnika a nie na wydajnosc. Albo piszacy ze kompresorem z silnikiem 7,5kw nie da sie piaskowac. Bo widzisz gosciu, spokojnie da sie tym piaskowac drobne rzeczy typy obudowy silnika itp. Kwestia doboru dyszy i materialu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 12:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Karol - podsumowując, jak kupisz taki 35kW+ to Ci starczy :D

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 12:25 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Tak do efektywnego piskowania już wystarczy.To się zgadza.

Romeo naucz się czytać z zrozumieniem.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2019, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Śruba nie w każdym warsztacie jest wskazana, wszystko zależy od zapotrzebowania na powietrze.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group