TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2018, 18:48

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 mar 2014, 22:23 
pawełz

Co ma instrukcja obsługi do debilnych korków plastikowych mocujących kółka w sprężarkach Metabo? Po kilku dniach kółka odpadają , bo debilne korki wypadają z rurki( osi ) .
Do tego dziadowski filtr powietrza ( zaklepany na gwincie i przy byle jakim dotyku odpada bez możliwości zamontowania ponownego) i brak uchwytu do przenoszenia sprężarki po schodach. A wypadający korek wlewu oleju ( w czasie pracy ) ? to nie jest problem?

Brak faktury?Zmień księgowego. Od lat kupuję w Unii i poza Unią i nie mam problemów z fakturami.


Ostatnio zmieniony 09 mar 2014, 22:26 przez Karol Kopeć, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
  
 
Post: 09 mar 2014, 22:26 
Offline
Administrator

Rejestracja: 05 maja 2013, 22:01
Posty: 403
Lokalizacja: Poznań
Karol - jak do tych usterek ustosunkował się serwis?
Nie chcieli Ci tego naprawić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2014, 22:29 
Kupiłem kawałek gwintu za 5 PLN i zakręciłem nakrętki - kółka przestały spadać. Nie mam czasu się szarpać z serwisem. Jestem frajerem , że kupiłem tą sprężarkę.
Nie zwróciłem uwagi na dziadowskie wykonanie. Zamroczyła mnie marka i zapewnienia sprzedawcy o doskonałej jakości sprężarki.


Z perspektywy lat ( kilku) mogę śmiało polecić zakup chinola, bo koszt 4 razy mniejszy a jakość ta sama- wiem , bo testowałem.


Na górę
  
 
Post: 09 mar 2014, 22:39 
Offline
Administrator

Rejestracja: 05 maja 2013, 22:01
Posty: 403
Lokalizacja: Poznań
Karol Kopeć pisze:
Kupiłem kawałek gwintu za 5 PLN i zakręciłem nakrętki - kółka przestały spadać

Czekaj, bo już się pogubiłem. Chodziło o niedokręcone nakrętki, czy korki? Wcześniej napisałeś:
Karol Kopeć pisze:
debilnych korków plastikowych mocujących kółka w sprężarkach Metabo? Po kilku dniach kółka odpadają , bo debilne korki wypadają z rurki( osi ) .

Karol Kopeć pisze:
Nie mam czasu się szarpać z serwisem

W jakiej sytuacji musiałeś się z nimi szarpać? Bo ja korzystałem bodaj trzykrotnie. Jedyne niedociągnięcie, to czekanie na naprawioną maszynę w sumie 4 dni (to było w 2009 roku).
Karol Kopeć pisze:
Jestem frajerem

Karol, nie bądź wobec siebie taki surowy! W instrukcji jest zazwyczaj wszystko napisane, a serwis jest po to, żeby naprawiać narzędzia. Taki jest ich obowiązek.
Jak poradziłeś sobie z resztą problemów z kompresorem (korek i filtr). W sumie jestem mocno zaskoczony, że przy takiej ilości usterek nie skorzystałeś z serwisu...

PS Jaki to był model kompresora? Ten pechowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2014, 22:49 
Zrobili takie ustrojstwo. Z baniaka wystają uchwyty z otworami. Przez otwory przewleczona jest rurka. Kółka plastikowe zakładane są na koniec rurki i kontrowane do rurki korkiem z plastiku.

Ja pracuję i nie mam czasu pisać pism do serwisu. Przerabiałem to z Festo i dziękuje bardzo.

Filtr kupiłem od jakiegoś chinola i teraz działa bez problemów. Korek wlewu oleju - kawałek drzazgi podłożyłem i się korek uszczelnił. Dwie minuty roboty i efekt taki sam jak po reakcji serwisu w cztery dni :)

Mam stare fotki to jutro wrzucę na forum. Dla przestrogi.


Co innego jak się coś zepsuje, a co innego jak z góry widać, że jest to kiszka konstruktorska i obniżanie kosztów. Co mi z tego, że mi założą nowe korki, jak i tak z góry wiadomo, że po paru dniach kółka poodpadają. Lepiej od razu założyć pręt gwintowany i zamknąć temat.


Mój brat miał 50-tkę Metabo. To samo . W końcu stracił cierpliwość i przerobił sprężarkę na zbiornik do pompy vakum - fotki w dziale o vakum.


Na górę
  
 
Post: 09 mar 2014, 22:55 
Offline
Administrator

Rejestracja: 05 maja 2013, 22:01
Posty: 403
Lokalizacja: Poznań
Karol Kopeć pisze:
Zrobili takie ustrojstwo. Z baniaka wystają uchwyty z otworami. Przez otwory przewleczona jest rurka. Kółka plastikowe zakładane są na koniec rurki i kontrowane do rurki korkiem z plastiku.

Hmmm... szczerze mówiąc nie spotkałem się z czymś takim...
Mówisz pewnie o takim rozwiązaniu (to z instrukcji obsługi jakiegoś modelu z serii Basic, czyli najtańszego):
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2014, 23:01 
To nie jest to rozwiązanie. W mojej sprężarce była oś w formie rurki a kółka były trzymane wciskanymi w rurkę korkami. Żadnych kołpaków też nie miałem.

Tu masz śrubę i nakrętkę i to rozwiązanie pewnie jest OK.


Na górę
  
 
Post: 09 mar 2014, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lut 2014, 22:46
Posty: 102
Hahahaha... obaj jesteście niesamowici ;-)))) Idę poszukac czegoś o ukośnicy do wątku o kompresorach ;-)))

_________________
Pozdrawiam
ACME


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2014, 23:05 
:)


Na górę
  
 
Post: 10 mar 2014, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2013, 07:25
Posty: 239
Lokalizacja: Południe
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Schody
Karolu, widzę że te kółka nie dają Ci spokoju ;)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
"Ziarnko do ziarnka i zasiejemy las"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2014, 18:20 
Obrazek

Jak widać na załączonym obrazku, koła zamocowane są na osi ( rurce ) przy pomocy korka ( jak w winach prostych) .
Podobne do tych :
Obrazek

Sprzęt ten nie nadaje się do prac profesjonalnych. Przy malowaniu pistoletem pracuje praktycznie cały czas.


Na górę
  
 
Post: 11 mar 2014, 10:19 
Offline
Administrator

Rejestracja: 05 maja 2013, 22:01
Posty: 403
Lokalizacja: Poznań
Karol - czy Twój kompresor to model ze zdjęcia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2014, 11:33 
Obrazek

Obrazek


A ty sławny filtr powietrza. Cienka blaszka założona na śrubę. Wystarczy małe uderzenie ( co jest rzeczą częstą, jak filtr wystaje z boku poza obrys ) i się nie ma filtru.

Obrazek

Oczywiście opinia dotyczy mojej sprężarki. Chociaż mój brat miał 50-tkę i się tak samo rozleciała. Zrobił z niej zbiornik do pompy próżniowej - fotki we właściwym dziale.


Na górę
  
 
Post: 11 mar 2014, 17:12 
Offline
Administrator

Rejestracja: 05 maja 2013, 22:01
Posty: 403
Lokalizacja: Poznań
Karol - jestem zaskoczony zdjęciami - faktycznie wygląda to nieciekawie. Dzisiaj też Metabo ma kilka narzędzi, które nie do końca są udane, więc jedynym sposobem jest sprawdzać przed zakupem.


Karol Kopeć pisze:
Sprzęt ten nie nadaje się do prac profesjonalnych. Przy malowaniu pistoletem pracuje praktycznie cały czas.


Tutaj pretensje możesz mieć wyłącznie do siebie. Przy wydajności teoretycznej 240l/min można malować, ale jedynie aerografem. Żaden z producentów nie zagwarantuje Ci narzędzia w cenie marketówki, które sprawdzi się w pracach profesjonalnych, pod dużym obciążeniem. Wspominałem o tym kilka postów wyżej - powinno się kupować narzędzia, nie niską cenę. Każdy szanujący się producent, który w ofercie ma więcej, niż 4 modele, ma zazwyczaj kilka linii sprzętu - od najprostszych, do najbardziej zaawansowanych. Kupiłeś sobie pompkę do roweru, nie narzekaj, że nie jest pro :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2014, 17:26 
Nie narzekam, tylko punktuje uwagi na podstawie kilkuletnich doświadczeń. Może komuś to pomoże w podjęciu decyzji zakupowej. Mnie sprzedawca przekonywał, że lepiej kupić ten model niż chinola.
Do prac w zakładzie jest odpowiedni , bardzo duży kompresor. Ten miał mi zapewnić powietrze sprężone na obiektach. Podmalowanie czegoś czy używanie sztyfciarki.
Priorytetem miała być mała waga i niewielkie wymiary. Teraz mam chinola za 1/3 ceny . Jest dużo lepszy i nie mam z nim problemów. Przynajmniej filtry są umieszczone do wewnątrz obrysu i jest uchwyt na baniaku do wnoszenia po schodach.
No właśnie uchwyt. W Metabo musisz złapać za baniak lub za korpus cylindra ( a ten lubi być gorący ) a przy okazji zwykle zaczepisz rękawem za korek oleju .......


Na górę
  
 
Post: 11 mar 2014, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2013, 07:25
Posty: 239
Lokalizacja: Południe
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Schody
Karol ty tym na serio malujesz i to twoja jedyna sprężarka? Ja takiego piz.zika tylko na montaz zabieram, jak trzeba coś maźnąć. Daj spokój z tym narzekaniem :P

_________________
"Ziarnko do ziarnka i zasiejemy las"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2014, 19:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 1139
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Pros, czytamy posty dokładnie ;)
Karol Kopeć pisze:
Do prac w zakładzie jest odpowiedni , bardzo duży kompresor. Ten miał mi zapewnić powietrze sprężone na obiektach. Podmalowanie czegoś czy używanie sztyfciarki.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2014, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2013, 07:25
Posty: 239
Lokalizacja: Południe
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Schody
A to przepraszam niedoczytałem :)

_________________
"Ziarnko do ziarnka i zasiejemy las"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2014, 20:19 
Dzięki Marta :)

Pros. Czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie ze zrozumieniem :)

Istotą sprawy nie jest pojemność zbiornika, nie jest wydajność, nie jest usterkowość sprężarki.

Istotą sprawy jest kilka drobnych wad , które wpływają na całokształt . Odpadające kółka to najbardziej frustrująca mnie sprawa. Wyskakujesz z 1100 PLN i po tygodniu kółka odpadają bo jakiś
racjonalizator zapiał je na korki od wina. Kółka to mogą odpadać w sprzęcie za 200 PLN.


Na górę
  
 
Post: 11 mar 2014, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Mam Eurotec'a do zadań specjalnych - 24L. Kupiłem go jakieś 4 lata temu. Wylakierował kilkadziesiąt drzwi, wystrzelał kilka ładnych paczek gwoździ o długości 75mm, wystrzelał niezliczoną ilość sztyftów i swojego czasu służył jako dmuchawka do malowania płotu. Chodzi do dziś, nic nie odpada, nic się nie psuje. Uszkodziłem jedynie łopatki od chłodzenia silnika gdy przestawiałem włączony kompresor i mi się przewrócił. Bez łopatek chodzi już rok :D Rzeczy o których pisze Karol to jakaś paranoja. Jak można wstawić takie kółka? Za tą cenę kompresor o tak małej pojemności powinien być pozłacany.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2014, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 1018
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
Kuba twój eurotec jest wadliwy, bo się nie psuje, mimo że producent to przewidział w projekcie

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2014, 20:16 
Syndrom Mercedesa "Beczki"


Na górę
  
 
Post: 13 mar 2014, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Chińczyk który go składał był nowym pracownikiem i starał się jak tylko mógł. Ale szczerze mówiąc olej wymieniałem w nim co tydzień ;)

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2014, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1522
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
jaki olej leje się do kompresora?

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2014, 21:07 
Offline
Administrator

Rejestracja: 05 maja 2013, 22:01
Posty: 403
Lokalizacja: Poznań
Olej do kompresorów ;-) Litr około 20-40 PLN (np. http://www.jula.pl/olej-do-kompresorow-013003).
Znajdziesz w każdym większym sklepie. Musi być do urządzeń pneumatycznych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2014, 07:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1522
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
podziękował

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2014, 07:42 
Offline
Administrator

Rejestracja: 04 maja 2013, 12:46
Posty: 324
Lokalizacja: Warszawa
Zawód: IT
pawelz pisze:
Musi być do urządzeń pneumatycznych.

tylko się nie pomyl bo olej do urządzen pneumatycznych służy do smarowania urządzeń typu gwoździarka, wkrętarka itd. Jest rzadki i lekko żółtawy (prawie przeźroczysty)
Sprężarki mają olej do sprężarek (ciemniejszy lub czerwony)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2014, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Dokładnie to symbol L-DAA

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group