TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2018, 18:53

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 cze 2017, 09:06 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 237
Lokalizacja: Rzeszów
Witajcie

Może znajdzie się jakiś specjalista tutaj z tej dziedziny.

Potrzebuję zamontować osuszacz ziębniczy (przepustowość około 900l/m). Pojeździłem wczoraj, popytałem. Opcje mam dwie:

1. Polski Kupczyk z zestawem filtrów ok 4300zł
2. Niemiec Renner z kompletem filtrów 6800zł

Różnica spora, może ktoś już ma wyżej wymienione i się sprawdza?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Ja mam OMI. Teraz są w promocji i 900L kosztuje 3200zł http://sklep-pneumatyczny.pl/osuszacze- ... 4-1-2.html

Mój jako nowy kosztował około 5500zł,ale ja mam kompresor ponad 1200l/min i do niego dopasowany jest osuszacz.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 09:31 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Vitap mocno dmucha?:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 10:06 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1146
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Jeśli miałbym brać to taki co najmniej dwa razy większy niż deklaruje producent.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 10:10 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 228
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
wspieraj polskich przedsiębiorców, a nie zachodnich ;)
ja mam kompresor Kupczyka, kolega też i działają bez zarzutu. Myślę, że osuszacz też będzie działał bezproblemowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Kupczyk handluje chińszczyzną.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 10:33 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1146
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Tak jak pisze Kuba .Kupczyk to ryż.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 13:05 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 237
Lokalizacja: Rzeszów
Hmm, kompresor mam ryżowy i działa bez zarzutu rotfl

PBstol boję się że jak serwis z Vitapa zaglądnie to z wrażeni mogę sobie usiąść lol Niby spuszczamy codziennie ta wodę, ale to niewiele pomaga. Widać że jednak troszkę nią chlapie. Okleiniarce niby nic nie jest też, ale naprawa SCM tez może być liczona w ojro...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 13:06 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 237
Lokalizacja: Rzeszów
Stol-Art ten OMI wygląda identycznie jak Kupczyk. Nawet ma to samo oznaczenie. Pewnie w tym samym kantonie go produkują... No ale jak działa to może faktycznie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Bo to jest to samo. Widocznie dystrybuują sprzęt tej firmy. A jaki jest kraj pochodzenia osuszaczy OMI nie wiem. Kupowałem używany kompletny zestaw (łopatka, osuszacz i zbiornik). Wiem że działa jak należy.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 cze 2017, 20:28 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Po czym poznajesz, że masz wode za sprężarką? W osuszaczu przy maszynie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2017, 06:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2183
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Sprawdzałem przed chwilą - OMI to włoska produkcja.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2017, 10:06 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 244
gudepol produkcja PL cena mniej wiecej co OMI

a później w śrubówkę idz lub łopatkowy

pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2017, 20:02 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 237
Lokalizacja: Rzeszów
Pewnie wezmę Rennera. Droższe, ale jakoś nie wiem. Za drogie sprzęty już stoją żeby oszczędzać...

PBstol w filtrach przed maszynami wyłapuję tylko kilka kropli. Teraz to nawet w ciągu dnia wypinamy węża z Vitapa, zakładam pistolet i spuszczam powietrze. Ładna mgiełka leci. Mam założony separator wirnikowy, szkoda tych 350zł było... innych filterków też masa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 cze 2017, 20:28 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja tego osuszacza nie mam w żadnej ze sprężarek. Za jedną stoi szerokotaśmowa z 8 lat. Za drugą Cyflex i okleiniarka. Z tym, że Cyflex ma wbudowany zbiornik, który dodatkowo dobija do 10atm. Są podłączone pistolety i nie widać mgiełki. Nie wiem, może źle patrze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 cze 2017, 00:10 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 179
Lokalizacja: Legnica
gudepol działa na podobnej zasadzie jak kupczyk i inni obecni na naszym rynku ,czyli składają z podzespołów wyprodukowanych niestety w nie naszym kraju. a że zaopatrują się u tych samych ,to i ceny mają podobne .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 16:25 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W danych do wiertarki cnc jest napisane:
- zapotrzebowanie na sprężone powietrze 450Nl/cykl
- zużycie sprężonego powietrza 2750 m3/h
Czyli 46m3/min?

Wychodzi tak mało, czy ja źle liczę? Patrząc na te wasze 900/1200l/min.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 17:55 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 228
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
nie mylisz czasem m3 z cm3? bo 2750m3 to tak jakby 2750 kubików powietrza, a to mi się wydaje coś mało realne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 18:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dwa razy sprawdzałem:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 18:59 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1146
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
PIstol pokreciles coś zdrowo :)
Śruba 37kw ma wydatek około 8 m3 na minutę.
A tam jest taki ped powietrza 7 bar w wężu 50mm ze by Ci głowę urwalo.
Większe to zapotrzebowanie nie ma pewnie jak 0,5m3 na minutę.To już z zapasem.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 20:22 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dołączam plik.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 20:44 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jeżeli coś jest nie tak, to napiszę do serwisu zapytanie. Może coś źle zostało przetłumaczone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 2009
Specjalizacja: 12/70
Sprężarka ma wydajność 1m3/min. Co robi? Zasysa w ciągu minuty 1 m3. Co to oznacza dalej? Sprężamy ten 1 m3 powietrza do 7 bar, czyli zwiększamy jego gęstość 7-krotnie, oznacza to, że mamy ok. 1,2 kg/m3.
1 m3 x 1,2 kg/m3 = 1,2 kg powietrza,
dalej te 1,2 kg zajmą już objętość:
1,2 kg/(7 x 1,2) kg/m3 = ~0,143 m3 sprężonego powietrza.
Jeśli sprężarka wyposażona jest np. w zbiornik o pojemności 1 m3, to po napełnieniu go powietrzem do ciśnienia 7 bar możemy powiedzieć, że zawiera on:
1 m3 x (7 x 1,2 kg/m3) = 8,4 kg sprężonego powietrza.
Jeśli ciśnienie w tym samym zbiorniku na skutek poboru powietrza np. w ciągu 1 minuty spadnie do wartości 6 bar, to automatycznie w związku z mniejszą gęstością powietrza w tej samej objętości zbiornika zmieści się już:
1 m3 x (6 x 1,2 kg/m3) = 7,2 kg, z czego wynika zużycie 1,2 kg sprężonego powietrza.
Ile to m3 w przeliczeniu ?
1,2 kg/1,2 kg/m3 = 1 m3 powietrza zasysanego, czyli tego, o którym mówimy, definiując wydajność sprężarki.
Oznacza to, że jeśli spadek ciśnienia nastąpił w ciągu minuty, zużyto 1 m3/min powietrza.
Jeśli dla uproszczenia obliczeń będziemy analizować spadki ciśnienia o 1 bar na swoich zbiornikach, to można z dużą dokładnością założyć, że po podzieleniu ich pojemności przez czas spadku ciśnienia o 1 bar, uzyskacie wydajność powietrza zużywanego w jednostce zmierzonego czasu.
Jak w powyższym przykładzie zbiornik powietrza o pojemności 1 m3 opróżniony od 7 bar do 6 bar w ciągu 1 minuty oznaczał zużycie powietrza ok. 1 m3/min, gdyby stało się to w ciągu 2 minut, to zużycie powietrza byłoby ok. 0,5 m3/min, gdyby stało się to w ciągu 2,5 minuty, to zużycie powietrza byłoby ok. 0,4 m3/min itd.




Oznaczenie Nl to litry na cykl

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 21:31 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Andrzej
Jakbym był na wykładzie:)

Mam większą sprężarkę. Metabo 500LT. Wydajność efektywna 950l/min.
Jak to się ma to tych danych powyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 21:56 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1792
No że Ci wystarczy powietrza. Możesz mleć problem jedynie wtedy jeśli dasz za mały przekrój węża.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 22:08 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4101
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Teraz mam podłączoną mniejszą sprężarkę. Problemem, nie jest przekrój węża, bo maszyna chodzi. Tylko sprężarka się gotuje. W sumie jakbym poszedł pełną parą, to bym ją ujarał.

450l/cykl. Nie wiem co to ten cykl. Jak cykl/obróbka trwa minutę, to wystaczy sprężarka 450l/min.
Zakładając, że pobór powietrza, to 450l/min, to jak często będzie się załączać sprężarka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 22:48 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1146
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
To znaczy że potrzebujesz sprężarki śrubowej z zapasem, do pracy ciągłej.
To co masz teraz sie do takiej nie nadaje.
:)

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 cze 2017, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 2009
Specjalizacja: 12/70
Za dużo pisania by to wyjaśnić, tu masz to pięknie opisane i wyjaśnione w prosty i zrozumiały sposób. Jest też, jak prawidłowo dobrać osuszacz ziębniczy.
http://www.airacademy.pl/cam/page/5.html

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group