TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 16 gru 2017, 15:49

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 11 lut 2016, 22:46 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 941
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Piotr pisze:
Ja posiadając kompresor o wydajności około 500l/min uważam, że przydałby się większy. Do malowania dużych ilości jest jak dla mnie na styk, ale jak już chciałbym coś robić szerokotaśmową to inne prace wymagające sprężonego powietrza odpadają.

Na wyjściu czy dojściu ? Powiedzmy sobie przede wszystkim kompresory tłokowe nie są przeznaczone do ciągłej pracy .
Więc albo albo.
Chcesz zrobić fabrykę frontów to już całkowicie inny przedział mocy .

Jak dla Ciebie stolarza 4 kw wystarczy.Waltera nie polecam .Koledze lakiernikowi kilku letni rzygał olejem .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lut 2016, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 387
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
Ale mnie straszycie, ja już patrze na tego ABAC Sprężarka Tłokowa A39-B 270L CT-4, on ma większą wydajność na ssaniu/wydmuchu w porównaniu do poprzedniego ABAC-a którego podałem wyżej.

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lut 2016, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 1980
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Kup łopatkową ;)

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2016, 22:21 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 941
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Równie dobrze śrubę .Pytanie co jest priorytetem .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 11:19 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 754
Lokalizacja: Mazoffshe
Zawód: Technik introligator
Allo!Allo!
Potrzebuję porady co do zakupu kompresora. Cel to psiknąć tu,psiknąć tam. Raz na ruski rok ze 2mkw pomalować, coś dmuchnąć. Baranieję od tych danych. Do tysiaka najlepiej. Olejowy, dwutłokowy i w ładnym kolorze. Baniak to pewnie z 50l mi styknie. Poradźcie cos koledzy. Ewentualnie z błędu wyprowadźcie.

_________________
Rób to w co wierzysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 13:21 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 941
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Makteka wez

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 14:31 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 143
Lokalizacja: Legnica
w Gudepolu coś ci dobiorą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 cze 2016, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 586
Lokalizacja: olsztyn
Jak nisko budzetowo to fini
"Z tych tanich bierz taki do ktorego da sie czesci dokupic" - tak mi kiedys madry czlowiek doradzil wzialem fini i 5 rok spokuj mam

Do malowania to 50l malo troche


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2016, 05:26 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 754
Lokalizacja: Mazoffshe
Zawód: Technik introligator
Wiem. Ale to mozna rozwijać w nieskończoność. Bo i 200 też czasem nie da rady. A w ogóle to może łopatkę albo śrubę. 50 mi na razie starczy. Z tym że właśnie tak jak mówisz. Coś co można naprawić w razie W. A z tego co patrzę to wszystkie 3 podane firmy jakiś tam serwis mają.

_________________
Rób to w co wierzysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sie 2016, 18:48 
Offline

Rejestracja: 30 cze 2013, 09:10
Posty: 11
Odświeżę trochę tamat. Właśnie jestem w trakcie szukania nowego kompresora. Zastosowanie - mała malarnia jednostanowiskowa, pompa i pistolet kubełkowy. Budżet do 3500. Na allegro znalazłem kilka modeli, może by ktoś doradził co wybrać:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2016, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1404
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Pytanie :

Czy kompresor może pracować w nieogrzewanym pomieszczeniu ? Załączał by się średnio 1-3 razy dziennie.

Zabieram się za instalację z rurek pcv 1/2''.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2016, 17:51 
Offline

Rejestracja: 01 lut 2014, 19:20
Posty: 403
Lokalizacja: kujawsko pomorskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Drzwi,Schody
Może stać w nieogrzewanym,ale nie może być zbyt zimno ,powinna być temperatura dodatnia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2016, 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 1980
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Moja łopatka ma w instrukcji napisane, by w pomieszczeniu było minimum 5st na plusie. Dla świętego spokoju przeprowadziłem do sprężarkowni rurę od CO ( 1mb, daje radę), ale żeby nie było też za gorąco wstawiłem wentylator z czujnikiem temperatury który załącza się przy 22st. Przy takich temperaturach jak teraz jest tam ciepło - około 18st gdy sprężarka nie włącza się częściej niż na 3h. Jak lakieruję - wentylator chodzi bardzo często, ale to zasługa samego komrpesora który przez wielu używany jest jako dodatkowy grzejnik na hali :D

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2016, 19:21 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 410
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
U mnie kompresor stoi cały rok na dworze. Jak dla mnie nieroztropnie go trzymać w pomieszczeniach w których się pracuje. Zamarzł mi raz. na wiosnę lub pod koniec zimy jak była odwilż. Nowoczesnej sprężarki bym jednak nie trzymał w trudnych warunkach, mogłaby się szybko skończyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2016, 20:31 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 941
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Może stać w chłodnym .Nawet jest to bardzo wskazane . Ale należy pamiętać żeby zawsze temperatura była kilka stopni na plusie .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lis 2016, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1404
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Jednak został w warsztacie. Instalacje wykonaliśmy z pcv . 5 szybkozłączek do wpinania, dwa pistolety do przedmuchowania, grass i taker. Narazie :)

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 mar 2017, 10:59 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2015, 16:20
Posty: 187
mieliście do czynienia z kompresorem Jager German 100 litrów na 230v?? dosyć dobrze wypadł w teście gościa z garażu.
coś takiego, przymierzam się do kupna. chcę od czasu do czasu coś pomalować, taker i może jakąś szlifierkę http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-1 ... 70835.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 mar 2017, 16:23 
Offline

Rejestracja: 01 lut 2014, 19:20
Posty: 403
Lokalizacja: kujawsko pomorskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Drzwi,Schody
Andriu pisze:
mieliście do czynienia z kompresorem Jager German
Nie miałem do czynienia ,ale na pierwszy rzut oka widać że to chińczyk z niemiecko-języczną nazwą.Silnik w aluminiowej obudowie ,blok sprężarki pewnie też.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 mar 2017, 18:55 
Offline

Rejestracja: 05 sty 2016, 21:26
Posty: 16
ten kompresor to cormak dawniej maktek ,przyjrzyj się 6mu zdjęciu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2017, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 586
Lokalizacja: olsztyn
Mam 100litrowe fini na 230v w dobrym stanie na sprzedaz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2017, 16:49 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 576
Lokalizacja: SANOK
ile za fini ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2017, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 387
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
Fini ma pompę ABAC czy FIAC??

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 mar 2017, 00:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 586
Lokalizacja: olsztyn
za 1000zl oddam
pompa jakas jest ale jaka nie wiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sie 2017, 15:20 
Online

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1458
Zna ktoś kompresor GGA?
KOMPRESOR OLEJOWY GGA
GG600V, B3800B 270L
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6402373185

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sie 2017, 20:23 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 233
GGA daj sobie spokój przerabiałem temat nie było zbyt ciekawie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sie 2017, 20:29 
Online

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1458
Już mnie koledzy naprostowali. Będę szukał abac.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sie 2017, 21:19 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 576
Lokalizacja: SANOK
dziwnie tam piszą niby raz piszą 2 stopniowa a niżej --- Ilość stopni sprężania - 1--- chyba że ja coś nie rozumiem ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lis 2017, 10:22 
Offline

Rejestracja: 31 paź 2017, 07:27
Posty: 4
Szukam nowego kompresora do warsztatu. Nie będzie on zbyt często użytkowany, głównie do narzędzi pneumatycznych.
Zastanawiam się nad takim 3-tłokowym, olejowym o pojemności 200l: https://kraftdele.info/kompresory/43-ko ... kd408.html

Czy będzie dostateczny do pracy z narzędziami pneumatycznymi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lis 2017, 10:37 
Online

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1458
To chyba jakiś chinczyk.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lis 2017, 11:22 
Offline

Rejestracja: 21 cze 2017, 08:03
Posty: 12
A do mnie przyjechał parę dni temu zamówiony Gudepol. Otwieram przy kurierze pudło a tam kompresor stoi sobie elegancko kółkami do góry w kałuży oleju...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group