TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 22 sty 2025, 09:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Z braku miejsca na dużą pilarkę prawie już kupiłem SCM minimax SC2. Aż tu, na jednym z wątków czytam, że to raczej model dla hobbisty. Jak do tej pory zamawiam formatki w hurtowni. Potrzebuję piły do wykorzystywania odpadów - najczęściej pasy, maks. pół płyty.
Jaką pilarkę o niedużych gabarytach polecacie lub nie?

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Większość mniejszych maszyn będzie dla hobbisty. Tylko zastanów się czy jest Ci coś lepszego potrzebne skoro i tak zamawiasz formatki.

MarekMitonski pisze:
Większość mniejszych maszyn będzie dla hobbisty. Tylko zastanów się czy jest Ci coś lepszego potrzebne skoro i tak zamawiasz formatki.

Czy coś lepszego? Na tyle bym mógł pociąć odpady i je wykorzystać a nie wyrzucić. Chcę uniknąć ponownego wożenia odpadów do hurtowni by je wykorzystać. A z braku miejsca muszę zadowolić się małym urządzeniem. Firma dowolna, ale jakość wolałbym lepszą niż gorszą :)

arfi ten SCM nie taki zły moim zdaniem jak na docinki to powinien wystarczyć. Możesz się rozglądnąć za jakimś małym Felderem albo Hammerem też. Ewentualnie jakiś chińczyk, tylko chińczyka raczej trzeba po swojemu usprawnić i dobre tarcze dokupić. To zależy co trafisz. Ale da się tym ciąć, wiem bo mam i też do docinek, skosów itp. Mój ma 2 m stół formatowy, jak chcę płytę wzdłuż przeciąć to i tak muszę festolem, czasem w poprzek tak samo, bo ciasno na warsztacie.

Teraz jeszcze pytanie czym będziesz oklejał te pocięte odpady????

Felder, Rojek, SCM mieli dobre "maluchy". Funkcjonują nadal w wielu stolarniach, tylko formatować się tym nie da bo masa za mała i wózek za krótki.

RG design pisze:

będzie woził do tej samej hurtowni szczerbol

Awatar użytkownika

Znajomi kupili taka małą oklejarkę stołową (chyba koło 6 tys. dali). Generalnie masakra i do nas jeżdżą z oklejaniem. Oczywiście jak się ja popieści to pewnie coś z tego będzie ale ja jestem zwolennikiem jednak rozwiązania typu kupić starą maszynę używaną i cięższą bo te maluchy to mogą wymagać więcej regulacji niż oklejania. (oczywiście stare też nie będą idealne bo wszystko zależy od stanu i zaparcia operatora ale na forum jest kolega który podjął wyzwanie i idzie mu całkiem nieźle)

Cytuj:
Znajomi kupili taka małą oklejarkę stołową (chyba koło 6 tys. dali). Generalnie masakra i do nas jeżdżą z oklejaniem.

Jeśli o takie chińczyki Ci chodzi to widziałem zdjęcia używek, prawie nowych. Wszystko zawalone wiórem z okleiny, masakra ogólnie i raczej takie omijałem z daleka.
Cytuj:
(oczywiście stare też nie będą idealne bo wszystko zależy od stanu i zaparcia operatora ale na forum jest kolega który podjął wyzwanie i idzie mu całkiem nieźle)

Mam takie wrażenie że o mnie wspominasz. Czyżby????

Temat jest o małych formatówkach, a zszedł do małych oklejarek. Niestety te dwie maszyny w naszym fachu są powiązane.
Bo nic pociąć, jak okleić trzeba jechać do hurtowni jak OlBa wspomniał.
Klejenie sprayem lub małą ręczną oklejarką, większej ilości mija się z celem. Zajmuje to sporo czasu, samo klejenie jak i frezowanie naddatku. O jakości nie wspominam, bo jak się uda to niewiele odbiega od hurtowni.
Tak więc do małej formatówki przydała by się i mała okleiniarka.

Cytuj:
Felder, Rojek, SCM mieli dobre "maluchy". Funkcjonują nadal w wielu stolarniach, tylko formatować się tym nie da bo masa za mała i wózek za krótki.

OlBa ja też mam sporo odpadów wielkości połówki płyty, wózek mam 2 m, a że na warsztacie ciasno, to tnę pierwsze z niewielkim naddatkiem festoolkiem i te mniejsze formatki kładę już na piłę. I da się. A jak piła za lekka to można, a prawidłowo trzeba ją do podłogi przykręcić.

Awatar użytkownika

Tak o Twojej maszynie myślałem :)
Z tym przykręcaniem do podłogi to najlepiej tylko przy ciasnym pomieszczeniu może się czasami okazać że trzeba by ją odkręcać...

RG design pisze:
arfi ten SCM nie taki zły moim zdaniem jak na docinki to powinien wystarczyć. Możesz się rozglądnąć za jakimś małym Felderem albo Hammerem też. Ewentualnie jakiś chińczyk, tylko chińczyka raczej trzeba po swojemu usprawnić i dobre tarcze dokupić. To zależy co trafisz. Ale da się tym ciąć, wiem bo mam i też do docinek, skosów itp. Mój ma 2 m stół formatowy, jak chcę płytę wzdłuż przeciąć to i tak muszę festolem, czasem w poprzek tak samo, bo ciasno na warsztacie.

Wiem, że większe kawałki będę musiał przeciąć zagłębiarką - bo ciasno :)
Mam okleiniarkę K100 SCM.

RG design pisze:
OlBa ja też mam sporo odpadów wielkości połówki płyty, wózek mam 2 m, a że na warsztacie ciasno, to tnę pierwsze z niewielkim naddatkiem festoolkiem i te mniejsze formatki kładę już na piłę. I da się. A jak piła za lekka to można, a prawidłowo trzeba ją do podłogi przykręcić.

Wszystko się da zrobić, ale mnie chodziło o rozkroje całych płyt bez użycia zagłębiarki. Sam używam "malucha" i nie wybrażam sobie rozkroju na niej kilku czy kilkunastu płyt. Moim zdaniem szkoda sprzętu, nawet jak ją przymocujesz do podłoża to ile taki wózek wytrzyma. Połowki to ciacham bezpośrednio na pile, ale nie robię tego często.

Panowie to wszystko zależy jakie się ma potrzeby. "arfi" wyraźnie napisałeś że na docinki i pozbycie się odpadów, oklejarkę już masz. Więc "maluch" powinien wystarczyć.

Ja mam formatówkę od początku działalności, miałem brać Promę z 160 cm wózkiem, ale w sklepie namówili mnie na Holzstara z 2 m wózkiem i w sumie teraz nie żałuje że dałem się namówić, bo dłuższe formatki mogę obrabiać. A wszystkie nuty i wręgi robię na niej. Ja w tym samym celu co "arfi" kupiłem okleiniarkę, żeby nie trzeba było z duperelą jechać ok 20 km do hurtowni. Piłę mam, oklejarkę prawie (oklejałem już, ale jeszcze parę rzeczy do wymiany, wyczyszczenia i regulacji) i mogę pomału pozbywać się "odpadów" bo pół płyty ciężko nazwać odpadem. A grube tematy i tak wrzucam na erozrys i czekam aż mi potną.

"arfi" moja rada jest taka jak masz miejsce na formatówkę z 2 m wózkiem to minimum takiej poszukaj, w programie do rozrysu da się ustawić tak żeby ciął pierwsze na pasy w poprzek, hurtownie mają pasy wzdłuż poustawiane. W takim wypadku jesteś w stanie pociąć całą płytę. (jeśli zmieści Ci się w warsztacie) choć jest to udręka, ale się da.

Dzisiaj dostałem ofertę na piły. Między SC2 a SC3 - różnica w cenie znikoma (2000). Jeśli się zmieści warto chyba wziąć tę większą? Liczę, że będzie stabilniejsza oraz potnę ciut większe 'odpady'. Miał tu ktoś do czynienia z tym modelem?

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Ja miałem sc2 miałem ją z wózkiem 160 chyba. Kupiłem nową z drugiej ręki. Pilarka fajna , ale dziś bym jej nie kupił drugi raz. Choć to był najlepszy wybór w tamtym momencie. Dałem za nią 8.000 a sprzedałem chyba po 4 latach drożej niż kupiłem. Zobacz na ofertę z kusing. To są Słowackie ale bardziej masywne pilarki. Maja z krótkim wózkiem. Jak sprzedałem to kupiłem kusing z wózkiem 2600. Teraz mam Feldka.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.