TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 wrz 2019, 06:43

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 16 sty 2016, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1776
Specjalizacja: 12/70
Zmierzyć liniowość trzeba przejechać wózkiem z jednej krańcowej pozycji w drugą krańcową pozycję i zmierzyć suwmiarką szczelinę, między wózkiem a blatem.
Następnie położyć np. poziomnicę na blacie i przejechać wózkiem z krańcowych pozycji, patrząc czy wózek równo przesuwa się w płaszczyźnie. Tych ustawień nie robię sam, wołam serwis.

Jeżeli wszystko jest O.K ustawiamy kąty. Formatkę 1m x1m formatujemy z czterech stron. Następnie odcinamy 5mm pasek i mierzymy go suwmiarką, czy na początku i na końcu jest ta sama szerokość, to nam mówi w którą stronę mamy przesunąć przykładnicę. Ustawiając przykładnicę dążymy do ideału, ale będzie dobrze jak ustawimy 0,1-o,2mm różnicy między końcami odciętego paska. Jak to ustawimy, formatujemy formatkę w kwadrat i mierzymy przekątne. Teraz kwestia jaką tolerancję błędu dopuszczasz, u mnie jest na formatce 1m x 1m różnica przekątnych 0,5 mm i uważam że jest O.K

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 707
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Witam
Miałem podobny problem co ty. Również na początku bawiłem się kątami ale co by nie ustawić było źle. Dopiero ustawienie liniowości pomogło. Ja wykonywałem to sam i zeszło mi parę dobrych godzin coś koło 5h. Sporo rozkręcania i bawienia się co jak ma być, tym bardziej że każda pilarka ma inaczej to rozwiązane. Ale warto bo wiedza zostaje i ważne aby znać swoja maszynę. Mi najprościej wyszło jak wsadziłem równą listewkę długości wózka miedzy stół a wózek i skręciłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 19:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Ja niewiele poradzę, bo robiliśmy to zawsze na czujniku zegarowym. Wózek powinien minimalnie (max 0,1 mm) odjeżdżać od piły. Tak samo zresztą jak liniał równoległy.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 21:49 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Chyba zostawię to dla pilary. Jak przyjedzie zmienić łożyska w agregatach to od razu zrobi kompleksowo wózek .

Tylko pilara ma byc środek lutego .To może jednak spróbuje .Mam produkcję szafek i muszę cały czas używać piły .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 602
Lokalizacja: olsztyn
to zostaw to i tnij na dwa razy
zobacz co masz lepiej ustawione czy stol czy wozek i z tego tnij na gotowo
Jak sam zaczniesz grzebac to zeby nie bylo ze do polowy lutego bedziesz stac bo juz wcale nie bedzie szlo ciac
Zadzwn tu http://serwis-pilarek.pl/ moze wczesniej dojada


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 22:20 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1486
A Ty co krajana nie polecasz ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 602
Lokalizacja: olsztyn
ja??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2016, 20:59 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 510
znalazlem formatówke Rojek tylko ze jest na 230v co sadzicie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2016, 22:14 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
I co tym będziesz przecinał błazerie ? Normalną piłe kup.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lut 2016, 10:27 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 308
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
Na 230v to jest bardziej elektronarzędzie niż stacjonarna pilarka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lut 2016, 15:05 
Offline

Rejestracja: 16 lut 2016, 08:40
Posty: 10
koniu1980 pisze:
znalazlem formatówke Rojek tylko ze jest na 230v co sadzicie

Raczej nie porywałbym się na określanie maszyny na 230v mianem formatówka - to poprostu pilarka. Drobiazgi potniesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 13:29 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 510
ok dzięki ,a co w 10k znajdę coś sensownego ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 14:30 
Offline

Rejestracja: 01 lut 2014, 19:20
Posty: 333
Lokalizacja: kujawsko pomorskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Drzwi,Schody
koniu1980 pisze:
ok dzięki ,a co w 10k znajdę coś sensownego ?

Jak do rozkroju laminatów to 10k chyba trochę mało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 15:20 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 568
Lokalizacja: SANOK
starego altendorfa 90 można kupić spokojnie za tą kasę ( nie ma przechyłu ) miałem taką i bardzo byłem z niej zadowolony , zmieniłem bo wziąłem kasę na stanowisko i kupiłem nowszą .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 15:29 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 510
Dany jaka kupiles ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 17:05 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 568
Lokalizacja: SANOK
dokładnie taką
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 19:35 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 510
fajna a co powiesz o http://sprzedajemy.pl/pila-formatowa-re ... l,15835082


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2016, 19:42 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 568
Lokalizacja: SANOK
nie wiem jak ta maszyna ale od nich nie kupował bym nic , byłem u nich i jakieś wrażenie mizerne na mnie zrobili , głównie remonty maszyn u nich polegają na ich malowaniu :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2016, 20:37 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ja bym zapytał o hamulec silnika. Jak bym kupował pilarkę to warto za to dopłacić nie mała sumę, czy bez hamulca jest dobrze ? Już nie pamiętam jak to było na różnych maszynach, ale chyba rzadko się zdarza że jest potrzeba wyłączać maszynę na szybkiego ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2016, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1339
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
W moim kusingu jest hamulec, ale tylko na tarczy głównej.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2016, 21:26 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
W scmie nie miales i pamietasz czy ci to jakos przeszkadzalo ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2016, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 161
Brak hamulca nie przeszkadza(raczej takie wymogi), podcinak i tak dalej zapi..., a jest bardziej niebezpieczny dla mniej doświadczonego pracownika, poza tym taki hamulec nie jest zdrowy dla silnika jak się często włącza i wyłącza maszynę, tak mi przynajmniej powiedział kiedyś elektryk.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2016, 16:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Hamulec jest potrzebny jeśli tarcza po wciśnięciu grzybka zatrzymuje się do fullstop dłużej niż 10 sekund - to zgodnie z normami CE. Więc jeśli pilarka go nie ma, to znaczy, że jak była nowa, to się tak zatrzymywała ;)

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2016, 19:09 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 21:14
Posty: 272
Jak się długo zatrzymuje znaczy że łożyska dobre :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 cze 2016, 17:48 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Dobra mam już wszystko mogę otwierać stolarnie której nigdy nie otworzę :P

W wtorek powinna już być u mnie nowa okleiniarka z wstępnym .
:)
Super sprawa niestety zmusiła mnie do tego sytuacja i chęć uniezaleznienia się .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 wrz 2016, 07:40 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 510
Pytanie dla innych banalne ale gdzie w rema Dmmd 40 ustawia się podcinak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 wrz 2016, 09:08 
Offline

Rejestracja: 01 lut 2014, 19:20
Posty: 333
Lokalizacja: kujawsko pomorskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Drzwi,Schody
Z przodu pod blatem powinna być śruba imbusowa do regulacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 16:36 
Offline

Rejestracja: 26 lis 2017, 18:57
Posty: 15
Panowie jadę oglądać w środę piłę paloni http://allegro.pl/pila-formatowa-motory ... l#imglayer i frezarkę http://allegro.pl/frezarka-dolnowrzecio ... 73273.html . Jak wszystko ok będzie to chcę to nabyć do mojego warsztatu. Pytanie logistyczne, czy da rade to zmieścić i przywieść na lawecie, woziliście takie maszyny na lawetach, chodzi o dwie na raz na lawecie 2m na 4m dł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 18:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2016
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Zmieścić może się i da, ale wpisz sobie w goglach "miota nim jak szatan" i zastanów się czy masa nie będzie za duża...

Ustal ze sprzedawcą dowóz, zapłać za normalne i bezpieczne warunki transportu albo pojedź czymś co się nadaje do takich rzeczy. Jak mniemam chcesz tą lawetę ciągnąć osobówką, więc tym bardziej szacun za pomysł.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 22:12 
Offline

Rejestracja: 21 cze 2017, 08:03
Posty: 27
Przemyślałeś, w jaki sposób chcesz wprowadzić i sprowadzić tę formatówkę z lawety? Z uwagi na nachylenie lawety do podłoża zwykły paleciak może się nie sprawdzić. Tak jak pisze Stolart zamów auto z windą (np. przez oferie) i będziesz miał temat z głowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group