TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 wrz 2019, 05:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 26 gru 2015, 20:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 1992
Lokalizacja: Swaj
Skoro mówicie, że polska firma, to polska. Ja u nich nie byłem.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 gru 2015, 20:41 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4140
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie będę brzydko pisał, bo ten "Łukasz", to może kolega z forum:)

Wg. mnie "Bogdan Schulz", to firma handlująca, która oferuje różne marki maszyn.
Tak jak wspomnieli to koledzy wyżej. Natomiast wpisując MJ6132TYA od razu widać, że to pilarka Winter: http://www.multipino.pl/offer234144.html.

Wracając do pytania Szklarza. Są dwie możliwości:
1. wystawiający na olx widząc w nazwie Schulz myśli, że to pilarka niemiecka
2. wystawiający myśli, że kupujący się nabierze na "Schultz".

Obstawiam opcję 2-gą. Łatwiej sprzedać maszynę niemiecką, jak chińską:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 15:55 
Offline

Rejestracja: 03 wrz 2014, 06:21
Posty: 98
stan drew też sprzedaje chinole pod swoja nazwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:02
Posty: 295
Chińczycy sprzedają swoje pod nazwą Altendorf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2015, 14:18 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Będę musiał przystopować z zakupem nowej piły .Za duży wydatek wszystkiego na raz .

Może słyszał ktoś z kolegów o pile granicach 12-14 000 zł

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2015, 15:22 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 568
Lokalizacja: SANOK
Jedziesz kolego do kalwarii i tam jest firm handlujących maszynami dużo, no fakt nie jest to co kupić bezpośrednio od stolarza ale są i handlowcy w miarę spoko
tylko niektóre raczej trzeba omijać .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:11 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
No i końcu wszystko ogarnąłem w pile.Udało się ustawić idealnie kąt przykładnicy wózka .Regulacja okazałą się bardzo prosta na dużym mimośrodzie na końcu wózka :P

Co my się nakombinowali .Udało się zrobić nową gałkę do regulacji pozycji podcinacza względem piły.Skalibrować miarkę kątomierza łoża .

Naprawić mocowanie culagi.Wystarczyło tylko wymienić śrubę mośiężną ponieważ stara była już za krótka i spłaszczona . Wózek już też nie piszczy .Troszę WD40 i cisza .Zero luzu a maszyna zdaje się z roku 94.

Teraz piła chodzi pięnie i dostojnie tak jak powinna .Na tym mi najbardziej zależało .Wyciąg również podpięty .Jednym słowem wszystko działa i wcale praca manualem nie jest wolniejsza . ;)

Czy macie czasem takie problemy że nowy podcinacz delikatnie szarpie laminat .Powiedzmy na odcinku 50 cm znajdzie się kilka drobnych odprysków .Podcinacz nie wykazuje luzu ,choć dzwięk mi się troch nie podoba .Gdybym zdecydował się wymienić łożysko to na orginalne czy dobry zamiennik .A może tutaj potrzeba regulacji położenia podcinacza względem osi piły ?

I takie pytanko ,ponieważ jestem z deka pedantem, gdzie dostanę przezroczyste osłony scm włączników piły ? Może chociaż mała podpowiedz.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:15 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1787
A narozcietym elemencie widać delikatny ślad po podcinaczu?
Z obu stron?
Podcinacz powinien zbierać po 0.1 mm na stronę więcej niż piła.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1339
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Podcinak ma regulację pionową i poziomą (prawo / lewo)

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:18 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Piotrek na razie ciąłem tylko przy wózku małe formaty .Więc odpryski zostawały na formatce z jednej strony .Z drugiej jeszcze nie sprawdzałem.

Jenot ma tak jak piszesz.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:20 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1787
Zrób próbę. Położenie kawałek płyty na wózku i natnij ją parę centymetrów.
Zobaczysz jak ma się podcinacz do piły.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:24 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Faktycznie ,że na to nie wpadłem .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:28 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1787
Musisz zobaczyć jak piła wchodzi w ślad po podcinaczu.
Podcinacz powinien nacinać minimalnie szerzej, a piła powinna iść środkiem tego śladu.

_________________
istolarstwo.pl


Ostatnio zmieniony 13 sty 2016, 22:29 przez piotr-gka, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Szklarz pisze:
Troszę WD40

Duuuży błąd. Teraz będzie Ci się wszystko czepiać tam! Wytrzyj to do sucha i zrób jak pisałam.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, 22:31 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Marta wytarte jest do sucha .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2016, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 161
Musisz zobaczyć jak piła wchodzi w ślad po podcinaczu.
Podcinacz powinien nacinać minimalnie szerzej, a piła powinna iść środkiem tego śladu.

Dodam tylko że najlepiej to widać na płycie MDF.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2016, 21:41 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Troszkę dziś pogrzebalem i juz nie wyrywa .Przesunąłem podcinacz delikatne w stronę wózka i jest ok :)
Taki element 183x70 18mm zawsze rozkrajacie po długości przy culadze ?
Przy wozku wzdłuż cmna odcinku 200cm miałem niecały 1mm przekoszenia .Do tego to już chyba Tylko culaga ?
Ile mm u was wystaje podcinacz ?Podobno najlepiej to 2mm

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2016, 21:43 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1787
To zależy od grubości piły i podcinacza.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2016, 21:44 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Piłę mam od Marty :) Marta do tablicy wzywana ;)

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2016, 21:47 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1787
To musisz sam widzieć. Szerokość rzazu podcinacza trapezowego ustawiasz podnosząc lub opuszczając. Podcinacz powinien brać minimalnie szerzej niż piła.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 19:44 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Okazuje się że mam problem z katem na wózku

Jak ustawiłem go do culagi to miałem po formatowniu boki 280cm 4 mm odchylenie od kąta
Jak ustawiłem kąt przy tarczy to mam 1 mm odchylenie kąta na formatce tnąc przy wózku

Co mam robić koledzy i koleżanki ?

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 602
Lokalizacja: olsztyn
ninial poprzeczny w kazdej formatowce jest regulowany
najlepiej chyba metoda 5 ciec to skorygowac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 20:30 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 19:39
Posty: 170
Szklarzu przyłóż dokładnie krótszy bok długiej formatki do liniału, który jest prostopadły do piły. Formatka ma być blisko tarczy. Dociśnij ją mimośrodem lub ściskiem do wózka poprzecznego. Przejedź wózkiem, kontrolując szczelinę między piłą na początku i końcu przejazdu. Odchyłki skoryguj mimośrodem, który powinien być u lewego końca liniału poprzecznego.
2. Gdy już dojdziesz do granicy błędu pomiarowego, to znów zamocuj formatkę i przetnij ją wzdłuż.
3. Po przecięciu złap formatkę za dłuższe boki i przełóż ją, krzyżując ręce. Ponownie ją zamocuj i przetnij wzdłuż. Sprawdź równoległość dłuższych boków. Powtarzaj punkt 3 do osiągnięcia granicy błędu pomiarowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 21:59 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Ale ja wiem że regulowany mimosrodem .Już robiłem dwukrotnie regulacje .Ale początkowo ustawiłem przykladnice wózka do culagi za pomocą dużego katownika.Byłem pewny że będzie idealnie .Co się okazało wcale tak nie było .

W tej chwili mam mniejszy odchyl od kąta i muszę to dopiescic .
Myślałem że uda mi się ustawić od konkretnego punktu odniesienia .

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 602
Lokalizacja: olsztyn
to 5 ciec
bylo opisywane na mancie
ale tez Pan czapeczka nagral filmik jak to ustawic
poszukaj w did


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 22:26 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
A tak tak już widziałem na yt.
Wszystkie piły maja ten sam problem jeśli chodzi o ustawienia kąta 90 stopni przy wózku ?

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2016, 23:21 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4140
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
To nie problem tylko możliwość:) Jakby było na "sztywno", to nie mógłbyś skorygować.
A tak możesz sobie ustawić na mimośrodzie. Ustawiać trzeba na większym elemencie.
Możesz wziąć formatkę 150 x 150 cm. Wtedy ten błąd jest łatwiej zaobserwować.

Problem z maszyną będzie wtedy, jak przetniesz 150 cm i będzie ok.
Natomiast, jak przetniesz np 90 cm i nie będzie kąta.
Wtedy może coś być nie tak z wózkiem, albo krzywa laga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 07:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Najpierw, to Ty ustaw liniowość wózka. A dopiero potem kąty.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 09:15 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Ok Marta jakaś podpowiedź jak to zrobić

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2016, 09:53 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 568
Lokalizacja: SANOK
liniowość wózka chyba nie jest tak łatwo ustawić , chodzi o to aby wózek szedł równolegle do piły a nie po minimalnym skosie ( czasami albo dociska albo odchodzi minimalnie )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group