TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 16 paź 2018, 01:27

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 11 lip 2016, 19:53 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
Dla niektórych montaż AGD to codzienność jak zawiasy, chciałbym się dowiedzieć gdzie kupujecie, albo gdzie kupują wasi klienci ? Jeśli można.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
przestalem sie w to bawic
tani klient=tani sprzet=wieczna reklamacja + moja popelina = wieczny w k u r w rotfl rotfl rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 20:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Kupują przez internet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 20:28 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
Przemo to co robisz ? W internecie ale gdzie ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 20:39 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Idzie do marketu, ogląda, maca, wypytuje o funkcje. Następnie na "ceneo" pare kliknięć i ma w domu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
ja odmawiam mowie ze ani nie kupuje za kienta ani nie podlaczam
musze to montuje
w necie ciezko znalezc firme z tych tanszych by wynegocjowac ceny lepsze od tych z netu
wiec zarobic na tym ciezko a latania duzo nie mowiac o nerwach i odpowiedzialnosci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 21:10 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Gdzie można kupić taniej jak w necie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 21:12 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
Ale czego nie podłączacz? Jeśli jest wszystko przygotowane, to podłączam wszystko oprócz płyty.
Ale przecież tak naprawdę problem może być tylko ze zmywarką, jeśli nie jest przygotowany odpływ i kranik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2016, 21:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2109
Lokalizacja: Swaj
Niczego nie podłączamy, gdyż nie mamy uprawnień. Wyjątkiem jest włożenie wtyczki do kontaktu.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 05:12 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
Czasem żeby spiąć zmywarkę zlewozmywak młynek i jeszcze np podłączenie wody do lodówki trzeba się nieźle namęczyć.Robienie tego za darmo ? Jak czasem trzeba jakieś rozgałęzienia dokupić a klient wybył ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 06:58 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
Dlatego napisałem, że podłączam zmywarkę, jeśli wszystko jest przygotowane. Czyli kranik 3/4, gniazdko elektryczny i odpływ.
Okap jak osadzam w szafce to przecież też go podłączyć muszę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 07:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 580
My też nie podłączamy sprzętu. Jak coś ma wtyczkę (oprócz zmywarki) podłączamy reszta w gestii klienta.Sprzętu też nie załatwiam no może za wyjątkiem okapu do zabudowy ..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 08:49 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
U mnie tak samo. Jedynie okap mam w zakładzie. Zlew montuję w blacie. Podłączenie robi klient albo hydraulik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 13:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2109
Lokalizacja: Swaj
BWS pisze:
Czasem żeby spiąć zmywarkę zlewozmywak młynek i jeszcze np podłączenie wody do lodówki trzeba się nieźle namęczyć.Robienie tego za darmo ? Jak czasem trzeba jakieś rozgałęzienia dokupić a klient wybył ?


Nawet gdyby to nic nie kosztowało o zajmowało 5 sekund, to bym tego nie zrobił. Tu nie chodzi o czas i pieniądze. Tu chodzi o brak uprawnień. Niech coś walnie i np. zaleje dom, to masz przerąbane.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 17:36 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
No tak tylko wszystkie większe firmy to robią i potem klient wymaga.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 580
To niech idzie do większej firmy...Ciekawe dlaczego mamy jeszcze robotę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 18:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2109
Lokalizacja: Swaj
Kiedyś klient się zdziwił, że nie podłączę mu zlewozmywaka. Zapytałem go, dlaczego ci co mu wcześniej płytki kładli, to mu mebli nie zrobili. Zdziwiony był jeszcze bardziej.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 18:24 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ciekaw jestem, czy ci co podłączają mają ubezpieczenie, które pokryje koszty w przypadku zalania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 18:57 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
Nie zawsze robi się meble dla zamożnych, zaradnych ludzi. Jak masz jakąś kobicinę, która 3 lata odkładała na kuchnię, to nie podłączysz jej tej zmywarki? Nie mówię o sytuacji, w której masz wkręcać w instalację kraniki. Ale jeśli masz ten cholerny kranik 3/4 cala i gotowe gniazdko, to chyba można tę zmywarkę podłączyć.
Lodówkę jak wstawiacie w szafkę to też jej nie podłączacie do kontaktu, który najczęściej jest za lodówką?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 19:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Znam gościa, który jeździ z rurami na montaże kuchni. Ma ze sobą każdy rodzaj. Chwali się, że robi "kompleksowo".
Jak mu woda wychodzi nie tak gdzie trzeba, to jest zadowolony, że może sobie przenieść.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 19:10 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
Hardkor ....coś jak....blokówka.
A tak na serio to co chwilę mam z klientem jazdę że chce sprzęt kupić na ceneo i jeszcze mu za darmo podłącz i zamontuj. Jakoś sobie daję radę ale z niczym innym nie mam takich problemów .

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 19:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2109
Lokalizacja: Swaj
Jelina, gniazdko to coś innego. Jak płyta grzejna ma wtyczkę, to może ją włożyć każdy. Jak płyta ma ucięty przewód, to producent płyty każe wołać fachowca z uprawnieniami.

Świetny kierowca, jadący zgodnie z przepisami, zapłaci mandat, jeżeli nie ma prawa jazdy. "Niedzielny" kierowca z prawem jazdy, może jechać legalnie gdzie chce, choćby był ostatnią dupą na drodze.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 19:15 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
Ja tam jak robię ofertę, to wliczam podłączenie sprzętu agd i piszę to wyraźnie w ofercie.
Ale zaznaczam, że instalacje mają być przygotowane.

Płyty grzewczej nie dotykam. Cała reszta jest do ogarnięcia. Klient zadowolony, a mi parę groszy wpadnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 19:43 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak okap na ścianie, to zdarza się, że nawet okapu nie wieszam. Bo nie biorę odpowiedzialności za płytki.

BWS
Pytają o to przed złożeniem zamówienia, czy jak już zawieziesz meble?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 19:59 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
Wiesz podczas podpisywania umowy jest ok potem tylko jak się okaże że nie ma kto podłączyć to płacz albo naciąganie.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 20:23 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4067
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
BWS pisze:
to płacz albo naciąganie.


Ostatnio byłem na montażu i szklarze przynieśli lustro do łazienki. Postawili na moim panelu + podkładki, klej i powiedzieli nie ruszać do jutra.
Klientka zapytała "To wszystko, a sylikon jutro zrobicie?" Szklarze "sylikonów nie robimy, jak naklejamy lustro na ścianę, ale może Pani u nas zamówić taką usługę". No i po temacie.

W zeszłym tygodniu też u mnie padło pytanie. Powiedziałem grzecznie, że nie jestem hydraulikiem, ani elektrykiem.
Klientka była w porządku to przed za sylikonowaniem zlewu zrobiliśmy jej otwory i zamontowaliśmy baterię.
Piekarnik i indukcja bez wtyczek robił elektryk.

Za montaż w szafce: lodówki, piekarnika, mikro, zmywarki, okapu doliczam. Natomiast nie obejmuje to podłączenia do wody, czy prądu. Chyba, że wystarczy wetknąć wtyczkę. Chociaż, to chyba każdy klient potrafi. Podłączam jeszcze ledy pod szafkami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 20:31 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1765
To u nas chyba same niemoty, muszę być bardziej stanowczy !!!
No dobrze a ktoś z Was sprzedaje sprzęt AGD ? I co wtedy ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 21:27 
Offline

Rejestracja: 26 mar 2016, 19:38
Posty: 224
Parę lat temu załatwiałem sprzęt do zabudowy. Ale szybko się wyleczyłem . Klienci w razie awarii , zamiast do serwisu dzwonili do mnie , bo przecież to ja kupiłem agd. Więcej z tym kłopotu niż zarobku, tym bardziej przy dzisiejszych cenach w necie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2016, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 509
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
Znam gościa który nawet zlewów w blacie nie montuje. Wycina otwór, zababra silkonem i aufwiderzejn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lip 2016, 16:17 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
A mi kolega ostanio mówił, jak to montował klientowi szafy. Dzień wcześniej ekipa zamontowała temu klientowi kuchnię. I nie wycieli mu otworów pod płytę i zlewozmywak ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group