TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 gru 2024, 23:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dalmierz
Awatar użytkownika

Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Leica disto plan. Nie wiem jak teraz, ale wcześniej dostałem wieczystą licencję przy zakupie X4

OlBa pisze:
Pozazdrościłem kolegom i kilka miesięcy temu dokupiłem BOSCH GLM 50-27CG, do tego nabyłem płatną wersję ImageMeter. W porównaniu do leciwego PLR50 przeskok o lata świetlne. Co ciekawe nowy jest zasilany tylko na 2 paluszki, ale działa o wiele dłużej i można dokupić akumulator na usb. Wymiary same wskakują na zdjęcie, a najlepsze jest połączenie - nie trzeba włączać bluetooth w telefonie, bo sam się załącza po włączeniu aplikacji i dalmierza :shock: . Poziomica elektroniczna fajnie działa i pomiary są przez to bardziej dokładne, do tego jest możliwość pomiaru kąta np. poddasza.

Nie wiem, ile zapłaciłeś, ale na aliexpres można go kupić po różnych zniżkach, które można zebrać za 463 zł. Myślisz, że warto za tę cenę? Czy może dołożyć i kupić GLM 100-25 C za trochę ponad 700zł?

Zapłaciłem coś ok. 700 zł, jak na zakup z fakturą i gwarancją to chyba była okazyjna cena. Jestem na kpir z vat, więc realnie ten dalmierz kosztował mnie dużo mniej :D

Droższy jest lepszy do pomiarów na zewnątrz bo ma kamerkę. Tej zielonej czy czerownej kropki nie zobaczysz już z kilku metrów w słoneczny dzień. Tym tańszym robiłem ostatnio takie pomiary na działce, ale musiałem poczekać do zmroku.

Ok. Nie mam prac na zewnątrz czyli wygląda że kamerka raczej się nie przyda. Kupiłem ten GLM 50-27CG wyszło mi z rożnymi kuponami za 411 zł. Cena bardzo fajna ;)

Z Leica mam tylko disto plan który jest za free i działa na serio fajnie z dalmierzem (łączy się przez bt i można przerzucac wymiary bezposrednio do planu, zadnego kopiowania i wpisywania)

W przypadku skanowania 3d otrzymuje się plik dxf który ogarnia myślę każdy program do projektowania mebli kuchni czy ogólnie wnętrz.
Ja korzystam ze sketchup i trochę mi zajeło ogarnięcie modelu który otrzymuje się z disto, ale finalnie trochę kilkania i plan pomieszczenia jest.

Widziałem filmiki z innych programów (już nie pamiętam jakie) które potrafiły ładnie implementowac takiego dxf bezpośrednio tworząc np sciany.
Ogólnie mozna robić cuda i niesamowicie przyspieszyć prace ale trzeba nad tym przysiąść i zawsze sporo pokombinować bo złotych rozwiązań raczej nie ma.

Przyklad ponizej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Możesz podesłać takiego przykładowego dxf-a żebym sobie wrzucił do programu i zobaczył jak to wygląda?

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Niestety programy z którymi ja mam styczność nie otwierają, importu DXF. Mówię tu o Corpusie w którym nie można wczytać nic prócz plików programu no chyba że jest to model... Mam też Pro100 i tam można wczytać kilka brył ale samego DXF już nie no ale może udało by się jakoś konwersją.

Nie ma jakiegoś programu który tworzył by płaszczyzny z tych pomiarów tak byś mógł pomierzyć odległości między ścinamy? Bo w samym sketchUp też musisz obkładać ścianami tą chmurę punktów jeśli dobrze rozumie?

Ja chcę spróbować w TopSolidzie jak to wygląda, z otwieraniem / importem innych plików nie ma tutaj problemów.

Wracajac do tematu

@MarekMitonski
Corpus nie otwiera innych plikow poza wlasnymi? O rany... nastawiałem się na ten program bo z tego co wiem fajnie importuje rozkrój oraz nawierty do maszyn Homaga (program woodwop). Przy sketchupie jest to możliwe ale bardzo zagmatwane i jeszcze tego nie ogarnąłem. Cóż jak zawsze coś za coś, sketchup mega elastyczny można wszystko...ale to nie jest program produkcyjny więc to wszystko trzeba często robić ręcznie.

Co do samej mechaniki pracy disto - sketchup, to długo nad tym siedziałem i aktualnie sporo rzeczy działa z automatu, ale cześć nadal muszę robić ręcznie. Ściany - zrzucam punkty do sketchup'a, wybieram skrajne odleglosci dla danej plaszczyzny (czyli sciany) i gotowe. Tworzy sie przestrzen o prostopadlych plaszczyznach - i to w niej ustawiam meble majac pewnosc ze wszystko sie zmiesci.

DXF'a moge udostepnic - ale wyglada na to ze ten format jest zablokowany na forum

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Corpus może jeszcze otworzyć *.WCS ale w sumie nie wiem co to za format.
można jeszcze otworzyć dxf ale już jako siatka elementu w sumie nie wiem czy 3D czy plaski element.

bim pisze:
DXF'a moge udostepnic - ale wyglada na to ze ten format jest zablokowany na forum

na pw też nie przejdzie?

nie widze opcji zalaczenia pliku na pw, podrzuc @ to przesle

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.