TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 lis 2018, 01:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 30 paź 2018, 23:11 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2015, 19:54
Posty: 47
Panie Marku nie warto nerwów na wyścigi.
Wracając do tematu to zauważyłem że na tym forum jest grupka ludzi którzy mają kasę i sprzęt wysokiej klasy i jeśli ktoś zadaje pytania lub próbuje dyskutować to od razu zostaje po prostu wyśmiany, że to się nie opłaca albo nie wiadomo czego chce... Płacąc minimum 9tys za program, oczekuję czegoś więcej niż tylko ładnego obrazka, a że nie posiadam CNC to chciałabym aby pomogło mi maksymalnie skrócić czas produkcji...
Czy to takie wielkie życzenie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 paź 2018, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
Tego co sobie wymyśliłem to nie wymagam od (np od twórcy od którego kupiłem program do projektowania) nikogo po prostu myślę że może to być przydatne. Jeden z znajomych ma na stolarni kilka stanowisk do składania mebli i przy tych stanowiskach właśnie takie pc i czytniki kodów. Mają zupełnie inny profil działalności i swoje w większości autorskie rozwiązanie programowe.
Opisałem potrzebę na kilku stronach gdzie zlecą się pracę programistyczne i liczę że odezwie się jakiś student z możliwościami :) Jak nie to dodam kilka zł aż ktoś to zrobi...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2018, 07:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Musiałbyś z Corpusa zapisać rozstrzelony widok, jako obrazek. Do tego obrazka przypisać formatki z kodami. Klikasz na jakąś formatkę i wyświetla się obrazek całej szafki. Nie musi być pdf. Tylko, jak połączyć generowane kody przez Corpus z obrazkiem? I jak szybko zapisać każdą szafkę kuchenną oddzielnie?


Ostatnio zmieniony 31 paź 2018, 07:04 przez PBstol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2018, 07:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 833
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Marek ja mam pomysła do rozwiązania Twojego "problemu". Nie wiem czy to kod QR, czy kod kreskowy. Każdy wie, że w kodzie kreskowym pierwsze trzy cyfry to kod kraju skąd pochodzi produkt. Tu by to był kod pliku, czyli jego nazwa. Reszta numerków w kodzie to strona do której odwołuje się ten kod.
W jaki sposób to zrobić to nie wiem. Ale przecież w np. e-bookach są tytuły rozdziałów, które po kliknięciu przenoszą w odpowiednie miejsce. Więc identycznie może to być rozwiązane z otwieraniem i przenoszeniem na odpowiednią stronę w instrukcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2018, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
PBstol nie chce tak robić. Wystarczy mi by otworzyła się strona z danym kodem. Teram mam na papierze szafkę z rysunkami akcesoriami oraz kodem kreskowym. Wystarczy że aplikacja przeszuka katalog w którym znajdują się wszystkie pliki i będzie skanować w poszukiwaniu odpowiednich kodów a po odnalezieniu zwyczajnie otworzy stronę na której będzie dany kod.
Corpus może tez wygenerować pdf z kolejnymi formatkami i ich rysunkami więc taki plik tez może być przeszukany.
jedyny problem jak tu widzę to czas potrzebny na przeszukanie plików ale to też można obejść tworząc pośrednie bazy tylko tekstowe co tez ułatwiło by ujawnianiu problemów które powstały by gdy kod by się powtórzył na więcej niż jednej stronie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2018, 23:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jeszcze przydałby się jakiś wskaźnik laserowy zamontowany na suficie, który wskaże gdzie na hali znajdują się odpowiednie formatki :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2018, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
Myślałem raczej o balonikach z nazwami takie coś jak mam przy miarce i nożyku :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 08:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 13:15 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1870
Wygląda to tak. Przykładam skaner do elementu, na ekranie monitora pokazuje się całe zlecenie. W śród niego wszystkie szafki a element jest wyróżniony. Po kliknięciu w element pokazuje mi się jak wygląda. Mogę wyodrębnić samą szafkę ale jeszcze tego nie robiłem. Przerwaliśmy trochę nad tym prace bo tablety padały.
Ale wygląda to tak że musi to być komp który odbiera maile bo tak przesyłamy dane konkretnej realizacji
i jakiś duży monitor. Do tego podłączony skaner ale dane można też wpisać z palca. Był też pomysł żeby zeskanować telefonem kod bo można i wtedy zczytywać dane poprzez 3D pdf, ale ten pomysł upadł. Ogólnie jest to drugi podprogram darmowy który pobrałem ze strony i używam ale jakby to powiedzieć nie wdrożyłem :)
Chaotycznie trochę...sory.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 15:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Czy do złożenia szafki kuchennej trzeba mieć instrukcję? Formatki mogą leżeć na palecie. Po kolei od góry wkładane do maszyny CNC i po wyjęciu odrazu segregowane na konkretne szafki. Jak ktoś widzi później dwa boki kilka wieńców, to nie będzie umiał tego skręcić? Trzeba mu jeszcze dać tablet, w którym pół godziny będzie oglądał jak złożyć:) Przecież po nawiertach widać co do czego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 15:49 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1870
Ja nie muszę,próbuję tylko podpowiedzieć Markowi jak to wygląda albo może wyglądać.
To wszystko generuje się automatycznie podczas rysowania mebla. Dwa ruchy więcej i masz na tablecie do odczytu dla pracownika.
Całe pomieszczenie, cała kuchnia z możliwym rozbiciem i podglądem wszystkich elementów.
Są szafki które składają się z większej ilości elementów a nie tylko czterech. Poza tym my przynajmniej nie robimy tylko kuchni i nie ukrywam że do rysunku często zaglądamy.
W większych firmach dokumentacja papierowa odchodzi z użytku.
Na każdym stanowisku pracy jest monitor i klawiatura taka dokumentacja.
Nabijałeś się kiedyś jak pisałem o czytniku teraz masz w pilarce etykieciarkę. Ewoluujesz prawie jak Danio :)

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 17:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
BWS pisze:
Ewoluujesz prawie jak Danio :)

Przyznaję, miałeś rację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
No o czymś takim myślałem tylko pliki w jednym miejscu bo i tak tworzę pdfy które teraz drukuje a wtedy bym nie drukował.
Jak będziesz miał metkownice to nagle przestaniesz segregować formatki bo sam nie widzę takiej potrzeby. Po oklejarce wszystko jest na palecie a dopiero po wiercenie jest ustawiane na wózki do montażu który już elementy przechowuje formatki pionowo by był szybki dostęp.

BWS co już masz? W czym pisane czy po prostu używasz CTRL+F


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 20:26 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1870
No to właśnie tłumaczyłem rok temu Pbstolowi.
Może pogadajcie z Lignumsoftem żeby Wam coś takiego napisał. A może już jest tylko nie wiecie ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 20:47 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
BWS może za jakiś czas Ty dojdziesz do tego, że fajnie jest jak maszyna robi pomiar długości formatki laserem lol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2018, 22:40 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1870
Pomiar lepiej mieć niż nie mieć. Sztuka nie mieć a dawać sobie radę jakby był :)

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group