TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 paź 2019, 10:48

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 01 wrz 2013, 19:49 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Prędzej czy później musimy przenieść się z obecnej klity. W tym celu chcę postawić budynek, jednak nie problem postawić szopkę 200m2. Chciałbym by w przyszłości firma była przygotowana na wdrożenie ISO, certyfikatów itp. Do dyspozycji będę miał działkę szerokości 32x80m długości. Postawienia hali o powierzchni 1000m2 też nie udźwignę więc myślę o postawieniu budynku 200-300m2 w taki sposób by w miarę możliwości można było zwiększać powierzchnię.
Wątki jakie chciałbym poruszyć w tym temacie :
-od czego powinienem zacząć: projekt, geodeta? nigdy nic nie budowałem
-Projekt gotowy czy projektowanie budynku na zamówienie
-Płyta warstwowa czy pustak
-Ogrzewanie budynku kotłem na odpady

Ogólnie nie wiem jak ugryźć temat bo nigdy nic nie budowałem, dlatego to co piszę jest pewnie trochę chaotyczne, może jak zaczniemy dyskusję będzie mi łatwiej wyrzucić z siebie o co mi chodzi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 wrz 2013, 19:56 
Offline
Administrator

Rejestracja: 04 maja 2013, 12:46
Posty: 232
Lokalizacja: Warszawa
Zawód: IT
Najpierw sprawdź czy można na tej działce budować, później do projektanta. Samo projektowanie zajmie z miesiąc. Później czekasz na pozwolenie na budowę (bazując na projekcie).

Musisz mieć sporo pozwoleń, nawet projekt wjazdu na działkę. Od razu wystąp o przyłącze prądowe najlepiej do 40kW bo masz koszty mniejsze

Co do budynku, musi być wysoki aby wstawić z czasem regały i wjechać wózkiem widłowym (min 4m).

ISO to model zarządzania i uporządkowania procesów w firmie. Z budynkiem ma niewiele wspólnego.
Certyfikaty i atesty robisz na produkty i także budynek ma niewiele wspólnego.

Chyba wyjdzie z tego spory temat :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 wrz 2013, 20:14 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
kurde komp mi się wyłączył jak pisałem ach k....

Działka ma status usługowo-budowlanej, leży przy drodze krajowej, z jednej strony będzie droga bisowa a z droga wyznaczona jako dojazd do działek.
No właśnie myślałem o tej wysokości, na produkcję taką jak teraz składowanie płyt na regałach jest zbędne, a niższy budynek to mniejsza kubatura, mniejszą kubaturę łatwiej ogrzać itd a na magazyn zawsze można wykorzystać namiot....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 wrz 2013, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
1)Sprawdzić miejscowy plany zagospodarowania przestrzennego.Co na tym terenie możesz wybudować?
2) Wystąpić do gminy o warunki zabudowy.W warunkach masz wszystko wyszczególnione ,wysokość, szerokość,
powierzchnię zabudowy itp.
3)Geodeta który przygotuje mapki do projektowania dla projektanta.
4)Dobry projektant, który zaprojektuje budynek zgodnie z przepisami.
Moja rada to uzgodnić z projektantem ,że to on załatwia wszystkie formalności do uzyskania pozwolenia na budowę.
Płacisz za projekt wtedy jak masz w ręku POZWOLENIE NA BUDOWĘ.Jest to droższe ale unikniesz wielu niespodzianek.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 11:19 
Offline

Rejestracja: 19 sie 2013, 11:28
Posty: 14
nie do końca zgodzę się z kolegą Andrzejem. Niedawno odebrałem swój budynek mieszkalny. (zacząłem budowę w 2011r.) wszelkie pozwolenia załatwiałem sam, (miałem trochę czasu i się sporo nabiegałem, ale zaoszczędziłem 1000 zł gdyby roblił mi to projektant.

co do projektu to podobnie jak przy budowie domu, jest na rynku wiele gotowych projektów budynków gospodarczych, które możesz przystosować do stolarni. są tańsze niżby ktoś miał ci robić projekt indywidualny od podstaw.
zastanów się tylko jaką technologią chcesz to stawiać.
bo może zamiast takiego tradycyjnego projektu (murowanego) lepiej zrobić np. stalową hale budowaną z modułów, którą zawsze będziesz mógł później powiększyć.

ale i tak zacząć wypadałoby tak jak już koledzy podpowiedzieli od urzędu gminy/miasta na której terenie zlokalizowana jest ta działka i sprawdzić w papierach/rejestrach czy możesz tam cos takiego postawić i jakie masz wytyczne (warunki zabudowy).
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 13:01 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Z budową nie ma problemu, sprawdzałem. Nawet Pani w gminie powiedziała że to doskonałe miejsce- UP usługowo przemysłowa.
Co do sposobu budowy to właśnie myślę o hali z płyt warstwowych, zacząć od budynku 15x20 i dalej się zobaczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Mack80 budynek mieszkalny a budynek pod działalność gospodarczą to dwie różne inwestycje.
Tu potrzebne są uzgodnienia z sanepidem,ppoż,oś,pip,bhp itp.
To wszystko musi nanieść do projektu projektant.
Gotowy projekt jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli nie robisz w nim żadnych zmian.Na rynku niema gotowców pod stolarnie.
W moim przypadku gotowy projekt poszedł do kosza (2500zł +ewentualne zmiany), bo taniej było zrobić na zamówienie.
Budowa na raty nie jest tak do końca dobrym rozwiązaniem,bo procedury za każdym razem musisz powtarzać.
Chyba że np.masz dwa dzienniki budowy, do każdego etapu budowy oddzielny. Budujesz 200m2 robisz odbiór a za jakiś czas
realizujesz drugi etap.Wybór technologi w jakiej będzie wykonany budynek wybierasz przed projektowaniem.
Hala z płyt warstwowych to dobry wybór.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 18:54 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Budowa na raty to konieczność, ale obym na postawił 300m2 z resztą się zobaczy.
Co wyjdzie taniej płyta czy pustak? Pomijam kwestię czasu budowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
pustak żużlowy chyba cenowo dalej jest bezkonkurencyjny

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Tu masz kalkulator kosztów budowy hali: http://konspekt.eu/?kalkulator,89

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 20:32 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Koszt budowy hali 270m2 to wg tego kalkulatora 310Kzł, sam koszt fundamentów i posadzki to 110Kzł. Myślę że ta cena jest zbliżona do rzeczywistej.
Ciekawe jak się ma to do budownictwa tradycyjnego ? Pomijam oczywiście czas budowy.
Koszt m2 pustaka 36,5cm grubości jest większy niż koszt płyty PUR 10cm gr- oba materiały mają podobny współczynnik przepuszczalności ciepła.
Przy konstrukcji z płyt największym kosztem jest chyba (?) konstrukcja stalolwa, obłożenie tego płytami to już pikuś, a obróbki dekarskie też nie są wielkim wyzwaniem.
W budownictwie tradycyjnym dochodzą nam koszty tynków, farb itp. itd
Natomiast inną kwestią jest Trwałość i żywotność budynku. Ciekaw jestem ile wytrzymuje i ladnie wygląda taka blacha na płycie warstwowej.
Hmm, wszystkie Biedronki murują, może coś w tym jest...... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
murują, żeby im w nocy złomiarze sklepu nie rozebrali :D

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Może być murowana hala a na dach dać wiązar kratowy ocynkowany, do montażu na słupie lub wieńcu betonowym.
http://allegro.pl/kratownica-kratownice ... 56091.html

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:13 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Pewnie dlatego też.
Czy są firmy które mogą zrobić profesjonalną, realną symulację kosztów budynku o danej powierzchni np murowany vs płyta?
Edit:
Wiązar, o tym też myślałem, tylko o drewnianych, obok mnie budują biedronke i używają drewnianych:)
Ciekawe jaki droższy:/


Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 21:18 przez tomaszcomasz, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2013, 15:01
Posty: 111
A czy ktoś z was nie brał pod uwagę budowy opartego na stelażu ze stali a ściany z płyty warstwowej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
spokojnie kosztorysant to obliczy jak będziesz mieć projekt

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:19 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Adam czytaleś to co było napisane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sie 2013, 22:56
Posty: 100
A czy ktoś z was nie brał pod uwagę budowy opartego na stelażu ze stali a ściany z płyty warstwowej? :ban: A czy czytałeś ze zrozumieniem ,to co koledzy napisali przed Tobą? lol

_________________
Odwaga w wyrażaniu opinii to rzecz istotnej wagi, lecz świadczenie swoim zachowaniem o tym w co się wierzy ma potężną moc wpływu.
Paulo Coelho


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 maja 2013, 13:31
Posty: 923
Lokalizacja: Poznań
Zawód: szef produkcji
Specjalizacja: Dużo wiem o maszynach i o pracy na nich.
Wiertara, zarzucanie komuś, że nie czytał czegoś wcześniej, po tym, jak już własnie ktoś zadał takie pytanie chyba mija się z celem.

_________________
Rozmawiaj, dyskutuj, krytykuj konstruktywnie. Zachowuj się pozytywnie.

Wszelkie pytania o maszyny proszę zadawać na forum. Nie odpowiadam na PW w sprawie maszyn.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2013, 15:01
Posty: 111
tomaszcomasz pisze:
Adam czytaleś to co było napisane?


A jakiś niedospany przez Panią Radwańską :P
Przepraszam ;)


Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 21:39 przez AdamK, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
zeus pisze:
spokojnie kosztorysant to obliczy jak będziesz mieć projekt

No nie do końca.W projekcie jest zawarta technologia wykonania budynku.
Przed projektowaniem trzeba wiedzieć co się chce.Po są dodatkowe zupełnie nie potrzebne koszty.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
no musi miec projekt jednej i drugiej technologii :D

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
No tak, wizję projektu :w głowie: :d

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:12
Posty: 705
Lokalizacja: kuj-pom
Siporeks (suporeks) ładnie się muruje, szybko, niezła izolacja, niedrogi. Na pewno płyta warstwowa byłaby szybsza, ale ma jedną wadę - znacznie trudniej na niej cokolwiek powiesić. Mówię o półkach, szafkach, instalacji itd., o ile w ogóle będziesz cokolwiek wieszać. Stosunkowo łatwy do późniejszych przeróbek.
Porotherm jest droższy, wymaga dobrej ekipy, ale jego izolacja z kolei jest kapitalna, bardzo małe mostki. Gorszy do wieszania od siporeksu, lepszy od płyty. Podobnie jak siporeks wymaga korony i nadproży.
Płyta jest głośniejsza, siporeks dobrze tłumi hałas, porotherm trochę słabiej.
Obawiam się, że dodałem do Twojej listy kolejne pytania ;)

_________________
Pozdrawiam.
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 21:57 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Kolejne nie. Myślę o tym budynku już kawał czasu i ma już wiele scenariuszy w głowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sie 2013, 22:56
Posty: 100
Marta pisze:
Wiertara, zarzucanie komuś, że nie czytał czegoś wcześniej, po tym, jak już własnie ktoś zadał takie pytanie chyba mija się z celem.
:roll:Uczę się ,ale czytam ze zrozumieniem i reaguję -wada, że po czasie.
Postaram się być " poprawna" .
Tu jest więcej takich "myśli"bez myśli;)

_________________
Odwaga w wyrażaniu opinii to rzecz istotnej wagi, lecz świadczenie swoim zachowaniem o tym w co się wierzy ma potężną moc wpływu.
Paulo Coelho


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 22:12 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Lepiej niech mi kto powie ile minimalnie od granicy działki musi byc Odsuniety budynek zakładając ze dach będzie dwuspadowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1785
Specjalizacja: 12/70
Jeżeli z przepisów odrębnych określających dopuszczalne odległości niektórych budowli od budynków nie wynikają inne wymagania, budynek na działce budowlanej należy sytuować w odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie mniejszej niż:
1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,
2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne , nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 22:31 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 22:31 
Offline

Rejestracja: 01 wrz 2013, 17:45
Posty: 18
Dzięki Andrzeju


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 wrz 2013, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
3m - możesz mieć otwory okienne ale nieprzezierne (luksfery) ;-)
Obecnie kończę budowę warsztatu - jako bud gospodarczy. 10x14m. Pustak alfa - wysokość z wieńcem 3,4m - dach dwa spady - wiązar drewniany, na to blacha trapezowa.

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group