TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 06 cze 2026, 17:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Montaż stolarki, wnętrza, chaty, sen
Czołem biję Waszmościom....

Lada moment wchodzimy w duży żmudny temat - remont z delikatną przebudową. Budynek murowano drewniany z poniższymi problemami
W zamierzeniach:
1 - zmiana koloru drewna zewnętrznego ( elewacje konstrukcje, tarasy, słupy itp) dołożenie elewacji drewnianej, nowe balustrady płoty itp.
2 - Zmiana kolorów stolarki wewnętrznej ( drzwi wewnętrzne , schody, deskowanie sufitów, belek itp )

Do 1 - aktualny kolor heban/palisander czyli prawie czarne, od architekta wiem, że kieruje się na jasny beż. Już duetowi inwestorsko architektonicznemu wytłumaczyłem że wchodzi w grę tylko kolor kryjący. Założyłem w przygotowaniu tylko mycie myjką ciśnieniową i malowanie odpowiednią farbą. Jakich pułapek nie widzę?

Do 2 - Schody, drzwi, deskowania, są bejcowane i lakierowane , w założeniu architekta również rozjaśnione w beżach. Schody rozbiorę wyszlifuję i się da. Drzwi rozebrać wolę nie gdyż są z doświetlami , szybami itp. Rozbieranie spowoduje uszkodzenie listew opasek itp. Jeśli będzie parcie na malowanie transparentne jak wyczyścić do żywego bo nic rozsądnego nie przychodzi mi do głowy? Opalarka laserowa ? ktoś miał z tym styczność? Jak to później pomalować na miejscu pistoletem ?

Awatar użytkownika

Faktycznie gruby temat. Poszukałbym preparatów myjących do drewna, które przy okazji killują różne szkodniki.

1. Spękania drewna, które będą pić wodę, potem gnić. Już spróchniałe fragmenty/elementy, które podczas mycia się rozpadną i będzie potrzeba ich dorabiania lub zastępowania. Zbyt duże ciśnienie może zmienić fakturę drewna - usunąć biel i zostawić twardziel, co ma swój urok, ale może nie być akceptowalne przez wszystkich.

2. Do tej pory stosowałem chemię i żmudne skrobanie do żywego drewna, ale te laserowe wyglądają dobrze na filmach, na żywo nie miałem okazji. Tak czy inaczej czeka Cię masa szlifowania ręcznego i szpachlowania, żeby usunąć delikatne uszkodzenia, których teraz nie widzisz, a po zdjęciu drzwi z zawiasów rzucą się w oczy. To konieczne, bo malowanie może tylko uwydatnić wszystkie wady. Co do malowania poczekaj na lepiej zorientowanych, od siebie mogę tylko dodać, że na malowanych będziesz widział jak pracują wszystkie płyciny, więc zastanów się dobrze nad kolorem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.