TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 06 cze 2026, 17:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Cześć,

robię sam(amator całkowity) szafkę we wnęce i napotkałem problem :( pomożecie?

wnęka 700x410x145 mm (wys. x szer. x gł.).
Lustro w ramie prostokątne z zaokrąglonymi rogami 900x500 mm jako drzwiczki. Zamknięte mają wyglądać jak wiszące lustro na kafelkach, przylegac do kafelków.

Z tyłu lustra daję sklejkę 7 mm(nie ma więcej miejsca) o wymiarach 880x480 mm żeby weszła w ramę. Więcej miejsca nie ma.

korpus szafki
Boki korpusu: 695x140 mm.
Dół i góra korpusu: 365x140 mm.
Dwie półki: 365x140 mm.
Plecy: hdf

wylewka umywalkowa jest pod wnęka w osi wnęki. lustro ma być drzwiami szafki we wnęce i ma być zamocowane w osi z wylewką umywalkową. ma wyglądać jak zwykłe, wiszące lustro nałożone na ścianę z kafelków. otwiera się w prawo. czyli zawiasy montujemy na prawym boku korpusu.

wnęka 410 mm szeroka, lustro 500mm czyli mamy 90 mm do zagospodarowania. żeby było w osi musi być 45 mm z lewej strony po za wnękę i 45 mm z prawej strony.
i tu właśnie pojawia się problem... jakich użyć zawiasów, żeby móc otworzyć szafkę na 90 stopni.

Zawiasy: z racji 7 mm sklejki musze użyć zawiasów do płytkich frontów i dlatego myślałem o Blum Expando T 155 stopni. tylko jak to zamontować żeby nie było kolizji przy otwieraniu tych 45 mm lustra/frontu z płytkami i żeby lustro zamknięte wisiało w osi z wylewką? czy tak da się? czy może jakiś inny sposób? Czy są jakieś zawiasy co mi wysuną front do przodu przed otwarciem?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zawias BLUM 71B7550.TL BLUMOTION Clip-T 155°
Na zdjęciu widać, że front dość mocno odchodzi od korpusu przy otwartych drzwiach. Czy jakbym prowadniki na korpusie zamontował możliwie najbliżej krawędzi korpusu, to czy wtedy mógłbym odsunąć puszkę zawiasu na froncie o wymagane 45 mm, żeby zawias przy zamkniętych drzwiach schował się w korpusie i żeby drzwi mogły się otworzyć na 90 stopni? Ramię zawiasu ma 62mm czyli teoretycznie mogłoby się to udać...

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
Nie ma takich zawiasów, przynajmniej ja takich nie widziałem. Zawiasy 155* obsłużą Ci tylko nałożenie do 34 mm. Poszukaj sobie w necie katalogu z Bluma, jest chyba możliwość ściągnąć, lub on-line zobaczyć, tam sobie zobacz rozwiązanie dla zawiasów 155*. Przy nałożeniu 34 mm czyli pogrubiane boki (dwie płyty 18 mm sklejone do kupy) daje rady, tylko trzeba zastosować ograniczniki kąta otwarcia bo front przy większym wychyleniu uderza w ramię zawiasu. Wiem bo robiłem szafki pod akwarium z pogrubianymi bokami i stosowałem to rozwiązanie.

Jeśli przysuniesz prowadnik bliżej frontu to wtedy po zamknięciu, front będzie odstawał od korpusu o tyle ile przysunąłeś prowadnik. Prowadnik musisz zamontować 37 mm od brzegu korpusu.

Jedyna rada uciąć lustro tak żeby zachodziło max 34 mm.

tego się właśnie obawiałem :( a moze zastosować takie zawiasy jak na zdjęciu?

I też już myślę o zmianie podejścia i rozważam zawiasy taśmowe, zawiasy splatane. do ściany na kołki przez kafelki i do sklejki na lustrze używając kotew od bluma: https://bivert.pl/kolek-rozporowy-expan ... hatgpt.com
Plus klej montażowy dla bezpieczeństwa. Dać 3 zawiasy. Ale to ostateczność. Nie chcę wiercić w kafelkach...

aaaa565 pisze:
rozważam zawiasy taśmowe, zawiasy splatane

Nie ma co rozważać. To najlepsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika

Jak nie chcesz wiercić w kafelkach to przyklej jakiś kawałek płyty, sklejki czegokolwiek żeby było do czego przykręcić zawiasy. A zawiasy ze zdjęcia być może się nadadzą, na moje oko zasada działania podobna jak w 155*, ale może dadzą radę, nie wiem nie miałem z nimi do czynienia. Jeśli nie są drogie może warto kupić i spróbować. Te 155* jak pisałem wyżej nie dadzą rady aż tyle.

No właśnie nie chcę wiercić w kafelkach... Więc decyzja pada na zmianę lustra na węższe czyli takie 45 cm żeby do tej wneki 41 wszedł mechanizm zawiasów. Chyba po 2-2,5 cm nakładu ( żeby lustro bylo w osi z wylewką)na lewo i prawo już nie będzie problemem... Ale nadal zawias 155?
Lustro , te co mam, idzie na sprzedaż ;)

Awatar użytkownika

Jak dasz węższe lustro to zawias 155* da radę. Pisałem wyżej, ściągnij sobie katalog Bluma i sprawdź rozwiązanie zawiasu 155*.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.