TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 mar 2025, 09:43

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

Zawód: Technik Technologii Drewna
Specjalizacja: Drewno lite, schody
Nie znalazłem działu, odpowiedniego więc piszę tu, proszę o przeniesienie, aby nie śmiecić :)

Chciałem dopytać jak, Wy podchodzicie do robienia wycen. Chodzi o wyceny przesłanego całego projektu domu- mieszkania, gdzie tych pozycji jest naprawdę dużo i trzeba poświęcić sporo czasu na to. To nie jest wycena pojedynczej szafy, czy kuchni. Dostaje wiadomości do wyceny, projekt na 50-60 stron mam wrażenie od klientów którzy robią "wyślij do wielu". Niby klient z projektem od architekta wytycznymi to i zazwyczaj ma jakiegoś potencjalnego wykonawcę z polecenia. Dostałem owe takie zapytanie , aby rozbić robociznę i materiały osobno... Brak jakiekolwiek wcześniej kontaktu telefonicznego. Co prawda swój namiar zostawiła Pani. Wiadomo, aby dostać tą robotę to trzeba dać od siebie zaangażowanie, ale tak w ciemno i za free, przy tak obszernym liczeniu? Z drugiej strony patrząc jak inne branże działają, nie ma nic za darmo. Dla przykładu, dałem radio do serwisu to za diagnozę usterki która wykluczała opłacalność naprawy, musiałem symbolicznie zapłacić. Na zachodzie mechanik za zrobienie pisemnego kosztorysu naprawy auta kasuje za swój czas... Kiedyś jezdziłem na pomiary za darmo, wyleczyłem się z tego, bo 2-3 pomiary dziennie i dzień uciekł. Dzisiaj praktykuje tak. Wstępny szkic, projekt pojedynczego mebla, wraz z wytycznymi, wstępna wycena bezpłatna. Jeśli ktoś nie ma pojęcia, pomysłu czy swojej wizji na zabudowę, umawiam się podjeżdzam, robię pomiar, pokazuje próbki, dogadujemy szczegóły, jednak jest to płatne ok 200- 250 zł w zależności od lokalizacji następnie wycena. Dzięki temu odpada sporo castngowców, bo jak by każdej firmie mieli zapłacić za przyjazd to by już tak wesoło nie było. Jak to u Was wygląda jak Wy praktykujęcie? Głównie mi chodzi o projekty bardziej rozbudowane o których pisałem wyżej.

miras pisze:
aby rozbić robociznę i materiały osobno...

Ja do materiałów doliczam marżę, potem marżę do tej marży, do tego mały narzut, więc robocizna wychodzi już gratis szczerbol :D

Te wyceny, pomiary, projekty to faktycznie wąskie gardło i trochę zajmują czasu, nawet więcej niż trochę. Nie spotkałem się z płatną wyceną, ale z takimi wymaganiami to chyba przesłałbym numer konta.

Administrator
Awatar użytkownika

Nigdy nie rozbijam wyceny na materiał i robociznę. Nigdy.

Awatar użytkownika

Jestem pracownikiem w innej branży, ale klientom też nigdy nie zdradzam cen materiałów. Firma - w tym ja - długo pracowała na swoje ceny materiałów w hurtowni i klienta powinna obchodzić cena tylko za całość. Poza tym klient zwykle będzie szukał tańszego materiału, nie mając pojęcia o tym, jak ocenić jego jakość.
Prywatnie też nie podaję cen materiałów, niezależnie czy to drewno czy branża zawodowa.

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Montaż stolarki, wnętrza, chaty, sen
" wyślij do wielu" to jest to kasting na najniższą cenę. Jeśli chcesz być najtańszy to licz. Jeśli stosujesz dobre materiały, okucia, technologie, narzędzia itp to najtańszy nie będziesz. Dalej sobie dopowiedz czy warto.

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
:idea:
Dobre i tanie w parze nie idzie

Administrator
Awatar użytkownika

Ale "złote, a skromne" już tak.

Zawód: Technik Technologii Drewna
Specjalizacja: Drewno lite, schody
Tu nie chodzi aby być najtańszym, bo w projekcie są wytyczne co do materiałów. Jeśli kogoś stać na usługę architekta wnętrz, gdzie to nie jest standardem, i jest to chyba usluga luksusowa, to i stać na lepsze materiały. Prawda taka że taka wycena pochłania sporo czasu, więc jak dostajecie takie zapytanie, bierzecie liczycie całość poświęcając czas w ciemno? Czy może np 2 - 3 elementy z całego projektu przedstawiacie cenę klientowi, aby wiedział o jakich kwotach mowa. No i jak jest akceptacja to dopiero reszta wyceny? Chodzi mi o sposob działania z klientem, przy bardziej rozbudowanych projektach. Czy po prostu
Ustalacie jaks kwotę za swoj czas wyceny, a następnie jeśli do chodzi do realizacji jest pomniejszone o to. Wiadomo że strony klienta interesuje go końcowa kwota ile wyjdzie za całość.

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
W tym wypadku chyba jest kasting kto najtaniej, bo skoro projekt jest od architekta, są wytyczne co do materiałów, to dany klient wie na co się pisze i mniej więcej wie ile to może kosztować. Skoro dana zabudowa ma być zrobiona z tego i tego, to tylko na robociźnie można tutaj urwać. A jeszcze klient chce żeby mu rozbić materiały i robociznę.

Wg mnie ewidentny kasting i jeśli chce wycenę, niech Ci za nią zapłaci. Ewentualnie później mu ją odbijesz od całości. Niestety w tych czasach wszystko kosztuje.

Administrator
Awatar użytkownika

Jak projekt ma 50 stron, to ktoś miał kasę na to. Znaczy to, że ma i na meble. Liczysz wszystko szacunkowo, z górnej półki cenowej, a na końcu dodajesz 20% na to co mogłeś przeoczyć. Klientowi wspominasz mimochodem, że uwzględniłeś maksymalny rabat, jaki mogłeś dać i dorzuciłeś transport gratis. Jak już się zgodzi, to pytasz czy chce te meble z montażem, bo masz aktualnie promkę na te usługi. No i liczysz wtedy transport i montaż z górnej półki. Klient jest wdzięczny do końca życia. Dodajesz wtedy VAT i akcyzę.

a na koniec pytasz czy policzyć blaty jak w ikea rotfl

Administrator
Awatar użytkownika

I uchwyty.

Zawód: emeryt
A klient to czyta i zawija,zawija.

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
Cytuj:
Jak projekt ma 50 stron, to ktoś miał kasę na to. Znaczy to, że ma i na meble.

Oczywiście zgadzam się z powyższym. Tylko moim zdaniem klient szuka najtańszego wykonawcy.

Wytyczne co do materiałów są, więc teoretycznie Ty czy ja, czy ktokolwiek inny zrobi praktycznie takie same meble. Więc jeśli produkt jest taki sam, to biorę tam gdzie najtaniej. Zwłaszcza że praktycznie do całego domu, więc oszczędność może być spora.

Moim zdaniem trzeba klientowi zasugerować że taka wycena będzie płatna.

Hmmm ile głów tyle pomysłów . Ale może być 2 strona medalu - skoro projekt jest tak obszerny to może znaczyć , że jest dobrze wykonany i projektant / projektantka wiedziała co robi . Do tej pory spotkałem się tylko z dosłownie jednym takim projektem - a teraz dygresja : jeżeli jest to dobrze zaprojektowane z dobrych materiałów to niekoniecznie inwestorowi zależy na tym , żeby było najtaniej . Jest grupa klientów oczekująca właśnie , żeby wykonana praca była zrobiona przede wszystkim dobrze.

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Jeśli jest kontakt to zwyczajnie oddzwoń. Pewnie wielu podejdzie do tematu ma zasadzie casting robią i komu by się chciało to wszystko czytać... to niech sami sobie wycenią. Zaproś do siebie pokaż co robisz i jak robisz. Wyczuj klienta i zaopiekuj się nim od samego początku... jeśli spędzisz nad tym z 5 godzin wyceniając i wyślesz tylko cyferki to co one powiedzą potencjalnemu klientowi o Twojej robocie? tylko tyle że drogi jesteś bo ktoś inny powie sporo mniej ale nie doliczy tego czy tamtego.
Generalnie ja jak coś zamawiam i nawet jak szukam tanio to mimo wszystko dzwonię by się przedstawić bo wtedy nawet wyceniający ma już jakiś pogląd na mnie.

O - a nie mówiłem :idea:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.