TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 paź 2019, 11:27

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 26 mar 2019, 20:37 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2015, 11:48
Posty: 36
Witam,
robię sporo wycen ale równie dużo nie jestem w stanie ponieważ mam jeszcze dużo innych rzeczy do ogarnięcia.
Największy ból mam z liczeniem materiału (płyta, okleina, fronty).
Do tej pory robiłem to w ten sposób że robiłem sobie taki szybki szkic na kartce (z podziałem na szafki) i mozolnie wbijałem do programu który liczy rozkrój boki, wieńce, łączyny i zaznaczałem które krawędzie klejone etc... czas, czas, czas

Zastanawiam się nad zoptymalizowaniem tego procesu tzn. wyliczaniu ilości płyty i okleiny na podstawie m2 frontów w kuchni.

Jakie stosujecie ,,zabiegi" na przygotowanie wstępnej (ale w miarę dokładnej) wyceny bez spędzania nad nią niepotrzebnej ilości czasu ?
Macie jakieś swoje przeliczniki ?
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 20:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2025
Lokalizacja: Swaj
Bawienie się z liczeniem płyty nie ma sensu. W rzemiośle i tak na cenę największy wpływ ma robocizna. Musisz sobie wypracować schematy cenowe za m2 lub mb i tylko doliczać do tego wszystkie utrudnienia, drogie dodatki, transport, montaż i podatki.
Takie szafy w zabudowie do sufitu liczę 2 minuty, łazienki lub sypialnie 5 minut, kuchnie 10 minut.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Kiedyś próbowałem wyliczyć szafę. Płyta, okucia itp. Zeszło mi z 15 minut. Idę do Taty i pytam na ile by ją wycenił. Jedyne o co zapytał to wymiary zewnętrzne i powiedział 8400. Pomylił się o 200zł w stosunku do mojej wyceny a liczył to może 10 sekund. Zapytałem się jak liczył, a On odpowiedział że pomnożył powierzchnię frontów przez kwotę za m2 który stosował.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Możesz posiłkować czymś takim http://www.eformatka.pl
Możesz stworzyć bazę szafek i tylko wrzucać do rozkroj. Wtedy materiał policzony w dwie chwilę a na koniec twoja robocizna choć możesz ja też w materiał włóczyć.
Strona może być bardzo pomocna a koszt pewnie mniejszy niż jedna pomyłka.
Do wstępnej wyceny my używamy Poprostu metra bieżącego mebla. Kwota łatwa do obliczenia a przedewszystkim możesz powtarzalne podać szybka wycene.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 21:45 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4170
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Na mb bieżace można liczyć listwy przypodłogowe, ale meble? lol

Jak mnie ktoś pyta ile u pana mb kuchni, to już wiem, że z tej roboty nic nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
A co stoi na przeszkodzie? Po wszystkim dodajesz szuflady i inne akcesoria i masz wycene.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 21:52 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Tak jak na schodach pytają ile za stopień. "Bo wie pan ja mam 15 stopni takich prostych. I ile by pan za to wziął?" - A jakiś adres?podjechać obejżeć? - "Ale to proszę pana takie proste z dżewa. To ile?"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
To nie odpowiadasz że z drzewa się stopnie nie da zrobić :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 22:19 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Bo dżewo to jest piękny materiał nie to co te wasze laminaty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 22:21 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4170
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dobrze, że jeszcze doliczasz te szuflady:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 22:23 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Do schoduf i tarasuf zafsze! Po 5 na mb. Chyba że mało mb to wtedy na mkw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
A ja liczyłem zawsze między 2500 a 3500zł mb kuchni i zawsze byłem "tym najdroższym". Mierzyłem po ścianie, a na koniec dodawałem szuflady, kosze itp. Może dlatego zrobiłem w życiu ~10 kuchni :D

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2019, 22:28 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Laminat panie nie jest dla każdego. :glaszcze:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 09:36 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Stol-Art Twoje wyliczenia za kuchnie wcale nie takie drogie. Tylko może też my po prostu drodzy jesteśmy :roll: Bo moja wycena zawsze najwyższa nie licząc RUST/ZAJC, ale przy pewnych poziomach cena przestaje mieć priorytetowe znaczenie. Zawsze mówię: "zgadza się cenę mamy najwyższą, ale pozostałe atuty są po naszej stronie"

Wyceny na szybko też zawsze stosuje wyliczenia, na metry, ale na m2 + okucia + ewentualne utrudnienia + 10% żeby było miejsce na rabat.

Liczenie na mb trochę dla mnie bez sensu chyba, że mowa osobno liczyć dolne szafki na mb i górne. No ale co jak górne szafki mają wysokość tylko 40 cm i są to klapy, a w innej realizacji są to szafki 120 cm pod sam sufit 8)

Nie mniej chce to trochę pozmieniać po zakupie CadKuchnie, tak żeby mi wszystko wyliczało w miarę tak jak bym to widział. Zobaczymy w praniu i najpierw muszę sie dowiedzieć czy Cad mi da taką możliwość bo nie wiem. Pro100 już nie wystarcza i szukam lepszej alternatywy.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 10:36 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Myślisz że w czym konkretnie będzie lepszy CADKuchnie od Pro100 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 580
W Kdmax jest wycena i policzy wszystko. Blaty cokoły listwy wieńczące a nawet akcesoria jakie pododajesz. Kłopot polega na tym że trzeba to wszystko najpierw powprowadzać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 11:40 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
W Pro100 jest tak samo a w CADKuchnie chyba lepiej nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2034
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Mstand to ceny sprzed 10 lat.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 maja 2016, 17:52
Posty: 15
U mnie standartowa kuchnia doły wiadomo,góra 72.
laminat mb ...
mdf mb ...
lakier ...
jeśli góry mniejsze coś odliczam,góry pod wyższe doliczam,pod sufit wiadomo więcej.
Kominy standart mb dziele przez 0,8 razy ...
kominy wysokie x2x metr.
doły 65%wartości metra.
Potem lece dodatki,blumy,magiki.lemansy,pogrubienia,ledy,blaty 120 jeśli są.Wycena max 5minut.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 16:58 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Danio potrzebuje zmiany programu bo:

- brakuje mi lepszych wizualizacji, klienci zaczynają trochę grymasić, nie chodzi o to, ze coś mówią, ale widze to po ich oczach brak zachwytu wizualizacją projektu. Wizualizacje z Cad mi w pełni odpowiadają.
- wizualizacje z Pro100 v5 mnie nie przekonują, a ciężko mi sprzedawać produkt, w który sam nie wierze - chce lepiej
- jeśli są pomyłki to zawsze przez ... wstawianie ścian w pro100 czyli do wielkości pomieszczenia trzeba dodać grubość ścian i mnie to wpienia w Pro100. Niby drobiazg, ale irytujący
- dalszy mój rozwój ciągnę w stronę studia kuchennego i w najbliższej przyszłości studia projektowego wnętrza, także pewnie będzie Cad Kuchnie, a później Cad Decor
- przy okazji chce mieć wszystko wyliczane materiałowo, może Pro100 wersja 6 też to zapewni w wygodny sposób... nie wiem
- Pro 100 jest świetny i intuicyjny, ale zaczyna mi jednak nie wystarczać
- bardzo mi odpowiada taka forma pokazania klientowi projektu, wiem, że to sprzedam - to jest to https://www.youtube.com/watch?v=gHmtxJ1tZW4" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Nie jest to mały wydatek na program także staram się wszystkie za i przeciw uwzględnić, żeby nie było że wydam 5-8 tys na nowy program a za 2 lata znowu będę musiał wymieniać. Teraz pracuje na Pro100 5. Nie wiem jak z 6, ale raczej pójdę w kierunku Cad lub innego. Czy wydam 5 tys czy też 8 już nie robi takiej różnicy - ważne żeby mi się sprawdził do tego do czego ja akurat potrzebuje. Wiadomo, ze potrzeby ma każdy inne i trzeba dobrze dobrać.

Najgorsze będzie przestawienie się z Pro100 po tylu latach, ale zmiany są potrzebne i nie ma co przed tym uciekać.

Galmat
KDmax muszę sie zapoznać - dzięki za trop.

Stol-Art
Rozumiem każdy idzie w swoim kierunku - Ty pięknie rozwijasz temat schodów.

Danio z tego co się orientujesz Ty masz mocno obcykany nowy Pro100 + kray. Możesz wrzucić jakieś wizualki i napisać ile trwa rendering kray oraz czy jest łatwy do uzyskania zadowalający efekt. Bo jeśli trzeba tym renderingiem się bawić kilka godzin i następnie z godzinę trwa renderowanie to mnie nie urządza.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 901
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Kray robi bardziej dokładne (dopracowane) wizualizacje. Dla efektu WOW! wystarczy sam program. Kray robi wizualizacje dopracowane w szczegółach. PRO100 bardziej takie cukierkowe. Ale sam program wykorzystuje do robienia wizualizacji kartę graficzną, Kray wykorzystuje do tego procesor.

Mstand jeśli uważasz, że Cad Kuchnie robi wizualizacje ładniejsze to kup go. Jak to mówią: Każdemu wg. potrzeb. Potrzebujesz zmiany to zmień. Tyle, że w używaniu wersji 5 a 6 PRO100 to jest duża różnica. Większa niż pomiędzy 4 a 5.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 18:40 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Ściągnę Demo PRO100 v 6 i protestuje.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 901
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Szczypiorek co do sposobu wyceniania, to przeczytaj ten wpis w tym temacie: http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=721&start=30#p25774
Duży jest, i nie chce mi się go przepisywać w ten temat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 20:16 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Powiem że bardzo naturalne i ładne kolory ma ten CAD. Ciekawe czy łatwo jest uzyskać taki efekt bo Ylonie słabo to wychodziło choć nie wiadomo jak teraz bo wtedy to dopiero uczyła się programu.
V5 a v6 to bardzo duża różnica w używaniu bo v6 ma sporo ulepszeń pomocnych w szybszym i wygodniejszym tworzeniu projektu. Zaś Kray to rendering który potrzebuje procesora za minimum 1500zl by było zadowolenie (ja mam ryzen 7 1800x).
Ja nie jestem projektant który non stop siedzi w programie a bardziej jako samouk. I jako samouk mi wchodzą w 5-10 minut takie renderingi.
A ten najładniejszy rendering robił sie 4 godziny.
Kraya trzeba poznać ale ogólnie jest łatwy.

Nie wiem jaki jest CAD w używaniu ale v6 jest lux (napewno dużo lepszy od v5) choć do pełnej satysfakcji coś bym jeszcze pozmieniał i ponaprawiał. Ale niestety narazie się sprawdza to co myślałem, że robiąc dodatek CNC zaniedbują te dodatki i zmiany o jakich im pisałem. Lecz np wiem że Kray już może niedługo będzie lepszy czyli będzie robił jeszcze ładniejsze i bardziej naturalne renderingi lub może ten efekt który widziałem pochodzi z pro100 a nie z kraya.
Bardziej niż ja opanowane pro100 ma Omen.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 20:45 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Dzięki Danio. Powiem szczerze, że wyglada na pewno lepiej niz we wcześniejszych PRO100, ale nadal cukierkowo. Znacznie bardziej mi sie podobają w Cad. Tak czy inaczej w weekend przyjrzę sie Pro100 v6, a na poniedziałek jest umówiony w siedzibie Cad w Poznaniu także sobie porównam.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 21:01 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Mniej cukierkowo masz tutaj https://www.ecru.pl/pl/rzn/przykladowa-realizacja ale amator takie efekty będzie miał ciężko wykonać. W cadzie te kolory są naprawde lux naturalne ale możliwe że amator też takiego efektu nie zrobi w CAD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 21:46 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1005
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Mstand do Cad kuchni jak dokupisz rozkrój i go uzupełnisz to możesz przerzucać do niego szafki. Masz wtedy wyliczone wszystko po ostatnią śrubkę.
Program nie jest taki prosty w obsłudze jak pro sto ale jeśli myślisz o rozwoju to dobry kierunek.
Wymagania sprzętowe też są wyższe niestety.
To program który zawsze miał lepsze wizualizacje od pro sto. Teraz jedna i druga firma ma nowości .
Ja nie mam najnowszej wersji pro sto więc nie mam porównania. Jednak nowy rendering Cad Kuchni robi wrażenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 21:57 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
obejrzalem trochę na houtubie ich filmików i coraz bardziej widze, ze CAD jest tym czego szukam. To, ze jest bardziej skomplikowany to raczej nie bedzie dla mnie problem gorzej bedzie na początku z przestawieniem sie od nawyków z PRO100.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:03 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4170
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mstand, jako właściciel dwóch centrów obróbczych, powinieneś szukać programu z obsługa cnc :glaszcze:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Mstand jako osoba siedziąca w branży oprogramowanie , podpoiwem ci tylko tyle że jak będziesz na prezentacji to poproś żeby rendery zrobili na bieżąco na przykładzie twojego projektu i twojego widzimisię. Niestety bardzo często rendery pokazywane na stronach lub już gotowe obrazki są zakłamane. Albo ktoś je upiększał w zewnętrznych programach, albo renderował na mega teksturach których normalnie nie masz bo by ważyły za dużo, albo renderuje się mega długo i pokazywany jest efekt pracy po renderowaniu np. 3 dni. Najlepiej zróbcie razem jakiś projekt i niech zrobią ci renderingi. Natomiast według mnie MEGA render z jednego guziczka jest po prostu nierealny, każdy profesionalny render ma masę suwadełek i ustawień aby uzyskać mega efekty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group