TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 15 paź 2018, 16:09

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 05 sie 2018, 10:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1518
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
rotfl rotfl rotfl :piwko:

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sie 2018, 12:06 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1760
20 lat temu to miało by sens.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sie 2018, 12:18 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1628
Za 1200 to mam pomysły na dużo lepsze zakupy, co innego gdybym miał już prawie wszystko. Mnie to się nawet to 500zl nie podoba za szablon który ma leżeć. Spróbuje jeszcze samodzielnie zrobić jednorazowy szablon i jak sie nie uda to CMT kupie.
U mnie wioska jest 40 lat do tyłu więc na 20 lat mam zapewniony spokój.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sie 2018, 12:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1518
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Weź wytnij na zaglebiarce. Kup nową tarcze do cięcia i wytniesz.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sie 2018, 21:31 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1668
Paletę lewych i paletę prawych. To by był sztos.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sie 2018, 05:42 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1628
Omen, tym szablonem, który narysowałem to inaczej wyfrezuje blat, przyjrzyj się.
Myślę że CMT nie będzie aż taki zły jak opisujesz. Przecież CMT to dobra firma i raczej ma dobre produkty. Są jeszcze na allegro szablony za 200zł Noname i tam to już mam uzasadnione obawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sie 2018, 10:53 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Jeśli masz tuleje 30 mm i frez 12 mm, to moim zdaniem szablon musi być jak na rysunku, (przy promieniu 30 mm).


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sie 2018, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 766
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio pisze:
Omen, tym szablonem, który narysowałem to inaczej wyfrezuje blat, przyjrzyj się.
Mea Culpa. Nie przyjrzałem się dokładnie tylko "rzuciłem" na niego okiem bez powiększania. Masz rację.

Ale nadal uważam, że szablon na F. jest lepszy od CMT lub Virutexa. I tu mi nie chodzi o dokładność wykonania tylko o jakość (odporność na wyginanie się całego szablonu), która jest ważna podczas frezowania. Jeśli podczas frezowania uda Ci się utrzymać frezarkę w taki sposób, aby jej stopa była przez cały czas w poziomie to spełni on swoje zadanie. Największym niebezpieczeństwem jest to kiedy frezarka wachnie Ci się na przodzie blatu. Podczas dalszego frezowania jeśli wystąpi chwilowe przechylenie frezarki to nie ma strachu. Zaznaczam jeszcze raz, ale tylko chwilowe. Jeśli zetniesz blat pod kątem innym niż 90° w stosunku do góry to przepadłeś. Bo wtedy podczas skręcania blat będzie podnosiło do góry na połączeniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sie 2018, 22:11 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 190
Danio pisze:
SikMac Ty kleisz tym technicollem ?


Przypadkowo trafiłem na coś podobnego. Ktoś już używał?

https://www.belmeb.pl/colorjoint-klej-i-uszczelniacz-do-blatow-z-aplikatorem-brazowy-20g.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sie 2018, 22:15 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1043
Lokalizacja: Mazoffshe
20 ml. Szau pau. Nawet pić się nie opłaca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 08:59 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1628
Pierwszy w mojej histori montażyk blatów łączonych na styk :)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 09:43 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2015, 16:20
Posty: 247
wow. jaka wielgachna szafka, już widze jak to się wszystko będzie uginać. z tyłu trzeba było dać listwę w pionie.
co tam będzie w tej szafce, narty czy coś, przecież te półki tez się będą uginać na takiej długości, masz tam pewnie z 1,5 metra.
do skręcania blatu polecam quick gdzie tylko z jednej strony kręcisz imbusem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 13:18 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ładnie wyszło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 13:46 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1043
Lokalizacja: Mazoffshe
No. Nawet łączenia nie widać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 16:12 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ciekawe na jaki klej kleił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 17:02 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 466
bezbarwny:P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1518
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Super , następne pójdą już łatwiej.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 17:22 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
A zauważyliście, te wpasowanie w glef okna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1518
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Zlew ? Jeśli szafka jest centralnie to raczej któreś okno się nie otworzy. No chyba ze będzie zlew bez ociekacza , a bateria będzie mogła być w osi.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 18:01 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie. Oczyma wyobraźni widzę piękne wpasowanie w glef okna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 19:17 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1628
Wielgachna szafka ma plecy z płyty 18mm a półka w środku ma podporę.
Bateria wyszła na środku okna.
Frezowanie to w cenzura roboty i trochę pyłu, dobrze że w miarę proste ściany były. Dużo sie zastanawiałem i pewnie nastepnym razem będzie szybciej.
Jedno łączenie wyszło git a drugie to na końcach było git a w środku minimalny uskok, znaczy ze blat nie równy fabrycznie ?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 19:34 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Następnym razem będzie listwa alu i po kłopocie.

Trzeba łapać skrętkami od przodu i naciągać. Złapać przód i środek. Tył naciągnąć i skręcić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 19:52 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 466
jaki szablon uzyłeś CMT?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 20:09 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1628
PBstol - piszesz o 3x skretkach ? W szablonie cmt są dwie skrętki i zrobiłem na dwie.
Koniu - Cmt użyłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Dwa pytania
Wszyscy używacie 2 lub 3 skuwek??? Ja daję 4
Jak macie jak na zdjęciu blat w okno nie każecie rozkuć glifów przed montażem Ja każe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 21:00 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio, wierzę, że potrafisz wywiercić dwa otwory fi 35mm i masz złączkę, gdzie chcesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2018, 21:12 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1628
Śrubę można dorobić ale ze szablon mial dwa to stwierdzilem ze cmt to przemyślal że dwa sa prawidlowo. Dziwi mnie że można taki blat na odcinku 30 cm naciągnąć na takiej śrubie. Ale z braku doświadczenia wiem że mogę się mylić.
Blaty kleilem colorjointem tym z belmebu. Jedna tubka starczyła na dwa łączenia ale nie całą krawędź blatu ale tylko na górną część i od przodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 paź 2018, 20:47 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 225
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
@przemo1803, a jak są już położone płytki to też każesz rozkuć?
wiadome, że trzeba poświęcić trochę czasu, żeby wpasować dokładnie blat, ale nic już na to nie poradzimy. Najprościej jest zrobić szablon, ale jak są równe ściany to bez problemu można to wymierzyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 paź 2018, 06:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 669
Lokalizacja: olsztyn
Jak ma byc plytka to jest doklejana po montazu blatu
Jak glif ucieka na zewnatrz to zawsze bedzie szpara bo inaczej sie nie wlozy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 paź 2018, 12:36 
Online

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4065
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Każdy robi, jak lubi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: nocdrum i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group