TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 lis 2018, 02:18

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 746 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 14:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
Tak ... znaczy na rozwijanej liście już mi się wyświetla oraz samo makro wzbogaciłem ale mimo to odwierty się nie pojawiają. Pewnie czegoś nie widzę jeszcze :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 686
Lokalizacja: olsztyn
Jak edytujesz makro to masz przycisk z biedronka jak go naciśniesz to pokaże ewentualne błędy
Może to Ci pokaże


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Zainstaluj najnowszą dzisiejszą wersję :-) , tam w katalogu Config masz plik nawierty_makra_3d.dat otwórz notepad++ dodaj swoją pozycję do [typ_nawiertow]. Dalej dodaj już w makrze uniwersalnym. Żeby mieć swoje okucie pod prawym myszy jak rozdzielasz symetrię Projekt/Ustawienia/Formularz i zmienne makr/Makra Szablony Zmiennych , szukasz Typ_dodatkowego nawiertu oraz POL_LEWO , POL_PRAWO, itd - następnie Edytuj / Edytuj zaznaczone/ nastepnie zmienieniasz wartości dodając swoją na końcu najpierw opis potem numer. I tyle w temacie

Uff. Do tego etapu 80% klientów dochodzi po pół roku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 16:52 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie wiem, czy mam oglądać mecz, czy instalować program.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Obie te rzeczy rób :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 18:53 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie wiem kto, ale wreszcie ktoś posprzątał w Corpusie. Trzeba trochę czasu, żeby się wdrożyć, ale myślę że warto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 686
Lokalizacja: olsztyn
no wez bo po klucz pojade


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
PBstol pisze:
Nie wiem kto, ale wreszcie ktoś posprzątał w Corpusie.


Ja wiem, przyznaję się jam to uczynił :-) a jak ci się skosy podobają ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 20:11 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ogólnie sporo roboty. Teraz jest tak, jak być powinno.
Skosy, czy nie skosy, szafę można szybko zbudować.
Zrobię sobie z tego zwykłe szafy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 lip 2018, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
W szafkach skośnych pojedynczych jest mały błąd a raczej niedoróbka. Chodzi o to że jak postawisz trzy szafki obok siebie to bok lewy zawsze jest ścięty na prosto a powinien tez mieć ostry wierzchołek. A już całkiem było by super gdyby dochodziło do automatycznej zmiany tak by kąt nigdy nie przekraczał 45* czyli sam zmieniał się z nakładanego na dokładany :) Makra coraz bardziej mi idą to może sam sobie poprawie :)

Ale co muszę stwierdzić to CTRL+Z to większy dla mnie problem a jeszcze na dodatek wszystkiego skrót przyczepiony do zmiany podglądu :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 06:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Teraz jest to tak fajnie zrobione, że lignumsoft mógłby się pokusić o dodanie tego wurth pad. No i szybka zmiana na bok widoczny z wyborem do tego okucia niewidocznego:)

Przy skosach masz podane wymiary wypełnienia w drzwiach. Pod skosem możesz dać dwa fronty. Wystarczy wpisać ich iość. Zobacz jak do tego wygląda instrukcja sevrola albo ich program. Pod skosem tylko jeden front. Do tego wszystko trzeba byłoby wyliczać wg własnego pomysłu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 06:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ja już mam Wurth PAD :) najpierw zrobiłem oddzielne makro a teraz wepchałem do tego uniwersalnego (nie w wersji 3D)
Gdybym chciał się podzielić to tam jest tyle plików że nie wiem jak.
Makro można wkleić i już ale pojedyncze okucie można udostępnić? Czy tylko na zasadzie grafika oddzielnie a ustawienia oddzielnie. Tylko plik "param" widzę jest ale okucie cale z nr id i tak dalej chyba już tylko w kąpiecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 08:08 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
lignumsoft pisze:
PBstol pisze:
Nie wiem kto, ale wreszcie ktoś posprzątał w Corpusie.


jam to uczynił :-)


Chwalisz sie jak Zagloba, ciekawe czy tez masz taki sam sposob na oleum w glowie jak on. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Gdybym chciał się podzielić to tam jest tyle plików że nie wiem jak.
Jest mała sztuczka , tworzysz nową grupę np. "DO_PRZEKAZANIA" potem przenosisz okucie do tej grupy. Zapisujesz Tworzą ci się pliki PXM i CXM te udostępniasz ( tam jest wszystko), potem przenosisz sobie znowu do zwojej grupy i po przekazywaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Ja już mam Wurth PAD


On jest taki Wurth że hej. Od lat znam go jako okucie italliana feramenta http://www.italianaferramenta.it/catalo ... gs/pad.php


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Ale co muszę stwierdzić to CTRL+Z to większy dla mnie problem a jeszcze na dodatek wszystkiego skrót przyczepiony do zmiany podglądu

możesz włączyć sobie cofanie w Corpus.ini ( ale ono działa nieobliczalnie według klientów - mi jego brak nie przeszkadza)
O jaką zmianę podglądu ci chodzi ? "Klawisz" - "W" w edytorze testowałeś ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
W edytorze CTRL+Z zmienia mi widok na szkielet a "W" zmienia na szkielet i z powrotem :)
jak to włączyć w ini? może czasami mi coś pomoże :)

Co do PAD to tak myślałem że ktoś inny to robi ale w wielu miejscach na to mówią Wurth PAD nawet chyba na stronie meble pl jest info że to wurth.
Tak czy inaczej jest to dość przydatne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
DZisaj po 18 będzie nowy instalator :-) sorry Panowie PBstol rozwalił system i moją piekną wizię prostego makra. Chciał to będzie miał ( ilość dodatkowych na rozdzielonych stronach , niezależna, typ niezależny, złacze PAD) zastanawiam się nad nad opcją boki widoczne niewidoczne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 13:16 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Co tu się zastanawiać.:) Każda szafka może mieć bok widoczny. Wtedy wystarczyłoby przełączyć, zamiast zmieniać w każdym elemencie. Wystarczy uzupełnić makro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
To się nie zastanawiaj tylko zrób bok widoczny bok nie widoczny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 18:57 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ostatnio Lignumsoft wyłączył ze słownika "nie da się". No i głos mu się zmienił w filmikach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Nowy instalator do pobrania

Zmiany w stosunku do wczoraj:
- 2 nowe szafy skośne ( MarekMitoński chyba ci o to chodziło )
- upadate makra uniwersalnego - dodatkowe kołki typ i ilość ustawiana niezależnie po wyłączeniu sysmetrii
- nowe makro - Nawierty_uniwersalne_boki - PBStol no i masz te swoje boki :-)
- update biblioteki kuchennej na makro z bokami
- dodanie złącza Italliana Feramenta PAD do nowych makr.

A teraz włączamy tryb "NIE DA SIĘ" do następnej wersji Corpus 5 w I kwartale przyszłego roku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 19:38 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
lignumsoft pisze:
A teraz włączamy tryb "NIE DA SIĘ" do następnej wersji Corpus 5 w I kwartale przyszłego roku.


Zaraz, zaraz. Jeszcze nie sprawdziłem, czy działa, tak jak chciałem devil

Dlaczego nowa instalacja? Kolejne, to już będą update?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Nie ważne jak działa ważne że jest :-) , Tak kolejne to już będzie updatem. Makr już nie chcę zmieniać. choć mam jeszcze pomysł na 3D na connectach oraz półkowe z modelami 3D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 19:45 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jest makro uniwersalne i uniwersalne 3D. Czy nie jest tak, że jak zbuduję szafkę na 3D, to wtedy ta szafka, a co za tym idzie projekt będzie zajmował/wymagał więcej pamięci?

Biblioteka kuchnie jest zbudowana na bez 3D. 3D to jest bardziej do pojedynczych szafek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Plik z projketem będzie mniejszy, jeżeli chodzi o ilość zużytej pamięci będzie trochę więcej. Makra 3D bez connecta jest po to że w niektórych systacjach nie da się zbudować szafki na connecie bo jest za dużo połączeń. Makro 3D rozwiązuje ten problem bo właczasz sam stronę wiercenia same strony się nie dopasują ( no i widzisz okucia).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 724
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ten octarender jest darmowy?
Dlaczego nie da się usunąć ścian bryły pomieszczenia na etapie eksportu tylko później w dodatkowym programie?

Co do "Nie da sie" ja jeszcze swojego limitu nie wykorzystałem myślę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 21:02 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zainstalowałem i teraz jest świetnie. Lignumsoft, nie uważasz, że miałem rację?

MarekMitonski pisze:
Co do "Nie da sie" ja jeszcze swojego limitu nie wykorzystałem myślę :)

MarekMitoński nie uważasz, że brakuje komandorków ? rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 686
Lokalizacja: olsztyn
to teraz pytanie
juz we wlasnej bibliotece moge podmienic makra na te nowe jakos szybko czy kazda szafke pokolei wieniec za wiencem musze???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 746 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group