TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 lis 2018, 14:06

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 mar 2018, 15:35 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
lignumsoft pisze:
Nie tego się nie da zrobić z automatu aby zmienić grubość. Ale możesz sobie zrobić front w połysku , okleić go 1 mm i zapisać do bliblioteki. Potem tylko podmienić front , i zamienić kolor - a PCV już będzie ok.

Albo w menu edytuj zaznaczyc front i w krawedziach zaznaczyc 1 mm i kliknac modyfikuj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 mar 2018, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Tak też można Jak mówi SikMac.

Co do kątów w uwagach nie da się tego zrobić. Ale niegłupi pomysł , tym bardziej który pokrywa się z innymi - więc może w przyszłości da się coś zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 15 mar 2018, 18:25 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4264
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Skosy miały być z Sevrolla. Chyba ja tam do nich zadzwonię :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 10:15 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 242
Lokalizacja: Rzeszów
Ja chciałem z lokalnym przedstawicielem Astina pogadać, chciał mi sprzedawać swoje systemy. Postawiłem warunek o programie i nawet nic o Corpusie nie słyszał. Lignumsoft nie wiesz jak to działa? jak od nich wziąć nakładkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Wojtek007 z kim rozmawiałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 18:02 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
Lignumsoft dodal nowa funkcje kontroli projektu, pania inspektor ktora patrzy czy wszystko robicie prawidlowo.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
kurna po co ją ubierałeś :-) u mnie jest rozebrana :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 18:39 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
No i rozebrala sie, po co gadales?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 102
Lokalizacja: Śląsk
Ja zaś jeżdżę na pomiary wyłącznie tym :d


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 mar 2018, 22:25 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
To chyba mierzysz kilometry, żeby wiedzieć ile policzyć za transport.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 27 cze 2018, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 686
Lokalizacja: olsztyn
Temat sevrola został już rozwiązany???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 27 cze 2018, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Na dniach :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 09:19 
Offline

Rejestracja: 28 lip 2015, 08:48
Posty: 10
Corpus 5 - już wkrótce!

https://www.corpus-software.com
https://www.corpus-software.com/news


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
I kwartał 2019,a w przyszłym tygodniu bardzo duży update związany z biblioteką i makrami.

- wchodzi cała biblioteka firmy Sevroll
- przebudowana bibliteka szafek w bibliotece
- całkowicie nowe makra do nawiertów. ( Jedno bardzo uniwersalne makro ) , makro z modelami 3D
- nowe makro do zawiasów ( automatyczny wybór wpuszczane, nakaładane, półnakładane; automatyczny dobór ilości zawiasów w zależności od wysokości )
- nowe modele Aventosów
- i jeszcze szereg innych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 10:21 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
Po takich zmianach piątka nie będzie nam potrzebna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 20:15 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4264
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Spokojnie. Na pewno wymyślę jeszcze coś, co należałoby dodać jupi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 833
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
lignumsoft pisze:
- wchodzi cała biblioteka firmy Sevroll
Szkoda, że nie używam ale za to Lagunę mam od końcówki wersji "4"
lignumsoft pisze:
makro z modelami 3D
Nie używam (tych z Dynaloga), a to z powodu wagi takich plików w projekcie, ale mam je bezpośrednio zrobione w programie i są dużo mniej wymagające względem mocy obliczeniowych komputera.
lignumsoft pisze:
nowe makro do zawiasów
Dobrze jest jednak mieć Dynaloga nawet kiedy jest on z czasów kiedy się za niego płaciło, a nie był rozdawany za free.
lignumsoft pisze:
nowe modele Aventosów
Mam je od wersji 5 PRO100. I to jak mnie pamięć nie myli to coś tak od połowy. Więc już kilka ładnych lat. Resztę załatwia tu Dynalog bo przyznam szczerze głownie wykorzystuję go do "robienia" słupków i Aventosów.

A na koniec zostawiłem sobie najlepsze
lignumsoft pisze:
przebudowana biblioteka szafek w bibliotece
Ja tak mam w każdej wersji programu. Zawsze zamarzy mi się coś nowego co usprawnić może mi w nim pracę. A o zmianach w bibliotece w "6" to już nie wspomnę, to był wręcz obowiązek aby je zrobić.

Jedyna różnica we wprowadzanych zmianach jest taka, że w Corpusie wprowadzają je twórcy programu i wtedy dostają je wszyscy. A moje zmiany wprowadzałem sam i mam je tylko ja. Zmiany robione przez PRO100 wylądowały w koszu jako nieprzydatne dla mnie z powodów konstrukcyjnych. Jeśli coś bym chciał w nich zmieniać to za dużo czasu by mnie to kosztowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
PBstol w tym roku wyczerpałeś limit :D będziesz miał siłownik :D

i taka mała ciekawostka makro 3D jak się nie da zastosować connecta rotfl

Ale to tylko dla nowego instalatora w update nie będzie. Zmian ręcznych nie da się nawet opisać.

Omen - fajnie że masz to w pro100. Pytanie czy twoja laguna jak wstawiasz przelicza się jak zmienisz tor, jak dodasz dociagasz, jak zmienisz ilosc drzwi to dostajesz z automatu poprawne wymiary wypełnien, spis wszystkich okuć itd. Ale co do makr nie do końca możesz wiedzieć co to jest, bo nie masz Corpusa, a tego w Pro100 nie ma. Twoje Aventosy się nie wiercą, jedynie DXF masz z Dynaplan. A tu się wiercą i jedna zmiana pociąga drugą ( dodanie zawiasu, usunięcie zawiasu, zmienę siłownika itd)

Nasze zmiany są bardziej fajne i nie lądują w koszu ( a jeśli nawet to o tym nie wiem devil )


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 102
Lokalizacja: Śląsk
Lignumsoft idzie zrobić makro z łaczeniem na kołki z modelem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
idzie jak widać wyżej :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 833
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
To DXF'a nie da się wysłać na CNC aby wywierciło tak jak tam zostało ustawione w programie? Co do makra to domyślam się jak ono wygląda lub raczej jak może być zbudowane jeśli jest choć trochę podobne do makra w MS Office.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 04 lip 2018, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
DXF da się wysłać o ile jest dobrze zrobiony ( dobrze opisany warstwami), jeżeli jest płaski( wszystko na 1 warstwie - to jest lipa) , w programie maszynowym musisz powiązać warstwy z konkretnym narzędziem i jak zrobisz to dobrze to jest ok, jak nie to lipa. Swoją drogą DynaPlan też ma błędy i ja miałem już systację że DynaPlan swoje, katalog swoje , a klient przy realnej produkcji jeszczcze coś innego - wtedy powstaje pytanie kto ma rację, najczęściej klient :-). Makro w Copusie to zupełnie coś innego niż w Office.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 05 lip 2018, 13:42 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
Wielu nie odpowiada jakość wizualizacji z Corpusa, dla mnie są wystarczające.
Jak Lignumsoft doda w piątce możliwość dodawania do wizualizacji elementów w innych formatach (Np. Collada) to będzie jeszcze lepiej.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 lip 2018, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 723
Lokalizacja: K/ Krakowa
Cytuj:
- całkowicie nowe makra do nawiertów. ( Jedno bardzo uniwersalne makro ) , makro z modelami 3D
- nowe makro do zawiasów ( automatyczny wybór wpuszczane, nakaładane, półnakładane; automatyczny dobór ilości zawiasów w zależności od wysokości )


Czy to oznacza zmiany w moim nauczaniu czy raczej dla użytkownika bez większych zmian.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 07 lip 2018, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 599
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
To oznacza ze w obecniej chwili masz najnowsza wersje corpusa :-) i nie zgadza się ona w/w kwestiach z filmami i dokumntacją techniczną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 08 lip 2018, 06:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 723
Lokalizacja: K/ Krakowa
Czy to jestcta sama wersja co na stronie? Podczas instalacji na pc w domu avast wywalił błąd i plik z pendriva zniknął i sciaglem nowy z zaplecza. Czy to jest już ten zapowiadany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 lip 2018, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 686
Lokalizacja: olsztyn
To po co ja te wszystkie aventosy sam dodawałem???
To już będzie szło zrobić front poziomy z zawiasem równoległym???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 09 lip 2018, 09:51 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 249
Lignumsoft nieraz tez mnie tak zrobił, mówił nie da sie, a przy następnym update to dodał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 06:10 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4264
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dla mnie zawsze mówi, że się da. Tylko, żebym trochę poczekał, bo teraz piszą postprocesor dla MarekMitonski rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 10 lip 2018, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 723
Lokalizacja: K/ Krakowa
Już stoi maszyna w Polsce taka jak moja z corpusem.
Więc teraz to czysta formalność by zaczęło działać u mnie.
Do nas jeszcze maszyn nie dotarła więc proszę nie zrzucać na mnie wszystkiego :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 741 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group