Niepotoczny chyba Ty pytałeś o Palette Cad w połączeniu z CNC w innym temacie.
Cytuj:
Chciałem zapytać się użytkowników, jak to wygląda przy wielu łącznikach w jednej szafce (np szafka wisząca obok okapu, gdzie górny wieniec może być łączony na konfirmaty bo nie jest widoczny, ale z dołu chce zastosować lamello) , bo z tego co testowałem to miałem opcje bok widoczny i bok niewidoczny (co dodawało albo usuwało konfirmaty) oraz rozstaw według zadanego rastra. Zmiana tego wydawała mi się że zahaczała już o programowanie bo wyskakiwało mi okienko z kodem.
Napiszę od razu że nie mam CNC, ale da się takie rzeczy w Palette robić, bo sam czasem tak robię tylko ja drukuję rysunki i albo sam na wielowrzecionówce wiercę, albo bratu daję jak mi czasem pomaga.
Jest z tym trochę zabawy (chodzi mi o te ustawienia np kołków i konfirmat) ale nie zakrawa o programowanie.
Prawda jest taka że w Palette jest bardzo dużo możliwości, tylko trzeba go opanować, a to przychodzi po czasie i trzeba sobie porobić swoje biblioteki czy szafek czy okuć jakie stosujesz, żeby sobie życie ułatwić. Ja wszystkie połączenia typu kołek+konfirmat, czy kołek+mimośród ustawiałem pod rozstaw 32 mm pod wielowrzecionówkę, standardowo w programie są jakies tam ustawienia pod CNC, ale wszystko się da w dość prosty sposób przestawić.
Cytuj:
Czy zdarza się wam że np nie ma jakiegoś okucia i czy w takim wypadku jest możliwość zamiany istniejącego albo dodania swojego i określeniu obróbek, żeby współpracował z CAMem ?
Da się to w palette zrobić, ja zrobiłem sobie model Hafele freespace no i pare innych rzeczy żeby mi pokazywało odwierty na rysunkach, żebym nie musiał za każdym razem patrzyć w instrukcję i przeliczać gdzie mam dziury pod nie wywiercić.
Cytuj:
Jesteśmy z Śląska, okolice Rybnika.
Siedzibę Palette Cad mają chłopaki właśnie w Rybniku, może podjedź i pogadaj bezpośrednio co dokładnie potrzebujesz i zobaczysz co z tego wyjdzie.
Byłem kilka razy na szkoleniu, z Palette, organizowali takie ogólne koło Łodzi, jeszcze wtedy jako początkujący w projektowaniu, ale było na nim trochę zaawansowanych stolarzy i w projektowaniu i w pracach, no i goście tam różne rzeczy robili w tym programie i na CNC to wysyłali, wtedy to były cuda dla mnie, ale po jakimś czasie umiem już część tych prostszych cudów.
Jak dla mnie program jest dość prosty i intuicyjny, prawda jest taka że bez szkoleń i ciągłej pracy na nim i poznawania głębiej i głębiej, nic Ci on nie da, ale tak jest ze wszystkimi programami. Nie będę owijał w bawełne i tylko słodził, bo zdarzają się też jakieś błędy w programie, ale chłopaki z supportu na bieżąco to naprawiają, a na support złego słowa nie powiem bo naprawdę są świetni i uczynni. Polecam też aktualizacje wykupić, bo dodają jakieś nowości, no i w tych aktualizacjach dodatkowe funkcje usprawniające są, no i wiadomo poprawki jakichś błędów oczywiście.