TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 19 wrz 2024, 09:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
SikMac pisze:
Czyli skrypt Pokaz_ukryj?

Tak. Otwórz szafy Sevrola i tam jest tego zastosowanie. Można dojść, jak to zostało użyte.
Bok co dochodzi może być bez makra. Ten co stoi z makrem.

marcino pisze:
OK, ale skryptów nie ogarniam. Z jakiego źródła się ich uczyłeś?

marcino, w pliku jest prosty projekt ze skryptem Pokaz_ukryj. Przejrzyj to sobie to może wyciągniesz jakieś wnioski, ja tak robiłem, żeby sie nauczyć.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Często pojawia mi sie problem z automatycznym pozycjonowaniem elementów. Np. po zmianie ilości przegród są zle pozycjonowane, ale po otwarciu okna zmienne i zamknięciu go wszystko wskakuje na właściwe miejsce. Tez tak macie?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
otwarcie i zamknięcie okna zmienne , lub zmiana wymiaru , lub zmiana parametru wymusza ponowne przeliczenie sie forum. Jak używasz dużo Pokaz/Ukryj to jest to zjawisko całkowicie normalne. Ewenetualnie można trochę przerobić skrypt i wymuszać przeliczanie po każdym uruchomieniu skryptu. Wtedy to się nie dzieje.

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Też tak mam ale trzeba nabrać nawyku by obliczenia wykonywać na danych pierwotnych (tych nie przeliczanych wcześniej) i program znika a jeśli się tak nie da to musisz zachować kolejność obliczeń bo te zostają wykonywane zgodnie z kolejnością formatek na liście po prawej.

MirekMitonski jak masz facebooka to mamy tą taką fajną grupę :-) o Corpus. Nie mogę cię dodać i zaprosić bo nie jesteś w znajomych.

Adam rozwin mysl oprzerobce mojego ukochanego skryptu prosze

w pokaz_ukryj.cps

masz w sekcji
begin
Show_hide_proc;
end

zmień na
begin
show_hide_proc;
E.recalcformula(nil);
end

Pytania zadawaj na grupie. Tu nie będziemy śmiecić. I Danio nie będzie widział i się wkurzał. Choć i tak się wkurzy że on nie ma do ukochanego PRO 100 takiej zajebistej grupy :-)

Awatar użytkownika

Jak czyta, że w Coprusie aktualizacje są co miesiąc i szybkie odpowiedzi, to chciałby, żeby też z pro100 tak było.
Dlatego też zadaje pytania, dlaczego na forum nie ma nikogo z Ecru:) Wtedy mógłby bardziej bombardować :D

Lignumsoft, Skoro nie ma tego w oryginale skryptu, to podejrzewam że jest jakiś minus.

No cóż może nie wszyscy kochają swoją pracę, a może przez 1000 takich Daniów po prostu nie chcą by nic innego by nie robili :-)

SikMac nie do końca minus, jak masz bardzo słaby komputer to tak bo ciąge wszystko się przelicza, ale na normalnym sprzęcie idzie bez problemu. Dwa to że czegoś nie ma w oryginale nie oznacza że to minus - może to być np. ukryta funkcja specjalna. Jest jeszcze wiele rzeczy nie dodanych lub nawet nie pokazynych. Tworzymy właśnie super tajne skrypty do robienia wow. :twisted:

Tylko nie za dużo, bo mój komputer tego nie wytrzyma. Jak będę musiał kupić nowy to już nie będzie kasy na 5-kę.

Awatar użytkownika

Mam pytanie na Lignumsofta,do każdego okucia można dodać jego wagę,jest taka możliwość i do płyt? Chodzi mi o to że do każdego zlecenia małbym wagę gotowych mebli i wiedziałbym ile mogę wepchać do auta.

Awatar użytkownika

Są tacy, co meble sprzedają na mb. Już myślałem, że chcesz sprzedawać na kilogramy :D

Chochej waga została dodana przyszłościowo ale obecnie nie jest nigdzie zliczana.

Awatar użytkownika

Masz m2 płyty. Pomnóż razy kg i będzie masa.

Awatar użytkownika

ok bedę liczył na przyszłość.

Dawno nic nie wrzucałem to wrzucę.

Administrator
Awatar użytkownika

Źle wyglądają te otwarte wnęki w wiszących szafkach kuchennych. Jeden bok biały, drugi drzewniany. :?

Awatar użytkownika

Przepraszam za oftopic ale aż mnie ciarki przeszły jak zobaczyłem składnie przypominającą Pascala
Cytuj:
begin
show_hide_proc;
E.recalcformula(nil);
end

Czemu ciarki ? To nie Pascal tylko Delphi

Awatar użytkownika

Object Pascal ;) z rozszerzeniem. Pierwszy język od którego zaczynałem i jakoś straszny uraz mam :roll:

Nie ma się czego straszyć. Język skryptowy w Corpusie jest to bardzo wydajny dodatek który pozwala, jeszcze bardziej zwiększyć możliwości programu. Jak ktoś lubi i potrafi programować ma specjalną dokumentację i może zrobić to bez udziału producenta rzeczy WOW.

Oprogramowanie Corpus zyskało nowe funkcjonalności! 8)

Dzięki systemowi CreatiX, najnowszemu, autorskiemu rozwiązaniu firmy Lignumsoft, istnieje możliwość połączenia w prosty sposób sklepu internetowego z środowiskiem CAD/CAM. CreatiX to rewolucyjne narzędzie stworzone z myślą o użytkownikach oprogramowania Corpus, którzy chcą zaistnieć na rynku e-commerce.

Czym jest CreatiX?

CreatiX – eCommerce dla Producentów Mebli to nowoczesne narzędzie sprzedaży internetowej, rozszerzające tradycyjny model e-sklepu o możliwość sprzedaży w pełni konfigurowalnych produktów. CreatiX jest w prosty sposób połączony z oprogramowaniem do projektowania mebli Corpus CAD/CAM, dzięki czemu produkcja i sprzedaż mebli na wymiar staje się łatwa, tania, szybka i efektywna.

Platforma CreatiX pozwala na sprzedaż różnorodnej oferty mebli – od standardowych, przez nietypowe, po w pełni spersonalizowane. Na platformie CreatiX modyfikację wszelkich parametrów mebla umożliwia bardzo intuicyjne menu, a wszystkie nanoszone zmiany widoczne są na wirtualnym, parametrycznym modelu 3D w czasie rzeczywistym. Proste połączenie systemu CreatiX ze środowiskiem CAD/CAM, umożliwia bezproblemowe wyeksportowanie zamówienia ze sklepu prosto na produkcję. :d

CreatiX – eCommerce dla Producentów Mebli to unikatowe narzędzie w skali świata, które ma szansę zrewolucjonizować branżę meblarską i wyznaczyć nowe trendy w internetowej sprzedaży mebli na kolejne dekady. Takiego rozwiązanie nie zapewnia żadne inne oprogramowanie CAD/CAM na rynku.

Zainteresowany? Dowiedz się więcej?:
https://lignumsoft.pl/creatix/" onclick="window.open(this.href);return false;

ZAPRASZAMY!

Mam pytanie do posiadaczy Corpusa. Czy jesteście zadowoleni z programu z połączeniem z wiertarką CNC ?
Zastanawiam się nad kupnem programu aktualnie bo chce sobie ułatwić pracę i głównie z oglądanych programów został Corpus vs Woodlab. Zależy mi żeby po zrobieniu projektu i akceptacji przez klienta wygenerować sobie listę formatek, rozkrój, pliki na CX100 i instrukcje z rysunkami dla pracowników, żeby bez problemu mogli wszystko poskładać (produkujemy praktycznie wszystkie meble na wymiar pod indywidualnego klienta). Dodatkowo zależy mi na spisie materiałów i okuć oraz jakiejś sensownej wycenie projektu. Testowałem Corpusa przez chwilę i na pierwszy rzut oka wydawał się spełniać moje wymagania, ale zazwyczaj diabeł tkwi w szczegółach.
Chciałem zapytać się użytkowników, jak to wygląda przy wielu łącznikach w jednej szafce (np szafka wisząca obok okapu, gdzie górny wieniec może być łączony na konfirmaty bo nie jest widoczny, ale z dołu chce zastosować lamello) , bo z tego co testowałem to miałem opcje bok widoczny i bok niewidoczny (co dodawało albo usuwało konfirmaty) oraz rozstaw według zadanego rastra. Zmiana tego wydawała mi się że zahaczała już o programowanie bo wyskakiwało mi okienko z kodem.
Czy zdarza się wam że np nie ma jakiegoś okucia i czy w takim wypadku jest możliwość zamiany istniejącego albo dodania swojego i określeniu obróbek, żeby współpracował z CAMem ?
Widziałem, że są problemy z dokumentacją techniczną, ale chyba mieli to naprawić. Jak z tym jest w praktyce ?
Ma ktoś może zaimplementowaną drukarkę etykiet do zwykłej piły formatowej bez elektronicznego sterowania ? Sprawdza się ?
Dzięki za pomoc :)

Kolega napisze skąd jest. Proponuje podjechać do kogoś kto ma to tak pospinane, bo straszenie dużo by opowiadać. Woodlaba nie miałem w rękach, ale Corpus już kilka lat używam.

P.S.
Ciągle mnie zaskakuje, związek nasz jest dość obfity w przeróżne niespodzianki niczym małżeństwo… rotfl Czyli zmieniać by mi się już nie chciało…

Jesteśmy z Śląska, okolice Rybnika.

Z jakimi maszynami używasz Corpusa ? Gdzieś na fb wyczytałem, że buble czasem z nestingiem jest, ale nie chciałbym się opierać na opinii kogoś z facebooka.

I jeszcze takie pytanie, jak to wygląda z aktualizacjami, czy program jest stale usprawniany i dodawane są nowe funkcje ?

To kawałek od Rzeszowa, choć ja jechałem kiedyś oglądać maszynę do chocheja do Cieszyna, btw pozdrawiam jeśli tu jeszcze zagląda.

Nesting mi działa z Corpusa, wszystko tak wycinamy praktycznie. Poziome nawierty na Vitapie. Obie maszyny na TPA.

Co do Corpusa? Zostałem przy wersji bez upgrejdów. Nie widzę na razie potrzeby, ze względu że bugi które się pojawiały lub usprawnienia jakoś nie są na bieżąco a przynajmniej nie były robione. Przyjąłem pozycję biernego obserwatora walczącego tym co mam.

Reasumując polecam takie combo, czyli Corpus + nesting. Mogę też polecić użytkownika tego forum który ci to wszystko ładnie ogarnie.

@Niepotoczny

W przypadku WOODLAD CAD/CAM zapraszam. Chętnie pokażemy przeszkolimy. Jeździmy po całej Polsce. Mamy postprocesory do każdej maszyny CNC.

Tytuł:

Niepotoczny chyba Ty pytałeś o Palette Cad w połączeniu z CNC w innym temacie.

Cytuj:
Chciałem zapytać się użytkowników, jak to wygląda przy wielu łącznikach w jednej szafce (np szafka wisząca obok okapu, gdzie górny wieniec może być łączony na konfirmaty bo nie jest widoczny, ale z dołu chce zastosować lamello) , bo z tego co testowałem to miałem opcje bok widoczny i bok niewidoczny (co dodawało albo usuwało konfirmaty) oraz rozstaw według zadanego rastra. Zmiana tego wydawała mi się że zahaczała już o programowanie bo wyskakiwało mi okienko z kodem.

Napiszę od razu że nie mam CNC, ale da się takie rzeczy w Palette robić, bo sam czasem tak robię tylko ja drukuję rysunki i albo sam na wielowrzecionówce wiercę, albo bratu daję jak mi czasem pomaga.
Jest z tym trochę zabawy (chodzi mi o te ustawienia np kołków i konfirmat) ale nie zakrawa o programowanie.
Prawda jest taka że w Palette jest bardzo dużo możliwości, tylko trzeba go opanować, a to przychodzi po czasie i trzeba sobie porobić swoje biblioteki czy szafek czy okuć jakie stosujesz, żeby sobie życie ułatwić. Ja wszystkie połączenia typu kołek+konfirmat, czy kołek+mimośród ustawiałem pod rozstaw 32 mm pod wielowrzecionówkę, standardowo w programie są jakies tam ustawienia pod CNC, ale wszystko się da w dość prosty sposób przestawić.

Cytuj:
Czy zdarza się wam że np nie ma jakiegoś okucia i czy w takim wypadku jest możliwość zamiany istniejącego albo dodania swojego i określeniu obróbek, żeby współpracował z CAMem ?

Da się to w palette zrobić, ja zrobiłem sobie model Hafele freespace no i pare innych rzeczy żeby mi pokazywało odwierty na rysunkach, żebym nie musiał za każdym razem patrzyć w instrukcję i przeliczać gdzie mam dziury pod nie wywiercić.

Cytuj:
Jesteśmy z Śląska, okolice Rybnika.

Siedzibę Palette Cad mają chłopaki właśnie w Rybniku, może podjedź i pogadaj bezpośrednio co dokładnie potrzebujesz i zobaczysz co z tego wyjdzie.

Byłem kilka razy na szkoleniu, z Palette, organizowali takie ogólne koło Łodzi, jeszcze wtedy jako początkujący w projektowaniu, ale było na nim trochę zaawansowanych stolarzy i w projektowaniu i w pracach, no i goście tam różne rzeczy robili w tym programie i na CNC to wysyłali, wtedy to były cuda dla mnie, ale po jakimś czasie umiem już część tych prostszych cudów.

Jak dla mnie program jest dość prosty i intuicyjny, prawda jest taka że bez szkoleń i ciągłej pracy na nim i poznawania głębiej i głębiej, nic Ci on nie da, ale tak jest ze wszystkimi programami. Nie będę owijał w bawełne i tylko słodził, bo zdarzają się też jakieś błędy w programie, ale chłopaki z supportu na bieżąco to naprawiają, a na support złego słowa nie powiem bo naprawdę są świetni i uczynni. Polecam też aktualizacje wykupić, bo dodają jakieś nowości, no i w tych aktualizacjach dodatkowe funkcje usprawniające są, no i wiadomo poprawki jakichś błędów oczywiście.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa UTC+1godz.