TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 maja 2018, 05:58

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pro100 Pluginy
Post: 11 mar 2015, 13:40 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2015, 16:18
Posty: 10
Jaka wersja Pro100 obecnie korzystasz i jakie Pluginy (plik *.plg) masz i że pomaga w ten Plugin zrobić / zmienić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2015, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 693
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Tak powinien brzmieć ten post powyżej (będzie jako cytat) pisze:
Z jakiej wersji Pro100 obecnie korzystacie i jakie Pluginy (plik *.plg) macie i co pomagają te wtyczki zrobić / zmienić?

Mam wersję PRO100 o nr 5.44, czyli najnowszą na dzień dzisiejszy. Mam takie wtyczki:
  • AutoPlace.plg - Wstawia wybrany element z biblioteki i jednocześnie zmienia rozmiar dopasowując go wymiarowo do tego wybranego z projektu. Niczego nie usuwa
  • OnTop.plg - Robi to samo co ten powyżej ale dopasowuje szerokość elementu z biblioteki do tego z projektu. I kładzie go od góry na wybranym elemencie z projektu.
  • Replace.plg - zamienia element (grupę) na ten wybrany z biblioteki. Nie zmienia wymiaru tylko wstawia w to samo miejsce w projekcie to co zostało wybrane w bibliotece. A poprzedni usuwa.
  • dxf.plg - eksportuje z PRO100 pojedyncze (wybrane przez użytkownika) elementy do pliku *.dxf. Potem można otworzyć taki plik w jakimś programie CAD.
  • shape.dxf.plg- Nie wiem do czego jest ale chyba współpracuje razem z powyższym.
  • Explode.plg - Rozbija grupę elementów (jedną lub kilka wybranych) na pojedyncze składniki.
  • import.bxf.plg - Firmowy. Importuje pliki z Dynaplan do PRO100
  • import.obj.plg Firmowy. Importuje pliki z *.obj do PRO100
  • import3D.plg Firmowy. Importuje pliki z modelami (bryłami) *.3do do PRO100
  • nroz.plg - Firmowy. Wysyła plik z PRO100 do Rozkroju


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2015, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 173
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Omen pisze:
AutoPlace.plg - Wstawia wybrany element z biblioteki i jednocześnie zmienia rozmiar dopasowując go wymiarowo do tego wybranego z projektu. Niczego nie usuwa
OnTop.plg - Robi to samo co ten powyżej ale dopasowuje szerokość elementu z biblioteki do tego z projektu. I kładzie go od góry na wybranym elemencie z projektu.
Replace.plg - zamienia element (grupę) na ten wybrany z biblioteki. Nie zmienia wymiaru tylko wstawia w to samo miejsce w projekcie to co zostało wybrane w bibliotece. A poprzedni usuwa.


te wtyczki są gdzieś dostępne za free , czy dodatkowo trzeba bulić :)

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2015, 16:22 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2015, 16:18
Posty: 10
Czy ktoś ma również specjalny Handles Change wtyczka? Czy działa dobrze i wygodnie korzystać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2015, 00:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 294
Lokalizacja: Szczecin
Plugin Handles Change nie działa w wersji 5.xx.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2015, 17:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
Omen dasz rade podesłac te pluginy na maila ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2015, 07:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 693
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Pisałem już w pw dareckiemu, że je kupowałem. I co się z tym wiąże to to, że rozprowadzać już dalej nie chcę.
Napiszecie zaraz, że jak kupiłem to podesłać Wam miejsce, gdzie? Tyle, że sam chciałbym tam trafić i nie mogę jej znaleźć. To była/jest strona po angielsku i sam nie wiem jak na niej się wtedy znalazłem. Na dziś nawet tak w przybliżeniu nie pamiętam jak brzmiała jej nazwa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2015, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
ok trudno bede szperac w sieci. Na innym forum bylo to udostepnione normalnie tylko zostalo z jakis przyczyn ono zamkniete :( Co do tego pluginu AutoPlace.plg czy mozna za pomoca niego zmienic np uchwyty w calosci projektu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2015, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 693
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
AutoPlace wykorzystuję tylko do podmiany szafek. Do uchwytów nie nadaje się jeśli różnią się wysokością i szerokością. Powód jest taki:
Obrazek
wyrównuje do lewej i do dołu. Żaden z nich nie nadaje się do uchwytów w taki sposób aby coś ułatwić. Z reguły tylko popsują i potem trzeba poprawiać.
Ja jak daję uchwyty to wiem jakie to będą i do ustawiania stosuję te ikony
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2015, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
aha no ale jak mam porobione biblioteki z innymi uchwytami np UKW to powinno je podmienic ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 mar 2015, 09:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
http://pro100meb.ru/soft.html

Deepexploration - konwerter 3D modeli Pro100. Universalny Viewer 3d - pliki z funkcji przetwornika. Obsługuje większość formatów 3D. Jest on używany do konwersji pliku do formatu .3 ds .off. 3DConv -. konwerterów modeli 3D dla PRO100 pozwala na konwersję plików z formatu sformatować .off programu PRO100 .meb. Eksportuj - konwerter modeli 3D dla Pro100 w 3dmax.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2015, 19:42 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1433
Nic się nie zmieniło w programie, ze zmiana uchwytów ? Ręcznie trzeba wstawiać i ustawiać na froncie ?i chcę

Mam jeszcze pytanie. Mam projekt kuchni (szafki z frontami i uchwytami) i np chcę całą kuchnie z białego koloru zmienić na czarny. Najlepiej jak zaznacze całość i zmienię kolor, ale chciałbym, aby kolor uchwytów się nie zmieniał. Próbowałem zablokowac element/kolor uchwytu ale i tak się zmienia. Puki co bawię się w ręczne zaznaczanie elementów do zmiany koloru co mnie dobija.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2015, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 693
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jeśli tak się dzieje to uchwyty też masz białe. Aby zmienić hurtowo kolor należy we "Właściwościach" koloru (zakładka "Ogólne") zaznaczyć opcję "Po przeciągnięciu zamień w całym projekcie". W czasie tej operacji nie wybierasz w projekcie żadnego koloru, poprzez klikanie na nim (zmienia się wtedy kolor elementu na niebieski). Aby dokonać zmiany koloru bierzesz myszką (przenosisz) z biblioteki ten kolor, na jaki chcesz zamienić i "upuszczasz" na ten kolor w projekcie, który chcesz zamienić. Zmianie ulegną tylko wszystkie te formatki w tym jednym kolorze. Inne pozostaną takie jak były.
Ale aby to działało prawidłowo jeśli robisz wycenę też w PRO100 podczas robienia projektu, to musisz sobie uaktualnić bibliotekę "Materiałów" na te z ceną i te bez ceny. Potem uaktualniasz sobie występowanie kolorów z ceną i tych bez ceny w "Bibliotece" Mebli i Elementów. Dlaczego tak? Bo zdarza się, że kolory w meblach do wyceny są takie same jak np.: w kwiatku jaki dasz do ozdoby projektu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lip 2015, 12:50 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1433
Działa. Dzieki za pomoc.
W zamian ja też coś doradzę, pewnie o tym nie wiesz bo byś napisał.
Zamiast zaznaczać we właściwościach opcje o której pisałeś, robisz tak. Z biblioteki kolorów, trzymając lewy przycisk myszy przenosisz kolor na np front i zmienia się wtedy kolor tego fronta, tak jak wyżej pisałeś, ale trzymając lewy przycisk myszy + shift, zmieniaja się wszystkie elementy tego koloru. Czyli szybciej, wygodniej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2015, 19:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3632
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ma ktoś plugin do rozpiski elementów z podziałem na szafki?
Pewnie jest na jakieś stronie .ru. Jednak język rosyjski miałem...nie pamiętam kiedy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lis 2015, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
PBstol pisze:
nie pamiętam kiedy...

Struktura projektu,
raport alternatywny (ver 4)
oryginalne źródła:
http://promebelclub.ru/forum/showpost.p ... tcount=523
http://promebelclub.ru/forum/showpost.p ... tcount=451


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lis 2015, 12:19 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3632
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mam pro100 5.45. Wrzuciłem te pluginy do folderu "plugins" w katalogu ecru.
Jak teraz to dopalić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lis 2015, 12:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 129
Lokalizacja: www
PBstol pisze:
am pro100 5.45
Kpnemo10 pisze:
(ver 4)
w 5.45 chyba nie działają


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lis 2015, 15:59 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3632
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Pocieszyłeś mnie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2016, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 100
Lokalizacja: Wałcz
Wtyczkę explode znalazłam prawie bez problemu...ale

AutoPlace.plg ,

OnTop.plg

i Replace.plg nie udało mi się może ma ktoś lub podpowie gdzie odszukać....?

niby znalazłam ale żeby pobrać muszę podać hasło... :evil: "liść dębu"nie pasuje ;)

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lut 2018, 21:25 
Offline

Rejestracja: 18 paź 2016, 20:33
Posty: 13
może ktoś poratuje wtyczką do nowego rozkroju do pro100 5.2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lut 2018, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 693
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Sama wtyczka nic Ci nie da jak nie masz NR. A jak masz rozkrój to masz też wtyczkę bo to on ją instaluje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group