TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 sie 2019, 03:19

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 02 mar 2015, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 197
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Trochę już wiemy jak zmieniać ustawienia zawarte w pliku Pro100.ini lub w edytorze rejestru (regedit)
może by tak zebrać do kupy te triki :)

=====================================================================================
Przechowywanie ustawień w pliku .ini zamiast w rejestrze

[features]
useregistry=0
=====================================================================================
Jeśli komuś nie podoba się nowa funkcja kopiowania, można ją sprowadzić z powrotem na stary sposób:

[edit]
cloneAtPlace=0
=====================================================================================
Jeśli chcemy mieć cennik w cenach netto
to należy uruchomić edytor rejestru (regedit). Następnie odnajdujemy wpisy:

HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Ecru -> P100 -> General ->prices.netto.

Tam ustalamy odpowiednią wartość 0 lub 1.
=====================================================================================
Aktywacja opcji zapisu biblioteki zgodnej z wstecznymi wersjami Pro100

[general]
developersmode=1
=====================================================================================
wyłączenie reklamy Ecru przy uruchamianiu programu

[general]
splashscreen=0
=====================================================================================

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 11:32 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 12
Co jakiś czas ustawienia z pliku wracają do starej ustawień fabrycznych.
Na chwilę program się zawiesza- trochę przymula komputer i po chwili już sam program działa poprawnie. Natomiast otwierając nowy projekt otwiera się z fabrycznymi ustawieniami. Zmieniam ustawienia we wpisie i po jakimś czasie dzieje się to samo.
Też tak macie?

Piotr Niezgoda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 15:43 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4120
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Może ustawić "tylko do odczytu"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A u Ciebie to nie rejestr jest ważniejszy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 gru 2015, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 197
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
domyślnie w Pro100 można cofnąć 20 operacji , czasami jest to za mało
otwieramy Pro100.ini i odnajdujemy
[edit]
Undo=20 ja zwiększyłem do 50
teraz można cofnąć 50 ruchów wstecz :)


zmiana skali
[display]
DrawingScaleList=10;15;20;25;30;40;50;100

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2016, 07:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Ja przy zmianie skali mam takie wielkości:

DrawingScaleList=0,004;0,1;1;2;3;4;5;6;7;8;9;10;12;15;18;20;30;50

Wartość "0,001" (nie mam jej) przybliża tak element, że grubość 1 mm przesuwa się tak długo, że "można sobie herbatkę pójść zrobić". Nie robiłem bardziej hardcorowych doświadczeń. Wpisałem też "-20" i "0". "-20" obróciło mi podgląd o 180°, a "0" nic nie robiło. Najbardziej przydatne w moim przypadku są powiększenia "0,1" i "1" w głównym programie, a "0,004" do powiększeń w "Edytorze kształtów". Wtedy element o grubości 1 mm zajmuje tyle miejsca w oknie programu jak to jest widoczne na obrazku poniżej.
Załącznik:
Tak wygląda 1 mm na zbliżeniu 0.004.jpg

Szkoda tylko, że w "Edytorze kształtów" nie da się użyć opcji "Centruj" jak to jest możliwe w oknie głównego programu. Wartości "30 " i "50" pozostawiam tak na wszelki wypadek, "100" usuwam jako zbędne bo jest za duże oddalenie.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 gru 2016, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
W edytorze kształtu to brakuje zablokowania wymiaru przydenne by to było np przy szafkach narożnych lub przy podcinanych bokach.
Centrowanie też czasami by pomogło... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sty 2017, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Znalazłem nowe ukryte ustawienie ale opisałem je w tym temacie

To jest to coś:
Obrazek

Uznałem je w pierwszej chwili za "rozwój programu", a tak naprawdę okazuje się, że to są ukryte ustawienia i mogą działać już od wersji 4.61 bo można to tam zmieniać w ustawieniach. A z całą pewnością działają już w wersji 5.45 (bo taką wersję dema też mam zainstalowaną do sprawdzania co się zmieniło w programie). Chociaż w wersji 4.61 Demo nie chce działać. Ale może nie tylko pełne wersje są tak dokładniej rozwijane ale też i dema.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 197
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Wyłączenie informacji na drukach „Ten projekt stworzony ....”

[print]
Nag=0

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ostatnio szukałem tego :)

A można włączyć jedną pozycję po przecinku przy wymiarach...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 197
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
No właśnie pamiętałem że szukałeś :)
z wymiarami to nie wiem czy tak można w wersji PL
bo w wersji angielskiej widziałem coś takiego
można było tam decydować ile cyfr po przecinku ma być

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 134
Lokalizacja: www
MarekMitonski pisze:
A można włączyć jedną pozycję po przecinku przy wymiarach...?
http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=875


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 07:07 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 12
Wie ktoś może, czy da się wydłużyć okienko cennika tak by pojawiło się więcej wierszy. Kiedyś pamiętam było więcej a po aktualizacji okienko zmniejszyło się do 8 wierszy a to trochę utrudnia odnalezienie się, w której części cennika się jest.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 12:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 134
Lokalizacja: www
Piotr N. pisze:
Wie ktoś może,

Tak?
To tylko zmieniać właściwości w programie :(


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 16:55 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 12
Kpnemo10 pisze:
Piotr N. pisze:
Wie ktoś może,

Tak?
To tylko zmieniać właściwości w programie :(


O takie coś właśnie mi chodzi. Jak to można zrobić? Jeśli można wiedzieć :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jak chcesz tak grzebać to program Restorator lub Resource Hacker. Ale innym lepszym rozwiązaniem jest sortowanie cennika wg. alfabetu (funkcja tylko w 6.x) lub naciski na twórców programu aby je poszerzyli.

Jak zechcesz sam poszerzać to pamiętaj też o tym, że to jest niezgodne z licencją Użytkownika. I pamiętaj też, że będziesz to musiał robić za każdym razem jak pojawi się nowa wersja programu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2018, 19:02 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 12
Sądziłem, że może wystarczy coś zmienić w pliku Pro100.ini W niczym innym nie będę "grzebał" bo się na tym nie znam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2018, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Ale sortowanie cennika można zrobić bezpośrednio w oknie "Cennik" w PRO100. A to jest już duże ułatwienie.
Tu jest wpis mówiący o tym trochę więcej
http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=913&hilit=Cennik&start=30#p34701


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 103
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
Omen pisze:
Znalazłem nowe ukryte ustawienie ale opisałem je w tym temacie

To jest to coś:
Obrazek

Uznałem je w pierwszej chwili za "rozwój programu", a tak naprawdę okazuje się, że to są ukryte ustawienia i mogą działać już od wersji 4.61 bo można to tam zmieniać w ustawieniach. A z całą pewnością działają już w wersji 5.45 (bo taką wersję dema też mam zainstalowaną do sprawdzania co się zmieniło w programie). Chociaż w wersji 4.61 Demo nie chce działać. Ale może nie tylko pełne wersje są tak dokładniej rozwijane ale też i dema.



Hej jak zadokowac okna zeby miec zakladki w pasku pionowym jak Ty masz ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A normalnie. Jak wyświetlasz jakieś okno na pulpicie (odłączone) i będziesz chciał je gdzieś przesunąć to na środku wyświetlają się ikony. I w zależności nad którą ikoną zrzucisz to okno to tam się ono znajdzie. Tylko aby się ono chowało to ta "Pinezka" w prawym górnym rogu danego okna musi być w poziomie, a nie w pionie.
Kiedy będziesz sobie te okna ustawiał to ich kolejność jest taka jak je dodajesz. Nie dają się przenosić łapiąc za zakładkę. Jedynym sposobem przeniesienia jest klikanie na pinezkę (z poziomu w pion). Wtedy taka pinezka "umieszcza" okno na ostatniej pozycji. I tylko takie sortowanie wchodzi w grę.

Wystarczy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 06:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 103
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
No dzieki mam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 10:38 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Jak z okienkami działam tak.:
U góry mam dwie linie z ikonami, wtedy wysokość ekranu/widoku projektu wynosi 941 mm (wymiar widać w ustawieniach okna kraya) i . . .
. . . boczne okienka ustawiam na szerokość tak aby szerokość ekranu/widoku projektu wynosiło 1341 mm lub 1673 mm.

1341 po to ze jak taką proporcje ekranu 941x1341 wydrukuje na drukarce A4 to widok jest maxymalnie duży na kartce a nie obcięty lub pomniejszony. To jest dobre dla papierów drukowanych uzywanych na warsztacie by widoki były jak największe i nie obcięte np jakieś ważne szczegóły czy wymiary.
1673 używam dla wizualizacji bo 941x1673 to jest standardowa proporcja widoku panoramicznego 16:9.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Może to i jest ukryte ustawienie ;) Ale tu coś piszą o Krayu: http://www.ecru.pl/pl/blg/kray-dla-poczatkujacych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 wrz 2018, 16:27 
Offline

Rejestracja: 24 paź 2015, 20:23
Posty: 102
Jak zmienić domyślny wymiar nowego elementu 800x800?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 wrz 2018, 08:13 
Offline

Rejestracja: 28 lip 2015, 08:48
Posty: 10
Edytować PRO100.ini
Parametr w sekcji [general]
default.piece.size=0.8

Na przykład
default.piece.size=0.8 (= 800x800 mm)
default.piece.size=0.6 (= 600x600 mm)
default.piece.size=1.2 (= 1200x1200 mm)

Na przykład Grubość
default.piece.thickness=0.018 (= 18 mm)
default.piece.thickness=0.022 (= 22 mm)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lis 2018, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Dobra. Sami tego chcecie. Jak potrzebne są Wam ułamki w wymiarach to Wam je dam. Pewnie zastanawia Was jakie to ja mam chody w Ecru, że je dostałem. Otóż nie mam żadnych, a ułamki rozpracowałem sam dzięki wersji międzynarodowej PRO100. Data stworzenia tego pliku to jest 24/09/2017. Tyle razy zmieniałem tam ustawienia w zakładce Konfiguracja/Jednostki, że rozpracowałem co gdzie trzeba zrobić aby to coś mieć. Długo nad tym siedziałem, bo aby edytować plik z ustawieniami trzeba mieć zamknięty program. I tak zamykać otwierać i znowu to samo po raz kolejny i kolejny.
I oto jest wynik pracy tyle, że dla pełnej wygody brakuje zakładki "Jednostki" w oknie "Konfiguracja programu". Dlatego trzeba wszystko zmieniać w pliku konfiguracyjnym.

Załącznik:
Zakładka Konfiguracja - Jednostki w PRO100ini.png


Jak zmienić i gdzie to zrobić tego Wam nie powiem, bo jeśli ktoś tego nie będzie wiedział to lepiej niech nie grzebie w programie.

Co do obrazka to go sobie zapiszcie na własnych komputerach bo nikt nie zna dnia ani godziny jego istnienia. Może jutro rano już go nie być bo tego będzie chciało Ecru.

Ja powiem tylko od siebie, że znajomość ułamków nie tylko nie pomaga tak jak by się chciało ale wręcz przeszkadza. Dlaczego? To zobaczycie jeśli poużywacie tego trochę.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lis 2018, 22:11 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
No to jesteś spryciarz, ale jak byś miał chody to o ułamkach wiedzial byś wiedzial wcześniej, wtedy co ja :D tylko że ja miałem zakaz o tym pisać a ty nie miałeś.

Cytuj:
Ja powiem tylko od siebie, że znajomość ułamków nie tylko nie pomaga tak jak by się chciało ale wręcz przeszkadza.

Z tym zdaniem się nie zgadzam. Poznanie ułamków i zasadę działania programu daje lepszą kontrole nad tym co się robi bo się wie co powoduje ulamki i jak tego unikać. Puki program nie jest przystosowany do widocznosci tych ułamków to podczas zwykłego robienia projektu lepiej jest wyłączyć ułamki, a włączać jest warto wtedy gdy się tworzy jakąś nową szafkę do biblioteki po to by nowa szafka nie zapisała się z ułamkowymi elementami.
Nie bez powodu jakis czas temu pisałem na forum by każdy obowiązkowo włączył w programie raz na zawsze wiązanie do siatki co 1mm i nigdy tego nie wyłanczał.
Z tego co mi wiadomo to te ułamki są w planach do aktualizacji ale pierw chcą je przemyśleć w jakiej najlepszej postaci dać je użytkownikom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lis 2018, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 908
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ja tam wszystko tnę z jednym miejscem po przecinku jeśli tego wymaga obliczenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lis 2018, 17:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 889
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Poprzedni obrazek przeglądano 61 razy. Ciekawe ile się temu to przydarzy?
Siedzę tak sobie i siedzę i wreszcie rozpracowałem zakładkę "Jednostki" w PRO100.
Jak to zrobić to jest na obrazku :) pokazane strzałką.
Załącznik:
PRO100 ułamki.png
Dlaczego tego nie napiszę, a tylko obrazek. Powód jest jeden. Nie wiem jak można zrobić z tekstem aby nie był wyświetlany dla tych co nie są zalogowani.

To jest jak wiertarka Atut. Proste jak się tylko na to wpadnie.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lis 2018, 17:41 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1729
Nie wiem czy dobrze czaję. Masz obosne pliki exe i pod jednym ustawione ułamki a pod drugim bez ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group