TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 19 sie 2018, 18:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 mar 2015, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 175
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Trochę już wiemy jak zmieniać ustawienia zawarte w pliku Pro100.ini lub w edytorze rejestru (regedit)
może by tak zebrać do kupy te triki :)

=====================================================================================
Przechowywanie ustawień w pliku .ini zamiast w rejestrze

[features]
useregistry=0
=====================================================================================
Jeśli komuś nie podoba się nowa funkcja kopiowania, można ją sprowadzić z powrotem na stary sposób:

[edit]
cloneAtPlace=0
=====================================================================================
Jeśli chcemy mieć cennik w cenach netto
to należy uruchomić edytor rejestru (regedit). Następnie odnajdujemy wpisy:

HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Ecru -> P100 -> General ->prices.netto.

Tam ustalamy odpowiednią wartość 0 lub 1.
=====================================================================================
Aktywacja opcji zapisu biblioteki zgodnej z wstecznymi wersjami Pro100

[general]
developersmode=1
=====================================================================================
wyłączenie reklamy Ecru przy uruchamianiu programu

[general]
splashscreen=0
=====================================================================================

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 11:32 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 11
Co jakiś czas ustawienia z pliku wracają do starej ustawień fabrycznych.
Na chwilę program się zawiesza- trochę przymula komputer i po chwili już sam program działa poprawnie. Natomiast otwierając nowy projekt otwiera się z fabrycznymi ustawieniami. Zmieniam ustawienia we wpisie i po jakimś czasie dzieje się to samo.
Też tak macie?

Piotr Niezgoda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 15:43 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Może ustawić "tylko do odczytu"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2015, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A u Ciebie to nie rejestr jest ważniejszy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 gru 2015, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 175
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
domyślnie w Pro100 można cofnąć 20 operacji , czasami jest to za mało
otwieramy Pro100.ini i odnajdujemy
[edit]
Undo=20 ja zwiększyłem do 50
teraz można cofnąć 50 ruchów wstecz :)


zmiana skali
[display]
DrawingScaleList=10;15;20;25;30;40;50;100

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2016, 07:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Ja przy zmianie skali mam takie wielkości:

DrawingScaleList=0,004;0,1;1;2;3;4;5;6;7;8;9;10;12;15;18;20;30;50

Wartość "0,001" (nie mam jej) przybliża tak element, że grubość 1 mm przesuwa się tak długo, że "można sobie herbatkę pójść zrobić". Nie robiłem bardziej hardcorowych doświadczeń. Wpisałem też "-20" i "0". "-20" obróciło mi podgląd o 180°, a "0" nic nie robiło. Najbardziej przydatne w moim przypadku są powiększenia "0,1" i "1" w głównym programie, a "0,004" do powiększeń w "Edytorze kształtów". Wtedy element o grubości 1 mm zajmuje tyle miejsca w oknie programu jak to jest widoczne na obrazku poniżej.
Załącznik:
Tak wygląda 1 mm na zbliżeniu 0.004.jpg

Szkoda tylko, że w "Edytorze kształtów" nie da się użyć opcji "Centruj" jak to jest możliwe w oknie głównego programu. Wartości "30 " i "50" pozostawiam tak na wszelki wypadek, "100" usuwam jako zbędne bo jest za duże oddalenie.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 gru 2016, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 529
Lokalizacja: K/ Krakowa
W edytorze kształtu to brakuje zablokowania wymiaru przydenne by to było np przy szafkach narożnych lub przy podcinanych bokach.
Centrowanie też czasami by pomogło... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sty 2017, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Znalazłem nowe ukryte ustawienie ale opisałem je w tym temacie

To jest to coś:
Obrazek

Uznałem je w pierwszej chwili za "rozwój programu", a tak naprawdę okazuje się, że to są ukryte ustawienia i mogą działać już od wersji 4.61 bo można to tam zmieniać w ustawieniach. A z całą pewnością działają już w wersji 5.45 (bo taką wersję dema też mam zainstalowaną do sprawdzania co się zmieniło w programie). Chociaż w wersji 4.61 Demo nie chce działać. Ale może nie tylko pełne wersje są tak dokładniej rozwijane ale też i dema.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 175
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Wyłączenie informacji na drukach „Ten projekt stworzony ....”

[print]
Nag=0

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 529
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ostatnio szukałem tego :)

A można włączyć jedną pozycję po przecinku przy wymiarach...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 175
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
No właśnie pamiętałem że szukałeś :)
z wymiarami to nie wiem czy tak można w wersji PL
bo w wersji angielskiej widziałem coś takiego
można było tam decydować ile cyfr po przecinku ma być

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwie 2017, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 131
Lokalizacja: www
MarekMitonski pisze:
A można włączyć jedną pozycję po przecinku przy wymiarach...?
http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=875


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 07:07 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 11
Wie ktoś może, czy da się wydłużyć okienko cennika tak by pojawiło się więcej wierszy. Kiedyś pamiętam było więcej a po aktualizacji okienko zmniejszyło się do 8 wierszy a to trochę utrudnia odnalezienie się, w której części cennika się jest.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 12:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 131
Lokalizacja: www
Piotr N. pisze:
Wie ktoś może,

Tak?
To tylko zmieniać właściwości w programie :(


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 16:55 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 11
Kpnemo10 pisze:
Piotr N. pisze:
Wie ktoś może,

Tak?
To tylko zmieniać właściwości w programie :(


O takie coś właśnie mi chodzi. Jak to można zrobić? Jeśli można wiedzieć :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 mar 2018, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jak chcesz tak grzebać to program Restorator lub Resource Hacker. Ale innym lepszym rozwiązaniem jest sortowanie cennika wg. alfabetu (funkcja tylko w 6.x) lub naciski na twórców programu aby je poszerzyli.

Jak zechcesz sam poszerzać to pamiętaj też o tym, że to jest niezgodne z licencją Użytkownika. I pamiętaj też, że będziesz to musiał robić za każdym razem jak pojawi się nowa wersja programu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2018, 19:02 
Offline

Rejestracja: 21 mar 2015, 19:33
Posty: 11
Sądziłem, że może wystarczy coś zmienić w pliku Pro100.ini W niczym innym nie będę "grzebał" bo się na tym nie znam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2018, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Ale sortowanie cennika można zrobić bezpośrednio w oknie "Cennik" w PRO100. A to jest już duże ułatwienie.
Tu jest wpis mówiący o tym trochę więcej
http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=913&hilit=Cennik&start=30#p34701


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
Omen pisze:
Znalazłem nowe ukryte ustawienie ale opisałem je w tym temacie

To jest to coś:
Obrazek

Uznałem je w pierwszej chwili za "rozwój programu", a tak naprawdę okazuje się, że to są ukryte ustawienia i mogą działać już od wersji 4.61 bo można to tam zmieniać w ustawieniach. A z całą pewnością działają już w wersji 5.45 (bo taką wersję dema też mam zainstalowaną do sprawdzania co się zmieniło w programie). Chociaż w wersji 4.61 Demo nie chce działać. Ale może nie tylko pełne wersje są tak dokładniej rozwijane ale też i dema.



Hej jak zadokowac okna zeby miec zakladki w pasku pionowym jak Ty masz ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2018, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A normalnie. Jak wyświetlasz jakieś okno na pulpicie (odłączone) i będziesz chciał je gdzieś przesunąć to na środku wyświetlają się ikony. I w zależności nad którą ikoną zrzucisz to okno to tam się ono znajdzie. Tylko aby się ono chowało to ta "Pinezka" w prawym górnym rogu danego okna musi być w poziomie, a nie w pionie.
Kiedy będziesz sobie te okna ustawiał to ich kolejność jest taka jak je dodajesz. Nie dają się przenosić łapiąc za zakładkę. Jedynym sposobem przeniesienia jest klikanie na pinezkę (z poziomu w pion). Wtedy taka pinezka "umieszcza" okno na ostatniej pozycji. I tylko takie sortowanie wchodzi w grę.

Wystarczy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 06:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 95
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
No dzieki mam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 10:38 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1478
Jak z okienkami działam tak.:
U góry mam dwie linie z ikonami, wtedy wysokość ekranu/widoku projektu wynosi 941 mm (wymiar widać w ustawieniach okna kraya) i . . .
. . . boczne okienka ustawiam na szerokość tak aby szerokość ekranu/widoku projektu wynosiło 1341 mm lub 1673 mm.

1341 po to ze jak taką proporcje ekranu 941x1341 wydrukuje na drukarce A4 to widok jest maxymalnie duży na kartce a nie obcięty lub pomniejszony. To jest dobre dla papierów drukowanych uzywanych na warsztacie by widoki były jak największe i nie obcięte np jakieś ważne szczegóły czy wymiary.
1673 używam dla wizualizacji bo 941x1673 to jest standardowa proporcja widoku panoramicznego 16:9.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Może to i jest ukryte ustawienie ;) Ale tu coś piszą o Krayu: http://www.ecru.pl/pl/blg/kray-dla-poczatkujacych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group