TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 paź 2018, 01:13

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 02 sie 2017, 21:52 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 468
jak mozesz to jaki masz teraz sprzet <kupiłeś zestaw czy sam składałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 03 sie 2017, 06:42 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
No to Omen będziesz teraz szalał i był zadowolony bo projekty ładniutkie w 4-5 min będą szły.
A jak będzie zachcianka to czekając dłużej, rozdzielczość 4000X2000 i będzie bez ziarna tak jak demode pokazał. Ziarno można ukrócić jeszcze odpowiednią techniką jaką pisałem wcześniej. Ale warto podzwonić do Ecru popytać to i tamto. Zamiast zrobić jedną instrukcję do Kraya to będą 20 razy odpowiadać na te same pytania :)
A po czasie będzie taka wprawa że projekt będzie wychodził jak zdjęcie i będziesz pokazywał klientom jakie wypasione realizacje robiłeś, lewitujące kuchnie itd.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 03 sie 2017, 07:05 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Koniu sam sobie złóż kompa. (zyskasz tak kilka stówek)
1. Płyta główna Pod AM4 obojętnie jaka może być tania ( ja mam najtańsza za 330zł MSI B150M GAMING PRO)
2. procesor ryzen7 ja mam 1800X ale 1700x i 1700 jest dobry a kilka stów tańszy.
3. Dysk SSD po około 230zł są, 120GB wystarczy. Ja mam Kingston UV400 120GB 2,5" (SUV400S37120G)
4. Pamięć Ram Ja mam 2x4GB, DDR4, 2133MHz, (Do płyty głównej teraz raczej wszystkie pamięci muszą być DDR4 by pasowały) około 280zł dałem, nie pamiętam.
5. Karta graficzna ja mam akurat za 1k, już mi taka niepotrzebna bo Kray procesora potrzebuje, ale taką za około 500zł by się przydało mieć.

Do procesora kupiłem sobie jeszcze lepsze chłodzenie (za 100zł) bo Kray 100% używa procesora i trochę sie robi ciepły, więc warto by się lepiej chłodził.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 03 sie 2017, 18:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
koniu1980 pisze:
[…]kupiłeś zestaw czy sam składałeś?
Wymieniłem w starym kompie płytę główną na ASUS Prime B350-Plus. Tu zależało mi na gnieździe PCI (zwykłe nie Express) dla karty dźwiękowej Creativa. Ja w przeciwieństwie do Danio szukałem płyt tylko pomiędzy ASUS a ASRock. Do wyboru miałem jeszcze te dwie: ASUS PRIME B350M-A i ASRock AB350 Pro4.
Wymieniłem też procesor na Ryzer 7 1700 (bez x) i wymieniłem pamięć RAM na GoodRam DDR4 PLAY 8GB, 2133MHz, CL15.
Wszystko inne to stary komputer, łącznie z grafiką i tu mam AMD Radeon HD 6570. Karta ma 2 GB DDR3. Jest stara i kupiłem ją w czasie kiedy przesiadałem się z 7 na 8. Już wtedy była jako wersja ekonomiczną z którą miała działać 8, bo na poprzedniej system nie chciał działać.

A co do moich czasów to w ustawieniach miałem jeszcze ustawione: odbicia i wygładzanie, a światło żarówki wyłączone. A te kreski w oknie KRAYA też dwie jak u Danio.

Procesor podczas pracy działał na 100%, pamięć była tylko trochę więcej obciążona w stosunku do tego jak pracuje normalnie i nie przekraczało to 45% ogólnego zapotrzebowania. Cała ta praca robiła się na dysku SSD. Bo tam jest zainstalowany KRAY i tam zapisuje on swoje prace.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 03 sie 2017, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 99
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
jakie z tego wnioski ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 sie 2017, 07:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Wniosek jest taki, że masz rozeznanie w sytuacji i wiesz co i jak kupić aby osiągnąć oczekiwane efekty. Na co zwrócić uwagę, a co pominąć bo jest zbędne. Danio był pierwszy i kupił procesor taki jak uważał, że jemu wystarczy. Ale tak naprawdę to on jest tym saperem, który rozminowywał pole minowe. Bez tego nie wiesz, czy jak kupisz jeszcze lepszy od niego procesor to jakie wyniki możesz osiągnąć. Teraz łącznie z moimi danymi wiesz jaka jest różnica pomiędzy jego procesorem, moim, a Twoim. Wiesz też czy jak zainwestujesz w jeszcze lepszy procesor od tych dwóch naszych to powinieneś też zainwestować w lepszą grafikę i więcej pamięci.

Załóżmy, że nie wiesz co masz kupić, a masz określony budżet na zakupy. To musisz gdzieś z czegoś lepszego zrezygnować aby kupić coś innego lepszego niż potrzeba w rzeczywistości. Dania zakupy i moje porównanie pozwala Ci na konkretniejsze zakupy. Jak rozbudowujesz komputer to kupujesz tylko płytę, procesor i pamięć. A resztę przenosisz ze starego komputera. Jeśli chcesz kupić nowy laptop to wiesz na co zwrócić uwagę aby być zadowolony z zakupów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 sie 2017, 08:40 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 468
wszyscy mówią ze laptop nie jest to samo co PC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 sie 2017, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 109
Lokalizacja: Wałcz
Podstawowa różnica to laptopów nie można rozbudować i te same parametry będą zdecydowanie droższe ,większy wybór lepszych podzespołów jest do PC,lepsze chłodzenie,w laptopach często przegrzewa się procesor i na laptopie można smażyć jajka :D ....i jak zawsze trzeba iść na kompromis albo- albo :D
dla mnie osobiście laptop jest wygodniejszy,pewnie dlatego ze już kilka lat nie pracuje na PC i zwyczajnie odwykłam....laptop jest mobilny co dla mnie w miarę istotne i lepiej wygląda na biurku ;)nie ma zbędnych kabli a dziur robić nie będę w granitowym blacie bo wymusi to na mnie miejsce w którym będę musiała siedzieć;)a ja lubię zmiany ....częściej trzeba zmieniać laptopy w całości bo PC można zmodernizować ......zdaje sobie sprawę ze przepłacę za parametry ale co zrobić takie życie :D tez trzeba dać komuś zarobić ;)
Każdy ma inne potrzeby...i dla każdego co innego będzie priorytetem pieniądze,szybkość wygląd mobilność..... itd itd....

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 sie 2017, 19:50 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Prawie jak zdjęcie :)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 sie 2017, 20:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Super, lepiej nie trzeba.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 05 sie 2017, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio pisze:
Prawie jak zdjęcie


Jeszcze daleko temu do zdjęcia, ale obrazek ładny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 06 sie 2017, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 109
Lokalizacja: Wałcz
Moze nie zdjęcie ale wystarczająco dobrze

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 06 sie 2017, 12:37 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 468
dlamnie bardzo fajnie ,duzo nauki przedemna ,nie czaje swiateł:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 19 sie 2017, 06:28 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Omen - Jak tam kray na nowym procesorze ?
Pokaż co ci się udało wyczarować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 19 sie 2017, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Co mi się udało wyczarować? W tej chwili laba się skończyła i zaczęły się schody. A to co "odkryłem" kiedy miałem na to czas to takie rzeczy:

1. Kiedy patrząc na projekt wciśniemy jednocześnie klawisze Ctrl+Shift i nie puszczając ich pokręcimy kółkiem myszki do przodu (od dłoni). Wtedy pomieszczenie nam się rozciąga optycznie. Wszystko robi się takie powyciągane. A kiedy trzymając te klawisze pokręcimy kółkiem w swoją stronę, to wtedy obraz się tak jakby naprostuje. Proporcje elementów są takie jak być powinny. Możemy dodawać w projekcie kolejne kamery i w każdej z nich inaczej powyciągać projekt.
Załącznik:
Rozciągnięte.jpg
Załącznik:
Właściwe.jpg

2. Co do obecności obiektów „null” w projekcie to czas tworzenia obrazka nie wydłuża się w jakiś znaczący sposób. Czas realny jest tylko o tyle dłuższy ile potrzeba go na wyświetlenie tych wszystkich „elementów” w czarnym oknie. Jak robiłem doświadczenie i dodałem 30 obiektów „null” to czas realny renderowania wyniósł 1:21 i taki sam był kiedy ich w ogóle nie było. Ale różnica w czasach KRAY-owych wynosiła tylko 0,4 s. Z 30 nulami robił się 1:19,3, a z zerową ilością „nulli” robił się 1:18,9. Czyli różnica można powiedzieć żadna. Pojawia się tylko wkurzający tekst „Geometric normal flip failed”.
Załącznik:
Null a linia Geometric ....jpg

3. Kolejna rzecz to jak uzyskać proporcje WŁASNEGO ekranu w oknie KRAYA? Aby to zrobić w pierwszej kolejności wybieramy w oknie „Rozdzielczość” pierwszą pozycję na liście jaka się tam znajduje. To ta z tekstem (okno). Mając zablokowane okienko „Proporcje” (to to z kłódką), wpisujemy w jedno z okienek „Szerokość” lub ”Wysokość” wymiar jaki chcemy mieć. To drugie samo wypełni się automatycznie takimi danymi jakie wynikają z proporcji naszego okna. Jeżeli z listy „Rozdzielczość” wybierzemy jeden z pozostałych, to proporcje tego wpisywanego naszego wymiaru będą takie jak tego rozmiaru który wybraliśmy. U mnie są to 4:3, HD i Full HD. Na tym filmie bardzo dobrze to co tu opisałem w stosunku do rozdzielczości obrazków jest widać w przedziale czasowym 01:10÷01:15. Film uruchamia się po przejściu 1 minuty czasu. Macie więc 10 s aby zacząć uważać. Zawsze też możecie wrócić, wiedząc kiedy się zaczyna. Warto też obejrzeć cały film bo to tylko 4:58. Zwróćcie szczególną uwagę co wybierają i co wpisują w oknie z ustawieniami KRAYA.

4. Jest jeszcze coś o czym musicie wiedzieć. Przeważnie pracujecie w PRO100, które jest zmaksymalizowane na pulpicie. I wtedy właśnie KRAY wyświetla Wam takie proporcje jakie wyświetla. Ale wystarczy wyłączyć maksymalizację programu i wtedy zmieniają się te domyślne proporcje na inne. Jak spróbujecie rozciągnąć go góra/dół lub lewo/prawo to te domyślne proporcje ponownie się zmienią.
Zaznaczenie i pozostawienie takiej zaznaczonej np.: szafki nie ma wpływy na wykonywane rendery tak przez PRO100 jak i przez KRAYA. Ten widoczny na ekranie wybór nie jest uwzględniany w tworzonym renderze.

5. Kolejne na co zwróciłem uwagę robiąc próbne rendery. Zauważyłem, że dużo szybciej zrobi się render kiedy szafka składa się z trzech elementów (skrzynka, front i uchwyt) niż tak jakie mam ja. Chodzi o to, że kiedy zamienię moją szafkę produkcyjną składającą się z 60 elementów (szafka z jedną półką), na taką w uproszczonej wersji złożoną tylko z trzech elementów. Wtedy rendery robią się zdecydowanie szybciej. Coś w stylu projektu od PRO100 z tą białą kuchnią, który dałem wcześniej. Tam szafki i wszystko inne to są same "skorupy".

A co wynika z pkt. 5 to to, że ponownie muszę dopasować bibliotekę do szybkiej zamiany szafek produkcyjnych w szafki dopasowane do KRAYA. Nie jest to jakimś tam utrudnieniem (dobrze, że odchudziłem bibliotekę) bo istnieje coś takiego jak funkcja "Zamień".

6. Kiedy tak sobie robiłem te próbne rendery to wynikła sytuacja z "Kamerami". Ciągle przestawiałem widoczki, które z powodu wykonywania prób z szybkością renderowania powinny być identyczne. Tu wpadłem na takie rozwiązanie. Te kamery które są ważne, dawałem nie jako pierwszą lub drugą i nie jako ostatnią i przedostatnią. Jednym słowem, te które mogłem przestawiać podgląd powinny zajmować dwie pierwsze i dwie ostatnie pozycje. Środkowe zakładki z kamerami to ta, których nie należy ruszać.

7. Czasy jakie uzyskałem robiąc rendery. Jedyne co zmieniałem to jakość robionego rendera. Wszystko inne było identyczne. Najsłabszy miał czas 6:08 (min:sek), średni to 12:07, a zrobienie najlepszej jakości rendera trwało 35:26. Czyli biorąc jako podstawę ten najsłabszy to zrobienie średniego wydłużało czas na 200%, a najlepszego prawie 600%.
I to był ten projekt kuchni:
Załącznik:
Kuchnia.jpg

8. Kiedy tak zastanawiałem się skąd zdobyć widoczek za okno, który będzie współgrał ze sobą dwóch różnych ścian to doszedłem do takiego wniosku. Biorę z internetu widok panoramiczny, który mi się podoba i dzielę go na dwie równe części na szerokość (rozcinam pośrodku). I zapisuję takie coś w bibliotece. Tak wygląda wynik tego co wymyśliłem.
Załącznik:
Widok na pomieszczenie.jpg
Jest to też ten widok projektu z pozostałych renderów jakie są poniżej. W projekcie są dwie ściany i podłoga jako formatki, a dwie pozostałe ściany i sufit to tylko kolor. Widok "za oknem" to też tylko kolor. Ściany względem stron świata to S i E, a same kolory to N i W.
Załącznik:
4A983C2073FA448C96946C1A0CA09BDA - PRO100.jpg
Załącznik:
4A983C2073FA448C96946C1A0CA09BDA - Ustawienia.jpg
Załącznik:
4A983C2073FA448C96946C1A0CA09BDA - KRAY.jpg


Załącznik:
7A090F7A5E0B47F19AAA3DF3DE49A573 - PRO100.jpg
Załącznik:
7A090F7A5E0B47F19AAA3DF3DE49A573 - Ustawienia.jpg
Załącznik:
7A090F7A5E0B47F19AAA3DF3DE49A573 - KRAY.jpg

9 Takie "Właściwości" miał biały kolor na ścianie
Załącznik:
Właściwości ściany.jpg

10. Ostatnia i najważniejsza chyba rzecz. PRO100 nie zapamięta samo z siebie ustawień w oknie KRAYA jeśli po korekcie ustawień w KRAYU sami nie zapiszemy projektu, a okno zamkniemy lub otworzymy inny. Aby ustawienia się zapisały trzeba coś "zmienić" w oknie programu np.: dodać kamerę z widokiem. Każdy z projektów ma własne ustawienia KRAYA ale tylko ściany i suwaki "Korekty oświetlenia". Reszta jest wspólna.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 20 sie 2017, 06:48 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
1- To jest tak zwany widok szerokokątny. Przydatna sprawa w małych pomieszczeniach. Używam tego od dawna.
2- o nulla dzwoniłem do ecru i mówili że nie ma to znaczenia dla kraya.
5- u mnie render z normalnymi szafkami robi się 4 minuty więc chyba nie ma sensu robić szafek 3-elementowych. Może jak by kto robił dużo dużych projektów z większą ilością świateł. Funkcja "zamień" to jest mistrzostwo.
6- Te widoki kamer to ecru mogło by ulepszyć. Ale tam cisza juz jest chyba stwierdzili że już nie trzeba walczyć o klienta.
7- rendery wydłuża ilość źródeł światła, czyli każdy halogen i każdy element fluorescencyjny postaraj się by było tego jak najmniej w projektach. Oraz obiekty 3d z większą ilością kilobajtów. Np fotel 1000 kilobajtów dużo bardziej spowolni projekt niż fotel 100 kilobajtów. No i jeszcze materiały najlepiej aby miały mniej kilobajtów.
8.czyli widok za oknem już masz obcykany. Szkło w oknach jest niepotrzebne. Jak dobrze pamiętam to jak byś to szkło/materiał jego we właściwościach ustawił na gładki Max i światło rozproszone i otoczenia na 0 to w kraju by to chyba wyglądało jak by nie było tam szyby. Poznaj co w kraju zmieniają te suwaki to łatwiej kraya ogarniesz, popatrz jak wygląda w kraju zwykła cegła po zmianie suwaków. viewtopic.php?f=55&t=1187&start=420#p35328


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 26 sie 2017, 06:27 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
9- w materiale na ścianie wyłącz fluorescencje. Fluorescencja to źródło światła czyli w tym projekcie masz z 10 źródeł światła a każde źródło spowalnia kraya.
Zrób sobie test i do pomieszczenia daj 40 klocków z materiałem fluorescencyjnym a potem bez fluorescencyjnego zobaczysz różnicę w szybkości.
Biały kolor zrobił się kremowy bo światło odbite od podłogi zafarbowało ściany. Jak byś chciał zmniejszyć efekt odbicia to musisz w krayu użyć suwak "odbarwianie"
Pokaż wizualizacje jakiejś kuchni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 23 wrz 2017, 06:29 
Offline

Rejestracja: 14 lip 2016, 11:53
Posty: 87
Jest możliwość zapisania projektu (PRO100) przygotowanego w wersji 5, tak by można było otworzyć go w wersji 4?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 23 wrz 2017, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Tak. W tym temacie jest rozwiązanie Twojego problemu. http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=730
Chodzi o developersmode.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 25 wrz 2017, 12:54 
Offline

Rejestracja: 18 maja 2016, 09:00
Posty: 21
Czy można uzyskać skos lub skosy w pomieszczeniu? Jeśli tak, to jak to zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 26 wrz 2017, 19:33 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Element kwadratowej ściany edytujesz w edytorze i już.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 27 wrz 2017, 01:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Tu o tym pisałem post z 23.01.2016. Na dzień dzisiejszy brakuje tam tylko grafiki to dają ją tu:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 28 wrz 2017, 09:43 
Offline

Rejestracja: 18 maja 2016, 09:00
Posty: 21
Wiem już o co chodzi, dzięki. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Panowie podpowiecie jak skonfigurować PC...
Komputer pod pro100 (też jakieś OpenOffice ale to na Nokii 3310 działa)
Myślę o tym Ryzenie 1600 ale nie wiem czy kartę grafiki dokładać czy nie ma to sensu.
W domu mam stare i7 2600 bez grafiki i działa nieźle więc ryzen grafikę ma pewnie sporo lepsza.
No chyba że coś innego zasugerujecie nie potrzebny mi demon tylko PC który po 6mc straci na wartości 20% a nie 40% ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 22:05 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Jeśli kraya nie będziesz używał to stary komputer kup, dwa rdzenie ci wystarczą i karta graficzna za 100zl będzie git. Bo domyślam się ze nawet w samym pro100 nie będziesz robił renderowowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
No właśnie kray chciałbym użyć dlatego pomyślałem o Ryzenie po przeczytaniu wątku. Tylko jak to jest z tymi grafikami... Niby ryzen nie ma zintegrowanej grafiki a płyty maja porty graficzne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 22:37 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Jak kray to ryzen 1800x kupuj lub mocniejszy jak chcesz. Kartę graficzną kup za okolo 300-600 zł bo do pracy w pro100 używana jest karta graficzna, a nie procesor.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MirekMitonski - Razen to procesor, który nie ma nic wspólnego z kartą graficzną czy płytą główną


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Kray to procesor, a PRO100 to karta graficzna. Jaki procesor byś nie kupił to z czasem zawsze będzie Ci mało (patrz wpisy Danio). Dla dobrych widoków uzyskanych w PRO100 wystarczy jedna z najtańszych kart graficznych. Chcąc wymieniać procesor, musisz też zmienić płytę główną i pamięci. To jest takie minimum przy rozbudowie PC. Bo laptop, który będzie spełniał warunki dla KRAY-a wychodzi tu dużo drożej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 11 mar 2018, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Spokojnie w życiu złożyłem nie jeden komputer i wiem co jest co :)
Co mnie zastanawia to w samym procesorze ryzen nie ma GPU jak to jest w niektórych Intelach (np w moim starym i 2600 jest grafika hd200 czy coś takiego) ... Ale cześć płyt pod ryzeny ma hdmi albo inne porty dla monitorów i zastanawiam się czy to działa i jak bo z tego co też się orientuję na płytach głównych już od kilku lat nie montuje się zintegrowanych kart...

Dlatego moje pytanie czy na płycie (a większość płyt pod ryzeny ma port graficzny) muszę zamontować grafikę czy nie? Jeśli nie to jaka grafika i skąd się bierze na porcie grafiki tych płyt... No chyba że one są tam tak tylko by bios wyświetlić...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group