TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 paź 2018, 00:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 06:42 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Jeśli na płycie jest hdmi to raczej jest tam wbudowana karta graficzna lub dana plyta obsluguje procesory z wybudowana karta grafiki. Ale jak bym tu nie oszczędzal 300 zł bo taka karta będzie 5-8 razy mocniejsza od tej wbudowanej. Jeśli szukasz oszczędności to nawet nie będę Ci proponował Ryzen Threadripper 1950x :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
To komputer nie dla mnie a na stoisko ... przepraszam Shooow Rooom :) więc musi być dobry ale nie za drogi bo nowe miejsce i tak już niesie spore koszty...

W razie czego dam tam jakieś nvidia 1030 i chyba będzie super.

Może i bez problemu uruchomi się ewentualnie Corpus lub F4 Design, jak już do wyborów dojrzeje


Ostatnio zmieniony 12 mar 2018, 09:47 przez MarekMitonski, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 09:46 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio, jak kupisz tego Ryzena, to i graficy pójdą z torbami:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ja myślałem raczej o ryzenie 1600
Zazwyczaj do pro100 kupowałem jakieś po lizingowe i było oki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski pisze:
Może i bez problemu uruchomi się ewentualnie Corpus lub F4 Design, jak już do wyborów dojrzeje


MirekMitonski dla bezpieczeństwa kup F4Design :-) Bo ptaszki śpiewają że z tym Creatorem będzie ...... więcej nic nie powiem.... Dwa ktoś musi pierwszy mieć F4 Desing ( bo na razie to program widmo). Jak będzie nvidia to Corpus będzie działał ( na wybudowanych kartach niestety jest 50/50)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Też się dziwię że nie chcą udostępnić filmów czy więcej informacji o tym oprogramowaniu... Mało tego nawet prosili bym to co dostałem nikomu nie pokazywał :) może dla tego że program jest w dość w wczesnej fazie rozwoju na targach była jedna wersja a gdy byłem w salonie już była mocni zmieniona mimo tego że minęły trzy miesiące sam widziałem różnice. Nie podoba mi się sposób aktualizacji bo po zakupie jest na rok subskrypcja na poprawki i wszystkie nowe okucia a późniejsze nowości dostaje się po wykupieniu subskrypcji... (jak programy antywirusowe ;) ) cena bardzo zbliżona do corpusa więc trzeba się dobrze zastanowić ;) ale spoko nie bój się mnie jestem mniej wymagającym klientem niż PBstol... Chyba ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 19:12 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
MarekMitonski pisze:
jestem mniej wymagającym klientem niż PBstol... Chyba ;)


No, jak Lignumsoft daje radę ze mną, to myślę, że z każdym da:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 12 mar 2018, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Nie chce oceniać ich programu bo go nie widział, jedynie słyszałem - od ponad roku o nim słyszę. Może być nawet tańszy od Corpusa - mam to gdzieś i tak mi nie dorówna :-). Corpus jest do wszystkich maszyn a F4 Design tylko to ich maszyn. Natomiast programu nie sprzedam ci wcześniej nawet jakbyś chciał zanim nie sprawdzisz czy wszystkie wygenrowane programy będą działać na Creatorze .... bo kolorowo to nie będzie ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 07:23 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Chyba już to pisałem. Mitek powinien z rok popracować na maszynie z oprogramowaniem podstawowym. Po takim przeszkoleniu będzie wiedział jaki program dokupić. Jak się ogląda filmy, to się wydaje, że wszystko się wie. Później wychodzą niuanse.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
No tak ale co wtedy używać... tylko to co w maszynie? i pisać każdy otwór? słabo :)
Co filmików to wiesz... masz przynajmniej pewność że coś jest do zrobienia a jak sam do czegoś dojdziesz to dłużej zapamiętasz.

lignumsoft pisze:
Natomiast programu nie sprzedam ci wcześniej nawet jakbyś chciał zanim nie sprawdzisz czy wszystkie wygenrowane programy będą działać na Creatorze .... bo kolorowo to nie będzie ....


Jak to jest czy taki post procesor steruje też łapką dociskami i resztą czy po prostu podaje ścieżki freza i wiercenia?

Trochę offtopic się robi :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 17:41 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie wpisuje się otwór po otworze, tylko pisze program prametrycznie. Np 1 program na boki widoczne i niewidoczne dochodzące do wieńca, 2gi na boki stojące na wieńcu, itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Wiem na czym polega pisanie tych parametrycznych programów.

Jak jest z tymi plikami które tworzy post procesor? Tam są tylko obróbki czy też dociski łapki i czy sterowanie łapka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 20:02 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Pytanie powinieneś zadać w temacie o Corpusie.
Masz szafki w Corpusie z okuciami, które posiadają przypisane wiercenia.
Postprocesor robi tylko to i aż, że przerzuca wiercenia z Corpusa, do plików które czyta maszyna.
Czyli wynikowo masz pliki ze współrzędnymi wierceń i ich średnicą, nutowanie początek i koniec, frezowanie początek i koniec.
Lignumsoft może to pokazać na szkoleniu.

Sterowaniem łapką i dociskami zajmuje się Twoja maszyna. Czyli ona wykonuje optymalizację wierceń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oki o to mi chodziło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
PBstol pisze:
Sterowaniem łapką i dociskami zajmuje się Twoja maszyna. Czyli ona wykonuje optymalizację wierceń.


Co do przeniesienia tematu racja. Admini prosze przenieść ostatnią część.

Co do maszyny nie zawsze też tak jest, są maszyny że docickami, rolkami i innymi cudami musi zarządzącić postprocesor i wprowadzić konkretne linie w programie. Np. coś jak u ciebie z laserem są pewne wyjątki kiedy zastosowanie ogólne lasera nie było dobre bo maszyna uderzała w elementy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 13 mar 2018, 20:45 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zgadza się. Można zrobić obsługę tego co obsługuje program dostarczony z maszyną.
Jeżeli chodzi o chwytak, to tym się nie steruje. Chociaż może ręcznie coś by się dało, ale nigdy nie próbowałem.
Ogólnie optymalizacją zajmuje się program w maszynie, więc nie należy się przejmować tym gdzie złapie chwytak. Tym bardziej, że w Creator są 2 sztuki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 31 sie 2018, 07:52 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Mistrz ma dobrą i złą nowinę:
Zła to taka że trzeba by robić bilbioteki szafek od nowa.
Dobra to taka że nowe szafki będą pozbawione wad, czyli nie będzie wystrzałów elementów.
Warunek jest tylko jeden, i ogólnie wszystkim obowiązkowo proponuję : włączyć już dziś funkcję wiązania do siatki co 1mm i już nigdy jej nie wyłączać.
Jest jeszcze wstępnie przemyślana droga na skróty, czyli włączyć wiązanie, a bibliotek szafek nie zmieniać lub ewentualnie te w których pojawi się wystrzał elementów.
A teraz ostatnia rzecz mało obowiązkowa bo mało szkodliwa: "szafka z dwoma frontami" pilnować by wymiar takich szafek po rozciąganiu przypilnować by nie pozostawiać ich w szerokości o wymiarze nieparzystym. A szafka klapy unikać wymiaru nieparzystego z wysokości.
W taki sposób wszystko w programie będzie hulało bez wad.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 03 wrz 2018, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Danio ale to wiązanie do 1 mm to ja mam od zawsze i g... to w tej chwili daje jeśli możesz rozciągnąć z ręki wymiar po przecinku. Możliwe, że to pomaga a wcześniej tak było ale jednak nie całkowicie na wszystkie bolączki.
Danio pisze:
A szafka klapy unikać wymiaru nieparzystego z wysokości.
A o co tu tak dokładnie chodzi? Masz na myśli szafkę z dwoma frontami jeden nad drugim, czy tylko z jednym? Jeśli z dwoma to rozumie się samo przez się, że tak ma być. Ale aby tak było w szafce z jednym frontem, to o tym mi nic nie wiadomo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 wrz 2018, 16:12 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Bez włączonego wiązania elementy w przestrzeni przesuwane myszką układają się w ułamkowych wymiarach i do takich elementów źle usadowionych rozciągając inny element to ten element rozciągnie się do ułamkowego wymiaru dlatego raz na amen/omen trzeba włączyć wiązanie.
I teraz podczas tworzenia bibliotek/szafek nawet z włączonym wiązaniem trzeba unikać sytuacji by gdy szafkę rozciągniemy z 400 na 401 to zablokowany uchwyt znajdzie się w przestrzeni w ułamkowym wymiarze lub odblokowany rozciągnie się do ułamkowego wymiaru, uchwyt nic nie popsuje w formatkach, ale jeśli się tworzy nowe biblioteki/szafki i podczas edycji zrobi się w elementach takie ruchy jak z uchwytem lub frontami 2x400=800 rozciągnie się na 801 to wtedy szafka jest popsuta. Gdyby jednak się zapomniało robić szkodliwe ruchy i pojawił ułamek w wymiarze elementu lub położeniu w przestrzeni to z włączonym wiązaniem przesunięcie lub rozciągnięcie elementu myszką usuwa ułamki (klawiatura zmienia wymiar i położenie o pełny milimetr czyli uszkodzenie się nie naprawi, a myszka koryguje błędy czyli wiąże do siatki ale nie działa to w sytuacji gdy rozciągamy lub przesuwamu myszką element dobry do elementu który ma ułamkowy wymiar lub jest w ułamkowym położeniu. Oczywiście gdyby jednak olać to wszystko i działać po staremu to są wady typu że coś ucieka 1mm czyli wada która w realu wiele nie przeszkadza od lat tak działałem i nie było źle to już gorsze jest że minimalnie popuchnięte formatki i minimalnie źle ucięte na hurtowni w 5 szafkach razem skręconych zamiast w całości być wymiar 1600 to jest 1606 i blat ucięty na miarę jest za krótki :D

O klapy to chodziło mi o dwa fronty, jeden nad drugim.
Wszystko napisałem do Ecru, ale teraz pracują nad CNC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 wrz 2018, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jeśli chcą zrobić poprawnie cnc to relacje między elementami muszą być dokładnie sprecyzowane. Uważam że jedno miejsce po przecinku powinno być co do zasady. A już w kontakcie z cnc to musi to być z taka dokladnością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 wrz 2018, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 99
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
tez dla mnie jest enigmą dlaczego nie mozna zrobic el. dzisietnych ? Wystarczyloby przedefiniowac wartości i powinno wsio ddziałac. To samo sie tyczy wersji imperial ? Zmiana jednostek na inne miary powinna byc dostepna !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 wrz 2018, 21:05 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Wiercenia idealnego nigdy nie zrobicie bo zaraz po ucięciu elementy już bywają krzywe a za jakis czas już są np dłuższe o 0.2mm albo i więcej. Dlatego używa się "bazy" na takie buble i z takimi bazami obecne pro100 sobie poradzi. A myślę że będzie lepiej bo pomysły im podsuwałem, a gdybym planował zakup cnc to już by byla gwarancja 100% ze cos załatwię :D Choć myślę że już by mogli co wyczarować ale trzeba poczekać i za dużo nie gadać :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pro 100
Post: 04 wrz 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Baza jasne że tak z jednej strony a z drugiej... Czujniki i inne takie ale robiąc szafki górne z bokami oklejonymi z trzch stron będziesz chciał i tak przesunąć wieniec o grubość PCV więc będziesz chciał przestawić wieniec o te 0,4mm. Jedno miejsce po przecinku jest niezbędne.
Jestem ciekaw ich koncepcja CNC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 323 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group