TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 07 cze 2026, 21:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Nigdy nie korzystałem z Palette CAD ale powiem Ci że takich ludzi potrzebują :) Nie obraź się ale jesteś wyznawcą nie użytkownikiem.
Pro100 nie jest bez wad ale wszystko co opisałeś da się zrobić bez kombinacji no chyba tylko bez tych nawiertów wymiarowanych automatycznie bo same nawierty możesz wymiarować ręcznie. jeśli masz moduł CNC)

Ile kosztowała Twoja wersja Pallett CAD i jakich modułów Ci brakuje?

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Zgadzam się . Z tego co pokazałeś to dupy nie urywa programy widzę wiele się nie różnią - to są akurat mało liczące się detale. No ale oczywiście jak kto woli : jednemu córka drugiemu matka

m.premium pisze:
to dupy nie urywa
- o tego określenia mi brakowało, jednak m.premium to ekspert :D

Jest to pisemna analiza i ocena zagadnienia, wydana przez osobę posiadającą specjalistyczną wiedzę oraz doświadczenie w danej dziedzinie, w celu wyjaśnienia konkretnego problemu i zaproponowania rozwiązań.

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
lol

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
@MarekMitonski wyznawcą nie jestem i wcale nie twierdzę też że Palette jest idealny, ale właśnie przez to
Cytuj:
no chyba tylko bez tych nawiertów wymiarowanych automatycznie bo same nawierty możesz wymiarować ręcznie. jeśli masz moduł CNC)
polubiłem Palette, to było moim głównym kryterium zakupu. Dla mnie te wymiary są ważne, można je samemu obliczyć w Pro100 bo tak robiłem, ale zajmuje to niepotrzebny czas, a mając pracownika (nazwijmy go mniej kumatego) musisz mu to policzyć i dać czarno na białym wszystkie wymiary, więc jeszcze robienie rysunków zajmuje czas, więc dlatego że w Palette wszystko robi się automatycznie, do tego robienie rysunków zajmuje chwilę, uważam że przynajmniej na tym polu Palette wygrywa.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje słowa, jak to jest w Pro100 z tym modułem CNC, że mając moduł musisz jeszcze ręcznie wymiary nanosić??????
Jeśli tak to dla mnie strata czasu i pieniędzy.

Odnośnie cen, ja dałem za mój pakiet "START" coś koło 6000 zł brutto, lat temu chyba cztery. Do tego co roku płacę za chmurę plus aktualizacje około 2000 zł.

Nie wiem jaka jest teraz cena tego pakietu, bo mam cennik z tamtego roku i w tamtym roku pakiet "START" wychodził koło 11000 zł, teraz podejrzewam będzie trochę drożej, jak chcecie znać cenę, to na stronie jest kontakt, nr telefonów, wszystko powiedzą, cenniki wyślą, a nawet program na testy dadzą.

Niżej macie fotkę cennika i rozpiskę co jest , a co nie ma w pakiecie.

Ja nie mam fotorealistyki najwyższej klasy, akwareli i markera w moim pakiecie, a mam edytor obiektów. (Niemcy chyba co jakiś czas zmieniają te pakiety, jak byłem na szkoleniu to kilka osób, które kupiły ten tańszy pakiet wcześniej jak ja to też mieli niektóre moduły, a inne nie), najlepiej dopytać u źródła co jest a co nie ma, bo mogło się coś zmienić, albo pomyłka w druku.
Są jeszcze dwa pakiety "PRO BUSINESS" czyli "SMALL BUSINESS" plus postprocesor CAM do takiej maszyny jaką macie i "PRO BUSINESS +" czyli "ENTERPRISE" plus postprocesor.

Moim zdaniem pakiet "START" jest całkiem spoko na początek, choć to zależy co komu potrzebne (jakie moduły) jak ktoś potrzebuje optymalizację cięcia to tylko "SMALL BUSINESS" musi brać, bo osobno modułów nie sprzedają.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

RG design pisze:
Do tego co roku płacę za chmurę plus aktualizacje około 2000 zł.

No, to duży minus...

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
Ceny chyba porównywalne jak uwzględni się to że masz moduł renderu w podstawowej wersji a w pro100 musisz dokupić.
Co do nawiertów to jak maszyna wierci to nikt tego nie musi mierzyć i pewnie z tego wychodzi pro100 zresztą u mnie nikt nic nie widzi na kartce za wyjątkiem wymiaru gabarytu szafki bo reszta jest powiercona więc musi się złożyć. (a przynajmniej powinna :) )
Dodatkowa opłata za roczna to zaczyna się dziać normą. W pro 100 płacisz co zmianę nr. programu co kilka lat jaki kiedyś w korpusie ale jak ten drugi pokazał szybko można zmienić zasady i zapłacenie wcześniej większej kwoty za program nie ma na to wpływu.

Awatar użytkownika

Ceny porównywalne.
Jeśli chodzi o chmurę i aktualizację to nie jest to obowiązkowe i można tego nie kupować, ale raz na jakiś czas dobrze jest program aktualizować do najnowszej wersji, bo go po prostu ulepszają.
Mi bardziej chodzi o chmurę, bo wrzucam tam wizualizacje i można je obejrzeć przez internet, fajna sprawa jak są klienci z dalszych lokalizacji. A Palette ma taką politykę że chmura jest dostępna z aktualizacjami, czyli kupujesz dostęp do chmury i dostajesz co kwartał aktualizacje.
A w Pro100 jest jakaś opcja żeby wrzucić wizkę w jakąś chmurę czy coś podobnego????

Cytuj:
Co do nawiertów to jak maszyna wierci to nikt tego nie musi mierzyć i pewnie z tego wychodzi pro100 zresztą u mnie nikt nic nie widzi na kartce za wyjątkiem wymiaru gabarytu szafki bo reszta jest powiercona więc musi się złożyć. (a przynajmniej powinna :) )

Tylko mi cały czas chodzi o same rysunki wykonawcze. Bo wiadomo że mając maszynę CNC i moduły do tego czy w jednym czy w drugim programie, to maszyna nie potrzebuje rysunku bo ma od tego plik. Ale nie mając tych modułów w Palette rysunek masz raz dwa, a z tego co tu i w innych tematach czytam to wychodzi że w Pro100 trzeba się z tym namęczyć, a mi najbardziej zależało na tych rysunkach.

Wiertarki cnc jeszcze się nie dorobiłem. Więc jakiś rusunek musi być. aby chociaż przy nawiercaniu na WW. Składaniu wiedział czy boki są nakładane na denko czy idą do boku.

Miałem okazje pobawić się pro100 przez chwile. Nie było dużo czasu ale zauważyłem jeden duży minus pro100. Wpust na hdf w szafkach górnych. Szafka z kreatora bluma została zaimportowana. Wszystko spoko. NAstępnie wysłana do nowego rozkroju. i tutaj nie widziałem aby ten wpust był gdzieś zaznaczony. Tak samo która krawędź ma być oklejona. Nalliście formatek w pro100 też tych informacji nie widziałęm. Dla mnie nowy rozkrój mało intuicyjny.
Miałem 15-20minut z programem. to dużo nie zobaczyłem. Człowiek co mi udostępnił program też zabardzo czasu niemiał aby pogadać bo klient przyszedł. A wersja demo ma poblokowane opcje.

grzesiek_re pisze:
Wpust na hdf w szafkach górnych. Szafka z kreatora bluma została zaimportowana.

Wydruk bezpośrednio z kreatora blum ma wpust i resztę nawiertów w najbardziej sensowny i przejrzysty sposób. Jak Pro100 jest w wersji podstawowej bez nawiertów to nie można mieć pretensji o brak wpustu.

Oklejenia są w podstawowej wersji pro100 tylko trzeba je wcześniej zaznaczyć na formatce (program sam tego nie zrobi). Tak jak rozbudowane ukrywanie itp.

Przez kilkanaście lat wydałem na aktualizację ok. 2 tys. zł (z v.4 do v.6). Na najnowszą może się kiedyś skuszę, ale v.6 jest wystarczająca do pracy.

OlBa pisze:
grzesiek_re pisze:
Wpust na hdf w szafkach górnych. Szafka z kreatora bluma została zaimportowana.

Wydruk bezpośrednio z kreatora blum ma wpust i resztę nawiertów w najbardziej sensowny i przejrzysty sposób. Jak Pro100 jest w wersji podstawowej bez nawiertów to nie można mieć pretensji o brak wpustu.

No tak ale jak robie całą kuchnie to nie bedę importował szafek z bluma. Tylko będę miał swoją własną biblioteke korpusów. i następniechiałbym to przerzucić do nowy rozkój wydrukować i pójść na piłę ciąć. Bo jak zaczne troche rozkroju z bluma troche z pro100 to sensu nie widze.

Czyli aby to ominąć trzeba mieć dodatkowy modół cnc?

Są zwolennicy 10w1 i zwolennicy oddzielnych programów. Moim celem nie jest namawianie Cię na ten konkretny program, tylko prostowanie błędnych opinii o PRO100, bo ten akurat znam. Jeżeli sketchup ma to co potrzebujesz, czyli rozkrój, wiercenia i wizualizacje na poziomie pro100 i jest tańszy to się nie zastanawiaj tylko bierz.

grzesiek_re pisze:
Bo jak zaczne troche rozkroju z bluma troche z pro100 to sensu nie widze.

Rozmumiem, że nie korzystałeś nigdy z programu do projektowania? Żaden z w/w nie robi rozkroju.

Nie licze na to że ktoś będzie mnie na jakiś program namawiał. Może oprócz handlowców.
Po prostu przed wydaniem kasy chciałbym uzyskać opinie kogoś kto pracuje danym programem. I ewentuanie moje watpliwości mi wyjaśnił,
Za co jestem bardzo wdzięczny.

Wcześniej jak potrzebowałem nawiertów to szedłem do hurtownii w której zamawiałęm formatki. Siadałem z projektantem i robiliśmy projekt kuchni w 3h. Używał corpusa. generował mi przy tym liste formatek, frontów, itp. Wysyłał plik pdf gdzie każda szafka była była na osobnej kartce rozpisana jak na poniższym rysunku. Lista formatek była wysyłana odrazu do programu do rozkroju. A nie programu do rozkroju musiał brać formatki z kilku plików.
Myślałem że sketchup lub pro100 (bo z tymi programami miałem coś doczynienia -w małym stopniu) też mają takie funkcjie.

grzesiek_re pisze:
Siadałem z projektantem i robiliśmy projekt kuchni w 3h. Używał corpusa.

Masz gotową odpowiedź, musisz mieć corpusa. Wszystko do niego będziesz porównywał i nie będziesz zadowowolony z innych programów.

Pamiętaj, że samo patrzenie na pracę fachowca jest czasem zwodnicze, bo wtedy wszystko wydaje się proste i łatwe. Ten projektant najprawdopdoobniej robi tylko to, przez cały dzień i nie zawraca sobie głowy pracą fizyczną. Ty będziesz zasiadał do programu w przerwach lub po pracy. Jak już usiądziesz do programu to na początku stwierdzisz, że robiłeś to szybciej bez oprogramowania :D
Poza tym corpus podobnie jak reszta, chyba również potrzebuje dodatkowych modułów czy programów, np. do rozkroju.

tak wygląda raport każdej szafki z corpusa. gdyby nie cena to myśle że poszedłbym w strone corpusa.
Załącznik:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg

Fajnie to wygląda, byłoby przydatne szczególnie przy nietypowych korpusach.
Jak wyglądają nawierty do tej przykładowej szafki ?

Nawierty można było ustalić w pełni w progrmie. Czyli czy ma być konfirmata+ kołek, czy mimośród itp ustalanie odległości od krawędzi, odległośc między nimi itp bardzo przydatne przy nietypowych konstrukcjach. Formatki po oklejeniu rzucali na BHX-a. Fajne mieli to że one były z kodem kreskowym, operator skanował i wkładał formatke.

Nie mam BHX-a tylko WW wiec przydało by się żeby pracownik wiedział jak nawiercić. Cóż musze jeszcze posprawdzać inne programy. Chyba wolnej chwili sprawdze palletcad. Bo wiele osób go poleca

Kiedyś znalazłem w sieci coś takiego jak Meblarz 3D. Ma bardzo podobny interfejs do PRO100, chyba słabe wizualki, ale za to są automatyczne nawierty. Ktoś to używał?

Awatar użytkownika

@grzesiek_re ja też nie chce Cię na siłę namawiać na Palette Cada czy jakikolwiek inny program. Wybór należy do Ciebie.

Odniosę się teraz do powyższych postów:
Cytuj:
Jak Pro100 jest w wersji podstawowej bez nawiertów to nie można mieć pretensji o brak wpustu.

w Palette nawet w najtańszym pakiecie (MINI) są nawierty i wpusty i jest to na rysunku zaznaczone
Cytuj:
Nawierty można było ustalić w pełni w progrmie. Czyli czy ma być konfirmata+ kołek, czy mimośród itp ustalanie odległości od krawędzi, odległośc między nimi itp bardzo przydatne przy nietypowych konstrukcjach.

tak samo w Palette można zrobić, standardowo jest kilkanaście różnych złączy (typu konfirmata, kołek, mimośród, jakieś lamello i nie pamiętam co jeszcze) i są one poustawiane raczej pod CNC, ale można, a nawet trzeba sobie to po swojemu na początku "przerobić" pod siebie i zapisać do biblioteki. Ja mam wszystkie moje złącza "przerobione" pod wielowrzecionówkę. Ustalając w konfiguratorze korpusu gdzie ma być jakie złącze, (konfirmata+kołek czy mimośród+kołek) program sam wrzuca je w zadanych wcześniej odległościach ("przerobionych" prze ze mnie (co 32mm i wielokrotność)) i sam dopasowuje do szerokości korpusu.
Dodatkowo jeśli włączysz sobie "widok jako siatka druciana" to zobaczysz jak te wszystkie złącza są zamontowane w korpusie i czy gdzieś jedno w drugie nie wchodzi. Na etapie projektowania można już błędy wyeliminować.
Cytuj:
tak wygląda raport każdej szafki z corpusa.

jeśli chodzi o taki raport to na pewno da się coś takiego (na pewno nie takie same) wygenerować w Palette, nie wiem jak bo nie używam, ale widziałem coś takiego na szkoleniu, albo to było w specyfikacji, albo w expose.

Jeśli chodzi o rozkrój w Palette to dużo Ci nie powiem bo w moim pakiecie go nie ma.
Jeśli jest Ci on konieczny to musisz zakupić pakiet "SMALL BUSINESS", a to już jest taka full opcja.
Wiem że jest coś takiego jak Palette Label czyli etykiety, czy jest to do rozkroju czy już pod CNC tego dokładnie nie wiem. Na pewno pod CNC działa bo chłopaki na szkoleniach coś opowiadali że drukujesz etykiety z kodem, naklejasz na formatkę, skanujesz skanerem i maszyna CNC już wie jak ma tą formatkę wiercić. A prawdopodobnie drukuje się przy cięciu formatek. Tu musisz dopytać, bo może Ci się to przydać przy cięciu i opisywaniu formatek dla pracowników.

Co jeszcze?
Też można w Palette zaimportować z kreatora Blum, można zaimportować różne inne rzeczy 3D które znajdziesz w sieci w wielu formatach. Ja bardzo dużo ściągam zlewów, kiedyś wysłałem zapytanie bodajże do Amiki i dostałem cały pakiet plików z kuchenkami, piekarnikami i nie wiem czym jeszcze na e-mail. Sketchupowe pliki (SKP) też można zaimportować.
W pakiecie "SMALL BUSINESS" można też wyexportować pliki 3D, w moim można tylko 2D z czego już korzystałem, jak dorabiałem skośny front frezowany klientowi.

Po zakupie też trzeba poświęcić trochę czasu na dostosowanie pod siebie ("przerobienie") niektórych rzeczy, czy to złącz, czy np. szuflad, zawiasów. Ja wszystko zamawiam przez internet, płytę przez E-rozrys, a akcesoria przez stronę mojego sklepu. Ja mam zrobione tak że specyfikacja generuje mi listę formatek i akcesoriów i na liście mam kody akcesoriów których używa mój sklep, mam np. BL1 i jest to Blum nakładany z hamulcem, po wpisaniu go w szukajkę na stronie sklepu wyskakuje od razu i nie muszę przekopywać całej listy zawiasów. Mi to bardzo przyspiesza zamawianie.
W specyfikacji formatek przed wrzuceniem jej w E-rozrys dodaję sobie nazwy poszczególnych formatek, np WD1 czyli wieniec dolny szafka 1, na hurtowni chłopaki drukują mi to na etykietach i rozładowując busa już mogę posegregować formatki i poukładać wszystko szafkami. Mając Pro100 spędzałem pół dnia na posegregowanie i opisanie formatek po wymiarach z projektu (miałem tylko wymiary na etykietach), z Palette zajmuje tyle ile rozładunek palety formatek.
Opisy czy nazwy da się zrobić już w samej specyfikacji tylko jeszcze do tego nie doszedłem, jeśli będziesz sam ciął przyda Ci się to na pewno. Można też numerować formatki w programie, ja rzadko z tego korzystam, ale czasem jak brat mi pomagał, przy jakiejś wymyślanej szafie robiłem mu takie numerowane rysunki.
Takie rzeczy przyspieszyły mi dużo robotę.

Trzeba na początku zrobić podstawową bibliotekę szafek kuchennych takich jak robisz Ty. To akurat przy projektowaniu pierwszej kuchni można zrobić i zapisać poszczególne szafki do biblioteki, potem tylko wyciągasz i ewentualnie wymiary zmieniasz.

Cytuj:
Chyba wolnej chwili sprawdze palletcad.

Sprawdź. Ja uważam że warto, nawet dla samego porównania z innymi programami.
Albo wypełnij formularz na stronie, albo gdzieś znajdziesz nr telefonu. Jak chcesz to mogę go tutaj wrzucić.
Musisz tylko dokładnie wytłumaczyć komuś (najprawdopodobniej Marek) kto Cię będzie szkolił na początku z funkcjonalności programu, co konkretnie potrzebujesz, żeby pokazał Ci jak to się robi. Nawet pokaż mu te rysunki z Corpusa.

Nie będę czarował, w tydzień programu nie poznasz. Podstawy złapiesz. Ja mam go około 4 lata i jeszcze wszystkiego nie wiem, a z dużej części po prostu nie korzystam bo mi to nie potrzebne. Przy tym programie niestety trzeba się szkolić, jest on dość intuicyjny i prosty, podstawy ogarniesz moment, ale te zaawansowane funkcje wymagają szkoleń, ale żeby nie było nie jest to jakieś strasznie skomplikowane.

Na youtubie jest kanał Palette Cad Polska i jest tam dużo filmów szkoleniowych, co prawda część jest do starszej wersji i trochę nieaktulne, ale można z nich się dużo dowiedzieć, albo czasem przypomnieć sobie jak coś zrobić jak nie używasz za często tej funkcji i akurat zapomnisz.

Support programu to jest bajka, dzwonisz jak masz problem i ZAWSZE pomagają.
Błędy też się zdarzają i nie będę tego ukrywał, ale są one naprawiane w aktualizacjach, a jeśli nie masz wykupionych aktualizacji to też Ci naprawią.
Palette dba o swoich klientów i dlatego ja go polecam.

Awatar użytkownika

Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Potrzebujesz mieć widok na nuta w boku szafki w PRO100?
Proszę bardzo.
Załącznik:
Nut w PRO100.jpg

Nie wiem tylko do czego Ci to będzie potrzebne jeśli to jest tylko jednorazowy wydruk prawdopodobnie na cały okres działalności.

Nie posiadam dodatku CNC. A to co widać na powyższym załączniku to jest z podstawowej wersji programu.
Jeśli chcesz mieć widoczne podpórki (tak jak ten nut) i wszystko inne to musisz sobie to zrobić sam. Ewentualne konflikty pomiędzy złączami też zauważysz jeśli tak dostosujesz bazę aby było to widoczne.

W PRO100 da się wszystko zrobić jeśli chcesz to sobie zrobić sam. A u innych twórców programów aby to mieć to za to płacisz. Tak to działa.

RG design to że widzisz na naklejkach nazwę elementu to nie zasługa programu jako takiego tylko istnienie takiej możliwości w Twojej hurtowni. Program z całą pewnością taką opcję ma od samego początku jego istnienia.

Kiedyś wpisywałem w nazwie formatki coś takiego:"wieniec (N-564)", gdzie N oznaczał nut, a liczba 564 po której długości. Teraz nawet tego nie robię, patrzę i wiem :D

Omen pisze:
Potrzebujesz mieć widok na nuta w boku szafki w PRO100?
Proszę bardzo.
Załącznik:
Nut w PRO100.jpg

Nie wiem tylko do czego Ci to będzie potrzebne jeśli to jest tylko jednorazowy wydruk prawdopodobnie na cały okres działalności.

Jak pilarz dostanie rozkrój musi wiedzieć że nut trzeba zrobić.

Ale te rozwiązanie z dawaniem w nazwie opisu jest dobrym pomysłem.

OlBa pisze:
Jak pilarz dostanie rozkrój musi wiedzieć że nut trzeba zrobić.

W Nowym Rozkroju v.6 nie ma takiej opcji. Szukaj dalej.

Dla mnie dziwne program dla stolarzy który nie zawiera takiej podstawowej rzeczy.

Być może dodatek CNC zrobi nut i przeniesie go do rozkroju, ale nie wiem, nie mam.... Inne programy jak Pallette lub Optimik mają nuty?

Myślę że w podstawowej wersji PRO100 dodanie w nazwie formatki hasła "NUT" i sposobu oklejania wystarczy. Pilarz będzie wiedział gdzie go zrobić, a jak nie to odłoży formatkę na inną paletę do nutowania.

Awatar użytkownika

Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
grzesiek_re pisze:
Ale te rozwiązanie z dawaniem w nazwie opisu jest dobrym pomysłem.
To jest jedyne rozwiązanie jeśli jeden robi projekt a drugi tnie. Tyle że nut a nut nie są identyczne. Jeden jest w szafce wiszącej drugi jest w słupku. A jeszcze inny może być w szafie. I wszystkie mogą się różnić odległością od tyłu boku. Dlatego drukujesz ten rysunek. Zamiast wymiaru '17' dajesz tekst "A, B lub C" gdzie w legendzie poniżej rysunku piszesz jakie odległości tyczą się których liter. I projektant się tego trzyma, a pilarz wie o co chodzi. Zamiast liter można dać liczby określające odległość nuta od krawędzi. Ale to musi być wpisane w nazwę elementu.

Tylko z tego jest jeden mały problem z bazowania od tyłu elementu. Elementy muszą mieć wręcz idealne wymiary.

Tak naprawde ja używam 3 nutów. szafki górne głebokość-20mm, Słupki głebokość -50mm.i meble tupu szafa, komoda nut-5mm.
To już ręcznie mogę dopisać. albo nazwie szafki zapisać.

Awatar użytkownika

Na dole jest rysunek boku szafki górnej jak ja robię. Oczywiście teraz nic nie widać, bo jest przerzucony z pdf-a do jpg-a i pomniejszony, żeby forum go "łyknęło". Ale normalnych rozmiarów jest wszystko czarno na białym. Jak by ktoś był zainteresowany to mogę na maila normalnego pdf-a wysłać to sobię zobaczy, chyba że da się tu na forum gdzieś takie większe pliki wrzucić.
A robię to tak: w konfiguratorze korpusu zaznaczam że chce plecy nutowane i tak wychodzi, zaznaczam jaka gruba płyta, jaki głęboki ten nut ile od tyłu i wszystko ustawia się tak jak chcę. Potem kilka kliknięć i rysunek wydrukowany.

Cytuj:
RG design to że widzisz na naklejkach nazwę elementu to nie zasługa programu jako takiego tylko istnienie takiej możliwości w Twojej hurtowni. Program z całą pewnością taką opcję ma od samego początku jego istnienia.

Oczywiście że masz rację, tylko w moim przypadku połączenie tych dwóch opcji przyspiesza mi robotę i to znacznie. Program generuje nazwy formatek, e-rozrys pozwala je skopiować i jest git, dawniej też mogłem mieć nazwy na naklejkach tylko musiałbym każdą wklepać ręcznie do osobnego formularza, a teraz zaznaczam całość i tak dosłownie jak tu piszę kopiuj i wklej i wysyłam na e-rozrys. Wiesz ile czasu jest zaoszczędzone?

@Omen nie pomyśl że się czepiam, ale ile zajęło Ci zrobienie tego rysunku. Bo mi wklejenie mojego tutaj, zajęło więcej czasu niż sam się generował.
Piszesz:
Cytuj:
W PRO100 da się wszystko zrobić jeśli chcesz to sobie zrobić sam. A u innych twórców programów aby to mieć to za to płacisz. Tak to działa.

Ok może da się w Pro100 zrobić wszystko, ja do tego nie doszedłem, tylko ile to czasu zajmuje?
Ja jestem takiego zdania że wolę zapłacić więcej i mieć wszystko na już. Co z tego że kupię tańszy program jak będę siedział nad projektem czy rysunkami dodatkowy czas, ja wolę zainwestować więcej w droższy żeby "robiło się samo" a za ten czas można pomóc na produkcji, albo następny projekt robić.
Takie jest moje zdanie, a Wy możecie mieć swoje.

Też nie jestem zwolennikiem zbędnej pracy przy programie :d , bo mnie wystarczy opisanie formatki podczas cięcia (mazak, ołówek, naklejka, co kto woli i czym dysponuje). Żeby to zrobić przydałoby się mieć nut i oklejanie zaznaczone już na etapie wydruku rozkroju jak pisał grzesiek_re, a nie na oddzielnych kartkach z formatkami. Wtedy formatka jest odkładana przez "pilarza" na oddzielną paletę i czeka na przestawienie piły, zdjęcie klina itd. no chyba że ktoś dysponuje drugą pilarką i robi to od razu.

Większe wrażenie na mnie zrobił ten rysunek z cospusa, bo po moich doświadczeniach nie daje nic wiercić pomocnikom :D, a taki rysunek byłby pomocny przy samym składaniu.

Awatar użytkownika

Coś podobnego jak w Corpusie na pewno jest do zrobienia w Palette, (widziałem na szkoleniach) nie wiem jak, a nie mam teraz czasu dzwonić do chłopaków, bo jestem zajęty budową.
Nie mam full pakietu programu, więc też nie wiem jak dokładnie działa rozrys w Palette, na pewno okleiny są pozaznaczane i można wydrukować etykiety, czy sam nut da się zaznaczyć nie wiem, podejrzewam że jest to możliwe.

Tu jest TIP, akurat temat inny, ale macie szafkę pokazaną na rysunku i podejrzewam że można więcej. Wszystko zależy od rodzaju specyfikacji.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.