@grzesiek_re ja też nie chce Cię na siłę namawiać na Palette Cada czy jakikolwiek inny program. Wybór należy do Ciebie.
Odniosę się teraz do powyższych postów:
Cytuj:
Jak Pro100 jest w wersji podstawowej bez nawiertów to nie można mieć pretensji o brak wpustu.
w Palette nawet w najtańszym pakiecie (MINI) są nawierty i wpusty i jest to na rysunku zaznaczone
Cytuj:
Nawierty można było ustalić w pełni w progrmie. Czyli czy ma być konfirmata+ kołek, czy mimośród itp ustalanie odległości od krawędzi, odległośc między nimi itp bardzo przydatne przy nietypowych konstrukcjach.
tak samo w Palette można zrobić, standardowo jest kilkanaście różnych złączy (typu konfirmata, kołek, mimośród, jakieś lamello i nie pamiętam co jeszcze) i są one poustawiane raczej pod CNC, ale można, a nawet trzeba sobie to po swojemu na początku "przerobić" pod siebie i zapisać do biblioteki. Ja mam wszystkie moje złącza "przerobione" pod wielowrzecionówkę. Ustalając w konfiguratorze korpusu gdzie ma być jakie złącze, (konfirmata+kołek czy mimośród+kołek) program sam wrzuca je w zadanych wcześniej odległościach ("przerobionych" prze ze mnie (co 32mm i wielokrotność)) i sam dopasowuje do szerokości korpusu.
Dodatkowo jeśli włączysz sobie "widok jako siatka druciana" to zobaczysz jak te wszystkie złącza są zamontowane w korpusie i czy gdzieś jedno w drugie nie wchodzi. Na etapie projektowania można już błędy wyeliminować.
Cytuj:
tak wygląda raport każdej szafki z corpusa.
jeśli chodzi o taki raport to na pewno da się coś takiego (na pewno nie takie same) wygenerować w Palette, nie wiem jak bo nie używam, ale widziałem coś takiego na szkoleniu, albo to było w specyfikacji, albo w expose.
Jeśli chodzi o rozkrój w Palette to dużo Ci nie powiem bo w moim pakiecie go nie ma.
Jeśli jest Ci on konieczny to musisz zakupić pakiet "SMALL BUSINESS", a to już jest taka full opcja.
Wiem że jest coś takiego jak Palette Label czyli etykiety, czy jest to do rozkroju czy już pod CNC tego dokładnie nie wiem. Na pewno pod CNC działa bo chłopaki na szkoleniach coś opowiadali że drukujesz etykiety z kodem, naklejasz na formatkę, skanujesz skanerem i maszyna CNC już wie jak ma tą formatkę wiercić. A prawdopodobnie drukuje się przy cięciu formatek. Tu musisz dopytać, bo może Ci się to przydać przy cięciu i opisywaniu formatek dla pracowników.
Co jeszcze?
Też można w Palette zaimportować z kreatora Blum, można zaimportować różne inne rzeczy 3D które znajdziesz w sieci w wielu formatach. Ja bardzo dużo ściągam zlewów, kiedyś wysłałem zapytanie bodajże do Amiki i dostałem cały pakiet plików z kuchenkami, piekarnikami i nie wiem czym jeszcze na e-mail. Sketchupowe pliki (SKP) też można zaimportować.
W pakiecie "SMALL BUSINESS" można też wyexportować pliki 3D, w moim można tylko 2D z czego już korzystałem, jak dorabiałem skośny front frezowany klientowi.
Po zakupie też trzeba poświęcić trochę czasu na dostosowanie pod siebie ("przerobienie") niektórych rzeczy, czy to złącz, czy np. szuflad, zawiasów. Ja wszystko zamawiam przez internet, płytę przez E-rozrys, a akcesoria przez stronę mojego sklepu. Ja mam zrobione tak że specyfikacja generuje mi listę formatek i akcesoriów i na liście mam kody akcesoriów których używa mój sklep, mam np. BL1 i jest to Blum nakładany z hamulcem, po wpisaniu go w szukajkę na stronie sklepu wyskakuje od razu i nie muszę przekopywać całej listy zawiasów. Mi to bardzo przyspiesza zamawianie.
W specyfikacji formatek przed wrzuceniem jej w E-rozrys dodaję sobie nazwy poszczególnych formatek, np WD1 czyli wieniec dolny szafka 1, na hurtowni chłopaki drukują mi to na etykietach i rozładowując busa już mogę posegregować formatki i poukładać wszystko szafkami. Mając Pro100 spędzałem pół dnia na posegregowanie i opisanie formatek po wymiarach z projektu (miałem tylko wymiary na etykietach), z Palette zajmuje tyle ile rozładunek palety formatek.
Opisy czy nazwy da się zrobić już w samej specyfikacji tylko jeszcze do tego nie doszedłem, jeśli będziesz sam ciął przyda Ci się to na pewno. Można też numerować formatki w programie, ja rzadko z tego korzystam, ale czasem jak brat mi pomagał, przy jakiejś wymyślanej szafie robiłem mu takie numerowane rysunki.
Takie rzeczy przyspieszyły mi dużo robotę.
Trzeba na początku zrobić podstawową bibliotekę szafek kuchennych takich jak robisz Ty. To akurat przy projektowaniu pierwszej kuchni można zrobić i zapisać poszczególne szafki do biblioteki, potem tylko wyciągasz i ewentualnie wymiary zmieniasz.
Cytuj:
Chyba wolnej chwili sprawdze palletcad.
Sprawdź. Ja uważam że warto, nawet dla samego porównania z innymi programami.
Albo wypełnij formularz na stronie, albo gdzieś znajdziesz nr telefonu. Jak chcesz to mogę go tutaj wrzucić.
Musisz tylko dokładnie wytłumaczyć komuś (najprawdopodobniej Marek) kto Cię będzie szkolił na początku z funkcjonalności programu, co konkretnie potrzebujesz, żeby pokazał Ci jak to się robi. Nawet pokaż mu te rysunki z Corpusa.
Nie będę czarował, w tydzień programu nie poznasz. Podstawy złapiesz. Ja mam go około 4 lata i jeszcze wszystkiego nie wiem, a z dużej części po prostu nie korzystam bo mi to nie potrzebne. Przy tym programie niestety trzeba się szkolić, jest on dość intuicyjny i prosty, podstawy ogarniesz moment, ale te zaawansowane funkcje wymagają szkoleń, ale żeby nie było nie jest to jakieś strasznie skomplikowane.
Na youtubie jest kanał Palette Cad Polska i jest tam dużo filmów szkoleniowych, co prawda część jest do starszej wersji i trochę nieaktulne, ale można z nich się dużo dowiedzieć, albo czasem przypomnieć sobie jak coś zrobić jak nie używasz za często tej funkcji i akurat zapomnisz.
Support programu to jest bajka, dzwonisz jak masz problem i ZAWSZE pomagają.
Błędy też się zdarzają i nie będę tego ukrywał, ale są one naprawiane w aktualizacjach, a jeśli nie masz wykupionych aktualizacji to też Ci naprawią.
Palette dba o swoich klientów i dlatego ja go polecam.