TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 08 lut 2026, 17:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość

Witam
Jestem "małym stolarzem", czyli meble robie osobiście z pomocnikiem. Będe zatrudniał 2 dodatkowe osoby. I przydałoby się jakoś proces od projektu do złożenia szafki ogarnąć inaczej niż kartka z wydrukiem z excela. Aby nowe osoby i pomocnik mogli jakoś zrozumieć co autor miał na myśli. Myśle nad programem sketchup. Czy ktoś z was korzysta z tego programu? Jeśli tak to jakie wtyczki dodatkowe, macie poinstalowane?

Fukcjie które bym potrzebował:
- Rozbicie szafek mebli na formatki. Z podziałem na różne płyty i hdf.
- Wygenerować rozkrój
- Lista okuć, zakupy
- Generowanie rysunków z listą formatek, aby chłopaki mogli swobodnie składać szafki.

Uprzedzam pytanie, dlaczego sketchup? Program będzie wykorzystywany do jeszcze innych celów. I chciałbym pogodzić te 2 potrzeby.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Osobiście nie używałem, ale jak przeglądałem YT to mnóstwo osób z tego korzysta i jest masa poradników, więc raczej się sprawdzi. Nie wiem jak to wychodzi cenowo o ile chcesz go kupić, ale wtyczki te bardziej rozbudowane chyba są już płatne. Najlepiej spróbuj i zobacz czy Ci ten program odpowiada, bo nie wiem co jeszcze w nim potrzebujesz robić.

Jeżeli nie masz maszyn cnc i nie masz zamiaru się w tym kierunku rozwijać to bierz Pallete CaD

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
@pogodameble ale z Palette można śmiało w CNC się rozwijać.
@grzesiek_re też miałem pisać właśnie na temat Palette Cad że wszystkie te rzeczy zrobi, a można go później o CNC rozbudować.
A do jakich to innych celów chcesz jeszcze tego Sketchupa wykorzystać?

skeczap ma takie opcje ??
rozbicie szafek na formatki , rozkrój , i okucia ??

Awatar użytkownika

Specjalizacja: Stolarz na pełny etat wieczorowo programista... :)
SketchUp nie ale są różne dodatki które to udostępniają. Dawno tego nie przeglądałem ale wtedy jak na to patrzyłem (będzie kilka lat) nie było to za dobre.

SketchUp to wolność rysowania, wszystko narysujesz ale czasami proste szafki będą wymagały więcej zachodu niż np. w Pro100 które wydaje mi się bardziej się sprawdzi w na Twoje potrzeby.

Awatar użytkownika

Nie wiem jak Pro100 się teraz rozwinęło, bo nie śledzę. Ale jak dla mnie to do połowy tych rzeczy co potrzebuje autor tematu, trzeba do Pro100 moduły dokupywać, a w Palette w tańszym pakiecie tylko rozkroju nie zrobi.

Program dodatkowo bym wykorzystywał do projektów wnętrz. Ale to bardzo sporadycznie. więc nie jest to główny wyznacznik.

Widze naprawde fajne wtyczki. Nawet są wtyczki jak "CabinetSense' gdzie można importować do maszyn cnc.
Niby wszystko fajnie. Ale mnie ciekawi jak w praktyce to wyglada. korzystanie z sketchupa do produkcji mebli. Wiem że się da, ale czy nie ejst to upierdliwe.

Awatar użytkownika

CabinetSense wygląda fajnie ale nie nadaje się dla cnc tak naprawdę bo generuje pliki dxf np. na nesting i to wymaga jeszcze wielu zabiegów np. by agregat wiercący działała...
Nie używałem Palette i cen też nie znam więc nie wiem w czym lepszy od pro 100 no ale nie widzę czego nie mógł by zrobić w pro100. Prosto ma tak ogólnie trzy wersje podstawowa, reder i cnc w podstawowej robisz wszystko.

RG design pisze:
Nie wiem jak Pro100 się teraz rozwinęło, bo nie śledzę. Ale jak dla mnie to do połowy tych rzeczy co potrzebuje autor tematu, trzeba do Pro100 moduły dokupywać, a w Palette w tańszym pakiecie tylko rozkroju nie zrobi.

Nie znam Sketchupa, ale Pro100 tylko rozkroju nie zrobi. Do tego będzie potrzebny np. Nowy Rozkrój.

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Który działa całkiem przyzwoicie

Awatar użytkownika

Pro100 nie robi rysunków wykonawczych, chyba że coś się zmieniło. Ale z tego co gdzieś tu na forum czytałem to raczej jest jak było, żeby wygenerować rysunek wykonawczy z zaznaczonymi wszystkimi otworami to trzeba się trochę namęczyć, a w Palette razem z wydrukowaniem pół minuty.

Projekty wnętrz można zrobić i w Palette i w Pro100. Ja robiąc jakiś większy projekt, typu kuchnia, salon, garderoba, zawsze robię wizualizację, więc podchodzi pod projektowanie wnętrz.

Z tego co pamiętam i sprawdzałem cennik Pro100 to full wersja Pro100 z krayem, rozrysem i cnc wychodzi w bardzo podobnych pieniądzach jak pełny pakiet Palette.
Wersja Palette jaką ja mam, czyli pakiet bez kilku modułów wychodzi nieco drożej niż sam program Pro100, ale moim zdaniem Palette i tak bije go na głowę.
Akurat jestem na wyjeździe więc nie mam cennika i nie pamiętam czego dokładnie brakuje w moim pakiecie, ale ten pakiet jest w zupełności wystarczający. Nie mam np: wizualizacji najwyższej klasy, coś jak kray w Pro100, nie mam wyjścia pod CNC, rozkroju i czegoś tam jeszcze. Mimo to uważam że w Palette da się zrobić dużo więcej, łatwiej i szybciej niż w Pro100.

Jeśli by ktoś chciał przetestować Palette to chłopaki z supportu udostępniają pełną wersję na testy bodajże na tydzień.

Nie chce reklamować PRO100 bo nie jest idealny i kilka rzeczy mi się nie spodobało przez te kilkanaście lat. Jestem z tym programem jeszcze od v.4, gdzie żeby zrenderować wątpliwej jakości wizualizację można było w tym czasie zaparzyć kawę. Człowiek się poprostu przyzwyczaja i nie lubi zmian, a im starszy tym gorzej przechodzi te zmiany. Jak firmy handlujące oprogramowaniem zaczną szanować stolarzy i wzorem firm farmaceutycznych zaczną nas wysyłać na darmowe szkolenia np. na Zanzibar, to moje podejście ulegnię zmianie :D

Ja ten program ogarniam wystarczająco na potrzeby swojej działalności i zostałem przy v.6, choć uważam że v.5, która była krokiem milowym, jest wystarczająca do przyzwoitej pracy. Nigdy nie zdarzyło mi się żeby ktoś wymagał ode mnie super wizualizacji, bo Ci co mieli taką potrzebę przychodzili raczej z gotowymi projektami. Te "rysunki wykonawcze" można ogarnąć w dobrze znanym darmowym oprogramowaniu.

Wizualizacja, wymiarowanie, rozpiska formatek i okuć wraz w wyceną jest możliwa w podstawowej wersji PRO100.

Awatar użytkownika

Cytuj:
Te "rysunki wykonawcze" można ogarnąć w dobrze znanym darmowym oprogramowaniu.

W czym Ty te rysunki ogarniasz???

Ok spoko, tylko po co dodatkowe oprogramowanie jak Palette to sam ogarnia. Nie wiem w czym robisz te rysunki, ale przy dodatkowym programie pewnie musisz zrobić trochę "kopiuj wklej, kopiuj wklej" i zajmuje to dodatkowy czas.
Ja mając Pro100 robiłem ręcznie rysunki pracownikowi, zajmowało to czas i generowało mnóstwo błędów. Jak kupiłem Palette to robota przyspieszyła i to znacznie, no i błędy zdarzają się dużo rzadziej.

U mnie te rysunki były głównym kryterium dla którego porzuciłem Pro100 i kupiłem Palette Cad, a po kilku latach używania uważam że jest dużo lepszy od Pro100.
Cytuj:
Jak firmy handlujące oprogramowaniem zaczną szanować stolarzy i wzorem firm farmaceutycznych zaczną nas wysyłać na darmowe szkolenia np. na Zanzibar, to moje podejście ulegnię zmianie :D

W przypadku Palette to akurat szanują stolarzy, bo w cenie programu masz kilka godzin szkolenia, co prawda nie na Zanzibarze tylko online,ale jest rotfl Możesz sobie dokupić godziny szkoleniowe i chyba raz do roku organizują stacjonarne szkolenie dla większej grupy.

Poza tym jest support i to prawdziwy. Masz problem, dzwonisz. Zawsze odbiorą i pomogą, nigdy nie zostawiają klientów w potrzebie.
Dodatkowo jak masz jakiś pomysł na ulepszenie czy usprawnienie programu można chłopakom z supportu powiedzieć i przekazują to Niemcom (Palette jest akurat niemiecki) i jest szansa że przy aktualizacji programu coś wprowadzą. Jeśli nie Niemcy to Polacy sami też kombinują z niektórymi rzeczami tak żeby nam stolarzom ułatwić projektowanie.

Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie ma prostszego programu, jak PRO100. Wszystko w tym programie mogłem ogarnąć bez szkoleń. Jak ktoś nie ma cnc i nie zamierza mieć, to lepszego, łatwiejszego programu nie ma.

Administrator
Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz meblowy
Co post, to spam. To jest chyba szwagier nieodżałowanego kolegi Danio.

Awatar użytkownika

Chłopaki bronią polskiego oprogramowania a nie jakiegoś Niemieckiego czy innego Chorwackiego... A Ty się jeszcze czepiasz rotfl rotfl rotfl

Administrator
Awatar użytkownika

Jak polskiego, to przepraszam.
W takim razie też kupię, tylko poczekam na wersję PRO101.

Awatar użytkownika

@PBstol ja się z Tobą nie zgodzę. Może jak sama nazwa wskazuje program jest prosty, ja się go uczyłem z pdf-a dołączonego do programu, ale jak dostałem Palette na tydzień na testy to po około pół godzinnym szkoleniu też wiedziałem jak się poruszać po programie i umiałem projektować proste rzeczy. Mojego 11 letniego syna w 5 minut nauczyłem projektować proste szafki, Palette jest intuicyjny i też jest prosty, ale jeśli chcesz robić skomplikowane rzeczy to potrzeba do tego szkolenia, które i tak dostajesz w cenie programu.

Ja uważam że Palette Cad pod kilkoma względami przewyższa Pro100, przede wszystkim rysunki wykonawcze.

Nie będę się rozpisywał ze szczegółami na temat jednego i drugiego bo to nie ma sensu, Pro100 można pobrać DEMO, Palette Cad-a dostaniecie pełną wersję na tydzień, na testy, trzeba tylko zadzwonić, lub wypełnić formularz na stronie.

Można spróbować samemu co warty jest każdy z nich.

Ja używałem Pro100, miałem SolidWorksa z Swoodem na testy, miałem prezentację Corpusa i dopiero Palette Cad spełnił moje oczekiwania.

@grzesiek_re zrób jak pisałem wyżej pobierz demo Pro100 czy poproś o przetestowanie Palette i potestuj Sketchupa, sam wtedy zobaczysz co Ci najlepiej siądzie.
Jeden będzie chwalił ten, drugi tamten program, a nie przekonasz się jak sam nie spróbujesz.

Jak masz wydać ciężko zarobione i niemałe pieniądze, to najpierw potestuj ile się da i nie sugeruj się ceną bo czasem lepiej jest wydać więcej na lepszy "sprzęt"

A to czy sprzęt, program jest polski, niemiecki czy chiński nie ma dla mnie znaczenia, wiadomo też chcę wspierać polski biznes, ale jak coś jest dla mnie lepsze, to wybieram lepsze.

A czy pro100 ma możliwość generowania rysunków do montażu każdej szafki?
Nie ukrywam że chciałbym generować takie rysunki/listy formatek aby chłopaki mogli na spokojnie składać szafki.

Ogarnełem wersje demo. Troche lipa zrobili. Ponieważ jest w opcjach lista formatek itp. ale nie można zobaczyć jak to wyglada w praktyce.

Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o rysunki to Pro100 nie ma szans do Palette Cada. W Palette rysunki generują się same, trzeba w opcjach parę rzeczy zaznaczyć i jest git. Na początku chłopaki z Palette pomogą w takich rzeczach. Klikasz dwa razy w daną formatkę i wchodzisz w opcje rysunku, kilka kliknięć i drukujesz rysunek, dajesz chłopakom na produkcję i tyle. A w Pro100 to się trzeba nakombinować,
przeczytaj sobie ten temat
http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=4721
w tym też pisałem o Palette http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=4856
i w tym też http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=4989
i chyba gdzieś indziej też.

W Palette Cad masz coś takiego jak "specyfikacja" czyli lista formatek, akcesoria, lista szafek i różne inne rzeczy, można tu bardzo dużo nakombinować i zrobić stricte pod siebie. Jest to trochę bardziej zaawansowane i na początku może być trudno, ale w przypadku Palette jest taki bajer że chłopaki w cenie programu robią Ci jedną specyfikację tak jak ty chcesz, lista formatek, akcesoria, podział na szafki, opcji jest mnóstwo, ja mam zrobioną taką żebym łatwo mógł ją kopiować do e-rozrysu plus lista akcesoriów, mi więcej nie trzeba.

Moim zdaniem jeśli chcesz sobie ułatwić i przyspieszyć robotę, to bierz Palette Cada, z Pro100 się będziesz męczył, może jest na początku łatwiejszy, ale Palette też jest łatwy, a tych bardziej skomplikowanych rzeczy to się szybko nauczysz, a moim zdaniem ma więcej możliwości.

Jak chcesz przetestować Palette (ZA DARMO) to albo zadzwoń do nich, albo wypełnij formularz na stronie palettecad.pl, w prawym górnym rogu masz zakładkę pobierz program, wchodzisz i wypełniasz, za jakiś czas ktoś do Ciebie zadzwoni, dostaniesz instalkę i zostaniesz przeszkolony z podstaw tak żebyś wiedział co jest do czego i możesz się "bawić" cały tydzień, oczywiście możesz dzwonić jak byś coś nie wiedział, chłopaki zawsze pomogą.

Jak chcesz się dowiedzieć więcej rzeczy na temat Palette, to chętnie podpowiem, mam go już ze cztery lata, znam dość dobrze (nie bardzo dobrze) i z perspektywy użytkownika dowiesz się innych rzeczy niż od szkoleniowców czy od sprzedawców. Pro100 też miałem i wiem gdzie są różnice i co może wkurzać.

Każdy program ma coś lepszego i gorszego. Byłem bardzo ciekawy tych "rysunków wykonawczych" o których pisałeś i miały być atutem Palette. To co znalazłem moim zdaniem jest słabe i mało przejrzyste, chyba że chodziło o coś zupełenie innego?

Jak za pomocą kilku kliknięć powstaje wydruk z widokiem szafki, z rzutami i wierceniami formatek, a do tego jest to przedstawione w sposób przejrzysty i czytelny na poziomie "pomocnika" to zapodaj jakieś fotki. Byłaby by to fajna opcja, której nie ma w PRO100.

Na razie mam kumatego pomocnika, który potrzebuje tylko rzuty mebli z wymiarami (PRO100) i oddzielnie wydrukowane wiercenia z DYNALOGA.

Rysunki fajnie generuje corpus. Odrazu jest rozpiska formatek, rysunek jak ma wygladać szafka wszystko w kupie. Zaledwie kilkoma kliknięciami. Ale corpus to już inna liga cenowa.

Myślałem aby przy stanowisku do skręcania szafek, postawić komputer. Monter mógłby na bieżąco podgladać jak ma wygladać taki mebel. Opcje otwierania plików online ma sketchep. tylko martwie się że zamiast skręcać szafki tobędzie siedział i bawił się projektem. A na kartke rzuci okiem i montuje.

Administrator
Awatar użytkownika

Najgorzej, jak zacznie oglądać na tym kompie gołe baby.

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
Od tego powinien zacząć

W Muppet Show była kiedyś "loża szyderców" :D

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Awatar użytkownika

@OlBa rysunek wrzucałem w pierwszym temacie co go podlinkowałem kilka postów wyżej.
Tutaj masz skany rysunku boku szafki z szufladami,(pdf za dużo waży i forum nie łyka, a nie umiem zmienić rozmiaru pdf-a) w jednym i drugim jest zmieniony rozmiar czcionki. Rozmiar czcionki można sobie dostosować w ustawieniach pod siebie i jest tam kilka dodatkowych ustawień co też można modyfikować, ja mam np. wyłączoną głębokość wiercenia, bo na wielowrzecionówce i tak mam to ustawione.
Masz opisaną stronę wewnętrzną płyty czyli "w" te kreski koło "w" oznaczają kierunek słojów i oznaczone są strony płyt czyli prawa, lewa, góra i dół. Dodatkowo to małe kółko oznacza początek od którego maszyna cnc ma startować, w ramce jest opis co to za płyta,są wszystkie wymiary wierceń, to co tu jest słabe i mało przejrzyste?????
Rysunki szafek takie na produkcję można wygenerować w expose, albo jeszcze w specyfikacji, jak to się robi nie pamiętam bo nie używam, trzeba by chłopaków z supportu zapytać, ale na pewno da się to szybko zrobić.
Dodatkowo można zrobić rysunek eksplozyjny, co w przypadku kuchennych szafek moim zdaniem niepotrzebne.

Takie rysunki ostatnio klientce wysyłałem e-mailem, razem z opisem i wyceną. Tu przykładowe 3 sztuki wrzucam. Pierwsze od góry są. Te akurat robi się w expose.

Czego chcieć więcej???

@grzesiek_re niewiem jak jest w Corpusie teraz, ale jak miałem kilka lat temu prezentację online, to żeby wygenerować jakiś sensowny rysunek z wymiarami to się musiał gość trochę naklikać dodając wymiary żeby to miało ręce i nogi. Mi się to wcale nie podobało wtedy bo dużo kombinowania było.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Pierwsze trzy rysunki robię w PRO100, te dwa ostatnie w konfiguratorze korpusów blum i tutaj widzę dużą różnicę . Każdy lubi co innego, ale jak te dwa ostatnie dałbym pomocnikowi, to by wyszedł po fajki i nie wrócił :D

Czasem jak jest nietypowa szafka to przydałoby się wydrukować ją przestrzennie z naniesionymi wymiarami i możliwością opisu. W PRO100 muszę ją wyciągać z projektu i po wydruku nanosić ręcznie notatki. Coś jak ten Twój rysunek "explozyjny" tylko z możliwością własnego opisu.

Awatar użytkownika

Cytuj:
Każdy lubi co innego

dokładnie, Ty przyzwyczaiłeś się do Blumowskich i tyle, ja też nieraz z nich korzystałem. Palette kupiłem jak już nie miałem pracownika i chwilę (nawet długą) pracowałem z bratem, bardzo szybko przestawił się na nowe rysunki, a zwłaszcza na ich szybkie drukowanie, a nie patrzenie w kompa i przeliczanie wymiarów z Pro100.

Jeśli chodzi o pierwsze 3 rysunki to ja nie umiałem zrobić takich w Pro100, a te wymiary które wrzucał sam program to wszystko trzeba było przeliczać po swojemu. Program wrzucał np. odległości między półkami i żeby wywiercić np. pod kołek to trzeba było odjąć 2 mm (te 0,5mm olewałem) od jakiegoś wymiaru, w Palette mam konkretny wymiar gdzie mam wiercić i to jak pisałem wcześniej w ciągu kilku kliknięć.

A co do nietypowych szafek w Palette zaznaczasz tą która Cie interesuje wciskasz "focus" i program ukrywa wszystko inne dookoła, dodatkowo możesz, ukryć front, czy jakąkolwiek formatkę z danej szafki, nanieść wymiary, nanieść opisy, strzałki, znaki, cokolwiek wrzucić w pdf i wydrukować, wszystko na poziomie programu, bez przerzucania do paintów czy czegokolwiek innego. Możesz ponumerować poszczególne formatki, nieraz przy jakichś wymyślanych szafach tak bratu robiłem, rysunek całości z numerami poszczególnych formatek, a do tego rysunki wykonawcze. Nieraz miał plik kartek na stole i nigdy nie było jakichś większych problemów ze zrozumieniem.
Dawniej rysunki frontów z przecinającymi się słojami robiłem w Paintcie i zajmowało to sporo czasu, teraz zaznaczam dany front bezpośrednio w Palette, robię rysunek 2D, dodaję wymiary, wrzucam w pdf i wysyłam do hurtowni, 2 minuty i po krzyku. Wszystko z poziomu jednego programu.

A podejrzewam że jak dałbyś takie rysunki pomocnikowi, to wyszedł by sciągnął fajkę na 3 buchy i rzucił się do roboty rotfl a po tygodniu jak dałbyś mu blumowski to by Cie wyśmiał ;)

Reasumując mi Pro100 nie odpowiadał z tymi rysunkami jakie dało się z niego wykrzesać, lub jakie ja umiałem zrobić. Też kombinowałem jak umiałem żeby sobie robotę ułatwić. Kupiłem Palette właśnie przez te rysunki, a jak się go naumiałem to twierdzę że jest lepszy bo nie trzeba do niego dodatkowych programów. Zaznaczam że nie mam full pakietu, czyli brakuje mi kilku modułów, które nie są mi na razie do szczęścia potrzebne.

Druga sprawa, autor tematu chce kupić program żeby sobie robotę ułatwić, na Sketchupie się nie znam więc słowa nie napiszę, Pro100 miałem i wiem czym pachniało i dlaczego zmieniłem na Palette Cad. My sobie tu dyskutujemy że ten rysunek taki, a ten taki. Wg. mnie jak są na nim wszystkie potrzebne wymiary to jest dobry, a że trochę mniej czytelny niż blumowski to idzie się do tego przyzwyczaić. Dla mnie ważne jest to że wszystko co potrzebuję robię z poziomu jednego programu, nic nie muszę kopiować, rysować, kombinować. W Palette jest mnóstwo opcji żeby dostosować program pod siebie i tym samym ułatwić i przyspieszyć sobie robotę. A w Pro100 trzeba nieraz coś kombinować.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.