Cytuj:
więc nie skreślałbym go nieprzychylną opinią kogoś kto pobawił się demem lub poddał na starcie.
Pro100 używałem około 3 lat, wersję 5 coś. Więc nie było to Demo, a skreśliłem ten program tylko ze względu na rysunki, a dokładniej na niemożność ich zrobienia w łatwy sposób.
Cytuj:
dalej uważam, że to tylko program, który sam nie projektuje, a cała reszta zależy od intelektu i chęci użytkownika
zgadzam się z Tobą w 100%, tylko moim zdaniem po co tracić czas na niepotrzebne rzeczy, kiedy tego czasu brakuje. Jeśli chodzi o samo projektowanie to nie mam Pro100 nic do zarzucenia, może teraz łatwiej mi się projektuje w Palette bo go dobrze poznałem, bo początki były różne. Ale chodzi mi głównie o te rysunki, po co mam tracić czas liczyć coś na kalkulatorze, jak w Palette mam rysunek w ciągu kilku kliknięć.
Cytuj:
ale dopóki będą wyglądały jak wyglądają teraz, to nie jestem zainteresowany
Cytuj:
W palette z tymi rysunkami wykonawczymi to nie było tak kolorowo,
Nie wiem czego wy się czepiacie tak tych rysunków, wg. mnie to lepszy jakikolwiek jak żaden, albo taki że nie ma na nim połowy wymiarów, dodatkowo wygenerowany w kilka chwil.
(miałem prezentację Corpusa i pamiętam że też generował rysunki dość szybko, ale wymiary trzeba było sobie wrzucać ręcznie i też mi się to nie podobało)
Kilka postów wyżej jest screen ode mnie, moim zdaniem jest na tyle czytelny że każdy ogarnięty stolarz powinien wiedzieć o co chodzi i chyba najbliżej mu do rysunku technicznego, to co wkleił @Omen OK, jest prosto nie nawalone wymiarów, ale trzeba to zrobić samemu tracąc niepotrzebnie czas. To co wkleił @andropow to z Bluma to ja się już pogubiłem, choć kiedyś korzystałem z Dynaplana, ten jest chyba z tego internetowego Eservice czy jak to się teraz nazywa. Ten z Palette tragedia, tylko że ten z Palette da się poprawić tylko trzeba się trochę w ustawieniach pobawić.
Cytuj:
Jakie są Twoim zdaniem rożnice tak w skrócie? O jakich możliwościach piszesz?
A teraz tak w skrócie różnice i możliwości:
I żeby nie było! Ja odnoszę się do wersji 5 coś Pro100 bo taką miałem i na niej pracowałem. Z tego co trochę szukałem po necie to wersja 7 ma chyba kilka ulepszeń, ale podstawowe funkcje projektowe chyba pozostały na takim samym poziomie. w tej kwestii niech się wypowiedzą użytkownicy. Z renderu, rozkroju i modułu CNC nie korzystałem.
W Pro100 budując nową szafkę składasz ją z poszczególnych formatek i grupujesz w całość, a w Palette robisz to w konfiguratorze korpusu, choć też jest możliwość poskładać jak w Pro100.
W Palette masz bardziej rozbudowaną rozpiskę, czyli specyfikację i możesz ją dostosować pod siebie i może ona "wypluwać'" różne rzeczy, formatki z zaznaczonymi okleinami na różne sposoby, formatki mogą mieć nazwę lub być ponumerowane, ale też akcesoria, kody na hurtownie do tych akcesoriów, listę szafek, fronty, w Pro100 była lista formatek z okleinami przedstawionymi tylko w jeden sposób i kolorami i chyba tyle.
W Palette dużo łatwiej się edytuje formatki chodzi mi o dodatkowe otwory wycięcia, czy skomplikowane kształty. W Pro100 było dużo kombinowania.
W Palette masz osobny konfigurator do skośnych szafek, gdzie stosując się do wymiarów z rysunków podczas montażu takiej szafki, wszystko do siebie pasuje. W Pro100 żeby w ogóle zrobić skośną szafkę to trzeba było dobrze kombinować, a nie mówiąc już o jakichś sensownych rysunkach jak uciąć front czy bok. Ja wolałem zamówić dłuższe formatki w hurtowni i docinać je dopiero na miejscu zabudowy mierząc wszystko na miejscu kolejny raz. Z Palette mogę taką szafkę zmontować na warsztacie i wiem że będzie pasować.
Najważniejsza dla mnie rzecz. Palette sam generuje rysunek wykonawczy danej formatki z wszystkimi wymiarami, robi się to kilkoma kliknięciami. W ciągu kilku minut jestem w stanie wydrukować wszystkie rysunki formatek które są w projekcie. W Pro100 nie było i nie ma takiej możliwości, jeśli masz moduł CNC to on z tego co wiem może Ci takie rysunki zrobić, lub jak kilka postów wyżej napisał Omen możesz sobie zrobić rysunki, ale jest z tym trochę zabawy. Moim zdaniem strata czasu i kasy, a płacić za moduł do maszyny CNC nie mając jej, po to żeby mi robił tylko rysunki to już sobie sami odpowiedzcie.
Jakie te rysunki są to są, ale są szybko i są czytelne, trzeba tylko trochę poklikać i ustawić to co jest akurat potrzebne.
Najważniejsza dla mnie rzecz mając taki rysunek ja nie muszę się zastanawiać w którym miejscu mam wiercić bo to program obliczył i podaje te wymiary dobrze, w Pro100 kombinując z rysunkami musisz sobie te wymiary policzyć sam i sam je nanieść na rysunek, dla mnie strata czasu i duża możliwość pomyłki. Nie pamiętam dokładnie z prezentacji jak było w Corpusie czy te wymiary, które trzeba było dodać sobie do rysunku (chodzi mi o konkretną liczbę) czy program dodawał jakby z automatu, czy na podstawie mierzenia na rysunku, bo samo mierzenie też może generować możliwość pomyłki.
Te właśnie rysunki zaważyły na tym że w ciągu dosłownie trzech dni zdecydowałem że kupuje Palette Cada, a Pro100 ląduje w koszu.
W Palette masz coś takiego jak Expose, możesz tam wrzucić rysunki wykonawcze zrobić instrukcję dla montażysty, ale możesz też wrzucić rzuty projektu i zrobić prospekt dla klienta. Jest taka funkcja jak auto expose, która wrzuca z automatu to co wcześniej zaznaczysz w opcjach. W kilka minut masz zrobioną ofertę dla klienta, albo dokumentację na produkcję. Macie takie coś w Pro100???
W Palette można zaimportować modele 3D w różnych formatach i je edytować w edytorze obiektów, można temu nadać tzw. inteligencję, zapisać do biblioteki i potem zabudować w projekcie. Dzięki tej inteligencji dany obiekt dopasowuje się automatycznie do miejsca zabudowy. Że w Pro100 można coś zaimportować to wiem, ale czy można to potem edytować to już nie jestem pewien.
W Palette dużo szybciej można pozmieniać budowę szafki, chcesz przykładowo zmienić front na wpuszczany,(bo sobie klientka akurat tak umyślała) to klikasz tylko w konfiguratorze ustawienia frontu i on to robi za ciebie, chcesz dodać cokół, tak samo, klikasz w ustawienia cokołu. Wymiary szafki się nie zmieniają, a to co chcesz jest zrobione. W Pro100 trzeba przeklikać prawie każdą formatkę i zmienić jej wymiary żeby takie coś zrobić, w rezultacie schodzi z tym dużo dłużej.
W Palette jest coś takiego jak zmienne, opcja dla bardziej zaawansowanych, ale wbrew pozorom nie jest taka trudna. Przykładowo chcesz zamontować listwę led w witrynie, no i klientka nie jest zdecydowana czy z przodu czy z tyłu. Tworzysz wtedy w programie warunki i zmienne dla tej formatki gdzie ta listwa ma być zamontowana, a potem zmieniając tylko jeden wymiar program sam przestawia sobie tą listwę i możesz w prosty szybki sposób klientce to pokazać.
Przydaje się to w wielu sytuacjach. Np robisz sobie szafkę na okap do zabudowy, zapisujesz do biblioteki, a potem wstawiając ją do projektu wpisujesz tylko wymiary okapu w zmiennych, a program sam dopasowuje wycięcie na okap w wieńcu. Praktycznie wszędzie można zastosować te zmienne.
Cytuj:
Jako, że czasu nigdy za wiele w tym zawodzie, porzebuje w miąre szybko zrobić ładną wizkę i wykaz materiałów. Jak się przyjmie to mile widziany rozkrój i wymiary elementów. Następnie produkcja czyli cięcie, etykiety, oklejanie, frezowanie, wiercenie, składanie(tu fajnie jakby by się dało wyciągnąć elementy z wymiarami), nie wiem czy nie za dużo wymagam

Ładną wizkę zrobisz i tu i tu.
Wykaz materiałów i wymiary elementów masz tu i tu,wszystko masz w rozpisce, "specyfikacji" tu i tu, wymiary,zaznaczone okleiny i kolor płyty jest to standard w obydwu programach, z tym że w Palette dostosujesz to pod siebie, ewentualnie hurtownię. Dodatkowo akcesoria i też można to dostosować. Jak w Pro100 to teraz wygląda nie wiem.
Rozkrój też i tu i tu, w Pro100 kupujesz Nowy Rozkrój, a w Palette musisz kupić pakiet z full opcją, żeby ten moduł rozkroju był.
W przypadku korzystania z usług hurtowni rozkrój nie jest Ci za bardzo potrzebny, ja nie mam i rzadko kiedy potrzebuje.
Jeśli chodzi o produkcję no to cięcie czyli rozkrój masz tu i tu, etykiety w Palette jest Palette Label od tego, drukuje etykiety i można tam na tych etykietach na pewno coś poustawiać, co i jak dokładnie nie wiem bo nie mam, ale było na szkoleniu i wiem że jest taka opcja, jak to wygląda w Nowym rozkroju to niech koledzy podpowiedzą.
Tak więc oklejanie masz ogarnięte na etykietach, frezowanie jeśli chodzi o nutę pod hdf to chyba też da się to na etykiecie zaznaczyć, trzeba by chłopaków z Palette dopytać.
A jeśli chcesz jakieś inne frezowania robić no to albo wrzucasz na CNC i w Palette potrzebny do tego osobny postprocesor, albo rysunki wykonawcze i frezarka w dłoń, formatka na stół i do dzieła. W Pro100 też podejrzewam że w tym przypadku potrzebny już moduł CNC i maszyna, a w przypadku ręcznej roboty w tym momencie robi się problem.
I tutaj dochodzimy moim zdaniem do sedna sprawy, w Palette kilkoma kliknięciami generujesz rysunek wykonawczy i go drukujesz, jak pisałem wyżej jest możliwość ustawić go w miarę możliwości jak Ci pasuje, masz na nim zaznaczone wszystkie wymiary, wszelakich otworów, czy to jakieś wycięcia, frezowania czy same otwory pod kołki czy konfirmaty.
A w Pro100 albo kombinujesz sam w programie (spytaj obecnych użytkowników jak, ja do tego poziomu nie doszedłem mając go i z tego co jest napisane kilka postów wyżej nie jest to szybkie i łatwe) albo robisz rysunki w innym programie np.paint czy cokolwiek podobnego, albo inwestujesz w moduł CNC, który takie rysunki może zrobić. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem czytając tematy o tym programie. Oczywiście zajmuje to Twój najcenniejszy czas, który można poświęcić na co innego.
Cytuj:
nie wiem czy nie za dużo wymagam

Nie! nie za dużo, bo to powinien robić każdy program do projektowania mebli. Jak widać każdy program robi to inaczej i nie wszystkie robią to dobrze.
Wybór należy do Ciebie, bo to Twoja kasa, a na jeden i drugi trzeba trochę wyłożyć. (zawsze można leasingować)
Cytuj:
Ciekawe co daję ten moduł CNC w prosto100, czy jest możliwość wygenerowani pliku np. dla hurtowni?
Na pierwszą część pytania niech odpowiedzą koledzy, a jeśli chodzi o generowanie plików do hurtowni to zależy o jakie pliki Ci chodzi i odniose się tu do Palette. Z Palette jest możliwość wysłania specyfikacji (rozpiski) bezpośrednio na e-rozrys, albo jak robię ja można wrzucić do excela, posprawdzać nanieść poprawki i wtedy zaimportować na e-rozrys z excela, można wygenerować rozpiskę akcesoriów też wrzucić w excel i mailem na hurtownie, albo jak ja mam rozpiskę razem z kodami akcesorii takimi jak na hurtowni, mailem kody, albo jak ja szybciutko po kodach wyszukać w sklepie internetowym i bez zbędnego szukania po zakładkach sklepu zamówić. A jak chcesz jakiś plik na maszynę CNC na hurtownię, to albo musisz mieć dodatkowy postprocesor który generuje pliki wykonawcze na konkretną maszynę, albo możesz "wypluć" DXF-a z którym powinien poradzić sobie każdy program do maszyn CNC. Ja tym sposobem dorabiałem skośny front lakierowany klientowi, gdzie takiego wzoru nie używa firma która mi robi fronty lakierowane, na dodatek jeszcze oni sami korzystają z firmy która im frezuje na CNC te fronty. Zrobiłem rysunek ze wzorem frezu w programie, przerobiłem to na profil, z profilu zrobiłem kontur frontu, wstawiłem w środek prostą płaską formatkę i z tego wygenerowałem DXF-a wysłałem to do chłopaków od frontów, oni dalej na CNC i po jakimś czasie miałem zrobiony front z frezowaniem takim jak chciałem. Trochę zabawy było, ale są możliwości i jest to opisane w którymś temacie o Palette tu na forum razem ze zdjęciami, jak chcesz poszukaj. A jak wygląda taka możliwość w Pro100 to znów koledzy niech podpowiedzą, bo ja na początku mojej kariery z meblami i Pro100 takich czarów nie robiłem, więc nie chcę kłamać że się nie da.
Tak więc wybór należy do Ciebie.