TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 25 sty 2026, 04:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PaletteCAD

RG design pisze:
Macie takie coś w Pro100????
Ty naprawdę zatrzymałeś się na v.5....

Awatar użytkownika

Zawód: prezes, kierowca, projektant, montażysta
Specjalizacja: różne dziwne,skośne i nietypowe meble z płyty
Niestety albo i stety tak. Ale wcale nie żałuje.

Awatar użytkownika

Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
RG design wiesz jaka jest podstawowa różnica pomiędzy wymiarami w Palette, a u Bluma?

W Palette wszystkie wymiary są pociągnięte od jednej krawędzi elementu. Zwróć uwagę na te od podpórek. Każda z podpórek jest zwymiarowana od krawędzi. W Blumie tylko jedna jest od krawędzi a pozostałe w grupie jedna od drugiej. W Blumie nie masz podpórek tylko prowadniki zawiasów i prowadnice szuflad. Ale otwór to otwór. I dlatego te wymiary w Palette są nieczytelne przez ich zagęszczenie i powtarzalność.

I tu jest właśnie ten feler. Możesz sobie włączyć lub wyłączyć co chcesz widzieć w tych wymiarach. Ale jak widać na Twoim rysunku nie włączysz wymiaru jednej podpórki, a resztę "olejesz", bo prawdopodobnie się tak nie da.

Awatar użytkownika

Cytuj:
W Blumie tylko jedna jest od krawędzi a pozostałe w grupie jedna od drugiej
Ma to swoje plusy i minusy, bo robiąc np od jakiegoś szablonu, to musisz te wymiary pododawać do siebie żeby szablon ustawić.
W przypadku wielowrzecionówki nawet łatwiej.
Jeśli chodzi o wyłączenie jakiegoś pojedynczego wymiaru to się nie da, ale ja np. zawsze zaznaczam sobie na rysunku ołówkiem, długopisem środkowy otwór bo jego ustawiam na wiertle 0. Wystarczy 2 minuty przejrzeć rysunki pozaznaczać ważniejsze wymiary i tyle. A nie da się wyłączyć bo to wymiarowanie jest pod CNC robione, w CNC jak wyłączysz to Ci maszyna nie wywierci.
Cytuj:
W Blumie nie masz podpórek tylko prowadniki zawiasów i prowadnice szuflad.
no i trzeba te podpórki liczyć ręcznie, co zajmuje dodatkowy czas, a dodatkowo łatwo o pomyłkę.
Cytuj:
I dlatego te wymiary w Palette są nieczytelne przez ich zagęszczenie i powtarzalność.

Dlatego cały czas piszę że można sobie zmienić wielkość czcionki, kolor, skalę całego rysunku tak żeby to się dało w miarę łatwo odczytać. Też nieraz drukowałem po kilka rysunków bo gdzieś coś nie przestawiłem i wyszło tak sobie.
Ale ja cały czas zmierzam do tego że ja wolę mieć nawet za dużo tych wymiarów, jak nie mieć ich wcale i tracić czas na ich liczenie. Szybciej wydrukuję nowy rysunek jak coś wyjdzie nieczytelne, niż policzę jakieś otwory pod półki.

Mi też na początku jakoś te rysunki nie pasowały, ale szybko się przyzwyczaiłem, zwłaszcza że przyspieszyły mi mocno robotę.
Ktoś kto ma kupować program niech sam zdecyduje czy woli mieć za dużo wymiarów na rysunku, czy woli tracić czas na liczenie wszystkiego ręcznie i robienie czytelnych rysunków, bo taka jest główna różnica między tymi programami.

RG design pisze:
Cytuj:
W Blumie nie masz podpórek tylko prowadniki zawiasów i prowadnice szuflad.
no i trzeba te podpórki liczyć ręcznie, co zajmuje dodatkowy czas, a dodatkowo łatwo o pomyłkę.

są podpórki...

Awatar użytkownika

Omen pisze tak, OlBa tak, a ja dokładnie nie wiem bo blumowskiego nie używam odkąd mam Palette. Nie są mi już potrzebne dodatkowe programy i programiki, albo bardzo rzadko, bo wszystko ogarniam w Palette. Jedyny dodatkowy program którego używam to excel

Awatar użytkownika

RG design pisze:
czy woli tracić czas na liczenie wszystkiego ręcznie

W PRO100 od końcówki "5" nie wpisujesz wymiarów ręcznie i nie dodają się same wszędzie gdzie się tylko dało. One liczą i wypełniają się same kiedy rozciągasz strzałkę z linią wymiarową. Oczywiście są też wymiary podstawowe które podają się same jeśli tylko sam zechcesz. Wystarczy tu zaznaczyć element/mebel. I tu jest też jedna dodatkowa możliwość że możesz je dostać bardziej szczegółowe (te automatyczne) tylko trzeba na to poświęcić trochę czasu a dokładniej to coś tak około 5 sekund tego czasu. Otwierasz okno, zaznaczasz i zamykasz okno. Wszystko tu zależy od tego w jaki sposób masz tą swoją bazę ustawioną.

Awatar użytkownika

To że jakieś wymiary w Pro100 są to wiem, ale z tego co pamiętam to te wymiary które tam były to były wymiary między półkami czy przegrodami i jeśli chciałeś wyznaczyć sobie miejsce na np podpórkę pod półkę trzeba było odjąć 2,5 mm, jak chciałeś wyznaczyć pozycję kołka czy konfirmaty, to trzeba było dodać 9 mm do wymiaru no i dodatkowo jak był szereg półek, to były wymiary od półki do półki i żeby wyznaczyć np. piątą z kolei to trzeba było wszystkie te wymiary do siebie dodać, plus 9 mm lub minus 2,5 mm w zależności czy przegroda czy półka. Ja sobie z tym dawałem radę, czy mój brat, ale pracownik już nie bardzo chciał i to mnie właśnie wkurzało to liczenie i rysowanie rysunków, przy okazji nieraz udało się pomylić. A w Palette po pierwsze rysunek jest w momencie i wymiary, które są podane to są wymiary do otworów pod podpórki do półek, czy kołki, konfirmaty. Nie muszę dodawać jakichś milimetrów i tracić na to czasu, a przy okazji generować pomyłek. Kładę kartkę na stół znaczę ważniejsze otwory, ustawiam przykładnice na wiertarce i wiercę.

A teraz w wersji 6 czy 7 jak jest z tymi wymiarami, dalej jest tak że program pokazuje od półki do półki??? Coś mi się zdaje że tak bo nie pisalibyście o module CNC.

Awatar użytkownika

RG design nie chce mi się pisać tyle i nagrywać nowego ale obejrzyj sobie ten film. Trwa on ponad 18 minut ale będziesz wiedział w jaki sposób działa w tej chwili wymiarowanie "własne", a nie "domyślne" w programie. Dodam tu jeszcze, że po nagraniu i opublikowaniu tego filmu "dowiedziałem" się, że istnieje w programie też coś takiego jak wymiarowanie od środka elementu po wciśnięciu klawisza "C".

Nie pisz też, że w PaletteCAD wymiary tworzy się dużo szybciej, bo w PRO100 też można je tak tworzyć. Tyle że efekt tego tworzenia też jest identyczny. Jest napaćkane jeden na drugim i jest ich "za dużo" w porównaniu do potrzeb. Identycznie jak w PaletteCAD. Tu na filmie pokazałem co zrobić jak kogoś "nie stać*" a chce mieć możliwości dodatku CNC.

* - nie stać/nie potrzebuje aż takiego kombajnu jeśli z tego dodatku chce mieć tylko możliwość wyciągnięcia wymiarów konstrukcyjnych (montażowych jak w filmie). Można to też osiągnąć w taki sposób w jaki rozwiązali to w Tokado.

Awatar użytkownika

Moja odpowiedź jest pod Twoim filmem w komentarzach. "Jak dla mnie wygrywa Palette Cad" tak pod względem czasu wykonania jak i łatwości wykonania. Na dodatek rysunek Palette generuje sam, a problem mają Ci, którzy nie umieją czytać rysunków technicznych, koniec i kropka.

Awatar użytkownika

Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja myślę woodlab jest lepszy od waszych programów szczerbol

Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
To inna liga.

Awatar użytkownika

Woodlab i Swood to są nakładki, albo inaczej dodatki do potężnych narzędzi 3D. Tak więc dobrze piszecie że inna liga, nawet cenowa. Miałem Swooda na tydzień i nawet z samouczkiem nie mogłem się w tym połapać. Pro100 po przeczytaniu instrukcji powinien ogarnąć każdy, w Palette podobnie, dodatkowo jak dostajesz go na testy to robią tak że dzwoni szkoleniowiec, pomaga zainstalować, tłumaczy podstawy i jak obsługiwać konfigurator, a reszta w konfiguratorze jest na tyle intuicyjna że człowiek sam poklika i już wie o co chodzi. Dopiero zaawansowane opcje wymagają szkoleń.

Prawda jest taka że nie ma idealnego programu, ten ma lepsze to, tamten co innego, jednemu będzie pasowało to, innemu tamto.
A nieraz jeszcze dochodzi kwestia finansowa, po co kupować kolejny program (być może lepszy) skoro na tym można to i tamto zrobić, tylko trzeba pokombinować i trochę więcej z tym zejdzie. A on też swoje kosztował.

A tak z ciekawości PBstol ty nie używasz czasem Corpusa???

PBstol pisze:
Ja myślę woodlab jest lepszy od waszych programów szczerbol

Cóż testowałem PalleteCAD i dla mnie Woodlab jest dużo lepszy przez to, że jest bardziej skomplikowany. Faktycznie jak wyżej napisane to nakładka na IronCAD, ale dzięki temu jest operujemy w czysto Cadowskim środowisku. Po zrobieniu sobie bibliotek, przeciąganie akcesoriów na szafki i wstawianie ich w ten sposób to najlepsze co może być. Łatwe bazowanie, jak element ma być obrócony na CNC, własne warunki w postprocesorze, ogólnie bardzo jestem zadowolony z programu. Nie twierdzę, że jest lepszy od PalleteCAD, bo pewnie co osoba to inna opinia. Na pewno łatwiej nauczyć się Pallete, ale za to dla mnie robił się upierdliwy przy robieniu niestandardowych szafek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.