TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 lip 2019, 15:06

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 18 paź 2018, 19:56 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Od dłuższego czasu obserwuję Wasze posty w tym dziale, ale przyznam że tak naprawdę to do końca nie rozumiem niektórych pojęć i ciężko tak naprawdę o rzeczowe streszczenie i porównanie co każdy z tych programów potrafi. Wiem że mało jest osób które wszystkie z tych programów użytkowały dogłębnie, jak ktoś już ma to przeważnie jeden, góra dwa z wyżej wymienionych, ale może jakoś udało by się coś ustalić.
Jeśli o mnie chodzi to jestem początkujący w stolarstwie meblowym, i na razie mało mam zleceń, więc każda wydana złotówka jest na wagę złota. Jak już mam wydać to chciałbym wydać dobrze i dlatego proszę Was o pomoc w doborze programu.

Co chciałbym mieć w takim programie :
1) Przede wszystkim to przedstawienie klientowi swojego konceptu, czyli dobra wizualizacja projektu (kuchnia, szafa, garderoba)
2)Chciałbym mieć dostęp do tekstur znanych producentów płyt laminowanych (Egger, Pflilderer, Kronospan, Kronopol)
3)Ważna też jest biblioteka okuć dostępnych na rynku (Blum, Hettich, GTV, Peka, Star itp)
4)Zależy mi aby program zliczył mi ile płyty zużyję, i ile okuć, a fajnie byłoby aby zliczył kosztowo po odpowiednim przypisaniu cen danym produktom, aby można było wycenić materiały do oferty.
5)Bardzo ważne jest aby był też rozkrój i opis poszczególnych formatek, z wymiarami i zaznaczonymi nawiertami, coś jak w Dynalogu.
6)Ważne też aby w jednym miejscu znajdował się spis wymiarów wszystkich potrzebnych formatek, wraz z kierunkiem usłojenia, abym można było łatwo wydrukować i przekazać hurtowni do realizacji.


Nadmienię że rozwijać się będę w kierunku projektowania i montażu, a nie w rozbudowie warsztatu do dużej formatówki czy CNC, wiec rozbudowywanie w przyszłości programu raczej mnie nie będzie interesowało. Coraz więcej jest firm które realizują projekty na etapie produkcji, wiec liczę na to że ceny tych usług utrzymają się na poziomie.

Proszę Użytkowników tych programów, aby wypowiedzieli się ile tych moich wytycznych jest dostępnych w programach które użytkują. Z góry dziękuję :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 604
Lokalizacja: olsztyn
Zanim inni mnie zakrzycza
Moim zdaniem nie kupuj corpusa
Oczywiscie zrobi on to czego oczekujesz ale Ty nie wykorzystasz nawet 1% jego mozliwosci
Innym duzo tanszym programem to zrobisz
Ja bym poszedl w kierunku pro100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 20:51 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1747
Mógłbym wiele dobrego napisać ci o Pro100 ale postaram się w skrócie. Z tego co opisałeś najlepszy dla Ciebie będzie Polski program Pro100. To że Pro100 jest Polski jest dla Ciebie tak ważne jak twoi klienci którzy będą kupować meble u Polaka a nie w IKEI. W tym programie dobre jest wszystko to co opisałeś oprócz zaznaczania wierceń. Choć niedługo wyjdzie dodatek o którym Pro100 mówiło ze będzie taki dodatek który bedzie pokazywał wiercenia. Pro100 kosztuje okolo 6.000zl a chorwacki Corpus okolo 11.000zl. Nie znam KDmaxa pamietam tylko że probowalem demo i byl dla mnie bezsensu ale może dlatego że przyzwyczajony jestem do Pro100.
Obecnie w programie ja sobie zaznaczam wiercenia ale wymiar ustalam do krawędzi półek i wieńców i to mi wystarcza jedynie bym chciał by działo się to jednym kliknięciem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 585
Jak to mówią "Każda pliszka swój ogon chwali" Każdy z programów które wymieniłeś zrobi to co opisałeś . No może za wyjątkiem wierceń bo to na tę chwile tylko Corpus ogarnia. Ja skończyłem z PRO100 na wersji 5.2 bo były słabe wizualizacje.Teraz poprawili i jest już nieźle.Używam KDmax i jestem zadowolony. Można wykorzystać go od pomiaru poprzez projekt skończywszy na wycenie całościowej . Akcesoriów i dodatków jest sporo a co najważniejsze że nie trzeba za nie płacić dodatkowo. Fajna jest też aplikacja IMeasure z której zacząłem korzystać podczas pomiarów.Robisz pomiar na tablecie z pomocą lasera dołączonego do programu nanosisz wszystko na plan a potem eksportujesz do programu już gotowe pomieszczenie w którym tylko wstawiasz meble, płytki, akcesoria i co tam jeszcze chcesz. zastanów się dobrze bo kasa jest spora. Po testuj sobie demo i najlepiej wtedy się zorientujesz co ci lepiej będzie pasowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 21:42 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 278
Wladko pisze:
5)Bardzo ważne jest aby był też rozkrój i opis poszczególnych formatek, z wymiarami i zaznaczonymi nawiertami, coś jak w Dynalogu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
przemo1803 podpadłeś :-) Wersji PRO nie wykorzysta to fakt, ale STD Promo - DANIO za 7000 a nie za 11000 już wykorzysta 60%. Dostanie to co wymienił z pewnymi ograniczeniami w wierceniach. Pełne wiercenia dopiero w wersji PRO.

Wladko parę uwag:

1. umów się na prezentację każdego z programów
2. przenalizuj swoje realne potrzeby - czy interesuje cię bardziej produkcja , czy bardziej wizualizacja
3. Patrz 6 kroków do przodu - czy jak ci się rozkręci to będziesz się mógł rozwinąć także z softem
4. To że nie masz CNC i nie planujesz nie oznacza że nie będziesz w przyszłości wykorzystywać. Co nie SikMac - nie masz maszyn a wiercisz aż miło :-) i się jeszcze kurna wszystko zgadza mimo że 1000 km cię dzieli od produkcji :-)
5. Dopytaj jak wygląda wsparcie, materiały szkoleniowe, updaty

Ot tyle odemnie. Jak napisał Galmat każdy z tych programów zrobi robotę, każdy w inny sposób, każdy z nich jest do czego innego stworzony. KDMax wybitnie szybkość i wizualizacja, PRO100 najstarszy polski program potrafi też wiele (50 wizualizacja/50 produkcja) - i ma bardzo duże grono użytkowników. Corpus skupia się na produkcji wybitnie ( wizualizację przez Octane ma lepszą niż PRO100 ale cicho bo Danio się wpieni :-) )

Poważnie musisz wybrać po prezentacjach sercem i przeczuciem który ci bardziej leżał - to jest decyzja czasami na lata.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 22:49 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Bardzo dziękuję wszystkim za trafne uwagi : )

Wersje demo nie dla mnie, gdyż musiałbym ze 3-4 miechy siedzieć nad każdym aby ogarnąć jak należy, gdyż często jest tak że mam wolne tylko weekendy, na razie w wykończeniówce robię w większości, więc dlatego proszę o pomoc.
Pomysł z prezentacją programu jest bardzo dobry, i tak pewnie zrobię, tylko najpierw chciałbym jak najwięcej poznać opinii, uwag od użytkowników, aby lepiej wiedzieć na co zwrócić uwagę przy takiej prezentacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2018, 22:51 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 278
lignumsoft pisze:
4. To że nie masz CNC i nie planujesz nie oznacza że nie będziesz w przyszłości wykorzystywać. Co nie SikMac - nie masz maszyn a wiercisz aż miło :-) i się jeszcze kurna wszystko zgadza mimo że 1000 km cię dzieli od produkcji :-)


A ci co wiercą, nie posiadają Corpusa.
Dorobienie nietypowych okuć i nawiertow kosztowało trochę pracy, ale dzisiaj mam nawierty pod drążki pionowe poziome pantografy zamki i wszystko inne.
Procent błędów przy obróbce CNC, zero.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2018, 06:19 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak będziesz robił max 2 kuchnie w miesiącu, to się nie opłaca kupować programów. Projekt zlecasz firmie stolarskiej, która zrobi to za darmo. Może nawet dostaniesz od klienta albo architekta. Maszyn nie kupujesz, bo się nie opłaca. Lepiej wszystko zlecać hurtowni, która ma wypasione maszyny. Później bierzesz ekipę montażową, która za zamontowanie weźmie max 10%. Tym sposobem oszczędzasz na narzędziach. No i kasa leci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2018, 07:03 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1757
Dobre.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2018, 07:15 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 278


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2018, 09:26 
Offline

Rejestracja: 07 lis 2017, 09:31
Posty: 27
Lokalizacja: Warszawa
Specjalizacja: zintegrowane systemy CAD/CAM/PDM/ERP
Wszystko co Pan opisał oraz wiele więcej znajdzie Pan w oprogramowaniu TopSolid Wood

_________________
Oficjalne konto dystrybutora oprogramowania TopSolid w Polsce
Masz pytania? Napisz do nas!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2018, 20:56 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Ok, Dzięki.
Czy jest na forum jakiś posiadacz tego programu, lub ktoś kto miał przyjemność pracować na nim ?
Czy ten program jest w polskiej wersji językowej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 893
Lokalizacja: K/ Krakowa
Pro100 to odpowiedź na Twoje pytanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 09:35 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Myślę, że Topsolid będzie idealny. Poproś o wycenę i umów się na prezentację. Jest w wersji PL.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 11:07 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Słyszałem że w Pro100 bywały problemy z przekłamaniami wymiarów formatek czy usłojenia. Czy ktoś zaobserwował takie zdarzenie?
Jak zachowuje się najnowsza wersja Pro100 ?

PBstol - czy miałeś coś do czynienia z Topsolid?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 13:47 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1747
Przekłamania są max 1mm i to w niewielu przypadkach, więcej przekłamań jest w formatkach z hurtowni. Usłojenie to teoretycznie jak ktoś nie będzie dotykał tej funkcji to będzie ok. Ale przyznam że ja coś tam grzebałem i przypadkiem taką formatkę zapisałem do biblioteki a potem ją użyłem i był zonk na drzwiach od szafy (na szczęście klientce się podobało, bo jak by nie to bym się zdenerwował i na Kraków jechał). Pisałem o tym Ecru i moim zdaniem powinni coś z tym zrobić bo jest to niebezpieczne. Mam nadzieję że mi się to więcej nie przytrafi i że nie będę musiał jechać do Adama na pokaz :D
Będąc szczery to zajebiste dodatki w v6 powprowadzali ale są one jak by mało dopracowane i mnie z jednej strony cieszą a z drugiej denerwują, wolał bym jeden dodatek pro niż 4 takie na szybkiego.
Denerwuje mnie jeszcze taka rzecz że zamiast robić v6 dobrze lub v7 to chłopcy będą się teraz długo zajmować CNC.
Forum wciąż nie chcą zrobić. SETA też nie chce zrobić działu o Pro100. Bez forum jest tak że zamiast być tam baza RALa, baza modeli i jakiś instrukcji co by sobie mogli użytkownicy pomagać to tego nie ma, a tu na forum jest burdel, czyli wszystko w jednym miejscu.


Ostatnio zmieniony 20 paź 2018, 13:51 przez Danio, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 maja 2018, 21:28
Posty: 46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Zawód: projektant
Specjalizacja:
Danio pisze:
Przekłamania są max 1mm i to w niewielu przypadkach, więcej przekłamań jest w formatkach z hurtowni. Usłojenie to teoretycznie jak ktoś nie będzie dotykał tej funkcji to będzie ok. Ale przyznam że ja coś tam grzebałem i przypadkiem taką formatkę zapisałem do biblioteki a potem ją użyłem i był zonk na drzwiach od szafy (na szczęście klientce się podobało, bo jak by nie to bym się zdenerwował i na Kraków jechał). Pisałem o tym Ecru i moim zdaniem powinni coś z tym zrobić bo jest to niebezpieczne. Mam nadzieję że mi się to więcej nie przytrafi i że nie będę musiał jechać do Adama na pokaz :D
Będąc szczery to zajebiste dodatki w v6 powprowadzali ale są one jak by mało dopracowane i mnie z jednej strony cieszą a z drugiej denerwują, wolał bym jeden dodatek pro niż 4 takie na szybkiego.
Denerwuje mnie jeszcze taka rzecz że zamiast robić v6 dobrze lub v7 to chłopcy będą się teraz długo zajmować CNC.


Prawda, np. wyswietlanie rzutów ścian z oznaczeniami tragedia niby mieli to jako pilną poprawke i od pół roku nie mają czasu poprawić :? .

_________________
W projektowaniu nie ma demokracji trzeba ufać specjalistom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 14:00 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1747
Ciekawe dlaczego tak długo trwają drobne poprawki i zmiany, ktoś wie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio przecież sobie odpowiedziałeś wcześniej , robią CNC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 14:51 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Danio i Qki
czy Wy korzystacie już z wersji Pro100 V.6, czy to w V.5 są takie akcje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 maja 2018, 21:28
Posty: 46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Zawód: projektant
Specjalizacja:
Ja mam Pro100 v6 bez modułu Kray, jakoś klienci nie wymuszają na mnie fotorealistycznej wizualizacji jak na razie :P . Poza tym przy testach moje komputery [laptop i stacjonarny] zajmowały pozycje powyżej 150 miejsca w rankingu https://www.kraytracing.com/kraybench/?b&benchpage=4#publicid i nie widzę sensu redenderowac 2-3h rzut tymbardziej że prawie codziennie mam pomiary i projekty.

_________________
W projektowaniu nie ma demokracji trzeba ufać specjalistom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 15:30 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Qki
Czy zdarza się u Ciebie w V.6 że gdzieś program zgubi jakiś milimetr na formatkach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 16:27 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1747
Gubienie milimetra jest w kazdej wersji a zmiana usłojenia jest tylko w v6. Gubienie milimetra polega na tym ze szafka 800mm z dwoma frontami po rozciagnieciu na 801mm ma dwa fronty 401mm. Można to pilnowac by nie gubic tego milimetra ale jak wczesniej pisałem takie zgubienie milimetra nie przeszkadza tak by był z tego powodu jaki kolwiek kłopot bo po prostu w realu masz tylko 1mm mniej luzu na dwóch frontach, czyli jak ustalisz 2mm luzu na każdą krawędź to w realu bedziesz miec 1.75mm luzu czyli olać to mozna spokojnie. I takie coś dzieje sie tylko w takim przypadku.
Corpus podobno to ogarnia.
A jak KDmax radzi sobie z czymś takim ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 16:48 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 278
Corpus ogarnia, ale moja hurtownia nie.
Nie bo się boja, ze klienci będą kontrolować wymiary z dokładnością do dziesiatych mm.
Mam nadzieje, że wprowadzą przynajmniej 0,5 mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 17:57 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1747
Hurtownia Soma ma chyba 2mm granice błędu w umowie. Przeważnie hurtownie tną dobrze do max 0.5 ale elementy jak leżą to jednostronnie oklejone listwy się wyginają a boki szefek zamiast 18mm mają 18.6 itd. I przy 5 szafkach 500mm szerokich razem wziętych zamiast być 2500 to jest nawet 2508 i blat jest za krótki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 18:05 
Offline

Rejestracja: 15 maja 2016, 09:23
Posty: 32
Rozumiem. Czyli tylko przy zmianach przez rozciągnięcie sobie dolicza, czy też zdarza się że jakaś formatka sobie nagle urośnie np plecówka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 18:18 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4115
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio pisze:
Hurtownia Soma ma chyba 2mm

:shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 18:38 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1747
Wladko. Tak, wymiar zgubisz tylko jeśli rozciągasz i tylko w przypadku jeśli szafka ma dwa fronty a jak bys taką szafkę z dwoma frontami rozciągał co dwa milimetry to wtedy milimetra nie zgubisz. Samo się nic nie rozciąga. Takie cos się dzieje tylko w przypadku jak masz dwa elementy obok siebie gdzie jeden i drugi się rozciąga, czyli np fronty a korpusy raczej zawsze są takie ze masz dwa boki nieruszane a miedzy nimi plecy np z plyty lub z hdfu jako jeden element rozciągany rozciąga sie co 1mm i wtedy wymiar nic sie nie gubi.
Ja bym prosil kogoś od KDmaxa by napisał jak program radzi sobie z taką szafką z dwoma frontami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 paź 2018, 19:00 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 498
2mm to dużo ,sam rozcinam płyty i powiem ze niektóre płyty sa grubsze niz 18mm,np 18,2mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group