TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 paź 2018, 00:15

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 lis 2017, 05:13 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
Witam was.

Piszę program do rozrysu płyt meblowych i chciałbym uzyskać od was trochę informacji w tej dziedzinie.

Program będzie działał na przeglądarce internetowej, więc będzie dostępny z każdego miejsca i z każdego komputera. Nie będzie to kombajn do wszystkiego tylko do rozrysu formatek na płycie.
Będzie posiadał funkcje:
- dodawania płyt meblowych wraz ze zdjęciem
- Wbudowana baza szafek wraz z możliwością zmiany szerokości, którą jednym kliknięciem można umieścić na płycie jako formatki,
- możliwość tworzenia własnej bazy szafek i dodawania jej jako formatki tak jak wyżej.
- generowanie rozrysu. Program pokazuje najbardziej optymalny rozrys wybrany spośród 15 rozrysów, natomiast pozostałe można podejrzeć oraz wybrać do wydruku.
- możliwość umieszczania formatek z różnych płyt.
- zestaw formatek zapisywany jest jako zadanie, które później można podglądać, edytować lub usunąć.
- rozrysu oczywiście można wydrukować

I teraz pytanie.
Czy taki program przyda się wam meblarzom?
Czy powielanie innych programów tego rodzaju ma sens?
Jakie funkcje jeszcze byłyby przydatne.?
Czy po okresie testowym bylibyscie skłonni wykupić dostęp do programu na zasadzie abonamentu albo jednej opłaty corocznej? Opłat rzędu 15 zł/mc.
Co waszym zdaniem taki program powinien zawierać aby był prosty, czytelny, przydatny i niedrogi?

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 647
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ad. 1. Każde rozwiązanie Jeśli sensownie działa może się przydać zwłaszcza gdy będzie konkurencyjne cenowo lub darmowe.
Ad. 2. Sieciowych rozwiązań jest mało.
Ad. 3. Pomysł z kolorami dodawanymi i z zdjęciem fajny ale zrobiłbym to raz i sam pilnował (są raczej 3..4 firmy produkujące płyt wiec nie ma tego za wiele.
Co maż na myśli mówiąc o szafkach które można dodawać?
Import export CSV np z Pro100... pomysły można by długo wymieniać.
Ad. 4. Abonamenty raczej się nie sprawdzają w małych firmach. Wątpię by się przyjęły. No ale może ktoś się wypowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Kolego Bodek siedzę w tej branży już od wielu lat, i powiem ci tak - musisz mieć dużo samozaparacia i bardzo dużo czasu czekania na efekty. Pytanie czy jesteś programistą czy masz pomysł i chcesz to zlecić. Jak druga opcja to zapomnij , takie systemy powstają jak grzyby po deszczu i upadają. Sam koszt porządnego optymalizatora webowego to 100 tys eur.

Tak czy inaczej pomysł masz - jak masz środki i chęci to działaj. Kto nie ryzykuje nie pije szampana :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 12:19 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Nie ma szans na powodzenie. Pro100 ma problem zrobić linie wymiarowe by zamiast czarne były np zielone lub czerwone według upodobań użytkownika, dwa lata czekam i nic. Corpusa możesz kupić za 12tysiaków a wizualizacja jest tylko spoko :D w KDmax chyba do dziś nie ma funkcji cofnij.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 585
"Cofnij" w KDmax już jest i działa :) A co do programu bardzo chętni bym go potestował. Niewykluczone że jakby był w jakiejś rozsądnej cenie to nawet zakupił


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 13:13 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
Witam, piszecie o programie który umożliwia wykonanie projektu 3D oraz wizualizacje a później rozrys formatek.
Ja piszę aplikacje do rozrysu, bo zdaje sobie sprawę, że cokolwiek bym nie robił to innych nie przebije z wizualizacjami. Tyma bardziej że jest np. Darmowy BLENDER, który momentami przebija Studio 3D MAX.
Sam robiłem meble na wymiar i korzystałem właśnie z BLENDERA. Problematycznym dla mnie było właśnie zrobić rozrys, bo za każdym razem formatki trzeba było wklepywać od nowa. Programy darmowe umożliwiały robienie bazy szafek tylko do kilku szt.
To nie problem aby linie cięcia czy inne zrobić w innym kolorze. To jest do przeskoczenia, ale uważam to za zbędne bo panel użytkownika z każdą taką opcją rozrasta się do sporych rozmiarów.
Problemem jest czy program przeszedłby Wasze testy, czy sprawdzi się jako aplikacja WEB'owa i niestety, problemem są pieniądze, ponieważ piszę ten program od około 1,5 roku i jednak liczę na to, że chociaż w jakiejś małej części zwróci mi się.
Pozostało mi kilka szlifów i panel użytkowa i mogę udostępnić do testowania.
Chciałbym to jednak zrobić w oparciu o opinię i doświadczenia stolarzy.

I jeszcze pytanie: Ile najwięcej płyt przy jednym zadaniu macie na rozrysach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Bodek najpierw daj ten program stolarzom - a potem oczekuj opinii. Teraz jedynie co moga stwierdzić to - że ktoś chce im dać rozkrój on-line w małej cenie :-) Tylko i aż tyle.

Natomiast w takich systemach liczy się:

- jakość obsługi / przyjemność obsługi
- możliwości konfiguracyjne
- jakość optymalizacji
- możliwości połączenia z maszynami
- wydruk etykiet
- możliwości ustawienia optymalizacji ( rzaz, cięcia wzdłużne , poprzeczne , ilośc dozwolonych obrotów, odcięcia minimalne ) itd.

Więc daj dostęp do portalu - a forumowicze już ci odpowiedzą.

Sam tworzę taki portal obecnie ale działający na innej zasadzie - połączony z moimi programami wszystkimi. Wszystko ma być produkcyjne :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 14:05 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Galmat rozrys to twój program chyba robi ? więc po co ci inny. Pro100 też ma swój rozrys i prosto z projektu mozna iść ciąć formatki więc myślę że nam by sie osobny rozrys nie przydał. Domyślam się że jest wielu stolarzy jak ja że rozrysu nie mam bo nie potrzebuje bo formatki zamawiam w hurtowni.

Inna sprawa jest taka że dobry stolarz co ma łeb jak sklep to lepszy widzi interes w kupieniu pro100 za 6k i robić robotę ładnie dobrze i szybko niż bawić się w osobno render i osobno cięcie. Aby mieć jeszcze odrazu wiercenie to PBstol musiał wyłozyć około 15k. Lepiej zrób coś dla ludu tanio a dużo. Może sprzedawaj online projekt szafki z rozpiską i wymiarami. Np Projekt Szafki RTV z rozpiską i wymiarami za 5zł, tak że kolory można samodzielnie zmieniać. Buciarka 5 zł. łóżko pod materac 8-12 zł :) Za dodatkową opłatą możesz robić projekt nietypowej szafki na życzenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 575
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio pisze:
Corpusa możesz kupić za 12tysiaków a wizualizacja jest tylko spoko


Danio w jakim ty jesteś błędzie w obu przypadkach :-) Ale co do wizualizacji - jak skończymy projekt wkrótce przejścia bezpośredniego do octane rendera - to to co do tej pory mówiłem że Corpus ma dobrą wizualizację będzie dawno i nieprawda rotfl , będzie teaz że Corpus ma mega wizualizację jak ktoś chce. Krey na pewno będzie mógł się schować 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 14:49 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1655
Chorwaci vs Polacy. Zobaczymy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 16:21 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 468
uzywam pro 100 i dla mnie to starcza,a co do rozkroju jak nie sprobujesz to sie nie dowiesz ja bym z checia sprawdził co i jak to gra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 18:15 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4085
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
lignumsoft pisze:
, będzie teaz że Corpus ma mega wizualizację jak ktoś chce. Krey na pewno będzie mógł się schować 8)


Ja oczywiście kibicuję, ale w obecnej chwili tego nie widzę. Najpierw, żeby to uczynić należałoby zmienić i rozbudować tekstury, a do tego jeszcze obiekty. Wiem, że obiekty można gdzieś sobie zaimportować, ale komu się chce. W pro100 otwierasz i masz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 20:27 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
Ok, doprowadzenie go do poziomu udostępnienia i na razie w okrojonej wersji przedstawię wam.
Tym czasem narazie dzięki ogromne i pozdr...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
A ja od siebie dodam tylko: jak najmniej wpisywania z ręki. Abonament? Abonament to pomyłka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lis 2017, 23:41 
Offline

Rejestracja: 23 lip 2015, 21:43
Posty: 92
Też uważam, że z abonamentem będzie ciężko. A program jak w miarę prosty, czemu nie ? Zawsze można spróbować :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 gru 2017, 19:47 
Offline

Rejestracja: 04 cze 2015, 18:33
Posty: 1
Podzielę się swoimi spostrzeżeniami co do programu do rozkroju.

11 lat robię meble i przetestowałem już chyba wszystkie programy do rozkroju , obecnie używam maxcut i wydaje mi się że jest dość prosty oszczędny w optymalizacji i co najważniejsze za darmo.
Co do wklepywania ręcznie wymiarów można ale prościej jest skopiować z arkusza kalkulacyjnego i gotowe.
Pracuję na PRO 100 formatki kopiuje do arkusz kalkulacyjnego (samodzielnie stworzonego) potem maxcut i mam wszystko ile płyt ,obrzeża etc.
Reasumując według mnie słabo się pomysł przyjmie .....ale jak będzie to chętnie przetestuje a nóż się skuszę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 gru 2017, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 769
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
gacek71 ale Twoje postępowanie z tym programem, którego teraz używasz (jest jego wersja płatna i bezpłatna) określa jedno. Jak ktoś stworzy program do rozkroju to biznes "zrobi" tylko w przypadku kiedy pozwoli na darmowe jego wykorzystywanie. I tak biznesplan na zarobienie kasy upadł. Twoje postępowanie pokazuje też jeszcze coś. Korzystasz z rozkrojów od 11 lat x 12 m-cy = 132 m-ce x 19,95 $ = 2633,40$. Powiedzmy, że dolar stoi za 3 zł.
2633,40 $ x 3 zł = 7900,20 zł

Czy ktoś zdrowy na umyśle będzie w stanie tyle zapłacić? Oczywiście to jest opłata rozłożona na lata i nikt tu nie powiedział, że każdemu biznes wypali i nie splajtuje po roku. A wtedy szkoda kupować program do rozkroju płyt. Ale tak szczerze, czy ktoś zakładając firmę ma w planach zamknięcie jej powiedzmy po dwóch latach, czy też marzy o tym że oto otwiera właśnie nowy "globalny" koncern. I będzie produkował na cały świat, a konkurencję to całą wykosi. Może tylko jakimś szaraczkom pozwoli przetrwać tak dla spokoju sumienia. A mając takie globalne plany to Szef nowego światowego koncernu nadal umie liczyć. I wie, że jak coś kupi to to jest jego. A jak płaci, to tylko za wynajem. I to tak naprawdę płaci za możliwość skorzystania z programu. I jak w kolejnym miesiącu nie zapłaci, to nie będzie mógł z niego skorzystać. Nawet kiedy dajmy na to przez ostatnie 11 lat "uczciwie" płacił haracz co miesiąc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2018, 11:25 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
No Witam

Trochę pracy jeszcze zostało, ale myślę, że gdy ktoś byłby zainteresowany to zapraszam na:

http://www.eformatka.pl

Korzystać, testować, próbować, gadać co jest źle, co jest dobrze, chwalić, krytykować....

Spotkałem się, z dziwnym zachowaniem kilku osób (spokojnie, nikt z Was), którzy nie domyśleli się, że trzeba się zarejestrować a później zalogować to piszę co trzeba zrobić:

1. Zarejestrować się,
2. Zalogować,
3. Korzystać,
4. Chwalić :)
5. Polecać
6. Uzależnić się
7. itp..

A tak na serio, to spróbujcie i dajcie znać co i jak..

Pozdrawiam
Bogdan

zapomniałem dodać - aplikacja może nie działać i pewnie nie będzie prawidłowo działać na przeglądarce Internet Explorer - nad tym popracuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sty 2018, 18:42 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 228
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
całkiem fajna aplikacja ;)
pewnie trochę czasu zajęło Ci jej zrobienie, bo też trochę programuje i wiem jakie to czasochłonne

Moje propozycje zmian:
-dodawanie formatki za pomocą enter, a następny za pomocą tabulatora. Tak jest chyba praktyczniej
-brak obowiązkowego wpisywania nazwy formatki. Jak ktoś chce to wpisuje, a jak nie to automatycznie będzie wpisywać formatka1, formatka2, itd
- podobnie jak klikam nowe zadanie - tutaj też bym zrobił tak, że jak się nic nie wpisze, to automatycznie wpisze zadanie1, zadanie2, itd
- jak wybierasz szafkę do rozpisania z bazy systemowej i zmieniasz jej głębokość, to boki i tak wyskakują z głębokością 520, a reszta ma zmienioną głębokość
- i chyba najważniejsze według mnie - jak pododajesz formatki i klikasz przelicz/rozkrój, to najlepszą opcją by było, żeby okno się nie przełączało, tylko pod tymi formatkami pokazał się rozkrój. Bo jak chcesz dodać kolejną formatkę, to jest za dużo klikania. Wtedy by wystarczyło tylko wpisać nową formatkę i kliknąć przelicz/rozkrój

A tak ogólnie to spoko ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sty 2018, 20:50 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 47
Potwierdzam uwagi które wypisał krzysiek8dz. Za dużo na nim nie pracowałem ale mogę dodać jeszcze że co do szafek z bazy to raczej mało przydatna z powodu różnych technik produkcji (my na przykład zawsze robimy plecy cofnięte w rowku (nut) wtedy dolny wieniec w szafkach dolnych jest 2cm krótszy a w twojej bazie boki i wieniec jest taki sam.
Ale ogólnie fajnie wygląda i można szybko wyliczyć koszt materiałów z okleiną cięciem (szybka wycena dla klienta).
Przy dopracowaniu i nie za wysokiej cenie może być przydatny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 09:56 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
Dzięki wielkie za dobrą opinię i za cenne uwagi... zbieram uwagi od każdego zainteresowanego i staram się jakoś to ugryźć.
Cieszę się, że program nie odepchnął was od użytkowania. Postaram się uwzględnić sugestie na miarę moich możliwości.
Jak będą zmiany zrobione to napiszę tu na forum. Trzeba zabrać sie do roboty :)

Jeszcze raz dzięki,
Pozdrawam
Bogdan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 585
Ja również jestem miło zaskoczony funkcjonalnością Twojego programu. Jeśli chodzi o zmiany to przychyliłbym się do uwag krzysiek8dz. Tak ogólnie... to spoko :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 18:51 
Offline

Rejestracja: 30 cze 2013, 09:10
Posty: 15
Fajnie by też było, żeby program dało się w miarę wygodnie używać na telefonie. Na warsztacie nie zawsze jest PC, a telefon zawsze mamy przy sobie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 21:21 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 47
Czy ja popełniam błąd czy wprowadzając cenę płyty za m2 nie przelicza kosztów. Przelicza tylko płyty wprowadzone za szt i nawet przy małym procencie zużycia liczy za całą szt. wybierałem szafki z bazy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 21:36 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
lukand pisze:
Czy ja popełniam błąd czy wprowadzając cenę płyty za m2 nie przelicza kosztów. Przelicza tylko płyty wprowadzone za szt i nawet przy małym procencie zużycia liczy za całą szt. wybierałem szafki z bazy.


Nie, nie popełniasz błędu. Opcja przeliczania ceny płyty za m2 dopiero dojdzie, może nawet i jutro...
Tak jest np. z ceną za cięcie. W ustawieniach można wybrać czy cięcie liczy za 1mb, za formatkę, czy za całą płytę.

Cieszę się, że tak dogłębnie testujecie:)

pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 22:03 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 47
:) To wszystko z korzyścią dla nas. Będzie dobry program ,będziemy mieli przydatne narzędzie do pracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sty 2018, 22:52 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 631
Lokalizacja: SANOK
Od razu trzeba negocjować zniżkę dla betatesterów rotfl

Ne doszedłem do rozkroju , ale czy jest opcja preferencji rozkroju ? np
preferowane cięcie po długości lub po szerokości płyty ??
to już dla samej wygody finalnego rozkroju .

Ja np. jak mam ciąć górne boki ,czasami paręnaście szt. to tnę na pasy
oklejam z 2ch długich stron a potem rozcinam na szerokość boków i ma trochę roboty mniej .
Tak samo robię gdy mam mieć elementy które są za krótkie aby włożyć do okleiniarki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sty 2018, 13:53 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2017, 15:02
Posty: 68
Witam

Aktualizacja:

1 Rozkrój pod listą formatek
2 Możliwość wyboru przeliczania płyty:
    a: za 1 m2
    b: za 1m2 zaokrąglone do pełnego m2
    c: za całą płytę

pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sty 2018, 15:52 
Offline

Rejestracja: 06 kwie 2015, 12:11
Posty: 47
Do wszystkich co piszą ,sprzedają itd różne programy (co np. nie mogą zrobić kolorowych lini) .
Można? Można! tylko trzeba chcieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sty 2018, 16:10 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 468
dokłanie ,dobry program trosze poprawek i bedzie tylko lepiej .polecam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group