TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 paź 2019, 21:45

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 27 paź 2018, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Dzisiaj sie szkolę nad morzem ....jutro lub w poniedziałek wrzucę wizualki

BWS pisze:
Z opisami dajesz radę, czy tak jak w pro sto korzystasz z drugiego programu ?

Opisy i cala dokumentację robie w cad kuchnie,przy pro 100 zewnetrzy program

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 paź 2018, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
Mnie KdMax eksportuje projekt z rzutami do dwg otwieranego w BtoCAD który jest w komplecie z programem, ale bardzo rzadko z niego korzystam bo jest trochę nie intuicyjny dlatego jak coś to otwieram to w zwykłym AutoCAD i tam ewentualnie dodaję opisy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 paź 2018, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Tak na szybko pierwsza lepsza wizka ....dodam że przy wersji cad kuchnie 7 niespecjalnie kombinuje z renderingiem i suwakami których jest trochę ...bo uważam ze efekt zdecydowanie wystarczy ,korzystam z path racing który "robi"się od 2-6 minut

Obrazek

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 paź 2018, 07:23 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4165
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak na jedno kliknięcie, to wygląda, to bardzo ładnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 paź 2018, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Hmmm ze tak zacznę....jak pisałam kiedyś powinien powstać trzeci program cad kuchnie pro100 i wszyscy byli by zadowoleni...po tych 10 miesiącach wykonanie kuchni w cadzie to pestka,na początku trzeba było sie mocno przestawić bo to zupełnie inna zasada projektowania,zupełnie inny program,osobiście lepiej czułam się w pro ponieważ robiłam na nim ok.10 lat i wiedziałam jak się w nim poruszać itd i projektujesz od razu w 3d czyli widzisz od razu cos narobił..w cadzie w 2 d i przechodzisz do 3 d....cad jest dokładniejszy,tworzenie ścian,skosów wstawianie okien proste,nic nie świeci się na czerwono,mogę obrócić projekt jak chcę bez obawy ze przeniose jakis mebel czy chwyce za ścianę.pro100 nie zamierzam sprzedawać bo czasem sie przydaje jak wspomniałam do szaf ponieważ nie mam modułu do cada,i czasem do mocno kombinowanej szafki trochę szybciej wychodzi w pro100...

Tak to wygląda etapami ..program ma potencjał ...ja wciąż go poznaje ale czasu brak na rozpracowanie suwaków ustawień...może tez dlatego ze wciskam jeden guzik i wizualka jest na bardzo przyzwoitym poziomie wiec nie drążę ;) pro100 uważam za dobry program tylko twórcy przespali trochę czas na innowacje i dobre zmiany za późno zaczęli słuchać co do powiedzenia mają użytkownicy co im przeszkadza a co pomaga i co by się przydało...teraz próbują to nadrobić z różnym skutkiem.....niestety w dzisiejszych czasach trzeba być najmniej o krok przed konkurencja lub na równi ,a nie w tyle...w pro100 jak powiedzą ze będzie aktualizacje wkrótce to będzie co najmniej za rok lub półtora....a ludzie coraz bardziej niecierpliwi...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 paź 2018, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
ylona pisze:
[…]w pro100 jak powiedzą ze będzie aktualizacje wkrótce to będzie co najmniej za rok lub półtora[…]
I to przy dobrych wiatrach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Tak o aktualizacji....Pro100 mogło by brać przykład ..... jest grupa na FB "cad decor-dla projektantów" w ktorej również jestem ;) i ludzie dzielą sie swoimi ustawieniami,plikami 3d,bolączkami programu wizualizacjami itd....na grupie jak się okazało są tez pracownicy CAD kuchnie i takiego wpisu aż by się chciało na ecru przeczytać ................ tak powinno być ze "słucha się"uzytkowników oprogramowania i wprowadza na bieżąco korekty, rozwiązania a nie czeka całe wieki....

" ......nowe wersje programów cały czas przechodzą mikro operacje na otwartym sercu;) Bardzo dużo podpatrzonych na forum albo zgłoszonych do serwisu błędów i sugestii na bieżąco "wrzucamy" i poprawiamy w kolejne aktualizacje.Tutaj możecie zawsze sprawdzić dokładnie co się zmienia --> https://www.cadprojekt.com.pl/category/ ... cje-pl-pl/

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 19:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ecru przeczyta to i oleje sprawe tak samo jak wtedy gdy pisałem im o zrobieniu forum Pro100.
Ylona jak możesz to odpisz tutaj na pytanie w sprawie ułamków. viewtopic.php?f=55&t=1187&start=990#p52351


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
Danio. Co ty tak ciągle z tymi ułamkami. Czy to naprawdę wielki problem szafki wstawiać w pełnych centymetrach czy milimetrach? Musisz je rozciągać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 20:28 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Galmat nie bez powodu w twoim programie masz możliwość widoczności i edytowania ułamków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
Przecież to ty decydujesz jakiej szerokości czy wysokości wstawiasz szafkę i jak to ma się do ułamków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 21:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2020
Lokalizacja: Swaj
Danio pisze:
Ecru przeczyta to i oleje sprawe tak samo jak wtedy gdy pisałem im o zrobieniu forum Pro100.


Jak mogli nie zrobić forum? :wall:
Przecież zamiast robić głupie programy, to wszyscy z ekipy by tam siedzieli i odpowiadali na trylion męczących pytań. Danio by tam żył 25 godzin na dobę, jako supermarioadmin .

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 21:28 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ja to widzę SETA inaczej niż ty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2018, 21:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2020
Lokalizacja: Swaj
Wiem i szanuję Twój punkt widzenia. Tyle, że go nie rozumiem.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 20:59 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
ylona jak tam CAD sie sprawuje. Wróciłabyś z powrotem do PRO100 ?

Szkoda, że fotki Twoich wizualek juz sie nie wyświetlają, chętnie bym zobaczył.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Może nie będę zbyt wylewna...:D ale nie ,nie wróciłabym do pro100.....nauczyłam się przestawiłam i pracuje mi się na nim bardzo dobrze,oczywiście nie jest to ideał...ale czy ideały istnieją? aktualizacja baz i programu min.raz w miesiącu...jest grupa na fb na której sa tez osoby które tworzą cad decora kuchnie...słuchają , czytają co potrzebujemy i przy okazji i możliwości wdrażają to w życie ,ludzi piszą co by chcieli co jest ważne co wogole nie...,co powinni poprawić i wiecie co?sukcesywnie to robią ...........pro100 mam oczywiście nadal i zdarza mi się użyć do szaf ,bo nie mam czasu przysiąść do modułu szaf w cadzie ciągle jestem w niedoczasie niestety...po ponad roku używania cada mogę powiedzie ze na dobre mi to wyszło....poziom wizualek może być naprawdę dość wysoki... ja specjalnie nie tracę czasu i uważam ze wizualka wygląda ok i niema sensu spędzać nad nią więcej czasu,robię to jedynym przyciskiem path tracing trochę światła i koniec...na grupie FB sa ludzie którzy tworzą bardzo piękne wizki sa to z reguły projektanci wnętrz...ale do moich kuchni czy łazienek spokojnie starcza...
poniżej kilka projektów nie odpicowanych ;)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:40 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Dzieki Ci - bardzo fajnie to wyglada jak na 1 szybkie kliknięcie.

Domyślam sie, ze wymiarowanie i opisy tak typowo na produkcje, nanoszenie miejsc do przyłączy elektrycznych i kanalizacyjnych itp. tez bez problemu.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
ylona z ciekawości ile takie rendery trwają ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
W zależności od ilości detali ...ale w wysokiej jakości ok.1-6 minut,rzadko dłużej ....

Mstand pisze:
Dzieki Ci - bardzo fajnie to wyglada jak na 1 szybkie kliknięcie.

Domyślam sie, ze wymiarowanie i opisy tak typowo na produkcje, nanoszenie miejsc do przyłączy elektrycznych i kanalizacyjnych itp. tez bez problemu.


Dokumentacja techniczna jest ..możemy opisać dodatkowo dla hydraulika elektryka co i jak ma być zrobione z wymiarówka itd...dość pomocne,co prawda projektanci wnętrz trochę narzekają ze czegoś im tam brakuje...no ale oni robia wiecej opisów niz ja w kuchni .....;)

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 22:58 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
No to bajka.

ylona bardzo ładny projekt ten czwarty z czarnymi matowymi frontami - do realizacji tez doszło ?


A ile trwa rendering w PRO100 Kray jesli ktoś wie ? Danio ?

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 mar 2019, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Realizacja prawdopodobnie będzie choć umowa fizycznie jeszcze nie podpisana co prawda ...pożyjemy zobaczymy....termin planowanego montażu kolo sierpnia-września...... klientka przebąkuje ze może jednak biała jak wszyscy..:D licze ze zdania nie zmieni ale ...zobaczymy

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 06:14 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ten z taboretami 5-10 minut
Ten podwójny gorszej jakości 1 godzina a ten lepszej jakości 5 godzin

Obrazek Obrazek Obrazek


Ostatnio zmieniony 28 mar 2019, 06:18 przez Danio, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 06:18 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4165
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio, znamy te świecące jabłka :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 06:27 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ja jeszcze pamiętam świecący napis Danio, gdzieś tu jest na forum :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 mar 2019, 07:02 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4165
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie martw się. Pro100 robi najładniej :glaszcze:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 mar 2019, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
A to CAD kuchnie tworzy też np listę formatek? Mamy wpływ na konstrukcje szafek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 mar 2019, 15:07 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Nie.
Listę formatek tworzy Rozkrój.
W nim są rozpisane szafki, o ile rozpiszesz.
A jak już to zrobisz to na podstawie tego jak to zrobisz to masz pośrednio wpływ na konstrukcję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 mar 2019, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 973
Lokalizacja: K/ Krakowa
Czyli to tylko program do projektowania i nie mam możliwości zrobienia zupełnie dziwnej szafki a po wszystkim otrzymać listy jej elementów na podstawie rysunku? Nie mogę ustalić np które krawędzie mają być oklejone?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 mar 2019, 16:29 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Trzeba dokupić moduł rozkroju i tworzenia własnej bazy szafek. Wtedy to wszystko będziesz mógł.
Już z dziesięć lat temu zamawialiśmy wszystko za pomocą tego programu.
Na podstawie tego masz rozpiskę elementów, wszystkich składowych szafki, co do zszywki, jak wrzucisz ceny poszczególnych komponentów to masz sumę kosztów materiałowych.
Ale program jest bardziej rozwinięty w stronę projektowania i wizualizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 13:05 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Byłem dziś na spotkaniu w CAD i wiem wszystko co chciałem wiedzieć.

To co ja mogę napisać i może się komuś na przyszłość przyda:

- bardzo profesjonalne podejście do kenta w CAD Poznań, nie jest na zasadzie, że chwalą swój produkt, że jest jedyny najlepszy tylko szczerze przedstawili wady i zalety, na wszystkie moje pytania odpowiedzieli i pokazali co chciałem
- program zdecydowanie nastawiony bardziej w kierunku projektowania (dla projektantów, studiów kuchennych) niż dla wykonawców/ stolarzy
- dla typowych stolarzy co robią góra 1 kuchnie w miesiącu uważam, że Pro100 jest właściwszym wyborem
- program dużo bardziej zaawansowany niz Pro100, ale nie uważam, że trudny
- rendering znacznie przewyższa możliwościami i szybkością ten w PRO 100. Kray jak widziałem robi to baaaaardzo długo i gorzej.
- tworzenie filmów, obracanie się w zrenderowanym pomieszczeniu itp super
- pakiet serwisowy za bodajże 500 zł na rok z wsparciem technicznym i wszystkimi aktualizacjami bardzo na plus
- rysowanie pomieszczeń ze ścianami, oknami, drzwiami ekstra - dużo lepiej niż w pro100
- możliwość obracania się bez problemu z zasłanianiem ścian super
- tworzenie własnych szafek i edycja istniejących w wersji z edycją szafek czyli Cad kuchnia MAX, działa jak należy
- bardzo szybka i wygodna podmiana tekstur i elementów wizualnych projektu w trybie 3D bardzo wygodna
- tworzenie dokumentacji technicznej,. dodawanie tekstów, wymiarów, znaków z przyłączami itp itd tego potrzebuje i t tu mamy. Wygodne i funkcjonalne
- wymiarowanie szafek, elementów itp super, dużo lepiej niż pro100


Ja na 90% pójdę w kierunku Cad bo da mi możliwość dalszego rozwoju. Cad kuchnie jak dla mnie w porównaniu do Pro 100 ma ogromne możliwości i potencjał. Pro100 jest prosty i skuteczny, jest taki dla jakich celów go stworzyli.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group