TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 14 paź 2019, 21:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: 01 kwie 2019, 15:06 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4165
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wymieniłeś ładnie zalety, wymień i wady. Dlaczego nie jest to program dla stolarza, który produkuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 16:16 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Mstand pisze:
- program zdecydowanie nastawiony bardziej w kierunku projektowania (dla projektantów, studiów kuchennych) niż dla wykonawców/ stolarzy

Mstand pisze:
- tworzenie dokumentacji technicznej,

Czyli w tej dokumentacji nie ma rozpiski elementów szafek z wymiarami oraz kantami oklejanymi pcv ? Bo tak nawiasem to tylko to jest potrzebne by program nadawał się dla drobnych stolarzy tak jak Pro100.

Napisz jakie wady widzisz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 16:36 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
OK wieczorem lub jutro opisze jakie po mojemu ja wady widzę i dlaczego np. jeszcze 2-3 lata temu gdzie nie byłem tak nastawiony tylko na kuchnie i typowo na studio kuchenne wybrałbym Pro100.

Danio jak masz do CadKuchnie moduł rozkrój lub wybierzesz od razu CadKuchnie MAX co już to ma w zestawie to masz to wszystko o co pytasz. Tu lepiej będą wiedzieć osoby na forum co już używają od jakiegoś czasu ten program.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 17:35 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
W dokumentacji jest rozpiska elementów płaskich z rozróżnieniem ich okleinowania , jak również lista elementów dodatkowych.
Przy czym jest tak że musisz sobie to wszystko sam stworzyć. Policzyć śrubki(Danio) Ew spaxy(Debeo) jak kto lubi.
Jak chcesz mieć szafkę z dolnym wieńcem to rozpisujesz tak szafki jak chcesz mieć półkę konstrukcyjną zamiast wieńca to tak rozpisujesz. O konstrukcji szafek sam decydujesz wpisując zależności.
Co się ma zwiększać przy zmianie gabarytu szafki na szerokość czy wysokość.
Problem był przy zmianie wymiaru np na szerokość szafki jeśli były dwa fronty.
Wadą tego programu jest to że od dawna nie rozwija się w stronę rozpiski a już cnc nie wspomnę.
Zaletą że jest na bazie briscada i czyta dużo rysunków cadowskich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 17:48 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Rozpiska jest z podziałem na szafki czy bez ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 17:57 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Szafka ma nazwę i ta nazwa jedt przypisana do elementu. U nas elementy się grupują czyli wszystkie o tych samych wymiarach jak są tak samo oklejone to występują w jednej pozycji i tylko ilość sztuk jest podana inna. Inaczej rozpiska elementów była by bardzo długa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 18:38 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
No to jest ok.
Ale i tak Pro100 nie będę zmieniał. Zobaczymy czy po wydaniu CNC porobią coś do Pro100.
W sumie to jak dla mnie nie wiele brakuje Pro100 aby był programem niemalże idealnym, wystarczy kilka zmian i poprawek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 18:49 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Danio mi też Top Solid wystarcza.
Tylko temat nie jest o koncercie życzeń tylko o Cad Kuchniach.
Nie wiem czy zauważyłeś.
Więc jeśli masz jeszcze jakieś przemyślenia o swoim programie to zmykaj do innego działu bo zaśmiecasz Forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 19:32 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Patrząc na ceny modułów i dodatków tego CadKuchnie by być zadowolonym to cena wychodzi miedzy 11 a 15k brutto a raczej 13-16k.
Chętnie bym tyle zapłacił za Pro100 v7 które by miało to o czym pisałem do Ecru. Mam nadzieję że Ecru to przeczyta i pomyśli nad tym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 20:09 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 155
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Mi wychodzi jednak katalogowo 6800 zł netto i jest wszystko. Czyli Cad kuchnie max za 4999 zł + render pro za 1800 zł. Sporo mniej niz piszesz. To daje niespełna 8400 brutto przed rabatami.

_________________
Michał
DEBEO meble


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 20:53 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
+ moduł szaf 1900 netto
+ jakies wsparcie 500 zl miesięcznie (nie wiem co to jest ale chyba raczej cos przydatne.
+ jakies biblioteki modeli po 300zl
Jeszcze jakiś moduł do glazury. Sporo tego tam jest dodatkowo płatne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 21:05 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Jakie wsparcie 500 na miesiąc co Ty bredzisz.
Pomyliłeś fora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwie 2019, 21:30 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Pomyliłem.
Pakiet serwisowy 400 netto na rok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwie 2019, 09:29 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 275
TORUS pisze:
Jakie wsparcie 500 na miesiąc co Ty bredzisz.
Pomyliłeś fora.


Dobre. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwie 2019, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Za biblioteki nie płacisz...bo kupując nową wersje masz je w komplecie.....ja dostałam rabat co prawda w grudniu2017 cad kuchnie max+render pro zapłaciłam 7 ty brutto ,przez rok masz wsparcie gratis wiec te 500 zl za rok, płacisz po roku od zakupu... ja dokupowałam jeszcze moduł płytek i moduł do szaf do którego nie mam czasu przysiąść :D ;)

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 paź 2019, 09:21 
Offline

Rejestracja: 27 sie 2019, 14:44
Posty: 6
Do zajefajnych wizualizacji kuchni itp. nie ma to jak CadDecor... a nie CadKuchnie :-). Można dopracować więcej detali niż same meble dzięki czemu nabierają więcej realizmu. Nie ma nic gorszego jak napracować sie w wersji CadKuchnie z pięknymi mebelkami jak na ścianę wrzucasz jakieś tandetne kafelki bo nie ma innych w bazie i cała twoja wizualizacja wygląda nienaturalnie jakby z d*py :-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 paź 2019, 15:16 
Offline

Rejestracja: 19 lip 2017, 12:09
Posty: 62
Przecież do cadkuchnie możesz pobrać dokładnie te same bazy co do caddecor, poza tym możesz rozszerzyć program o moduł płytek, nie mam pojęcia w czym problem. Swoją drogą moje zdanie jest takie że jeżeli skupiasz się stricte na produkcji mebli to nie ma potrzeby mieć urywających tyłek wizualizacji, zwykły klient Ci za to nie zapłaci a ci trochę bogatsi i tak biorą projektantów co robią projekt całego mieszkania od A do Z i kasują za to odpowiednio duże pieniądze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 paź 2019, 18:01 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 376
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
tu się zgodzę z Kamilem

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 paź 2019, 20:10 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 998
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Cad decor tak trochę więcej może. To racji trochę jest. Wiem bo prośba taka padła ostatnio ale nie mam głowy do tego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2019, 11:00 
Offline

Rejestracja: 27 sie 2019, 14:44
Posty: 6
W sumie różnie bywa z klientami... Jeden zobaczy bardziej dopieszczone wizualizacje i sobie pomyśli "ten to pewnie mnie skasuje 30% więcej bo byle czego tu nie pokazuje, a drugi pomyśli "tu widać bardziej drobiazgowe podejście do samego projektu, czyli i klienta, więc i pewnie meble będą tego warte"...
Dopieścić już postawione wirtualne mebelki to już nie taki ogromny nakład pracy, a tylko podkreśla Twoje zaangażowanie w jakość obsługi klienta.
Ktoś kto ma klienta z polecenia pewnie już nad tym się nie zastanawia, ale walka o klienta, który Cię nie zna opiera się o szczegóły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2019, 11:34 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 376
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
i tak i nie. a co z projektantami którzy robią tylko wizki i współpracują z zakładami stolarskimi raz z jednym raz z drugim a czasami klient dostaje w garść wizualizację i ma "własnego stolarza"

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 paź 2019, 14:41 
Offline

Rejestracja: 19 lip 2017, 12:09
Posty: 62
Projektant bierze za m2 pomieszczenia +/- 100zł, który przeciętny klient jest ci za wizke w stanie zapłacić więcej niż 500zł?, no chyba że masz faktycznie renomowane studio mebli. Tu trzeba się wypośrodkować miedzy projektantami którzy zajmują się tylko tym, a ludźmi rysującymi projekt na kartce papier czy przestarzałej wersji pro100 nie znając przy tym podstawowych funkcji programu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: DANY i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group