TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 paź 2019, 21:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: 22 maja 2017, 16:46 
Offline

Rejestracja: 18 sie 2016, 14:52
Posty: 6
Witam,

czy posiada ktoś może któryś z tych programów?
dokładniej chciałem się zorientować jak wygląda używanie ich w praktyce, bo demówki wstępnie przeglądałem i program zapowiada się ok, cena również nie tak strasznie zaporowa, ale wiadomo że nie które rzeczy wyjdą dopiero przy dłuższym użytkowaniu..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2017, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Jak chcesz kupić to dowiedz się w pierwszej kolejności, co dostaniesz za podstawową cenę. Czy możesz tworzyć własne szafki, szafy, schody itp itd (zależy co robisz). Czy możesz sobie zmieniać i zapisywać po zmianie te wyroby, które dostajesz razem z programem jak go kupisz. I tak dalej i tak dalej. Jednym słowem trzymaj rękę w kieszeni w której masz kasiorę bo za wszystko dodatkowe musisz zapłacić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2017, 20:48 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 530
projekty kuchni sa bardzo ładnie o wiele lepsze niz pro100 tylko cena ,niby sa jakies limity sie je wykupuje prawda?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2017, 22:02 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Cad kuchnie do wizualizacji jest nadal lepsze od pro sto. Chociaż dystans ostatnio się trochę zmniejszył. Ma duży zasób AGD oraz wszelkich dodatków typu kwiatki doniczki krzesła stoły, jest tego cała masa.

Baza szafek jest dość duża. Jeśli będziesz miał rozkrój to możesz w nim każdą szafkę rozpisać tak że jak zmienisz jej rozmiar to formatki też się zmienią. W rozkroju masz bazę elementów dodatkowych gdzie możesz pobrać albo pojedyńczą szafkę albo całe zlecenie z Cad kuchni i wyskakuje Ci zestaw akcesoriów jakie sobie wpisałeś przy rozpisywanie szafek. Przy założeniu że wpisałeś sobie w bazie akcesoriów ceny wychodzi Ci koszt materiałowy zlecenia.
Jak robiliśmy kuchnie gdzie szafki się powtarzały to można było szybko je rozpisać. Niestety teraz kuchnie powstają trudniejsze i standardów nam brakuje. Układ połączonego rozkroju z Cad kuchniami funkcjonuje u nas do dziś bo jest to 20 minut i masz w miarę rzetelną wycenę z dokładnością do paru śrubek.
Mogliśmy iść w stronę modułu do tworzenia nowych szafek gdzie można zbudować dowolną szafkę i w rozkroju parametrycznie ją rozpisać na formatki i oczywiście wycenić. Jednak zdecydowaliśmy się budować bazę szafek gdzie indziej.

Program służy nam do wizualizacji z której jestem zadowolony.
W rozkroju możesz sobie definiować osobno każdą krawędź do oklejenia możesz zaznaczyć np tak ja my to robimy od lat górne boki z dwóch krótkich oklejane 0,5 a długa pionowa ta widoczna 2 mm. Albo dolne boki od góry krótka 0,5 a pionowa długa 2 mm.
Moduł do tworzenia szafek kupiłem kiedyś w pakiecie więc wyszedł mnie tanio, jak kupujesz osobno to jest drożej.
Mam też moduł do tworzenia panoramy 360 * projektu który mogę wysłać do klienta.
Była też gdzieś taka możliwość oglądania projektu w okularach 3D ale to na monitorach z odświerzaniem starego typu więc już u nas nie funkcjonuje. To było z 12 lat temu :)
Jeszcze ważna uwaga program w obsłudze jest trudniejszy od pro sto i bardziej funkcjonuje w studiach kuchennych. Większość projektantów jakich znam pracuje na nim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2017, 05:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Z opisu wynika, że dużo lepszy od pro100. Z tym, że moduł teorzenia własnych szafek chyba jest niezbędny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2017, 06:34 
Offline

Rejestracja: 18 sie 2016, 14:52
Posty: 6
Właśnie dla mnie będzie to ważne, aby jednak była możliwość stworzenia dowolnego mebla, piękne wizualizacje może dla mnie zrobić za grosze osoba z którą już dawno współpracuję w tego typu sprawach, ale już zrobienie swojej szafki z choćby podstawową dokumentacją powinna być w podstawowej wersji. Przeglądałem program corpus, ale cena jest dla mnie dużo za wysoka..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2017, 07:58 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
PBstol pisze:
Z opisu wynika, że dużo lepszy od pro100
A czy pro100 wciąż jest najprostszym programem na rynku ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2017, 08:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
Kiedyś był. Nie wiem jak teraz.Podochodziło trochę opcji , zwłaszcza przy tworzeniu wizualizacji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 maja 2017, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
sidżej pisze:
Przeglądałem program corpus, ale cena jest dla mnie dużo za wysoka..


A patrzyłeś na cenę Corpus STD Promo :-) Jest niewiele drożej.

Pozatym z dobrych rad kupując program określ bardzo dokładnie do czego ci jest potrzebny jakie meble chcesz projektować i produkować. Czy ważniejsza jest dla ciebie wizualizacja czy produkcja, czy masz w planach maszyny CNC. Najpierw wypisz sobie te wszystkie tego typu pytania i odpowiedz na nie. Potem zobaczysz że pula programów zaczyna się kurczyć, potem zobacz prezentaację tych programów, na końcu patrz na cenę. Jak jedynym kryterium jest cena to odrazu idź po Pro100 taniej nie znajdziesz niczego, tylko pamiętaj że jak będziesz za chwilę chciał więcej to kupisz kolejny program, i robota z bibliotekami od początku, nauka od początku, itd.

Także musisz zwrócić uwagę w opiniach na wiele istotnych szczegółów, każdy produkuje inaczej i to co jednemu jest niezbędne , drugi uważa za niepotrzebne. Najlepiej wypożycz sobie CADKuchnie na miesiąc i przetestuj sam, będziesz wiedział czy program ci leży czy nie. Tym bardziej że masz taką możliowść.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2018, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Czy są na tym forum użytkownicy Cad kuchnie?

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2018, 21:31 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Są.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Jeśli są to może masz jakaś wiedzę o trikach ukrytych funkcjach?
program używam od stycznia tego roku naprzemiennie z pro100,obecnie testuje nową wersje Cad kuchnie 7 max z renderingiem polepszyli render dodali więcej opcji,zmieniony został interface....
Zapowiada sie całkiem dobrze,co prawda brakuje mi podmiany frontów na własne....mało uchwytów do wyboru i niemozna podmienic na swoje uchwyty..chyba ze jeszcze ciemna masa jestem ;)

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 09:18 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 578
Lokalizacja: SANOK
z tego co popatrzyłem na ich galerie to rendery są niesamowite :shock: :shock: ciekawe ile trzeba mieć wprawy i doświadczenia aby takie uzyskać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 13:16 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ilona pokaż jak ci wychodzą projekty w tym cad kuchnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Cały czas się uczę, więc zapewne moje projekty nie rzucą na kolana ;-)ale wieczorem coś wrzucę... Powinien powstać nowy program cad pro100 ;-) wtedy może był by to program idealny ;-)

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 17:27 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Jaki powód był że mając Pro100 kupiłaś CAD kuchnie ?
Zadowolona jesteś z zakupu CAD kuchnie ?
Program używasz tylko do wizualizacji czy też do rozpiski itp. ?
W którym programie wygodniej i szybciej robi ci się projekty ?
CAD jest prosty w obsłudze czy szkolenia musisz przechodzić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 18:37 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Mam cztery szóstki i nie ma tu żadnych ukrytych funkcji. Nic tu nie jest tajne. Instrukcja teraz jest bardzo czytelna i fajnie nagrana. Jak kupiliśmy pierwszy z 15 lat temu to nie było instrukcji :)
Program jest na bazie cada więc ikonki i funkcje podobne. Dobry do liczenia kątów i do miliona różnych ciekawych funkcji. Jak kuedyś Falmec wypuścił pochłaniacz a nie mieliśmy go w programie to dziewczyny same go narysowały i wrzuciły do programu. Tak mam z pilastrami i innymi drobiazgami których w programie nie ma a my wykonujemy indywidualnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 21:09 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ylona. Pokaż też jak Ci wychodzą projekty w pro100+Kray.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Danio pisze:
Jaki powód był że mając Pro100 kupiłaś CAD kuchnie ?
Zadowolona jesteś z zakupu CAD kuchnie ?
Program używasz tylko do wizualizacji czy też do rozpiski itp. ?
W którym programie wygodniej i szybciej robi ci się projekty ?
CAD jest prosty w obsłudze czy szkolenia musisz przechodzić ?


Odpowiem proSTO ;) jestem zadowolona ....ale nie jest to program idealny..(chyba taki nie istnieje)oczywiście ciągle się uczę ...i nadal tez robię na pro100...w cadzie nie mam jeszcze kupionego modułu szaf,wiec szafy robię w pro100 bo szybko i przyjaźnie ;) kuchnie staram się robić w cadzie..
Miałam 1 pokaz on line i nie taki diabeł straszny....kilka filmików na YT też obejrzałam ...najważniejsze, jak w każdym programie zresztą ,zacząć się w nim odnajdywać i zapoznać z ikonami i ćwiczyć..
Programy służą mi głównie do projektów i wizualizacji bo ja głownie jestem od projektów ,a mąż i pracownicy od reszty... rozpisują tną składają montują ;) w pro100 może trochę szybciej robię projekt ale to dlatego ze robię w nim kilka lat i mam opanowany...ale w cadzie tez z projektu na projekt jest szybciej lepiej....Na pewno w cadzie lepiej i szybciej robi się ściany wstawia okna,skosy wnęki itd...dużo prościej wygodniej i dokładniej...podczas obracania projektu w 3d mogę klikać gdzie chce i nic się nie przestawi..w pro100 zawsze zahaczy się o jakąś ścianę czy szafke itd... w cadzie nie muszę już wycinać otworu w blacie żeby zlew wstawić..co zawsze mnie w pro100 irytuje :D zmiana frontów i uchwytów bardzo szybka i prosta..co prawda brakuje mi w cadzie sposobu projektowania jak w pro100 ale idzie przywyknąć

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 kwie 2018, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Danio pisze:
Ylona. Pokaż też jak Ci wychodzą projekty w pro100+Kray.


W Krey-u nie wychodzą :D bo niemam czasu i cierpliwości do tych ustawień :D ostatnio trochę natłok i nie spalam się obróbka jakoś specjalnie ;) a odkąd mam cad kuchnie to bardzo mało "bawię"się Kreyem

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 01:34 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1002
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Masz moduł do tworzenia szafek ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 06:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Tak mam

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 06:54 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Ile Cię ten cad z modułem kosztował ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Po rabatach 7 tys. cad kuchnie max +render pro

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 20:30 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
To nie drogo. Pokaż jeszcze na ten render z CADA.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
ylona pisze:
Po rabatach 7 tys. cad kuchnie max +render pro

7 tyś netto jak rozumiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 kwie 2018, 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Nie, cena brutto

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 kwie 2018, 06:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 579
To naprawdę dobra cena :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 kwie 2018, 06:39 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 578
Lokalizacja: SANOK
ylona pisze:
wieczorem coś wrzucę...

podrzuć jakieś wizualizacje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 kwie 2018, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2015, 13:40
Posty: 130
Kurcze czasu u mnie jakoś brak ,ale wieczorem jak znajdę chwile i skleroza nie dopadnie ;) to wrzucę ...na tym kompie mam jakieś pierwsze nie dopracowane zrzuty,nie dokończone rendery....nie uzyskałam jeszcze renderu jak "prawdziwe zdjęcie" ale myślę ze jak przysiądę to coś z tego będzie,narazie natłok pracy i dzielenie się kluczem z mężem...myślę nad kupnem 2 programu będzie prościej i każdy będzie miał swój

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
"Kobieta....jedno myśli,robi drugie,mówi trzecie,czwarte wie,piąte przeczuwa...."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group