TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 sie 2018, 01:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 19 lip 2018, 08:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Tak próbują wcisnąć to rozwiązanie, że w mojej hurtowni można taką szafkę kupić gotową do skręcenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 21 lip 2018, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
lignumsoft pisze:
Cytuj:
Jeszcze gdyby dało się jakoś kat wyciągnąć i wpisać w opis formatek.


niewykonalne - Nie da się. Główny kąt skosu i owszem ale nie zacięcia formatek.


Podpowiedź proszę na przyszłość bo jeśli będę miał w opisie kat obrotu to wieńca to już resztę się obliczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 21 lip 2018, 13:03 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Podejrzyj sobie w zmiennych. Dla polek 90° - alpha.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 21 lip 2018, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oki to wiem :) znalazłem ale czy można jakoś wepchnąć do opisu formatek te kąty tak by wyświetlały się na liście cięcia (oczywiście nie chodzi mi o ręczne przepisywanie do uwag konkretnych formatek :) czy może to z automatu polecieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 11:41 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Widzę, ze chcesz rozjuszyć Lignumsofta.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 11:48 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Już nie jestem na 1 miejscu :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oj pomysłów to ja mam sporo ale na teraz to się na głos nie oddzywam bo jeszcze sporo nie wiem i co chwile wychodzi że coś co bym chciał to już jest ... więc pytam jak coś zrobić a nie że czegoś brakuje :)
Tak jak na przykład jak zrobić by w raportach produkcji na jednej stronie pojawiało się kilka szafek jeśli się mieszczą a nie jak jest w przykładach gdzie czasami cokolik ma całą stronę. Ktoś może wie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 19:42 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja też uważam, że tego jest za dużo. Po co mam za każdym razem np drukować logo producenta oprogramowania. Bez obrazy:)
Dla mnie informacje powinny być ograniczone do minimum i widoczne przy wydruku laserem. Czyli, czytelne bez kolorów.

Wysłałem Ci na maila mój raport. Kiedyś Lignumsoft mi zrobił. Może coś ulepszysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dzięki :) ale widzę że Twój pomysł jest dostarczany z instalacją teraz.
Logo można bardzo łatwo zmienić no ale ilość papieru spora leci jeśli jest np jedna szafka.
Jak widzę jak chłopaki się kręcą bo zgubili kartkę to ostatnio wymyśliłem że zrobię przy stołach do składania ze dwa monitory na których wyświetli się konkretna szafka jeśli kliknie się skanerem kodów kreskowych choć jeden element tej szafki. Na ten moment rozmawiałem z jednym programistą który mi coś robił i przeszukanie pliku PDF albo innego formatu który może stworzyć corpus i wyświetlenie strony z tym kodem nie będzie skomplikowane. No ale to śpiewka przyszłości :) Byłem u znajomego na warsztacie i mają coś takiego zrobione choć oni mają zupełnie inny profil produkcji mebli. Generalnie ma politykę zero papieru w firmie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 20:27 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Można dzięki Bogu pod siebie przerobić, choć to wszystko kosztuje czas, który jednak potem się zwraca.
Ja zamawiam online i raport przerobiłem tak ze wyglada podobnie jak tabela do zamówień w internecie i zamówienia robię na zasadzie kopiuj wklej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 20:58 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Teraz widzę, że jest. Ale tak chyba jest ok. Wyświetla się to co trzeba. No i jest czytelnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Panowie ostatnia sprawa na dziś :)
Edytowałem szufladę tandembox tak by płyta była 18 i tak by był zamieniony tył szuflady na nałożony na dno szuflady a nie tak jak jest to normalnie... i teraz jak zapisałem to do szuflad to nie działa mi dopasowywanie do szafki. Ktoś może mi coś podpowiedzieć ?
Zastąpić mogę ale jeśli do nowej szafki dodaje szufladę po korekcji to głębokość nie jest dopasowana...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 21:43 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja kiedyś robiłem tył nałożony na dno. Od kupna Corpusa robię odwrotnie i tak jest w instrukcji. Z płyty 16.

Za dużo zmieniłeś na raz i teraz nie widzisz przyczyny.
Zobacz od czego jest zależna głębokość dna i wtedy wprowadź zmiany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 22 lip 2018, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
MarekMitonski chodzi ci o coś takiego? Z góry przepraszam za nie ten język w raporcie.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 05:07 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
To nie jest szuflada tandembox, tylko tandem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 05:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
aha


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 07:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dziś zrobiłem i zadziałało... może coś za wiele wczoraj usunąłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 07:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
To znaczy chodzi o antaro?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mi chodziło konkretnie o GTV ModernBox


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 21:28 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja się kolegów zapytam. Jak wstawiacie cokoliki np w kuchni w kształcie "U"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 737
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Ja napiszę tak: na końcu ten pod zmywarką ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Nie chciałem się o tych cokolikach i innych metodach dodawania wypowiadać bo myślałem że jest jakaś metoda o której jeszcze nie wiem ale jeśli PBstol nie wie no to znaczy że nie ma dobrej metody :( tak dobrej metody jak w programie który ma Danio :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 23 lip 2018, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
Ja wstawiam do kuchni do U za jednym razem cokół to proste np na kuchni wymiary kuchni i cokół odsuniety np 52cm od tyłu,tak samo blaty,ledy.tylne deski


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 05:05 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
No i musisz wyliczyć wymiar. Zgadza się?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 06:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
Dam wymiar pomieszczenia jedyne co muszę zrobić,to zmierzyc prawą strone i wpisac do zmiennych o ile jest dluższa-krótsza od lewej strony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 07:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Metoda nie taka głupia jeśli stały odstęp od ściany. Ale tak w której można dosunąć element do elementu była by po prostu łatwiejsza.

Mam takie pytanko czy można podmienić jeśli tak to gdzie szafkę która wstawia się z WSTAW>NOWY ELEMENT tam nie działa mi szafka predefiniowana i narożna... czy to z powodu złej konfiguracji z mojej strony?

To jedna sprawa a następna to czy mogę jakoś wymiarować kompletną kuchnie np w rzucie z góry? albo ścianę konkretną ? czy takie wymiarowanie działa tylko w edytorze elementu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 08:21 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Na rzutach można wymiarować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
MarekMitonski - najwyższy czas abyś przyjechał na szkolenie wstępne. 3/4 pytań by się nie pojawiło :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Spokojne pojadę ale z zawiłościami a nie z pytaniem gdzie jest miarka czy inna ikona :) PBstol przyjedzie ze mną skoro tez ma zaległe.
Ale teraz powiedzcie mi gdzie mogę te szafki predefiniowane dodać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 24 lip 2018, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Zapisz szafkę zamiast do folderu ElmSav do folderu System\PreDefElem

To może niech odrazu wszyscy forumowicze z Corpusem przyjadą :-) tylko 2 miało szkolenie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group