TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 21 sie 2018, 01:54

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Każdą po kolei, bo niestety zmieniła się nazwa makra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 21:56 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zależy, jak masz zbudowane szafki i makra. Ja mam podział na łączniki i wieńce. Aby podmienić trzeba wrzucic kilka szafek do projektu. Odpalić jedną i jak wejdziesz do makra, to kliknąć podwójny plaszek. Wtedy nadpisujesz we wszystkich szafkach. Zresztą wyświetla się wybór, w których zastosować. Makro musi mieć tą samą nazwę, jak w starych szafkach. Czyli uniwersalne zapisujesz w starej nazwie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 16 lip 2018, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
ok to chyba mi się spać nie chce :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 05:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Dobrze że takie przełomy zanim jeszcze sprzęt mam uruchomiony.
Czyli jesl szafkeckiedys zapisałem to ona ma makro w sobie? Czyli dając komuś szafkę moze też zapisać sobie makro zawarte w niej?

Po takich zmianach to widzę tylko że akcesoria z bazy powinny mieć stałe pola na wpisywanie danych typu odwierty i odległości od wierzchołków tak by jedno makro załatwiało sprawę, a nie by pisać makra pod każdy nowy rodzaj okucia. Czyli coś jak 3D. Czy obiekty 3d mogą być obj? W obj gdzieś widziałem komandorka :) a swoją drogą to czym składacie szafy jeśli nie komandorkiem? :D

PBstol pisze:
Aby podmienić trzeba wrzucic kilka szafek do projektu. Odpalić jedną i jak wejdziesz do makra, to kliknąć podwójny plaszek.

W Pro100 miałem plik z wszystkimi szafkami z biblioteki i takie zmiany szły najlepiej na wszystkich elementach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 18:02 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Komandorki prawie nigdy, najczęściej rafixy.
Jako załącznik komandorek w Collada (.dea)
Sam kiedyś robiłem, ale nawierty musisz sobie dodać.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 18:08 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Przerobiłem skośną na 3 fronty, często dwa to za mało.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 18:58 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja jedną zrobiłem. Przesuwną na 3 fronty. Wypełnienie lacobel i lustro. Wymiary wypełnień wziąłem z Corpusa i wyszło ok.
Docinania tych rączek alu i dopasowywania, to sporo roboty. Na 2 ukośnice robiłem, żeby złapać i nie przestawiać.

Jedna uwaga co do skośnych. Tor górny na skosie powinien być zacięty i dopasowany do tego toru na suficie zaciętego pod tym samym kątem.
Tutaj chyba jest na zakładkę. Natomiast z drugiej strony powinien być też zacięty do boku, a nie do kąta 90st.

Wg Sevrolla na skosie skrzydła też powinna być rączka. Ciekawy kąt trzeba zaciąć rączki wyższej z rączką na skosie:)
Wy dajecie rączkę, czy listwę górną?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 19:07 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Nie zauważyłem, ze szczelina boczna ma wpływ na fugi i wcześniejszy plik nie działa poprawnie.
Nowy plik jest poprawiony.
Mam nadzieje, ze teraz jest ok.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jeszcze gdyby dało się jakoś kat wyciągnąć i wpisać w opis formatek. :)
Rafixy jakieś konkretne kupujecie? One działają tak że element wsuwam od góry na wkrecone wcześniej wkręty a potem ściągam wszystko śrubką?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Cytuj:
Jeszcze gdyby dało się jakoś kat wyciągnąć i wpisać w opis formatek.


niewykonalne - Nie da się. Główny kąt skosu i owszem ale nie zacięcia formatek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 20:55 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
lignumsoft pisze:

Nie da się.


Znaczy, może się niebawem pojawić. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 21:01 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 223
Lokalizacja: Rzeszów
Od czasu Vitapa, komandorki poszły w zapomnienie. Tylko rafixy. Ostatnio na montażu klientka się dziwiła co tak szybko. Zamówiła szafę 2 miesiące temu, a montaż trwał 2h z wniesieniem rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 21:14 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
MarekMitonski pisze:
Rafixy jakieś konkretne kupujecie?


Ja używam z Würth-a na torxa. Łatwiej się zapina, nie trzeba przytrzymywać półek przy zapinaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 21:49 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Rafixa do ściany nie przykręcisz. Komandorek, to tylko 2 wkręty. Można, go przykręcić do jednego elementu przed transportem. Nie widzę tu oszczędności czasu.

Zastanawiałem się nad zastosowaniem rafxa w widocznych bokach szafek kuchennych. Tylko, czy to nie wygląda jak te meble z leroya?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
wojtek007 na cabineo jest jeszcze szybciej. Według mnie szafa na komandorki to totalny obciach w dzisiejszych czasach. Ja u siebie bym takiej nie postawił


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 21:54 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Komandorek przynajmniej ma zaślepkę:)

A czy ktoś używa jakiegoś dozownika przy klejeniu na kołki? W sensie, ustawiasz ilość, naziskasz i zapodaje ile ustawione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 23:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 530
Lokalizacja: K/ Krakowa
U nas szafy montujemy na komandorkach ale teraz chce to zmienić. Choć nie mam za wiele do tego połączenia... Działa i trzyma. W domu mam swoje szafy tak zrobione i od wielu lat wszystko gra.
Na tych rafiksach też korpus składanie czy tylko polki?
Kuchnie to jednak bym chciał robić z ukrytymi polaczeniami, myślę że te Pad'y się spisza a jak nie to kółek i klej nie zastąpiony.
Cabineo fajne ale cena z kosmosu a estetyki żadnej :)

Co do dozwonikow na klej to są baniak z pistoletem pnematycznym. Gdzieś na forum są linki, kiedyś pisałem o tym choć do zakupu nie doszło. Może teraz do kolkow ... Ale musimy się odkuc :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 17 lip 2018, 23:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
To ja ja zwykle pytanie ogólne
Czy da się rodzaj połączenia np boku z wieńcem uzależnić od np wysokości szafki ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 05:12 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak sobie makro zmodyfikujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
Ale mnie chodzi żeby to było dla całej szafki i robione z automatu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 15:41 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
PBstol pisze:
Komandorek przynajmniej ma zaślepkę:)

Cabineo też.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 17:54 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3819
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
1 szt. Cabineo, to 100 szt. komandorów:)

Jak sobie sam zmodyfikujesz makro uniwersalne i dodasz tam warunki, to będziesz mieć to z automatu.
Trzeba sporo samozaparcia, ale dać się da.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Nie trzba mieć samozaparcie tylko przyjechać na szkolenie w październiku z makr. :-) Po szkoleniu Makra przestają byc czarną magią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 18:13 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 140
Myślę że są to pytania z rodzaju, czy można zarazić sie choroba weneryczna w toalecie publicznej?
Można, ale po co te niewygody. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
Ok rozumiem spodziewałem się odpowiedzi ze da się prosto i szybko i że nie trzeba zmieniać już istniejącej szafki ale cóż ...
To może podpowiedzieć jak dodać i gdzie takie ładne opisy rozwijane listy jak np przy najnowszych modelach drzwi
Stworzyłem kilka swoich jakby uniwersalnych mebli i np muszę zawsze pamiętać ile dodałem tam max szuflad i dopiero mogę wbić wartość cyfra a chciałbym mieć możliwość rozwijanej listy i z niej wybór


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Pytasz i masz.
W katalogu Config, tworzysz plik np. moje.dat , plik vvf.dat otwierasz notatnikiem i dodajesz moje.dat w ostatniej nimi.

Otwierasz moje.dat i piszesz

[ilosc_szuflad]
CAPTION=Ilość szuflad
CATEGORY=Dowolny tekst kategorii
TIP=1
1=1
2=2
3=3
4=4
5=5
6=6

UWAGA w nawiasie [] musisz podać dokładnie nazwę twojego parametru w szafce.

Zapisujesz oba pliki i masz listę wybieraną


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 18 lip 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
O to to dzięki wielkie za pomoc
Rozumiem że tam normalnie if też mogę pisać typu klawisz auto i if że jak auto to podziel na równe części ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 19 lip 2018, 01:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
Jakiś czas temu zrobiłem corpusie blum corner szafke i teraz jest własnie czas kiedy je montujemy,klientka mówiła że byliśmy pierwszą stolarnią która jej szuflad nie odradzała.Trzy firmy przed nami jej odmówiły tego zrobić.To naprawde take skomplikowane?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 19 lip 2018, 06:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 295
Lokalizacja: Szczecin
Space corner - szafka jak każda inna, trzeba jej tylko troszkę więcej czasu poświęcić. Trochę ich narobiliśmy, częściej klient sam rezygnował jak usłyszał cenę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Corpus
Post: 19 lip 2018, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
Podpieralem się dynalog i wyszło ok nawierty z cnc ciecie na formatowce
Nie było jeszcze corpusa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 552 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group