TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 19 sie 2018, 18:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
Post: 18 mar 2017, 21:19 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 23:11
Posty: 89
Lokalizacja: polska
Zawód: STOLARZ
Cześć wszystkim,czy ktoś korzysta ze skeczupa do projektowania wnętrz/mebli/renderu z tego co widzę to chyba dobre rozwiązanie dla stolarstwa (nie jakoś super zaawansowanego) tak na prawdę za 4k(komercyjna wersja) mamy dożywotnią licencję, za 45$ katalogi od setch data gdzie można wyciągać rozkroje gotowych mebli (we wtyczce, setki mebli),za friko twilight do renderu, producenci sprzętu udostępniają swoje modele.

Może ktoś zna jakieś inne dodatki do skeczupa ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2017, 22:42 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 168
Lokalizacja: Legnica
handlowiec ? podałbyś jakieś linki jak to pracuje .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2017, 23:59 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ma to jakieś wsparcie do produkcji? Chociażby rozpiska, rozkrój.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2017, 00:19 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1623
Darmowa wersja jest coraz popularniejsza i coraz lepsza. Rozwija się szybciej niż pro sto Cad cuchnie i kdmax razem wzięte.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2017, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
galanonim. Wybacz ale porównywanie pod względem cenowym SketchUp-a i PRO100 to pomyłka. Najtańsza wersja SketchUp Pro 2017 PL BOX (+ S&M 1 rok) to koszt 4309,55 zł, a PRO100 4428 zł. Różnica wynosi 126,45 zł ale aktualizacje masz tylko przez rok. To że możesz go używać przez cały czas to nic nie oznacza bo PRO100 ma tak samo. Ja wersję 5 PRO100 kupiłem w grudniu 2010 roku. "6" kupiłem 28-10-2016. Ile to jest lat? Sześć? Co w tym przypadku ma do zaoferowania SketchUp? Przedłużenie licencji o rok to 726,56 zł, o 2 lata 1214,36 zł i 3 lata 1539,84 zł. Załóżmy, że aktualizacje PRO100 wydawane były przez 5 lat (ostatni szósty rok to nic się chyba nie działo). To wtedy jest po najtańszej cenie 1214,36 + 1539,84 = 2754,20 zł. Za PRO100 z "5" do "6" zapłacić trzeba 1107 zł. 2754,20 - 1107 = 1647,20 zł. I tyle właśnie wynosi wielkość PRO100 nad SketchUp-em. Oczywiście ktoś powie, że kupując SketchUp-a ma się nową wersję co roku ale to nie jest nowa wersja tylko nowa cyferka w nazwie. On potrafi to samo co wcześniej i coś dodatkowo za co trzeba zapłacić. Identycznie jest w PRO100.

Co do katalogów jakie oferują za dodatkową kasę? W PRO100 też są dodatkowe meble i to za darmo. A kto tu zajrzy to niech przyzna się szczerze, czy ich używa? Bo ja nie.

BWS darmowa wersja? Jak poszukasz to możesz mieć "darmową" wersję PRO100 z pełną funkcjonalnością. A z pewnymi ograniczeniami to nie musisz szukać bo jest na oficjalnej stronie. I w każdym z trzech przypadków darmowy SketchUp i darmowa oraz "darmowa" wersja PRO100 nie są do wykorzystania w celach zarobkowych. I tak to właśnie działa.

Nie tak dawno była tu wytężona rozmowa o tym, że Polacy nie kupują Polskich wyrobów tylko jakieś Festoole, Blumy, Hettiche, a nie GTV-y i Celmy. Ja przynajmniej jak kupuję wyroby z Wedla to mogę sobie tłumaczyć, że firma należy do Japończyków i tam wyprowadzają zyski ale produkcję prowadzą w Polsce. GTV i pewnie Celma może i ściągają zyski do Polski ale produkcja już jest daaaleko stąd. A właściciele firm prawdopodobne zyski nie wydają tu tylko pewnie za granicą. Wątpię aby na wczasy jeśli mają czas jeździli na Mazury lub nad nasze morze. A Japońce przynajmniej płacą ludziom tu i oni też w zdecydowanej większości ją tu wydają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2017, 12:31 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1623
Nie wiem co ma keczup do czekolady i nie interesuje mnie to. Widziałem program parę lat temu i ostatnio różnica jest kosmos. Takiego skoku nie zrobił żaden program. Tylko tyle.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2017, 13:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak trzeba 5 lat czekać na rozpiskę mebli, to chyba nie świadczy to dobrze o PRO100.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2017, 13:47 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 23:11
Posty: 89
Lokalizacja: polska
Zawód: STOLARZ
Omen trafnie mnie wypunktowałeś, ja nie bronię skeczupa,anie do niego nie przekonuje po prostu lepiej mi się na nim pracuje.
ok jeśli chodzi o wspomaganie produkcji to uważam że pro100((po lepszym zapoznaniu) jest lepsze, ale jesli chodzi o samo projektowanie (czy to mebli, wnętrz czy wizualizację) skeczup(w tych ramach cenowych) góruje nad konkurencją. Można by powiedzieć że porównywanie tych dwu programów nie ma sensu, ponieważ sa do innych zadań. Jednak skeczup w oparciu wtyczki jest korzystniejszym rozwiązaniem, też wiadomo co chcemy osiągnąć.W pro sto jest wszystko zamknięte w obrębie jednego programu w SU również, ale nie za dramo.
ściągam demo, zmierzę międzyczasy ;)
https://youtu.be/uoqRYJwZ29s?t=6m18s tutaj rozkroje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2017, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
PBstol rozpiska mebli w PRO100 to była i jest bo to jest chyba podstawową funkcją tego programu poza "robieniem wizualizacji". Kwestią jest tylko to, że była ona słabo "rozwinięta". Jej funkcjonalność była wystarczająca ale nie zadowalająca dla jednej osoby, która robiła projekt i meble. Jeśli były to już dwie różne osoby, jedna robiąca projekt druga meble. To obie te osoby musiały włożyć więcej pracy aby mieć taką rozpiskę jaka np.: jest w tej chwili. Ta co robiła projekt musiała właściwie każdy z elementów nazywać oddzielnie i w każdym nowym projekcie robić to właściwie ponownie albo mieć "100 tys." szafek w różnych wersjach i kombinacjach. A ta co robiła produkcję musiała przekopywać się przez stosy papierów aby trafić na właściwą. Obie osoby traciły cenny czas na papierologię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 mar 2017, 05:24 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Gdyby nie nagonka na fejsie, to pewnie i v6 by tego nie miała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 mar 2017, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Pewnie tak. W 6 dali "dużo" przydatnych funkcji. Rozpiska, zamiana, ukrywanie, toczenie. Nie wspominając już o Krayu. Poprawili wizualizacje bezpośrednio w programie.
Ale nie zmienili "Długość" na "Szerokość" i "Szerokość" na "Głębokość" we "Właściwościach" pomieszczenia. Ale z tym poradziłem sobie już sam. Jest to trochę utrudnione ale co mi tam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 mar 2017, 22:20 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Chyba nie każdy jest zadowolony z krey.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2017, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 529
Lokalizacja: K/ Krakowa
Kray wymaga czasu (chodzi o ułożenie światła czy edycje materiałów a nie czas potrzebny na wyrenderowanie) ale uzyskane efekty są naprawdę fajne.

Gdyby to jeszcze zautomatyzować to będzie lepiej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2017, 11:23 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1478
PBstol pisze:
Chyba nie każdy jest zadowolony z krey.

Domyślam się, że dlatego, że pro100 kupowali głównie meblarze a nie projektanci z powodu, że kiedyś i przez długi czas pro100 oferował sporo słabsza jakość wizualizacji niż cad kuchnie itp. i był prostszy w obsłudze. Teraz ci meblarze co pracowali w pro100 pokupowali Kraya bo będzie miodzio. Ale z ich rąk nie będzie tak jak Ecru pokazuje w obrazakch bo do tego trzeba być projektantem który w tym siedzi, a nie meblarzem z dodatkiem projektanta :) To co ecru pokazuje zrobią tylko projektanci ale oni głównie siedzą już długo w cadach i nie łatwo się przerzucą na pro100 więc pozostają tylko nowi którzy w to pójdą lub garstka mniej profesjonalnych projektantów.
Niezadowolenie meblarzy jest głównie dlatego że Ecru nie pisało nigdzie o tym ile czasu zajmuje render i każdy myśląc że ma pro komputer 4 rdzeniowy sie wkurza bo w 30min render robi się w złej jakości a lepszej ani nie włącza bo juz 30 min to kosmos.
Ecru jak już sprzedał trochę kraya to powinien teraz napisać że 8 rdzeniowy procesor musi być: Dlatego że jak miałem 4 rdzeniowy to kray się kurzył a jak mam 8 rdzeniowy to robię tylko w krayu i jestem już zadowolony. I powinni dac jakąś lepszą instrukcję do używania kraya (chyba nie czekają aż ja im zrobię) bo bez wiedzy jak działa kray render robi się około 30-60minut a z wiedzą ładny render mozna robić w 5 min. Ja robię w 3-4 minuty. Teraz męczę ich o funkcje wspomagające produkcję i zachęcam wszystkich o męczenia ich o to, głównie oficjalnie na facebooku bo to przynosi najlepsze efekty (oni tego nie lubią, ale na dobre im to wyjdzie, tylko jeszcze o tym nie wiedzą).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 paź 2017, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Każdy silnik renderujący używający procesora jest lipny i tyle. Po to producenci kart graficznych tworzą coraz lepsze żeby i rendery ich używały. Są takie - poniżej przykład czas renderowania do tego efektu. Karta graficzna Gforce 950M 2 min. Geforece 1050TI - 19 sekund.
Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 13:39 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1478
Nie najgorsze te rendery ale w porownaniu do kraya to lipa i widac ze światła są sztuczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 18:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ciekawe, czy pierwszy Corpus dogoni PRO100 pod względem wizualizacji, czy moze PRO100 zrobi najpierw wiercenia cnc.

Ja obstawiam to pierwsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 19:14 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1478
No ecru musi sie brać za robote bo Ciebie już stracili. Galmata chyba też choć nie pamiętam czy on miał pro100.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Danio pisze:
Nie najgorsze te rendery ale w porownaniu do kraya to lipa i widac ze światła są sztuczne.


Chyba sobie robisz jaja że lipa w porównaniu do kreya , w kreyu taką sceną bedziesz renderował parę minut , dostaniesz zdjęcie i to wszystko. Ja nie dość że mogę sceną kręcić i ustawiać jak mi się podoba, to czas renderingu na moim kompie GTX 1080 to dokładnie 17 sekund. Światłami się nie bawiłem na razie po prostu włączyłem światło i tyle. Jak już niedługo skończymy pracę nad tym modułem to ci nakręcę filmik jak to się robi i wtedy dopiero będziesz miał prawo powidzieć "lipa" albo będziesz zbierał szczękę z podłogi :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 21:00 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Danio pisze:
w porownaniu do kraya to lipa


Danio, muszę powiedzieć, że chociaż nie masz Corpusa, to bardzo się przyczyniasz do jego rozwoju.
Jestem pewien, że Lignumsoft nie odpuści. Po mimo tego, że wie, że ten program nie jest dla Ciebie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
PBstool odnosząc się do komentarzy wyżej.

Zanim Ecru doda nawierty do Pro100 na poziomie Corpusa to my będziemy na poziomie Imosa :-)

Dwa ja nigdy nie odpuszczam :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 21:22 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1478
Jeśli by corpus miał być extra to albo pro100 stanie w miejscu i będą robić co innego albo pro100 będzie bardziej extra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lis 2017, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 mar 2015, 03:18
Posty: 131
Lokalizacja: www
lignumsoft pisze:
albo będziesz zbierał szczękę z podłogi :-)
lignumsoft pisze:
to my będziemy na poziomie Imosa :-)
rotfl lol
"każda kaczka chwali swoje bagno"
temat: sketchup + sketchdata


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group