TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 19 sie 2018, 18:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 sie 2016, 19:40 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2015, 19:54
Posty: 41
Program do rozkroju Optimik.
Używa ktoś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sie 2016, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
nie
i nie używam żadnego
jest sens w produkcji mebli na wymiar???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sie 2016, 20:30 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1072
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Oczywiście ze jest .Oszczędzasz swoj cenny czas .
Duże ułatwienie zwłaszcza przy slojach.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sie 2016, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
ALE jak oszczedzam
mam projekt na kartce przypinam go do formatowki pacze i tne
A oszczednosc to ze z projektem do kompa rozpisac kazda formatke wklepac do programu wydrukowac i juz????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 04:14 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
No to skrzynia z odpadami pewnie się szybko zapełnia ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
no wlasnie nie za bardzo
patrze na kuchnie licze ile jakich pasow i tne
szuflad sterzen czy jakichs bzdur nie licze
wycinam boki, wience, polki patrze co mi zostalo z pasow i docinam z tego co mam sterzenia tylniki szuflad czy jakies szufladki
przewaznie z kuchni albo zostaja cale pasy albo ogryzki mniejsze jak 10cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 10:11 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 574
Co to jest "sterzen"? Pytam poważnie. Łączyna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 10:19 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1641
Pewnie stężenie. Poziomy element pod blatem, łączący boki.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 12:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 562
Ja tam po rozliczeniu mebli wbijam wszystkie formatki do rozkroju i wiem ile płyt mam kupić i ja pociąć żeby nie zostało śmnieci/ Potem drukuję, daję chłopakom na piłę i jazda. Nie musza się zastanawiac i rozliczać tylko kroją :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 14:36 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W Pro100 mam przygotowane moduły szafek/szaf/szuflad itp. Nawet jak mam gotowy projekt, to i tak szybciej mi wrzucić moduł, zapodać właściwy wymiar i wyeksportować do rozkroju. Jak liczyć i przepisywać ręcznie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sie 2016, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 634
Lokalizacja: olsztyn
kazdy robi jak mu wygodniej
nadmienie tylko ze ja kalkulatora przy pile w zasadzie nie uzywam
skala maszyny mi wystarcza :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sie 2016, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 736
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Czy ktoś używa?
Tak używam. Akurat nie Optimika tylko Rozkrój z PRO100. Co on daje? Pozwala ustalić ile płyt potrzebujesz na robotę. Oczywiście jak używa się tylko samego rozkroju bez programu, który przesyła do niego jakie formatki są potrzebne, a trzeba je wpisywać ręcznie mija się trochę z celem. Łatwo wtedy o pomyłkę i taka praca jest nudna bo ile można wpisywać cyferek. Taki na przykład rozkrój z Ecru nie tylko ustala ile potrzebujesz płyt i jak je ciąć ale też drukuje naklejki. Jak robisz jedną robotę od początku do końca od cięcia do montażu, a potem następną to ich nie potrzebujesz tak jak wtedy kiedy masz ich rozgrzebanych kilka i wszystkie z jednego koloru płyty (białego). Jeśli Ty robisz wszystko sam to też nie bardzo potrzebujesz bo wiesz co robisz. Ale jak przekazujesz Twój pomysł komuś innemu do zrobienia to wtedy musisz się dużo nagadać aby wyjaśnić o co chodzi i dlaczego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sie 2016, 15:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 756
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Nie trzeba wpisywać ręcznie cyferek.
Mam w optimiku zrobione wzorce szafek, wisząca jedno drzwiowa, dwudrzwiowa itd.
Jak robię rozpiskę wrzucam i zmieniam parametryczne np tylko szerokość.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2016, 15:41 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2015, 19:54
Posty: 41
Do anioll
Program nie przelicza mi formatek po zmianie wymiarow zewnetrznych.
Co robie źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2016, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 756
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
https://youtu.be/TzsTzz_iQIM

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2016, 20:13 
Offline

Rejestracja: 12 lis 2015, 19:54
Posty: 41
mam starsza wersje ale już sobie poradziłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 gru 2017, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
Witam,ma ktoś z Was optimika +asystent cięcia na pilarce formatowej ? Już jakiś czas myślę o zakupie programu ale nie wiem jak to działa w praktyce , jaki monitor dotykowy czy 15 albo 19cali jaka drukarka termiczna jaki rozmiar etykiet .Dzięki za podpowiedzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2017, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Chochej zadzwoń po świętach dam ci namiary na klientów z takim zestawem. Drukarka termiczna , etykiety termiczne - nie ma sensu używać taśmy barwiącej. Jak ktoś chce tanio to polecam tablet, jak ktoś chce porządznie polecam sprzęt przemysłowy 15 cali, dotyk w rękawiczkach, obudowa all-in-one.

https://www.koncept-l.pl/katalog/cat/rozwiazania-pos/panele-pc/p/lync-715

Opcja jak to może wygladać

https://lignumsoft.pl/blog-aktualnosci-oprogramowanie-do-mebli/entry/optimik-profesjonalne-stanowisko-pracy-z-asystentem-ciecia


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2017, 13:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Chyba, to trochę przekombinowanie. Może jak pilarka pełny automat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2017, 17:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Wcale nie przekombinowane - tu była tylko na chwilę podpięta klawiatura, podpinają jak pilarz sam coś wbija. Natomiast samo rozwiazanie klienci bardzo sobie chwalą, w Optimik 4 dojdzie jeszcze parę fajnych usprawnień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2017, 17:38 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Razem z 5 tyś trzeba wyłożyć, żeby to ruszyło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 gru 2017, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
lignumsoft dziękuje na pewno się z tobą skontaktuje,monitor wybrałem
https://www.asus.com/pl/Monitors/VT168N/

a komputer+zasilacz awaryjny UPS

https://swiatbaterii.pl/tv-box/34116-mi ... z83-4.html

Wszystko będzie na pewno kosztować ponad 5 tyś ale już mamy dosyć szukania etykiety na arkuszu z naklejkami i pózniej straty czasu z ich odklejaniem .
Tylko jednej rzeczy mi będzie brakować ze starych etykiet a to jest kolor obrzeży, czerwony-abs2mm,zielony-abs0,5 drukarka termiczna tylko czarno-biało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 gru 2017, 00:36 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 628
Lokalizacja: SANOK
i tak się robi biznesy na forum :d ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 gru 2017, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Chochej pisze:
https://www.asus.com/pl/Monitors/VT168N/


Sprawdz tylko czy będzie działał z rękawiczkami bo nie wydaje mi się, choć zawsze można wyciąć na opuszek palca w rękawiczce.

Jeżeli chodzi o oznaczenie PCV , fakt kolorów nie będzie ale jest to oznaczone troche inaczej na etykiecie więc widać która PCV 1mm , która PCV 2 mm. Są kolorowe do etykiet ale to koszt ponad 15K.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2017, 23:31 
Offline

Rejestracja: 18 mar 2017, 21:53
Posty: 1
Zawód: Górnik Obuwnik-producent Stolarz-hobby
Witam. Lignumsoft ile kosztuje aktualizacja optimika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2017, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
https://lignumsoft.pl/cennik-optimik Info na dole cennika


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sie 2018, 20:21 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3817
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Chochej, możesz pokazać swoją konfigurację z pilarką?
Ciekaw jestem, jak to zmontowałeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 sie 2018, 05:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 81
Lokalizacja: Śląsk
Wyślę jak będę w pracy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 sie 2018, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 517
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
ja też jestem ciekaw , właśnie produkuję dla siebie specjlany stelarz i podstawkę pod tablet i drukarkę.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group